3 manieren om tijdens een kampeertrip goede koffie te zetten

Er is heel veel fijn aan kamperen: de vrijheid, het buitenslapen, het primitieve leven en het lekker eenvoudig koken op een brandertje. Maar voor veel mensen is er één ding dat ultiem gelukkig maakt tijdens een kampeertrip: het zetten van je eigen koffie.

Koffie betekent een nieuwe dag. Een nieuwe dag met vele kilometers voor de boeg, of misschien wel met helemaal niets meer dan een boek lezen voor de tent. Maar hoe de dag er ook uitziet, hij begint niet zonder een kopje perfect gezette, verse koffie. 

koffie-zetten-kamperen-primitief-manieren-outdoor-buiten-camping

En aangezien er maar weinig mensen zijn die een compleet koffiezetapparaat meenemen (hoewel het prima zou kunnen), laten we je drie manieren (van de vele) zien waarop je onderweg, op de camping of midden in de natuur gemakkelijk koffie kunt zetten.

#nofilter? Yes filter!

We beginnen met de good old filterkoffie. Niks fancy apparaten, gewoon een filter met daaronder je mok en de koffie die er langzaam doorheen druppelt. Heel ontspannen ook. Zelf papieren filters meenemen is a) niet duurzaam en b) niet handig, dus de echte bewuste en lichtgewicht kampeerder gebruikt een herbruikbare en compacte filter, zoals deze Java Drip van GSI Outdoors.

Kook wat water in een pannetje. Doe, terwijl je het water iets laat afkoelen, de gemalen koffie in het filter. Zet het filter op een potje of mok en giet vervolgens je het water langzaam op de koffie. Tadaa, als een kind de was kan doen, kan een kampeerder koffiezetten.

Voor de echte koffieliefhebbers is er zelfs een kleine bonenmaler. Zo maal je gemakkelijk je eigen bonen en is je vers gezette bakkie nog verser.

Koffie op z’n Italiaans

Een andere manier van koffiezetten, en minstens zo romantisch, is het gebruiken van een mokkapot of percolator. Het kleine koffiemakertje is ontworpen door Italiaan Alfonso Bialetti en krijgt daarom nu ook vaak de bijnaam 'Bialetti'.

Onderin de mokkapot gaat het water, tot net onder het ventieltje. Daarboven, in het filter, gaat de gemalen koffie. Iets grover gemalen koffie smaakt vaak beter. Vul het filter tot de rand, maar druk de koffie niet aan. Vervolgens schroef je de bovenkant op de onderkant en zet je de pot op een laag vuurtje. De hete lucht die in het onderste deel ontstaat, drukt het water door het filter naar het bovenste compartiment. Zodra het water op is gaat het potje pruttelen en is je koffie klaar. 

Bijna hetzelfde, maar nét iets anders, zijn de percolators van GSI Outdoors voor 8 koppen, 6 koppen en 3 koppen koffie per keer.

Push it, push it good

Een derde manier voor het maken van het ultieme kopje koffie is de french press - camping style . De meeste french presses zijn namelijk van glas, niet het handigste materiaal voor een kampeertrip. Uiteraard bestaan er ook minder breekbare varianten. De Java Press van GSI Outdoors en een handig los filter voor in een Biolite kettle zijn beide outdoorvarianten.

Doe de gemalen koffie onderin de pot of thermosbeker en voeg kokend water toe. Wacht een paar minuten en roer een paar keer, hierdoor kan de koffie goed trekken. Zet vervolgens het filter op het water. Druk langzaam het filter recht naar beneden, zonder dat er koffiedik langs de zijkant ‘lekt’. Klaar met filteren, dan kun je de koffie uitschenken. Easy does it!

Nog meer manieren voor een kop koffie

Heb je helemaal geen zin om een extra pot of filter mee te nemen om koffie te zetten? Dan is er natuurlijk altijd nog oploskoffie en de 'cowboy methode'. Voor cowboy koffie kook je water in een pot of pannetje. Laat het een minuut afkoelen en voeg gemalen koffie toe. Wacht weer een minuut of twee tot de koffie naar de bodem is gezakt en schenk daarna de koffie uit. Veel makkelijker wordt het niet 😉. Goedemorgen!

Wil je meer kampeerinspiratie? Bijvoorbeeld over wildkamperen. Wij vertellen je waar je in Europa je tent mag opzetten. Ben je op pad en kom je tot de conclusie dat je brander nog thuis ligt. Check dan deze lijst van campings waar je vuur mag maken in Nederland en in Europa. Of ga terug naar ons blog.