Getest in de Oostenrijkse sneeuw: de skikleding van Schöffel

Het is winter en dat betekent maar één ding: wintersport! Hoog tijd om de verse sneeuw op te zoeken en een paar goede hellingen te pakken. Buitenexperts Sarah en Vincent gingen je voor. Op de uitdagende pistes van het Oostenrijkse Sölden testten ze een complete outfit uit de fonkelnieuwe wintersportcollectie van Schöffel

Elke vrije seconde genieten op de piste! Dat hebben Vincent en Sarah zeker gedaan. Onder het oog van een stralend zonnetje en gezegend met een pak ongerepte poeder, onderwierpen de Buitenexperts de skikleding van Schöffel aan een uitgebreide inspectie tijdens hun testreis in Oostenrijk. 

Het testavontuur

Drie dagen lang stonden de wintersportliefhebbers van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag op de skilatten. “Het was volle bak skiën. Ideaal om een paar ritjes in het pak van Schöffel te maken. In Sölden was er ongeveer 20 km aan piste. In de ochtend zijn deze vers geprepareerd, in de middag verslechteren de condities. Je bent op zo’n testreis veel in de weer.  Je wisselt af van agressief bochten carven naar wat relaxter en speelser skiën. Zo kon ik goed testen hoe de kleding reageerde op verschillende inspanningen”, vertelt Sarah. 

Gemaakt voor onvergetelijke wintersportavonturen

En daar is de kleding van Schöffel voor ontworpen. Het beschermt je tegen de wisselende weerselementen en geeft je maximale bewegingsvrijheid. Het Duitse merk heeft daar een reeks innovatieve technieken voor ontwikkelt die je wintersportervaring en prestaties naar een hoger niveau tillen. 

Zee aan bewegingsvrijheid

Te beginnen met de 4D BODY MAPPING-technologie. Deze is in de ski-jassen Naladas voor dames en Hohbiel voor heren te vinden. De jassen die Vincent en Sarah droegen tijdens hun trip. De 4D BODY MAPPING-technologie zorgt ervoor dat de materialen die voor de jassen gebruikt worden precies op elkaar zijn afgestemd zodat je optimale bewegingsruimte geniet en heerlijk warm blijft. Kortom; de ideale pasvorm.
 

Sarah: “De technologie gebruikt verschillende materialen bij verschillende lichaamsdelen. Zo sluit de jas perfect aan bij welke activiteit je doet. Bij skiën wil je bijvoorbeeld wat meer bewegingsvrijheid bij je armen en wat meer warmte op je borst. Daar zorgt deze technologie voor. Het werkte fijn. Ik heb mij nooit belemmerd in mijn bewegingen gevoeld tijdens het skiën, en zeker de bewegingsvrijheid bij de armen was noemenswaardig.”
 

Dat ervoer Vincent ook. “De binnenkant van de jas is elastisch waardoor hij goed om je lichaam zit en je goed kunt bewegen zonder dat de jas veel weerstand geeft. Ook omdat de binnenkant glad is, glijdt hij langs je kleding en heb je meer dan genoeg mogelijkheid voor beweging.” Schöffel heeft een grote maatrange waardoor het voor iedereen de juiste ski-outfit heeft.


Schöffel: beleef onvergetelijke wintersportavonturen

Al meer dan 200 jaar maakt Schöffel functionele en innovatieve ski- en outdoorkleding van hoge kwaliteit. Het Duitse merk kleedt dan ook het Oostenrijkse skiteam en vele skileraren van skischolen in Oostenrijk.

Schöffel richt zicht op wat je buiten echt nodig hebt om te genieten van de natuur. En die liefde voor buiten is terug te vinden in het verantwoorde en eerlijke productieproces. Van ontwerp tot het uiteindelijke product. Schöffel maakt sterke kleding die langer meegaat, pfc-vrij en Bluesign-gecertificeerd is. Bovendien zet het outdoormerk zich in voor milieubescherming. Zo zijn ze onder meer lid van de European Outdoor Conservation Association (EOCA). Deze organisatie maakt zich sterk voor de bescherming en het behoud van bedreigde gebieden, dieren en planten.
 

Lees hier meer over de duurzame initiatieven van Schöffel.


Beschermd de piste op

De jassen zijn uitgerust met het elastische en tweelaagse VENTURI-membraam dat winddicht, goed ademend en bestand is tegen de onvoorspelbare weersomstandigheden in de bergen. De sneeuwvanger zorgt er daarnaast voor dat je sneeuwvrij door het buitenleven gaat. Zowel de Naladas als Hohbiel zijn voorzien van opbergzakken zodat je je skipas en -bril altijd bij de hand hebt. De capuchon van beide ski-jacks is afneembaar en past met gemak over je skihelm heen. De duurzamere Primaloft Eco Black-voering houdt je lekker warm en comfortabel tijdens je avonturen in de sneeuw.
 

En dat is niet het enige. De 4-way stretch zorgt ervoor dat niets je tegenhoudt op de piste en je op de juiste plaatsen bewegingsvrijheid ervaart. De ventilatieritsen onder de armen zorgen voor de nodige verkoeling na een verhit potje skiën. Daarnaast verschaffen de RECCO-reflectoren extra veiligheid in geval van nood.

Van alle gemakken voorzien

De skibroek Horberg voor dames en Scalottas voor heren maken je wintersportoutfit compleet. Net als de jassen zijn de broeken voorzien van 4-way stretch waardoor je met gemak elke uitdaging op de piste aankunt. Beide broeken zijn uitgerust met Primaloft Gold Insulation. Zo blijf je aangenaam warm, ook als de temperatuur flink onder het vriespunt zakt. De sneeuwvanger onderaan de broekspijpen zorgt voor de nodige bescherming tegen de sneeuw. Met de wintersportoutfit van Schöffel ben je klaar om onvergetelijke avonturen in de sneeuw te beleven! 

De test

Lees snel verder voor de bevindingen van Buitenexperts Sarah en Vincent! 

Vincent

Eerste indruk
Vincent:
“Mijn eerste indruk is zeer positief. Ik zag en voelde gelijk dat de jas erg warm is en van sterk materiaal is gemaakt. Dat geldt ook voor de broek. Deze heeft een mooie kleur die met veel jassen te combineren is en past bij elke stijl. Ik vind het pak er erg professioneel uitzien. Als ik iemand in deze outfit op de piste zou zien, zou ik gelijk denken: daar gaat iemand die weet wat hij aan het doen is!”

Pasvorm
Vincent:
“De jas paste goed, ik ben zelf 1.81 meter en weeg 75 kilo. Ik droeg maat M en had nog genoeg ruimte om onder de jas om warme kleding te dragen. De jas valt gemiddeld uit: het neigt meer richting groot dan klein. De lengte van de mouwen was een beetje aan de lange kant, maar dat zorgt er juist ook voor dat ze nog over de handschoenen heen vallen. Hierdoor komt er geen sneeuw in de mouwen tijdens een val.
 

De pasvorm van de skibroek was ook goed. De broek sloot goed om de benen en zat niet te strak. Er was genoeg ruimte voor een extra thermolaag voor de extremere weersomstandigheden. Het materiaal van de skibroek voelt erg stevig aan en de binnenkant is erg zacht en comfortabel. Ik droeg tijdens het testen geen thermolaag en had geen last van een schurende stof langs mijn lichaam. Zelfs niet op de warme momenten van de dag waarop ik veel aan het zweten was.”
 

Water- en winddichtheid
Vincent: “
Tijdens het testen was het erg warm en aan het einde van de dag dooide het flink. Normaal gesproken word je dan snel nat door de smeltende sneeuw. Zeker na een valpartij. Nou ben ik een paar keer gevallen tijden het snowboarden in de natte sneeuw en bleef ik droog. De waterdichtheid van de jas is ver boven wat je nodig hebt wanneer je op wintersport gaat. Het heeft in Oostenrijk dan niet geregend, maar ik weet zeker dat de jas en broek een flinke bui aankunnen.
 

Ik durf geen uitspraken te doen over de winddichtheid van het pak omdat er nauwelijks wind stond en het warm was. Natuurlijk ontstaat er tijdens het skiën veel wind door de snelheid die je maakt, maar hier heb ik verder niks van gevoeld. Ik heb dus nog niet goed kunnen testen hoe de jas presteert in extremere condities.”


Sneeuwvanger

Vincent: “Tijdens mijn valpartijen met het snowboarden heb ik nauwelijks sneeuw in mijn mouwen gekregen. Ik had de mouwen ook niet helemaal over mijn hand heen getrokken vanwege de warmte. Ondanks dat er wel een beetje sneeuw in de mouw kwam, viel het mee. Ik denk dat als je de sneeuwvanger goed over je hand trekt je nergens last van hebt. Ook de sneeuwvangers onderaan de broek zaten goed. Door de goede elasticiteit kun je deze makkelijk afstellen zodat er geen vlokje sneeuw binnenkomt.”

Warmte en ventilatie
Vincent:
“Het ademend vermogen heb ik heel goed kunnen testen want het was bloedheet toen wij op reis waren. Het was heet, maar de jas ademde beter dan ik had verwacht. Zeker wanneer je de zijkanten openritste. Ik zou zeggen dat het ademend vermogen aardig goed is. Al helemaal voor een jas die zo waterdicht is als deze. Gelukkig zitten er wel twee ventilatieopeningen voor extra ademend vermogen. Ook bij de broek zitten twee ventilatiegaten die opengeritst kunnen worden. Dit was heerlijk op het moment dat het warmer werd of wanneer ik net iets meer inspanning moest leveren om beneden te komen. De ritsen van deze ventilatiegaten waren makkelijk te bereiken en je hoefde de handschoenen niet eens uit te doen om deze te verstellen.
 

De outfit was heel erg warm en kan goed worden gebruikt op de koudere dagen, maar ook op de warme dagen is het een goede keuze omdat je zelf de ventilatie kunt regelen door de ventilatiegaten in de jas en broek. Als het bewolkt is en rond de -5 ºC denk ik dat je aan wat thermokleding en dit pak meer dan voldoende hebt. Neem voor de zekerheid wel een warme trui mee, je weet nooit wanneer ‘ie van pas komt.”

Draagcomfort en bewegingsvrijheid van de ski-jas
Vincent:
“De jas zat erg comfortabel en vormde goed naar het lichaam. Hij schuurde niet langs de kleding door de gladde binnenkant. Door de elasticiteit van de binnenjas zat hij als gegoten en hield me goed warm. De jas is erg slijtvast en kan tegen een stootje, daar kwam ik achter tijdens het snowboarden. De jas heeft meer dan voldoende plekken om je spullen op te bergen en een handige plek voor de skipas.”
 

Draagcomfort en bewegingsvrijheid van de skibroek
Vincent:
“De broek zat heel comfortabel en gaf echt een vrij gevoel en veel bewegingsruimte. Ik had geen last van schuren langs de benen. De broek is heel slijtvast. Ik denk dat de broek nog meer te verduren heeft gekregen dan de jas want mijn knieën en stuitje waren bont en blauw na het snowboarden. Dus is deze broek slijtvast?... zeker weten! De skibroek had voldoende zakken en de bretels zaten goed. Deze voelden stevig aan. De broek heeft de 4-way stretch en dat was te merken. Ik voelde me als een vis in het water. De broek voelde vrij om alle bewegingen te maken die ik wilde, terwijl ‘ie goed aansloot om de benen voor extra behoud van warmte. Echt een aanrader voor de expert die de meest atletische manoeuvres gebruikt om zich zo soepel mogelijk door de sneeuw voort te bewegen!”

Aanrader?
Vincent:
“Ik geef deze outfit 4,5 van de 5 sterren omdat ik nog nooit zo’n lekker pak heb aangehad tijdens het skiën, maar er natuurlijk altijd ruimte is voor innovatie. Ik raad dit pak aan aan de ervaren skiër en de beroepsskiërs die altijd moeten kunnen rekenen op een warm pak met een goed ademend vermogen.” 

Sarah

Eerste indruk
Sarah:
“Een klassiek, kwalitatief en chique jack. Het heeft niks van het felle neon of overheersende zwart wat tegenwoordig op de pistes rond skiet. Het zijn wat gemodereerde kleuren, en dat maakt de jas juist opmerkelijk. Je ziet bovendien gelijk dat er veel aandacht zit in de afwerking van het pak.”
 

Pasvorm
Sarah:
“Ik heb de ski-jas in maat 38 getest. Normaal gesproken draag ik een maatje kleiner, maar deze zat goed. Hij valt dus ietwat kleiner. Het is een model dat iets strakker om je lichaam komt te zitten. De stretchy stof zorgt ervoor dat je nog steeds lekker kan bewegen; de jas beweegt gewoon met je mee. Zorg wel dat je er nog een skipully onder aankan. De mouwen (bij deze maat) waren goed. Als ik een maat kleiner zou gaan, zouden de mouwen wat aan de korte kant worden. De gaiters aan de uiteinden van de mouwen zorgen ervoor dat ze goed om je pols sluiten en geen sneeuw binnen komt. Het jack is mooi getailleerd, welgevormd en is ook niet te lang!
 

Ik vond de pasvorm van de skibroek erg goed. Voor veel vrouwen is het moeilijk om een broek te vinden die met hun natuurlijke vormen mee werkt. De taille van de broek viel wat hoger en was bovendien te verstellen. Dat was superfijn! Ik miste de bretels echter wel. Bretels zorgen dat de broek op z’n plek blijft zitten. Dat deed de verstelbare tailleband ook, maar bretels kunnen voor net dat extra beetje stevigheid en zekerheid zorgen.”
 

Water- en winddichtheid
Sarah:
“Geen hevige sneeuwval of regen in Sölden. De stof van de jas drukt in de sneeuw niet door, ook niet als je sneeuwengelen aan het maken bent of toch een valpartij maakt. Het water loopt netjes van de stof af. De ritsen zijn getaped en het jack is volledig winddicht. Ook wanneer je op hoge snelheid naar beneden sjeest. De jas heeft wrist gaiters en duimgaten waardoor je de mouwen volledig kan afsluiten. Zo houdt je sneeuw en wind buiten. Als je in de sneeuw gaat zitten, drukt de stof van de broek niet door. Ook niet als je langere tijd op je knieën zit. Eveneens blijft het water niet lang op te stof liggen. De broek is volledig winddicht.”


Sneeuwvanger
Sarah:
“Ik heb zelf nul last gehad van sneeuw op plekken waar het niet hoort. Een sneeuwvanger is bij een pistejas tuurlijk niet broodnodig. Al is het fijn dat deze er toch op zit. De sneeuwvanger sluit goed aan, kruipt niet omhoog en knelt niet op vervelende plekken. Geen opvliegende poedersneeuw, maar tijdens een valpartij hield hij goed alle nattigheid buiten. Op de broekspijpen zitten gaiters aan de onderkant om de sneeuw buiten te houden. Ze sluiten nauw aan om je skischoenen zodat ze alle sneeuw buiten houden.”

Warmte en ventilatie
Sarah:
“De jas heeft een groot ademend vermogen, maar is ook goed geïsoleerd. Ik heb de jas getest toen het warmer weer was, zo rond de 7 ºC. Met deze temperatuur is alleen thermo-ondergoed voldoende om het warm te hebben. Wel met een Buff en handschoenen. Wanneer de temperatuur onbezweken onder het vriespunt blijft, is een skipully aan te raden.
 

De jas was ondanks de ventilatiemogelijkheden erg warm. Ik ben een flink fanatieke skiër en vond de jas al snel te warm worden. Zelfs wanneer alle ritsen openstonden. In hartje winter is dit grote isolerende vermogen juist fijn. De broek heeft geen ventilatieritsen. Dit vond ik aanvankelijk een nadeel. Ik heb echter gemerkt dat ondanks het warme klimaat en mijn inspanning, hij goed de temperatuur reguleerde. In combinatie met de jas werd het wel een warm geheel. Ventilatieritsen zijn als je een meer performance gericht kledingstuk zoekt essentieel. Deze broek is super als je dus echt een pisteskiër bent. Dan redt je het goed met alleen het ademende vermogen van de stof.”
 

Draagcomfort en bewegingsvrijheid van de ski-jas
Sarah:
“De jas is comfortabel. Het risico met een volledig gevoerde jas is dat deze ‘bulky’ kan aanvoelen, dat was niet het geval. Hij sloot goed aan, had voldoende bewegingsvrijheid en was bovendien lekker zacht. De capuchon kan eraf, wat prettig is. Verder paste hij maar net over je skihelm. Skiën kan best een linke boel zijn. Van de scherp geslepen randen van ski’s tot vervaarlijke peuters die onbevreesd naar beneden komen. Dus moet een jas daar wel een beetje tegen beschermd zijn. Ik ben niet heel voorzichtig maar heb geen problemen ondervonden met de jas. Hij kwam heelhuids weer thuis (ikzelf niet).
 

Naar mijn mening heeft de jas precies genoeg zakken voor een dag op de piste. Lekker straightforward, niet te veel gedoe. Het zakje voor de liftpas is essentieel. Bovendien zit er een permanent geïntegreerd doekje voor je skibril. Wanneer je je vaker buiten de pistes begeeft, zou je baat zou hebben bij wat meer opbergruimte.”

Draagcomfort en bewegingsvrijheid van de skibroek
Sarah:
“In de beschrijving staat dat de 4-way stretch voor optimale bewegingsvrijheid zorgt. En dat doet ‘ie ook! Je merkt het in de pasvorm, hij sluit goed aan rondom je heupen. Hier zie je soms dat een broek te strak wordt, maar door het stretchy materiaal beweegt de stof gewoon met je mee en belemmerd dus niet. Ik heb de broek als ontzettend comfortabel ervaren. Hij bleef goed op z’n plek zitten. De sneeuwvangers onderaan zorgden ervoor dat alle sneeuw op de piste bleef liggen. De broek was warm en ademende goed.
 

De skibroek heeft twee makkelijk toegankelijke zakken. Genoeg om een dag op te piste mee rond te komen. Net als de jas, is de voering van de broek heerlijk zacht. Hij is geïsoleerd met hetzelfde materiaal als de jas en lekker warm. De buitenstof is soepel en heeft veel stretch. Zo heb je heerlijk veel bewegingsvrijheid. De stof kraakt niet.”
 

Aanrader?
Sarah:
“Zeker! Ik geef de outfit 4,5 van de 5 sterren. Je krijgt een ontzettend mooi afgewerkt en kwalitatief pak waar je als pistepionier veel lol aan zal beleven. Het pak presteerde goed op zowel wat agressiever skiën en wat relaxer cruisen. Wil je meer prestatie of veelzijdigheid uit je skikleding halen, bijvoorbeeld als parkrider of freerider en je zoekt iets wat meer ‘aanpasbaar’ is, ben je beter af met een uitgebreid laagjessysteem. Dit is een perfect pak voor een one-for-all skipak. Het is waterdicht, warm en biedt uitzonderlijk veel bewegingsvrijheid door de 4D BODY MAPPING-technologie dat ze gebruiken en de stretchstof. Bovendien is de stof slijtvast en daarom duurzamer. Voor volwassen vrouwen die sierlijk en sportief met elkaar in hun skikleding- en stijl willen combineren!”

Hup, de sneeuw in!

Zo, hoog tijd om de sneeuw op te zoeken! 😊 Check de complete wintersportcollectie van Schöffel online of kom langs in een van onze winkels. De wintersportcollectie van Schöffel is verkrijgbaar in de volgende winkels: Bever Amsterdam Gelderlandplein, Bever Leidschendam Mall of the Netherlands, Bever Houten, Bever Stadionweg en Bever Eindhoven.


Bekijk ook voordat je sneeuw induikt de skitips van wintersportexpert Jasper. Zo ga je goed voorbereid de piste af en beleef je een onvergetelijk sneeuwavontuur! 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.