6 ergernissen op wintersport die we allemaal kennen

Skiën en snowboarden, voor veel mensen klinkt het als muziek in de oren. Spierwitte sneeuw, al dan niet geprepareerd, pittoreske bergdorpjes en een goede glühwein tussen de afdalingen door. Maar stiekem, heel stiekem zijn er ook een paar hekelpuntjes. En juist omdat we daar niet over praten, zetten we ze één keer op een rij. Herken jij ze? Dan heb je misschien wat aan onze oplossingen.

1. Mensen die stilstaan na de skilift

Alsof de skilift, en het verlaten daarvan, nog niet genoeg uitdaging biedt. Sommige mensen, of het nu noodzaak is of niet, lijken het liefst stil te staan aan het einde van de skilift. Even rustig een selfie maken, of de bindingen vastmaken, het resultaat is hetzelfde: jij moet uitwijken. Met een beetje skills lukt dit vaak aardig, maar met beperkte ruimte kan dit knap lastig, of gevaarlijk zijn. Een welbekend hekelpunt, maar toch blijft het gebeuren.

2. Ski- en snowboardschoenen

En nee, het zijn niet de schoenen op zich die zo vervelend zijn. Zonder boots zou boarden of skiën knap lastig worden. Maar op een of andere wijze lukt het bijna nooit om volledig comfortabel te wintersporten. Druk op bepaalde punten is een veelgehoorde klacht. Of een afgeknelde voet. Of een te grote schoen, waardoor de controle over de latten / het board weg is. Het kan je wintersport aardig verzieken.

Gelukkig bestaat ‘bootfitten’. Zeg maar dag tegen je pijnlijke voeten, vanaf nu kun je schoenen krijgen met een veel betere pasvorm. Tijd steken in het zoeken van een goede boot in überhaupt al een goed idee, maar soms zit jouw vorm er eenmaal niet tussen. Dan is fitting nodig, en gelukkig kan dat ook.

3. Kinderen die moeiteloos voorbij komen

Tja…of hier een oplossing voor is vragen wij ons af, maar dat het pijnlijk is staat buiten kijf. Denk je aardig uit de voeten te kunnen met de ski’s of board, komt er een kind voorbij met snelheden waar je alleen van kunt dromen. Natuurtalenten of vroeg begonnen, soms is het verbazend hoeveel feeling sommige kids hebben voor wintersport. Niet fijn voor je ego, wel leuk om naar te kijken.

4. Te warm of te koud

Het blijft een gedoe: hoeveel lagen kleding trek ik vandaag aan op de piste? Als je de berg afgaat zou je het zomaar warm kunnen krijgen door inspanning. Toch maar een laagje minder dan. De lift terug omhoog is vervolgens flink afzien, waardoor je verkleumd bovenaan de berg staat. Of het weer klaart op halverwege de dag.

Een van de simpelste oplossingen is: een wintersporttas. Deze tassen zijn vaak extra licht, compact met een strakke pasvorm en waterdicht. Zo kun je jouw extra laagje gewoon pakken en opbergen wanneer het je uitkomt.

5. IJzige pistes

Het leukste van wintersporten is misschien wel bochten maken. Lekker hangend carven met je board, of op hoge snelheden slalommen op de latten. En dan ineens verdwijnt de zachte sneeuw van onder je voeten, en alle grip is weg. GGHT! Dan is bochten maken ineens een minder goed idee, want de grip is op het ijs ver te zoeken. Je weet nooit wanneer je een ijzig stuk tegenkomt, dus blijf altijd opletten! Als je valt gaat het namelijk ook harder dan in de sneeuw.

Ongemakken tijdens wintersport, en wat je ertegen kunt doen.

6. Beslagen skibril

Het is een van die dingen die niemand lijkt te begrijpen. Een goedkope bril beslaat soms helemaal niet, terwijl een dure zo erg beslaat dat je niet meer ziet waar je heen gaat. Moet ‘ie strakker, of juist losser? Heeft afvegen zin, of wordt het dan juist erger? Als je het wel eens hebt gehad, en die kans is groot, weet je hoe vervelend het is.

Er is hoop, er bestaat namelijk een oplossing voor dit probleem. Lees waarom de vorm van je bril belangrijk is, en hoeveel ventilatie optimaal is.  Zo minimaliseer jij het beslaan van je bril, en staat niets meer in de weg voor een geweldige dag op de berg.

Je bent dus niet alleen wanneer je je stoort aan een van deze ongemakken. Een hoop zou al opgelost zijn als mensen zich aan de 10 wintersportregels zouden houden. Of als je goed voorbereid de piste op gaat dit jaar. Meer info over wintersport, of andere onderwerpen vind je op ons blog.