Een steen op een heuvel met een marker erop: het symbool van de camino de santiago

De 5 mooiste pelgrimstochten in Europa

Eeuwen geleden legden pelgrims te voet flinke afstanden af naar een heilige plek: pelgrimstochten. Nog altijd kun je in de voetsporen van deze bedevaartgangers treden – ook in Europa. Welke pelgrimstochten zijn er? In dit blog bespreken we er 5 én geven we met Lowe Alpine tips voor de juiste rugtassen.

Een pelgrimstocht of bedevaart is van origine een tocht naar een heilige plek, een plek met een bijzondere, religieuze betekenis. Wie zo’n tocht loopt, noem je een bedevaartganger of pelgrim. In de Middeleeuwen liepen pelgrims vanuit alle uithoeken van Europa naar heilige oorden om tot bezinning te komen of vergeving te vragen van zonden. Tegenwoordig heeft pelgrimeren vaker een niet-religieuze betekenis. Hedendaagse pelgrims wandelen een pelgrimstocht vaker om de fysieke uitdaging of zelfontplooiing.

 

In Europa vind je talloze historische pelgrimtochten, waarvan we er een aantal uitlichten.

Ga direct op deze pagina naar:

    1. 1. Camino de Santiago – Spanje
    2. 2. Via Francigena – Italië
    3. 3. Tochar Phádraig Pilgrim Walk – Ierland  
    4. 4. St. Olavspad – Noorwegen
    5. 5. St. Cuthbert’s Way – Schotland
        1.  

Een aantal mensen loopt op een landweg die door uitgestrekte, groene velden loopt


1. Camino de Santiago – Spanje

790 km, 4-6 weken

De bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compestela. Al eeuwenlang lopen pelgrims naar de imposante kathedraal aan het plein Plaza del Obradoiro. Er leiden verschillende caminoroutes naar dit bijzondere eindpunt, maar de populairste is de Camino Francés. Deze route start in St-Jean-Pied-de-Port, aan de Franse Grens. Vervolgens wandel je over de Pyreneeën naar Spanje, waarbij je groene wijngaarden, glooiende akkerlandschappen, beboste heuvels en idyllische dorpjes passeert.

 

Andere camino’s naar Santiago de Compostela zijn bijvoorbeeld Camino del Norte (850 km) en Camino Portugués, de enige route die in Portugal start en die je kunt beginnen in Lissabon (610 km) of Porto (227 km). De Camino Inglés is de kortste van de traditionele pelgrimsroutes en brengt je van A Coruña in 75 kilometer naar Santiago de Compostela. Om een Compostela (officieel certificaat bij minimaal 100 km) te behalen, kun je deze route beginnen in Ferrol (119 km).

 

Buitenexpert Elise uit Bever Zwolle liep al eens de prachtige Camino Francés. Lees hier meer over haar ervaring.

Welke tas kies je voor de Camino de Santiago?

Voor de Camino de Santiago kies je het liefst een lichtgewicht tourrugzak met ventilerend rugpand. Op warme dagen zal je daar heel blij mee zijn! De meeste pelgrims kiezen voor overnachtingen in een albergue de peregrinos, een hostel speciaal voor pelgrims. Omdat je dan geen kampeerspullen hoeft mee te nemen, is een tas van zo’n 40 liter voldoende. De Airzone Trail Camino van Lowe Alpine past perfect in dit plaatje. Deze tas is verkrijgbaar in een herenmodel en damesmodel, heeft een luchtig AirZone-draagsysteem, een praktische indeling en plek voor een waterzak van 3 liter.


Een stenen muur met een bordje dat leest: camino de santiago

Lowe Alpine’s tips voor de juiste tas

  • Meet altijd eerst je ruglengte voor je een nieuwe rugzak koopt of jouw tas afstelt. Lees hier hoe je jouw ruglengte meet.
  • Koop een tas die past bij jouw lengte en bouw. Lowe Alpine maakt tassen in verschillende maten. Staat er ‘ND’ in de naam, dan is dit een tas met narrow dimensions en is deze dus smaller dan gemiddeld. Als je een grover gebouwd bent en/of een lange rug hebt, kies je liever voor een ‘L’- of ‘XL’-model.
  • Neem de tijd om je rugzak juist af te stellen.
  • Test je rugzak met gewicht. Zo kun je goed voelen of je het gewicht goed op je heupen draagt en of de banden van de tas lekker zitten.


2. Via Francigena – Italië

1900 km, 3-4 maanden

‘Alle wegen leiden naar Rome’, zeiden de Romeinen. Zo ook de Via Francigena (vertaald: de weg van de Franken), één van de oudste pelgrimswegen die Europa rijk is. Pelgrims uit alle windstreken gingen je voor op deze Middeleeuwse weg. In de loop der tijd kreeg het pad dan ook verschillende namen: Via Romea, Lombardische weg, Iiter Francorum en de Weg naar Rome.

 

Officieel verbindt de Via Francigena het Engelse Canterbury met Rome. Door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië leidt de tocht naar het graf van de apostelen Petrus en Paulus. De route, die Bisschop Sigeric in het jaar 990 aflegde en vastlegde in een boek, gaat door drie taalgebieden en bijzondere plaatsen als San Miniato, San Gimignano, Monteriggioni. Ook brengt de Via Francigena je over verschillende bergruggen: de Jura, Alpen en Apennijnen. Gemiddeld wordt de volledige tocht afgelegd in drie tot vier maanden. Veel Nederlanders beginnen de Via Francigena met een aanlooproute in Maastricht.

 

De Via Francigena is gemarkeerd, maar het kan fijn zijn om alsnog met de driedelige routegids te wandelen. Kamperen langs de route is lastig; in Zwitserland en Italië zijn weinig kampeerplekken en wildkamperen is verboden. 

Welke tas is geschikt voor de Via Francigena?

Op elke etappe van de Via Francigena kom je door bewoonde gebieden. Hierdoor kun je tijdens je tocht gemakkelijk inkopen doen en hoef je niet meer voedsel en water dan nodig mee te dragen. De Lowe Alpine Trail Camino (voor dames en heren) is ideaal voor deze tocht. Deze tas is precies af te stellen op jouw lichaam, het rugpand is ademend en de klep van de tas is rondom verstelbaar, waardoor je het volume kunt ophogen met 5 liter. Ook kun je wandelstokken vastmaken aan de tas en komt hij met een regenhoes.


Een landweg loopt langs een wijngaard naar een oude stad


3. Tochar Phádraig Pilgrim Walk – Ierland

35 km, 1 of 2 dagen

Niet elke pelgrimsroute is honderden kilometers lang. De Tochar Phádraig Pilgrim Walk, die ook bekendstaat onder de naam ‘St. Patrick’s Causeway’, is hier een goed voorbeeld van. Deze route is 35 kilometer lang en loopt van de Ballintubber Abbey naar de voet van de berg Croagh Patrick, ook wel ‘The Reek’ genoemd. Goed om te weten: aanmelden voor deze pelgrimstocht is verplicht. Aansluitend kun je deze heilige berg beklimmen. Volgens de verhalen deed St. Patrick, beschermheilige van Ierland (en naamgever van Saint Patrick’s Day), dit al in de 5e eeuw. Eenmaal op de top vastte hij veertig dagen voordat hij de slangen uit Ierland verdreef.

 

Op de laatste zondag van juli, Reek Sunday, vindt er een pelgrimstocht plaats op Croagh Patrick. Ruim 25 duizend katholieken beklimmen de berg om de kleine kapel op de top te bereiken. Veel pelgrims doen dit blootvoets. Het bereiken van de top is alleen door de prachtige vergezichten al een religieuze ervaring. De glooiende berg biedt prachtig uitzicht op honderden eilandjes in Clew Bay, heidevelden en de Wild Atlantic Way.

Welke tas kies je voor de Tochar Phádraig Pilgrim Walk?

De pelgrimstocht naar Croagh Patrick is 35 kilometer lang en goed te doen in een of twee dagen. De beklimming van Croagh Patrick duurt gemiddeld drie tot vier uur. Omdat het weer in Ierland onvoorspelbaar is, doe je er goed aan een waterdichte jas mee te nemen. Ook zonnebrand, anti-insectenmiddel en genoeg water en eten mogen op je paklijst. Dit alles neem je gemakkelijk mee in een dagrugzak van Lowe Alpine, zoals de Airzone Active 22.


Wit standbeeld van de heilige Croagh Patrick met daarachter een besneeuwde bergtop


4. St. Olavspad – Noorwegen

580 km, 4-6 weken

Het Olavspad (of: St. Olavsleden) is een minder bekende, maar prachtige pelgrimsroute in Noorwegen. Het pad is vernoemd naar Olav II Haraldsson, een jonge viking die in 1015 koning van Noorwegen werd, maar jaren later werd verbannen. In zijn poging de Noorse troon terug te winnen en het land te bekeren tot het Christendom, marcheerde hij met zijn mannen via Zweden naar Noorwegen, waar nu het Olavspad loopt. In Stiklestad kwam zijn tocht tot een einde, toen hij op 29 juli 1030 omkwam bij een veldslag. Verhalen over wonderen deden de ronde en een jaar later werd de voormalig Vikingkoning heiligverklaard.  

 

Het St. Olavspad kent meerdere varianten die elk uitkomen bij de Nidarosdomen-kathedraal in Trondheim. Volgens de traditie moet je driemaal om de kathedraal lopen, waarna je een gebed uitspreekt. Om in de voetsporen van ‘Olav van Noorwegen’ te lopen, volg je de rode St. Olavskruizen, die je door dichte bossen, langs spiegelende meren en over fjells (bergen) leiden. Overnachten kan in een pelgrimshostel of in je eigen tentje; wildkamperen is in Zweden en Noorwegen namelijk toegestaan, mits je je aan de regels van het Allemansrecht houdt.

Welke tas kies je voor het St. Olavspad?

Het St. Olavspad biedt voldoende opties voor kamperen. Avontuurlijk én goedkoper! Je kunt hierbij kiezen voor wildkamperen of je tent opzetten op een van de vele campings langs de route. De Escape Trek van Lowe Alpine is een trekkingrugzak die genoeg ruimte biedt voor je kleding, eten, drinken en lichtgewicht kampeerspullen. De rugzak heeft slijtvaste harnasriemen en een gevoerde heupgordel voor optimale gewichtsverdeling en komt met een geïntegreerd reis- en regenhoes. De Escape Trek is beschikbaar in een herenmodel en een smallere damesvariant.


Een bordje met 'pilegrimsleden herberge' hangt op een houten paal voor een oude, houten boerderij

3 Pelgrimstochten in Nederland

Ook Nederland heeft pelgrimstochten. Grappig genoeg is LAW 7, het Pelgrimspad, geen historische pelgrimsroute. Welke routes dat wel zijn? We tippen er drie:

 

  • Jacobsweg Thuredrecht. Een pad van Schipluiden langs Rotterdam naar Antwerpen. Dit is een van de pelgrimsroutes richting Santiago de Compostela die door het Genootschap van Sint Jacob is ontwikkeld.
  • Jabikspaad. Ook dit pad is een aanlooproute van de Camino de Santiago. De route is ongeveer 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt, in de kop van Overijssel. Vanaf hier kun je overstappen op het Jacobspad naar Maastricht.
  • Camino St. Oldulphus, Friesland. Een route van 260 kilometer waarop je in de voetstappen treedt van missionaris Odulphus, de eerste heiligverklaarde Nederlander. Goed om te weten: de route heeft een stempelkaart waarmee je een Odulphus-reliek kunt aanvragen.


5. St. Cuthbert’s Way – Schotland

115 km, 5-8 dagen

De St. Cuthbert’s Way is een pelgrimsroute op de grens van Schotland en Engeland en is een van Scotland’s Great Trails. De route begint in Melrose, voert langs Eildon Hills en de rivier Tweed en eindigt in Lindisfarne, dat ook bekend is onder de naam ‘Holy Island’. Deze pelgrimsroute dankt zijn naam aan de 7e-eeuwse heilige Sint Cuthbert. De route verbindt twee belangrijke plekken uit zijn leven: de Melrose Abdij, waar zijn hart begraven ligt, en Lindisfarne, waar hij als monnik en bisschop leefde en stierf.

 

Onderweg tref je prachtige heide- en akkervelden en eeuwenoude ruïnes. Het laatste stuk van de St. Cuthbert’s Way gaat door het glooiende landschap van Northumberland naar de kust. Vanaf daar kun je naar Holy Island, de plek waar St. Cuthberth als kluizenaar leefde én een unieke afsluiter van je pelgrimstocht. Je kunt over de geasfalteerde dam naar het eiland lopen of bij eb over het drooggevallen wad, dat is gemarkeerd als ‘Pelgrims Path’.

 

Op de St. Cuthbert’s Way kun je kamperen. Zolang jij je houdt aan de Scottish Outdoor Access Code, mag je in Schotland namelijk overal je tent neerzetten. Wanneer je de grens naar Engeland overgaat, mag dit alleen op campings. Kamperen op Lindisfarne is strikt verboden.

Welke tas is geschikt voor de St. Cuthbert’s Way?

Welke tas je meeneemt op je pelgrimstocht, is afhankelijk van je accommodatie. Kies je voor een Bed & Breakfast, hostel of hotel, dan is een tas van zo’n 40 liter een prima keuze. De Trail Camino van Lowe Alpine is er in een speciaal model voor heren en dames, draagt comfortabel en heeft een praktische indeling.

 

Ga je kamperen, dan heb je een grotere tas nodig om je tent, slaapmat en slaapzak mee te kunnen nemen. Lowe Alpine biedt verschillende trekkingpacks, waaronder de Yacuri 55. Deze veelzijdige rugzak beschikt over een verstelbaar V-TRAX-daagsysteem en een comfortabele heupband. Samen zorgen die voor perfecte aansluiting op je rug en dempingsondersteuning waar nodig. De constructie houdt het gewicht laag, waardoor je de Yacuri comfortabel draagt op lange afstanden. Deze tas komt ook in een smallere pasvorm.



Een oude vesting staat op een heuvel aan het water

Wat neem je mee op een pelgrimstocht?

 

Check hier onze volledige paklijst voor een meerdaagse wandeltocht.


Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.