1900 km, 3-4 maanden
‘Alle wegen leiden naar Rome’, zeiden de Romeinen. Zo ook de Via Francigena (vertaald: de weg van de Franken), één van de oudste pelgrimswegen die Europa rijk is. Pelgrims uit alle windstreken gingen je voor op deze Middeleeuwse weg. In de loop der tijd kreeg het pad dan ook verschillende namen: Via Romea, Lombardische weg, Iiter Francorum en de Weg naar Rome.
Officieel verbindt de Via Francigena het Engelse Canterbury met Rome. Door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië leidt de tocht naar het graf van de apostelen Petrus en Paulus. De route, die Bisschop Sigeric in het jaar 990 aflegde en vastlegde in een boek, gaat door drie taalgebieden en bijzondere plaatsen als San Miniato, San Gimignano, Monteriggioni. Ook brengt de Via Francigena je over verschillende bergruggen: de Jura, Alpen en Apennijnen. Gemiddeld wordt de volledige tocht afgelegd in drie tot vier maanden. Veel Nederlanders beginnen de Via Francigena met een aanlooproute in Maastricht.
De Via Francigena is gemarkeerd, maar het kan fijn zijn om alsnog met de driedelige routegids te wandelen. Kamperen langs de route is lastig; in Zwitserland en Italië zijn weinig kampeerplekken en wildkamperen is verboden.