De staalkanten van je ski's of board zorgen voor houvast op de helling en helpen je met sturen. Sneeuw, en dan met name harde sneeuw, maakt de kanten echter snel bot. Je wil de staalkanten dus scherp hebben én houden. Hoe vaak je je materiaal moet laten slijpen en waxen hangt onder andere af van de sneeuwkwaliteit en het terrein waarop je je vooral begeeft. Als vuistregel kun je aanhouden dat een ski na een week wintersporten meestal een slijp- en waxbeurt nodig heeft. Een ander handig trucje? Als je met je nagel langs je ski of snowboard gaat en er komt geen nagelvijlsel af, weet je ook dat het tijd is voor een goede onderhoudsbeurt.
Als je een beetje ervaring hebt kun je ze zelf slijpen. Ben je er niet zeker van, dan laat je dit beter door een expert doen. Neem er in ieder geval de tijd voor als je het zelf doet. Het is namelijk een precies en secuur werk. Het slijpen kan je op twee manieren doen: met een handslijper of met een speciale vijl.
- Met een handslijper. Met een makkelijk hanteerbare handslijper kun je je ski's f snowboard snel slijpen. Deze handslijpers kun je in de gewenste hoek instellen. Let wel op dat je de hele kant zorgvuldig slijpt en niet alleen bij een braam (een scherpe opstaande rand). Zo voorkom je ongelijkmatige slijtage.
- Met een speciale vijl of losse vijlhoek. Als je het echt goed wilt aanpakken, gebruik je een speciale vijl of losse vijlhoek. Eerst vijl je het glijvlak van je ski of board met de vijl plat op de onderkant van je materiaal. Zp vijl je de staalkanten goed plat. Daarna vijl je de zijkanten met behulp van een vijlhoek in de gewenste hoek. Veel ski’s en snowboards komen uit de fabriek met een hoek tussen de 88 en 90 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe scherper de staalkant. Tijdens het vijlen laat je met lichte druk de vijl over je staalkanten glijden. De houder houdt de vijl in de gewenste hoek. Blijf wel alert dat de houder goed plat op de onderkant van de ski/snowboard blijft.
Om de staalkant helemaal scherp en glad te maken, kun je de kant nabehandelen met een hele fijne diamantvijl. Na het slijpen is het belangrijk naast de voortip en achtertip iets te 'ontslijpen', anders zullen de ski's schokkerig aanvoelen als je door de bochten gaat.