Een man en een vrouw kijken naar een berglandschap

Deze 10 toffe hikes door de Alpen hebben verpletterend mooie uitzichten

Wandelliefhebbers kunnen nergens beter terecht dan in de bergen. Prachtige natuur, frisse berglucht en panoramische uitzichten maken de Alpen de perfecte bestemming voor een wandelvakantie. Van beginnend wandelaar tot geoefende doorstapper, er zijn gemarkeerde wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden. Dit zijn tien toffe hikes in de Alpen!




Help mee met het onderhoud van bergpaden en hutten samen met de NKBV

Als lid van de NKBV draag je bij aan het onderhoud, beheer en aanleg van wandelpaden en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Dankzij het Gegenrecht Fonds, dat is opgericht in 1987 door meerdere Alpenverenigingen, krijgen NKBV-leden tot wel 50% korting op overnachtingen in meer dan 1200 berghutten van de aangesloten Alpenverenigingen. Dit fonds zorgt niet alleen voor onderhoud van paden en hutten, maar helpt ook bij de verduurzaming van berghutten. 





1. Italië: Lago di Sorapis, Dolomieten

Waar: Dolomieten, Italië
Afstand: 10 km
Gemiddelde duur: 4 uur
Beste tijd: zomer

We beginnen meteen met een topper. De tocht naar het bergmeer Lago di Sorapis moet één van de mooiste wandelingen van de Dolomieten zijn - door het prachtig gekleurde water en de fantastische ligging tussen de bergachtige omgeving.

 

De wandeling start bij een bergpas in de Dolomieten op een hoogte van 1809 meter. Volg vanaf hier de borden naar Lago di Sorapis, via een prima te bewandelen pad. Deze wandeling is iets meer dan 10 kilometer, dus goed in een dag te doen. Voordeel van een dagwandeling is dat je veel hoogtemeters overbrugt en dus veel verschillende landschappen doorkruist. Deze route gaat van velden over in bossen en wordt daarna steiler met enkele prachtige uitzichtpunten. Via een trap loop je verder omhoog en kom je uit bij een bizar goede picknickspot bij het meer.



Lago di Sorapis, Dolomieten

2. Oostenrijk: Krimmler Achental

Waar: Krimml, Oostenrijk
Afstand: ongeveer 12 km
Gemiddelde duur: 5 uur
Beste tijd: zomer

De indrukwekkende Krimml watervallen zijn, met een valhoogte van 380 meter, de grootste van Centraal-Europa en de op vijf na hoogste van de wereld. Een wandelweg met uitkijkpunten loopt dwars door deze fantastische natuurbelevenis. Het vervolg op deze wandelweg is de route door het Krimml Achental tal, waarbij je vanaf Krimml op de watervalweg in zo’n 1 ¼ uur naar de bovenste waterval loopt. Daarna kost het lopen via de Krimml gletsjer naar het Krimmler Tauernhaus je nog zo’n 3,5 uur.



Krimmler Achental

3. Zwitserland: Five Lakes Walk

Waar: Zermatt, Zwitserland
Afstand: 9,8 km
Gemiddelde duur: 3-4 uur
Beste tijd: zomer
 

Voor wie minder tijd heeft maar toch het adembenemende Alpenlandschap wil ervaren, is de Five Lakes Walk bij Zermatt een perfecte keuze. Deze route van ongeveer 9,3 kilometer voert je langs vijf idyllische bergmeren, elk met een uniek uitzicht op de beroemde Matterhorn. Het pad is toegankelijk voor alle niveaus en ideaal voor een ontspannen dagtocht. Onderweg geniet je van kristalheldere wateren en fotogenieke panorama's. Een onvergetelijke ervaring in de Zwitserse Alpen, met genoeg pitstops om te genieten van de natuurlijke schoonheid en rust.



een steenbok op een berg

4. Frankrijk: Aiguillette des Posettes

Waar: Chamonix, Frankrijk
Afstand: 9,7 km
Gemiddelde duur: +/- 4 uur
Beste tijd: zomer
 

Vanaf de Aiguillette des Posettes heb je een fabuleus uitzicht over het dal van Chamonix en de Mont Blanc en de andere omliggende bergen. De wandeling is relatief eenvoudig en voert over een smal, soms wel vrij steil pad. Let op: de route is populair - hij overlapt voor een groot deel met de Tour du Mont Blanc - dus je treft geheid medewandelaars aan. Maar eenmaal bovenop bij de Aiguillette is er genoeg ruimte per persoon: dit is een prachtige plek om te genieten van een meegebrachte picknick - met dus dat prachtige uitzicht!



Mont Blanc

5. Zwitserland: Lötschentaler Höhenweg

Waar: Lötschental, Zwitserland
Afstand: 9 km
Gemiddelde duur: 3 uur
Beste tijd: zomer, herfst
 

De Lötschentaler Höhenweg loopt op circa 2.000 meter hoogte door het hele dal en is goed begaanbaar voor jong en oud. Je loopt langs de boomgrens, alpenweiden en de schwarzsee, waar je eventueel lekker kunt zwemmen. De Lötschentaler Höhenweg is goed bereikbaar via de bergweggetjes vanuit de dorpjes of via het dalstation van skigebied lauchernalp. Een populaire wandeling is vanaf fafleralp over de Lötschentaler Höhenweg naar Lauchernalp en met de kabelbaan terug (of andersom). In de bergdorpjes langs de Höhenweg, zoals Faldumalp, Hockenalp en Weritzalp kun je een terras pakken bij de authentieke Lötschentaler restaurants. De uitzichten zijn hier fantastisch!



Lötschentaler Höhenweg

6. Oostenrijk: Pinzgau Walk

Waar: Pinzgau, Oostenrijk
Afstand: 18 km
Gemiddelde duur: 1 dag
Beste tijd: zomer
 

De klassieker onder de lange afstandswandelingen. Deze route loopt van de Schattberg hoog boven Saalbach, tot de Schmittenhöhe hoog boven Zell am See. Hoewel de wandeling slechts 650 meter klim heeft, is de totale lengte van 18 kilometer niet te onderschatten. Draag goede schoenen en neem voldoende proviand mee: twee complete maaltijden, bananen en dergelijke en zo’n vier liter water per persoon mag je wel inpakken. Er zijn onderweg geen berghutten - vertrek dus vroeg en stap door.



Pinzgau Walk

7. Italië: Gran Paradiso

Waar: Nationaal Park Gran Paradiso, Italië
Afstand: 9,5 km
Gemiddelde duur:
3-5 uur
Beste tijd:
zomer

Hier moet iedere bergliefhebber eigenlijk een keer naartoe. Bijvoorbeeld voor een wandeling naar Rifugio Vittorio Sella vanuit Cogne. Een mooie tocht! Het Parco Nazionale Gran Paradiso is vernoemd naar de gelijknamige berg, die met 4.061 meter de hoogste berg is die geheel in Italië ligt. Zodra je de bordjes van Parco Nazionale Gran Paradiso passeert, raak je onder de indruk van de imposante bergen en kloven en hoge watervallen. Je ziet maar weinig wegen en huizen, waardoor het geheel een wilde uitstraling heeft. Een wandeling van Valnontey (Cogne) naar Rifugio Vittorio Sella (2588 meter) is zo’n 9,5 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur (reken 5 uur om heen en terug te gaan). Je loopt voornamelijk op bosgrond, stenen en kiezels. De wandeling wordt nergens heel moeilijk of technisch en vergt een gemiddeld wandelniveau.



Gran Paradiso

8. Zwitserland: Le Tour du Dents du Midi

Waar: Dents du Midi, Zwitserland
Afstand: 42,5 km
Gemiddelde duur: 2-4 dagen
Beste tijd: juni tot oktober

De Dents-du-Midi werd in 1972 geopend en heeft zijn reputatie te danken aan de marathon die er bijna 40 jaar heeft geduurd. Omdat er over het hele ‘parcours’ veel accommodaties zijn, kun je je routes en pauzes zo indelen als je wil: stoppen om te slapen, ergens een maaltijd of een drankje nemen of gewoon langer doorlopen. Wandelaars moeten voor deze route in aardig goede lichamelijke conditie zijn, maar het is toegankelijk genoeg voor gezinnen. Het 42,5 kilometer lange wandelpad heeft een totale verticale variatie van 6 000 meter hoogte (stijging en daling) en kan worden voltooid in 2, 3 of 4 dagen van juni tot oktober. Er zijn veel alternatieve routes om toe te voegen, dus je kunt je tocht eventueels zelfs nog langer maken.



Le Tour du Dents du Midi

9. Oostenrijk: Kalser Talrundweg

Waar: Kalserdal, Oostenrijk
Afstand:
20 km
Gemiddelde duur:
1 dag
Beste tijd:
zomer

De Talrundweg Kals is een ronde door het gehele Kalserdal met het bergdorp Kals am Groglocker als middelpunt. De 20 kilometer lange route is vrij eenvoudig maar erg afwisselend, door bos, prachtige alpenweiden, bergbeekjes en kruist zo nu en dan de regionale weg. De route kan ook in zeven deeletappes worden gelopen, die elk zijn speciale natuurkenmerken hebben. Een route die niet snel verveelt!



Kalser Talrunweg

10. Italië: Ortler Höhenweg

Waar: Stilfserjoch National Park, Italië
Afstand: 119,5 km
Gemiddelde duur: 7 dagen
Beste tijd: zomer

De in totaal 119,5 km lange Ortler Höhenweg vormt een bijzondere natuurbelevenis en is een van de moeilijkste hoogteroutes in het hele Alpengebied. Tredzekerheid, conditie en een goede uitrusting zijn vereisten voor de tocht, die voor een deel over gletsjergebied gaat. Het inhuren van een berggids is zeker aan te raden! De tocht is onderverdeeld in zeven dagetappes van elk zes tot acht uur (die ook afzonderlijk als dagtocht te maken zijn) te midden van een uitbundige flora en fauna van het nationale park Stilfserjoch.





Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan

Buitenexpert Christian

Buitenexpert Christian verkent momenteel de Alpen voor zijn Ultraprominent Peaks Project.

 

In twee etappes wil hij 44 ultra-prominente pieken bedwingen. En dat alles met de kleinst mogelijke impact op de natuur. De ervaren bergwandelaar tipt drie hikes in de Alpen met een fenomenaal uitzicht, waaronder twee uit zijn project. 


Bonus: 3x routetips van Buitenexpert Christian

  • Barrhorn, Zwitserland: "Dit is de hoogste wandelberg van de Alpen. Je loopt bij deze tocht via de mooie Turtmannhutte en maakt onderweg vele hoogtemeters. De afstanden zijn niet heel lang en het constante uitzicht op meerdere vierduizenders maakt veel goed."

    Uit Project Prominent Peaks:
  • La Tournette, Frankrijk: "Prachtige hike met mooie uitzichten. Deze wanding heeft veel hoogtemeters en uiteindelijk een stalen trap naar de top. Het begin van deze hike voert je direct steil omhoog over een pad haarspeldbochten door een groene alpenweide. De weide gaat daarna over in een meer rotsachtige omgeving, met mooie wanden om je heen en af en toe een ketting om je door de moeilijkere passages te helpen. Je wordt op deze tocht vergezeld door veel ibexen en marmotten! Op de top heb je een prachtig uitzicht. Met goed weer kun je aan de ene kant de Mont Blanc zien liggen en aan de andere kant het grote meer van Annecy."

  • Grigna Settentionale, Italië: "Deze berg bereik je via het dorpje Lecco, dat prachtig ligt aan het Comomeer. Dit is niet alleen mooi maar ook praktisch, want na deze zware hike kun je jezelf belonen met een duik in het water. De weg naar boven is een pittige dagtocht met 1200 hoogtemeters door wild terrein, waarbij je uit verschillende routes naar de top kunt kiezen. Op de top wacht je een prachtig uitzicht. Let wel op, vroeg in het seizoen zijn er nog wat sneeuwvelden die je over moet steken. Voor mensen zonder hoogtevrees die niet vies zijn van een beetje klauteren, is het een aanrader om (een deel) van de Cresta Piancaformia route te klimmen!"

 




Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.