Elke dag wandelen is gezond voor je! We leggen uit waarom

5 redenen waarom elke dag wandelen gezond is

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat wandelen goed is voor je lichaam en mentale gezondheid. Waarvoor is wandelen dan precies goed? We geven je vijf redenen én een aantal motivatietips om elke dag te wandelen.

Na een flinke wandeling door het bos, een hike in de bergen of een mooie strandwandeling ziet de wereld er anders uit. Rustiger, beter te overzien, misschien zelfs vrolijker. Je hoofd voelt frisser, je lichaam soepeler en energieker. Wandelen is gezond! En wel om deze redenen.

Een goede richtlijn is om elke dag minimaal een half uur aaneen te wandelen

1. Wandelen helpt tegen stress

We zeggen bij Bever niet voor niets: buiten heb je nodig. Maak een wandeling in de natuur en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. En daarvoor hoef je geen hele dag op pad! Een uurtje wandelen in het bos helpt al tegen stress, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in vakblad Molecular Psychiatry. Voor het onderzoek maakten 63 gezonde vrijwilligers een wandeling van een uur. De ene groep maakte een boswandeling, de andere deelnemers liepen door een drukke Berlijnse winkelstraat. Bij proefpersonen die door de natuur wandelden, nam de activiteit in de amygdala, het hersengebied dat betrokken is bij stressverwerking, aanzienlijk af.

 

Shinrin-yoku, oftewel 'bosbaden', is een vorm van therapie die volledig aansluit bij deze onderzoeksresultaten. Deze Japanse trend helpt je om bewuster, gezonder en minder stressvol te leven door op te gaan in de natuur. We leggen in dit blog uit hoe bosbaden werkt.

Shinrin-yoku, oftewel bosbaden, helpt je te ontstressen

2. Van wandelen word je blij

Tijdens het wandelen maakt je lichaam endorfine, serotonine en dopamine aan. Deze stofjes zorgen voor een blij en ontspannen gevoel. Als je al vrolijk bent, kan het zelfs zorgen voor een euforisch gevoel! Ook mooi: hoe vaker je loopt, hoe sneller dit effect optreedt.

 

Als je wandelt daalt daarnaast het stresshormoon cortisol, waardoor angstige en depressieve gevoelens afnemen. Onderzoekers van de TU Delft deden onderzoek naar de effecten van wandelen op je mentale gezondheid. Ze ontdekten dat mensen die meer wandelen zich minder ongelukkig of depressief voelen. En zo zijn er tal van onderzoekers die tot de ontdekking kwamen dat wandelen je sombere gevoelens kan verminderen.



Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan

Paspoort Buitenexpert

Naam: Manon

Functie: Buitenexpert bij Bever Pijnacker


'Een frisse neus staat voor mij gelijk aan een frisse blik'

Door te wandelen, maak ik mijn hoofd leeg. Voor mij staat een frisse neus halen gelijk aan een frisse blik. Zeker op drukke dagen helpt het om even naar buiten te gaan. Het hoeft niet ver te zijn; een rondje door de wijk is vaak al voldoende. Als ik daarna weer aan de slag ga, merk ik dat alles me veel makkelijker afgaat. Het geeft me rust én een energieboost.

 

Daarnaast vind ik het heerlijk om langere tijd op pad te zijn. Dan leef je echt in het moment, weg van de dagelijkse beslommeringen. Dat gevoel probeer ik bij thuiskomst vast te houden door in het weekend de natuur in te trekken. Even stilstaan en nergens anders mee bezig zijn dan je wandeling.



3. Wandelen bevordert je creativiteit

Kom jij tijdens een wandeling altijd op de beste ideeën? Dat heeft een verklaring! Als je wandelt, ben je namelijk niet meer bewust bezig met een taak. Je bent cognitief minder belast en leidt je zintuigen af. Hierdoor wordt het ‘default mode-netwerk’ in je brein actief, het deel van je brein dat zorgt voor creativiteit en oplossingsgericht denken.

 

Uit onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt zelfs dat wandelen creatief denken tot 80 procent meer activeert in vergelijking met zitten.

Wandelen heeft een positieve invloed op je cholesterol, bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels

4. Wandelen maakt je lichaam sterker

Wandelen is een low impact sport, wat betekent dat het je botten en gewrichten niet zwaar belast en in de lagere hartslagzone valt (aerobe training). Deze manier van matig intensief bewegen zorgt voor een betere bloedsomloop. Dit zorgt op zijn beurt voor een beter afweersysteem. Het stimuleert namelijk de aanmaak van zogenaamde ‘NK-cellen’ (Natural Killers). Deze specifieke cellen bestrijden alle virussen en ongewenste bacteriën die je lichaam binnendringen. 

 

Maar buiten wandelen heeft meer positieve effecten op de gezondheid. Bijvoorbeeld op je cholesterol, bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels. Wie regelmatig wandelt, heeft bovendien minder kans op overgewicht. En dan is er ook nog de welbekende vitamine D, die je in de zomer buiten bijtankt. Vitamine D versterkt je botten en verbetert je immuunsysteem. 

 

We gaan nog even door. Vaak last van rugpijn? Ook hiervoor kan wandelen de uitkomst zijn. Onderzoek van de universiteit van Tel Aviv toont namelijk aan dat twee tot drie keer per week 20-40 minuten wandelen effectief is bij het verlichten van lage rugpijn. Het blijkt net zo doeltreffend te zijn als het gebruiken van spierversterkende oefeningen. Je traint met wandelen namelijk ook je buik- en rugspieren, wat belangrijke spiergroepen zijn om lage rugpijn te bestrijden. 


Impulsaankopen weerstaan? Naar buiten gaan helpt!

Nog een pluspunt van meer tijd doorbrengen in de natuur: je bent minder gevoelig voor impulsaankopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat wij deden met Neurensics. De hersenactiviteit van twee groepen werd onderzocht. Groep 1 keek een half uur naar natuurbeelden, terwijl groep 2 stadsbeelden zag. Vervolgens werd de hersenactiviteit van de deelnemers met een MRI-scan geanalyseerd, terwijl ze reclamebeelden van diverse producten bekeken.

 

Wat bleek: de groep die de virtuele boswandeling had gemaakt, was minder gevoelig voor de verleidingen van luxeproducten. Hun reacties op positieve emoties (zoals de verwachte beloning) waren lager, terwijl hun negatieve reacties (zo- als irritatie) juist toenamen.

 

Meer weten? Hier lees je meer over het onderzoek.


5. Wandelen zorgt dat je beter slaapt

Wie veel wandelt, slaapt beter. Ook degenen die niet eens slaapproblemen hebben! Hoe dat komt? Misschien doordat wandelaars veel direct daglicht oppikken; misschien omdat je tijdens wandelen je gedachten op een rij zet en daardoor ’s nachts minder piekert. Een andere verklaring is dat natuurlijke geluiden en beelden ons parasympatisch zenuwstelsel aanzetten. Hierdoor komen we sneller tot rust en volgen we onze innerlijke ritmes, zoals de biologische klok, meer. Over de verklaring valt te twisten, maar over het verband is de wetenschap het eens.

Elke dag wandelen? Gebruik deze tips om jezelf te motiveren!

Hoeveel wandelen is gezond?

We kunnen nog wel even doorgaan met de voordelen van wandelen op je lijf en brein, maar het is wel duidelijk: wandelen is gezond. Hoe vaak je dan moet wandelen? De meeste experts hanteren de richtlijn van minimaal een half uur per dag – achter elkaar, dus niet een paar keer tien minuten.

 

Red je dit niet? Wandel dan alsnog elke dag, gewoon zo lang als lukt. Liefst in de natuur, liefst bij daglicht. Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat je tempo belangrijker is dan het aantal stappen dat je zet. Wandel minimaal 5 km per uur en de voordelen voor je gezondheid zijn het grootst.


3 mooie wandelroutes in Nederland

  1. Boswachterspad Kootwijk, Gelderland (18,6 km)
    “Over het Kootwijkerzand, door heide en langs gigantische douglassparren: tijdens deze wandeling ontdek je de Veluwe als nooit tevoren”, tipt boswachter Laurens Jansen. Check hier meer boswachterspaden van Staatsbosbeheer.
  2. Familiepad Walcheren, Zeeland (2,2 km)
    Nederland heeft een heleboel mooie strandwandelingen. Één ervan is deze route langs de Zeeuwse kust, waar je heerlijk kunt genieten van de zee en duinen. Het pad is verhard en toegankelijk voor onder meer rolstoelen en kinderwagens.14
  3. Vennenroute, Noord-Brabant (10 km)
    Ook Bever Buitenexperts verkennen graag nieuwe wandelpaden. De favoriete route van Buitenexpert Manon is de 14-Vennenroute bij het Brabantse Oisterwijk. Onderweg kom je langs veertien vennen én het knusse Boshuis Venkraai, een voormalige boswachterswoning waar je kunt genieten van een echt Brabants worstenbroodje. In dit blog check je meer favoriete wandelroutes van Buitenexperts.
     


Motivatietips voor elke dag wandelen

Elke dag een ommetje maken, voelt misschien als een boel werk. Toch hoeft het niet lastig te zijn! We geven je een aantal tips om wandelen toe te voegen aan je dagelijkse ritme.

  • Wandel met een doel. Als je een doel hebt, móét je wel de deur uit. Wandel naar de supermarkt, een vriend of een leuk koffietentje voor een drankje to-go (in je eigen beker, bijvoorbeeld van Stanley).
  • Zoek een wandelmaatje. Samen wandelen is hartstikke gezellig én je hebt een stok achter de deur. Wandel met collega’s in je pauze of prik een vaste avond in de week om met een vriend(in) te lopen. Ook leuk: voeg je bij een bestaande wandelclub of start er zelf een.
  • Vind een uitdaging. Met de app Ommetje kun je een wandelcompetitie maken met vrienden of familie. Een uitdaging ter motivatie! Je krijgt bovendien na elke wandeling een interessant hersenfeitje, dus dat ommetje wordt ook nog leerzaam. Check hier meer leuke wandelapps.
  • Luister naar toffe podcasts. Fijn voor onderweg én iets om naar uit te kijken. De meeste podcasts komen namelijk wekelijks met een nieuwe aflevering. Onze favoriete outdoorpodcasts: BBC Earth Podcast, de Vogelspotcast en The Dirtbag Diaries
  • Begin een natuurdagboek. Journaling is een geweldige bezigheid voor wie zoekt naar rust in z'n hoofd. In je natuurdagboek schrijf of teken je wat je buiten ziet, hoort, ruikt en voelt. Zo focus je op details die je anders nooit ontdekt had en kom je dichter bij de natuur én jezelf.
  • Plan je wandelingen. Zet ze in je (digitale) agenda, desnoods met een tijdstip erbij. Zo wordt wandelen een onderdeel van je dagelijkse planning en heb je altijd dat momentje van rust en frisse lucht.

Er is meer goed nieuws: elke dag wandelen wordt vanzelf makkelijker. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het gemiddeld 6 maanden duurt om naar de sporten routine te maken. Even volhouden, dus!


Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.