Een man in een rode jas loopt in de bergen

De mooiste bergwandelingen in Europa (voor elk niveau)

In Europa vind je talloze mooie bergwandelingen. Van makkelijke routes voor het hele gezin tot zware hikes voor meer ervaren wandelaars: er is voor ieder wat wils. We tippen de mooiste bergwandelingen voor elk niveau.

In Europa vind je ontelbaar veel bergwandelingen, de een nog mooier dan de ander. In dit blog beperken we ons tot een aantal van onze persoonlijke favorieten. Voor het niveau gebruiken wij zwaarteaanduidingen van lokale toeristenbureaus als leidraad. Check voor de zekerheid in de wandelbeschrijvingen waar deze op is gebaseerd en schat zelf in of de route past bij jouw ervaring.


Ga direct op deze pagina naar:

 1. Makkelijke bergwandelroutes
  1.            
  2. Gematigde bergwandelroutes
  1. Moeilijke bergwandelroutes
 2.  
 3. Ga je een van deze wandelingen doen? Ga altijd voorbereid op pad. Lees je in over de route, kies een wandeling die past bij jouw ervaring en zorg voor de juiste uitrusting. Ga je voor het eerst bergwandelen? Lees dan ook onze tips voor beginnen met bergwandelen.
    1.  

Een jonge vrouw klautert omhoog op een steile bergwand

Makkelijke bergwandelroutesRondwandeling Allerheiligen-watervallen

Waar: Zwarte Woud, Duitsland

Afstand: 4 km

Gemiddelde duur: 1,5 uur

Beginpunt: P1 en P2 bij Kloster Allerheiligen, Oppenau
Beste tijd: maart t/m oktober

Stijging / daling: 123 m

 

Deze wandeling in het Zwarte Woud is op z’n zachtst gezegd sprookjesachtig. Je begint bij het Klooster van Allerheiligen, net buiten het dorp Oppenau. Het klooster is gebouwd in de twaalfde eeuw en inmiddels vervallen tot een indrukwekkende ruïne. Vanaf hier daal je af door bos en over trappen naar de voet van de Allerheiligen-waterval. Deze waterval stort over zeven etappes zo’n 90 meter naar beneden. Een prachtig gezicht!


Een aangelegd pad loopt langs een waterval in een bosrijke omgeving


Lac Blanc vanaf L’Index Upper Station

Waar: Aiguilles Rouges, Frankrijk

Afstand: 6 km

Gemiddelde duur: 2-3 uur

Beginpunt: Rifugio Auronzo
Beste tijd: juli t/m half september

Stijging / daling: 30 m

 

Chamonix is het eldorado voor bergliefhebbers. Je vindt hier wandelroutes van ieder niveau. Voor deze relatief makkelijke hike naar Lac Blanc pak je de kabelbaan van Les Praz na La Flégère Refuge. Vanaf hier neem je de stoeltjeslift naar L’Index. Hier start de rondwandeling van grofweg 2,5 uur. Als je iets meer uitdaging wilt, kun je ook vanaf La Flégère naar boven wandelen. Deze route is 7 kilometer lang, waarbij je zo’n 500 hoogtemeters aflegt. 


Een bergmeer weerspiegelt een blauwe lucht en bergpieken


Tre Cime di Lavaredo Circuit

Waar: Dolomieten, Italië

Afstand: 10 km

Gemiddelde duur: 3-4 uur

Beginpunt: Rifugio Auronzo
Beste tijd: juli t/m september

Stijging / daling: 350 m

 

De Tre Cime, ook wel de Drei Zinnen genoemd, zijn hét icoon van de Italiaanse Dolomieten. Het gaat om de Cima Grande (2.999 m), Cima Occidentale (2.973 m) en Cima Piccola (2.857 m). In het gebied lopen meerdere wandelroutes, maar de bekendste is de Tre Cime Circuit Trail, die rondom de drie pieken loopt. Verwacht een spectaculair stukje natuurpacht! Vanaf Rifugio Auronzo volg je het brede grindpad (101) via Rifugio Lavaredo naar uitkijkpunt Forcella Lavaredo. De route leidt je vervolgens naar Rifugio Locatelli, waar je pad 102 en 105 volgt naar Malga Langalm Rifugio. Vanaf hier is het nog zo’n 45 minuten lopen naar de parkeerplaats.

 

Vanwege de populariteit kan het flink druk zijn op de route, dus vertrek op tijd. Wil je de route iets meer voor jezelf, overweeg dan om de route andersom (linksom) te lopen.


Een berghut in een dal, afgetekend tegen ruige rotspieken

Omgaan met het weer in de bergen

In de bergen kan het weer zomaar omslaan. Ook kan het op plekken gevaarlijk zijn om met slecht weer te lopen. Daarom is het belangrijk om voor vertrek altijd het weerbericht te checken. Dit kan online, bij de huttenbaas of een plaatselijk toeristenbureau. Onderweg is het goed om zelf alert te zijn op veranderingen in het weer. Hier leggen we uit hoe je veranderingen in het weer herkent.


Gematigde bergwandelroutesSeceda hike vanaf Col Raiser

Waar: Dolomieten, Italië

Afstand: 9,7 km

Gemiddelde duur: 3-4 uur

Beginpunt: Bergstation Col Raiser-kabelbaan
Beste tijd: juni t/m oktober

Stijging / daling: 484 m

Misschien heb je er weleens van gehoord: het ‘Seceda Viewpoint’ in natuurpark Puez-Geisler. Vanaf hier kijk je uit op een van de meest gefotografeerde bergtoppen van de Dolomieten: Mount Seceda (2.519 m). De rondwandeling van Col Raiser naar de top van Seceda is absoluut de moeite waard. Vanaf het bergstation van de kabelbaan loop je door bossen en groene weiden, voorbij grazende koeien en langs karakteristieke berghutten. Het uitzicht op de bekende bergkam is er een dat je niet snel meer vergeet.

 

Tip: kijk vooraf even op de webcam van Seceda hoe het zicht boven is. De kabelbaan is namelijk niet goedkoop en naar boven lopen kost zo’n 3 uur.


De groene bergkam van Seceda in Italiaanse Dolomieten

Met de trein naar Zuid-Tirol

Laat je de auto liever thuis? Zuid-Tirol, en dus de Dolomieten, is goed te bereiken per trein. De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB), Zwitserse spoorwegen (SBB) en Duitse spoorwegen (DB) rijden in deze richting. Lees hier meer over treinreizen naar Zuid-Tirol.

 

Voor wie dol is op treinvakanties: in dit blog tippen we de mooiste treinreizen in Europa.Quiraing Walk

Waar: Trotternish, Schotland

Afstand: 7 km

Gemiddelde duur: 2-3 uur

Beginpunt: Parking Quiraing
Beste tijd: april t/m september

Stijging / daling: 375m

 

Isle of Skye is niet voor niets de belangrijkste trekpleister van Schotland. Onder meer de Fairy Glen, het pittoreske dorpje Portree en de iconische Old Man of Storr vind je in dit prachtige stukje Schotse wildernis. Misschien wel het mooiste stukje Skye is de Quiraing – een opzienbarende basalthelling, gevormd door massale aardverschuivingen. De Quiraing Walk leidt je door dit nog altijd veranderende, buitenaards mooie landschap. De hike is kort, maar ruig. Je gaat over ongelijke, smalle paden, door modder en langs diepe afgronden. Bij mist, harde wind of regen wordt de route afgeraden.


Een glooiend landschap met een klein meer is gehuld in gouden zonnestralen


Hike van Valbonë naar Theth

Waar: Albanese Alpen, Albanië

Afstand: 19 km

Gemiddelde duur: 6-7 uur

Beginpunt: Valbonë

Beste tijd: juni-oktober

Stijging: 920 m
Daling: 1060 m

 

Deze bekende etappe van de Balkan Trail (een 7-daagse tocht door Albanië, Montenegro en Kosovo) is minstens zo mooi als populair. Vanuit het dorpje Valbonë loop je over de Valbona Pass naar Theth. Je gaat dwars door de Albanese Alpen, dus verwacht ongekende uitzichten én mogelijk drie seizoenen in een dag. Heb je nog energie over? Overweeg dan om 3 km extra te hiken naar de Grunas-watervallen.

 

De hike inkorten kan door een taxi naar Rrogam te pakken, naar het begin van de trail. Dit scheelt een paar kilometer. Ook kun je wandelen van Theth naar Valbonë, maar dan krijg je een steilere klim voor de kiezen.


Een bergpad tussen de hoge pieken van de Albanese Alpen

Wat neem je mee op een bergwandeling?

Hoe veeleisender je bergwandeling, hoe belangrijker het is om de juiste uitrusting te hebben. Voor elke route in de bergen zijn bergschoenen aan te raden. Die bieden meer steun en stabiliteit dan reguliere wandelschoenen, waardoor je tredzekerheid verhoogt. Ook waterdichte kleding is aan te raden. Check daarnaast altijd of er hutten of waterpunten op je route zijn, zodat je eventueel extra kunt inpakken.
Een man staat in de bergen en trekt zijn jas uit

Zware bergwandelroutes

Deze routes zijn gemarkeerd als zwaar vanwege de lengte, hoogteverschillen en/of het technische terrein. Bewandel deze paden alleen als je voldoende ervaring hebt of kies bij twijfel (indien mogelijk) voor een gegidste wandeling. Trolltunga

Waar: Regio Hardangerfjord, Noorwegen

Afstand: 27 km

Gemiddelde duur: 10-12 uur

Beginpunt: Skjeggedal parking (P2)
Beste tijd: juni - augustus

Stijging/ daling: 800 meter

 

De Trolltunga is een van de spectaculairste kliffen in Noorwegen. De iconische rotsformatie zweeft zo’n 700 meter boven het serene Ringedal-meer en is waarschijnlijk de meest gefotografeerde in heel het land. Net zo sensationeel als de klif zelf, is de route ernaartoe. Om bij de Trollentong te komen, heb je een goede conditie nodig. Een intensieve klim van om en nabij 800 meter brengt je door bergpassen met alpenflora, over kale rotswanden en voorbij snelstromende beekjes naar het (letterlijke en figuurlijke) hoogtepunt.

 

Steile kliffen omringen Trolltunga en er zijn geen omheiningen. Hoewel verleidelijk, kan te ver op de rand staan voor dat ene Instagramkiekje fataal zijn – helemaal bij mist. Wees dus voorzichtig, start alleen met goede weersvoorspellingen en kijk niet enkel door je cameralens. Wil je in het winterseizoen naar de Trollentong lopen (oktober tot mei), dan kan dit met gids.


Een rotspiek zweeft hoog boven een Fjord


Kamniško Sedlo

Waar: Kamnische Alpen, Slovenië

Afstand: 5,4 km

Gemiddelde duur: 3-4 uur

Beginpunt: Kamniško Bistricahut

Beste tijd: juli - september

Stijging / daling: 1.270 meter 

Deze route naar bergzadel Kamniško Sedlo is een van de spectaculairste in de Kamnische Alpen, een bergketen in het noorden van Slovenië. Vergezeld door het rustgevende geluid van stromend water, begin je de hike in weelderig groen. Vanaf hier leidt het steile pad je door steeds dunner wordend bos en over puinhellingen naar adembenemende verticale rotswanden. De panorama’s van de omliggende toppen maken de inspanning absoluut de moeite waard. Onderweg tref je geen hutten, dus zorg voor voldoende water en snacks.

 

Vanaf het bergzadel boven de Kamnikhut geniet je ultiem van de ruige schoonheid van het landschap. Op een heldere dag kijk je uit op de schilderachtige vallei Logarska Dolina, Oostenrijk en Ljubljana. Wie extra uitdaging zoekt, kan vanaf de hut zijn hike uitbreiden naar de steile tweelingpieken van Brana (2253 m) of Planjava (2392 m).


Twee personen lopen op een smal bergpad, omhuld door ruige pieken


Faulhornweg

Waar: Jungfrau Region, Zwitserland

Afstand: 16,2 km

Gemiddelde duur: 6 uur

Beginpunt: Schynige Platte
Beste tijd: juni - october

Stijging: 825 m
Daling: 639 m

 

De Faulhornweg werd door Lonely Planet al eens uitgeroepen tot de mooiste eendaagse wandeling van Europa en de heilige graal van Zwitserse wandelroutes. Deze bergwandeling loopt van Schynige Platte over de Faulhorn (2681 m) naar First. Onderweg kom je langs knusse berghutten, schitterende bergmeren en wilde valleien en word je getrakteerd op panoramische uitzichten op de besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Faul vertaalt naar lui, maar dat zegt niets over de route. Hij is pittig!

 

Tip: ga op tijd, zodat je de kabelbaan kunt halen. De hike terug naar Grindelwald overbrugt 1.200 meter hoogteverschil en neemt nog eens 2,5 uur extra in beslag.


Ruige pieken vanaf de Schunige Platte in de Zwitserse Jungfrau Region

Beste seizoen voor bergwandelingen

Als je geen ervaren bergwandelaar bent, is het slim om in zomerse omstandigheden te lopen. De exacte periode is afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat, maar omvangt meestal de maanden juli, augustus en september. In de winter bergwandelen is ook fantastisch, maar vraagt om meer ervaring vanwege de extremere omstandigheden.

Wat is jouw favoriete bergwandeling?

Natuurlijk zijn er talloze mooie bergwandelingen in Europa. Welke is jouw favoriet? Deel ‘m op Instagram met #buitenbegintbijbever en misschien delen wij jouw foto in onze rubriek Buitenvriend van de Maand. Je wint dan een supertof prijzenpakket van Buitenmens!


Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.