Met deze 6 skitips van wintersportexpert Jasper ga je goed voorbereid de piste af

Yes, het wintersportseizoen is geopend! Dat betekent: verse sneeuw, toffe afdalingen en eindeloos veel skiplezier. Wintersportexpert en skiliefhebber Jasper geeft handige tips zodat je straks goed voorbereid en comfortabel van de piste af suist. 


Al sinds z’n zevende staat Jasper op de skilatten. Inmiddels is de ervaren skiër veel topervaringen rijker. Van piste- tot toerskiën: tijdens het skiën is Jasper helemaal in z’n element. Wat het zo mooi maakt? Jasper: “Echt alles kan: je kunt op de piste skiën, maar ook naar een berg toerskiën voor een mooie afdaling. Er zijn veel mogelijkheden en gebieden waardoor het ontzettend tof is om te doen.” Als wintersportexpert bij Bever Eindhoven is Jasper bepakt met tal van handige tips voor een goede skisessie en piste-ervaring. Lees snel verder! 

RemasterDirector_V0

Wintersportexpert Jasper.

1. Kleed je niet te warm

Met een flinke pak sneeuw op de piste om je in uit te leven en temperatuur rondom het vriespunt, klinkt het misschien wat gek. Maar vergis je niet: bij een potje skiën, is een dikke winterjas niet nodig. Jasper: “Skiën is een intensieve activiteit. Je bent hard aan het werk en krijgt het snel warm.”

Het toverwoord om comfortabel warm over de piste te vliegen? Het 3-lagensysteem. “Met het 3-lagensysteem ben je altijd voorbereid op alle omstandigheden. Je kunt een laagje uittrekken en weer snel aan doen als het weer verandert”, legt Jasper uit. Het 3-lagensysteem bestaat uit een basis-, tussen- en buitenlaag. De basislaag is verantwoordelijk voor een goede vochtregulatie en zorgt ervoor dat je het niet koud krijgt. Op z’n beurt houdt de middenlaag de warmte vast en beschermt de buitenlaag tegen weerselementen. Gecombineerd vormen ze samen een fijne garderobe voor het skiën. Lees hier alles over het 3-lagensysteem.

2. De zon in?

Ook in hartje winter schijnt de zon volop. En is zelfs extra van de partij. Sneeuw weerkaatst de zongloed en omdat je hoger in de bergen bent, ben je dichterbij de felle zon. De zonnestralen zijn altijd present, evenals de zon zich achter een wolk verbergt. Net als sneeuw reflecteren wolken en mist de straling. Kortom: je wordt in het zonnetje gezet. Jasper: “Zonnebrand wordt op wintersport vaak vergeten, maar is juist belangrijk om mee te nemen. Het biedt bescherming tegen de sterke UV-straling en zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt in droge berglucht.” Ga voor minimaal factor 30 en kies bij voorkeur een vette zonnebrand. Deze bevriest niet en blijft goed smeerbaar bij koude temperaturen. 

 

En hoe zit 't met een skibril en de zon? Voor goed zicht heb je een skibril voor zowel zonnig als slecht weer nodig. Je kunt kiezen voor een goggle waarvan de lenzen te verwisselen zijn, maar je hebt ook een alles-in-één-skibril. “Een skibril met fotochromatische lenzen is superhandig. De lenzen passen zich automatisch aan naar de hoeveelheid licht. Zo hoef je niet meer te wisselen of een extra zonnebril mee te nemen als het weer omslaat,” vertelt Jasper. Lees hier waar je op moet letten als je een skibril wilt aanschaffen. 

3. Ken de regels op de piste

Wist je dat net als op de weg er ook verkeersregels op de piste gelden? Jasper: "Goed om deze door te nemen voordat je vol enthousiasme de berg af skiet. Een ongeluk zit helaas ook op de piste in een klein hoekje." Dit zijn de verkeersregels opgesteld door Fédération Internationale de Ski (FIS), waar iedere wintersporter zich verplicht aan moet houden: 

 

  • Houd rekening met je omgeving
    Ga geen gekke capriolen uithalen terwijl het druk is op de piste. Kijk om je heen en breng anderen niet in gevaar. 
  • Beheers je snelheid en skistijl 
    Zo moet iedere wintersporter elk moment kunnen stoppen en uitwijken. Pas je snelheid en skistijl dus aan op de drukte op de piste, maar ook op de weersomstandigheden. 
  • Kies een veilig spoor
    Om de skiërs en snowboarders voor je niet in gevaar te brengen moet je een skispoor kiezen waarbij je hen niet opjaagt of in de weg zit.
  • Weet hoe je mag inhalen 
    Is er voldoende afstand tussen jou en degene die je wilt inhalen? Dan mag je van boven of van beneden en van rechts of van links inhalen. 
  • Sta niet zomaar stil 
    Logisch ook, je stopt ook niet zomaar op de weg. Stop altijd aan de zijkant van de pistes, sta nooit stil op smalle plaatsen en zorg dat je altijd goed zichtbaar bent als je stilstaat.
  • Invoegen op de piste
    Ben je even gestopt en wil je je afdaling weer vervolgen? Voeg niet zomaar in, maar kies een moment dat het rustig is. 
  • Loop aan de zijkant
    Wanneer je om wat voor reden dan ook niet meer naar beneden kunt skiën of je een stukje terug omhoog moet klimmen: doe dit alleen aan de zijkant van de pistes.
  • Herken de borden op de piste
    En houd je ook aan deze pistemarkeringen en waarschuwingstekens. Doe je dit niet? Een fikse boete heb je snel op zak. 
  • Verleen hulp bij ongelukken 
    Hoe lekker je er ook in zit, je dient altijd hulp te verlenen. Zou je andersom ook fijn vinden. 
  • Legitimatie op zak
    Je bent verplicht je te kunnen legitimeren als je betrokken raakt bij een ongeluk (ook als getuige).


4. Comfortabel in de skischoenen

Overweeg je om je ski-uitrusting uit te breiden? Dan is het aan te raden om bij een paar goede skischoenen te beginnen. Jasper: “Op den duur is het fijn om een paar eigen skischoenen te hebben. Gehuurde skischoenen zitten vaak niet lekker en kunnen voor ongemakken zorgen. Ze schuiven, hebben vervelende drukpunten en geven koude tenen. Met een Bootfitting bij Bever kun je skischoenen op maat laten maken en volledig laten afstemmen op je voeten. Skiën wordt zo een stuk prettiger.” Het comfort kun je verder vergroten met een paar inlegzolen. “Dankzij zooltjes zitten je skischoenen beter en krijg je ondersteuning op de juiste plaatsen.”


Wintersport-paklijst: dit heb je sowieso nodig

  • Skibroek: warme benen én bewegingsvrijheid.
  • Ski-jas die voorkomt dat er sneeuw je broek in gaat als je een schuiver maakt.
  • Skipully: tussenlaag tussen je thermo-ondergoed en je ski-jas.
  • Vergeet dus ook je thermo-ondergoed niet.
  • Skihelm met toffe kleur en comfortabele fit.
  • Skibril, zodat je ziet waar je naartoe sjeest.
  • Een multicol (bijvoorbeeld een Buff) komt altijd van pas.
  • Naadloze, ademende skisokken.
  • Drinkfles, want ook in de kou verlies je veel vocht tijdens het sporten.
  • Sneeuwschoenen zijn meer dan welkom in een dik pak sneeuw.
  • Zonnebrand die op je neus blijft zitten, ook als je gaat zweten.

Bekijk onze complete wintersportpaklijst en weet zeker dat je niets vergeet. Heb je veel nieuwe onderdelen nodig, wil je graag uitgebreid advies over je nieuwe winter(sport)avontuur of zeker weten dat je rustig kunt shoppen? Maak dan een winkelafspraak met een van onze experts bij een Bever-wintersportwinkel bij jou in de buurt.


5. Pak extra warmhouders in

In de rugzak van Jasper is naast voldoende proviand, steevast een muts en extra paar handschoenen te vinden. “Het is superfijn om een extra set warme spullen bij de hand te hebben. Niet alleen handig om bij te hebben, maar ook lekker om aan te doen als het koud is of als je even stopt. Daarnaast neem ik altijd een basic EHBO-setje mee. Zo kan ik ter plekke kleine verwondingen en blessures behandelen.”

6. Bewust naar beneden suizen

Los van een goede blik vooruit en letten op je collega-skiërs, kan het geen kwaad om op z’n tijd je skitechnieken bij te spijkeren. “Ook als je al jaren skiet. Juist dan is het goed om een les te volgen en je skitechnieken bij te schaven. Je leert altijd iets nieuws”, weet Jasper. 


Bewust skiën, is ook bewust genieten van je alles om je heen. Besneeuwde toppen, adembenemende uitzichten en een oneindigheid aan wonderschone natuur: tijdens het skiën ben je omringd door een waar winterwonderland. Jasper: “Vergeet niet om af en toe te pauzeren en vijf minuutjes stil te staan om de omgeving in je op te nemen. Kijk je ogen uit en geniet!”



Kleur bekennen op de piste

Voor wie wintersporten voelt als thuiskomen is deze info over de verschillende pistes gesneden koek. Maar ben je een groentje op de piste? Dit zijn de pistes die op je pad kunnen komen. Choose wisely ;). 

 

Alle wintersportlanden gebruiken kleuren om de moeilijkheidsgraad van de piste aan te geven. Zo zul je de blauwe, rode en zwarte piste zeker weten op de borden tegenkomen. Sommige landen (Noorwegen, Frankrijk, VS en Canada) hebben hiernaast ook groene pistes.

 

  • Witte piste: wordt ook wel de babyweide genoemd. Hier maken kindjes en wellicht ook jij hun eerste meters in de sneeuw. 
  • Groene piste: zoals hierboven genoemd is niet in elk land een groene piste. Deze vlakke afdalingen zijn ideaal voor beginners die flink willen oefenen met bochten maken. Hellingsgraad tussen de 6 en 25 procent.
  • Blauwe piste: ook een ideale, vaak brede, piste voor families, beginners en gevorderden die aan hun tricks willen werken. Hellingsgraad tussen de 25 en 40 procent.
  • Rode piste: deze afdalingen zijn van gemiddeld niveau en kunnen qua moeilijkheidsgraad behoorlijk varieren. Van heel steil tot redelijk vlak, maar vol bulten. Hierbij is ook de hellingsgraad tussen de 25 en 40 procent. 
  • Zwarte piste: de meest uitdagende piste die er is. Zelfs voor gevorderden kan het een flinke kluif zijn. De hellingsgraad bij deze pistes is hoger dan 40 procent, met een maximale hellingsgraad van 70 procent. Ga hier dus alleen maar af als je al flink wat skimeters op je naam hebt staan. 
  • Extreem zwart: oke, in Europa zul je deze (voor velen angstaanjagende) pistes niet tegenkomen. In Amerika en Canada dan weer wel. Alleen geschikt voor de vergevorderden. 

Hup, naar beneden!

Begint het te kriebelen om de sneeuw op te zoeken? Snappen we helemaal! Check het Bever Blog voor een flinke dosis skipret en handige tips voor op je wintersportvakantie. Zoals deze zeven tips voor een perfecte wintersportoutfit.
 

Is je wintersportuitrusting nog niet compleet of toe aan een onderhoudsbeurt? Kom dan naar een van onze wintersportwinkels, zoals Bever Eindhoven waar Jasper werkt. Onze wintersportexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste gear. Ben je net terug van een toffe skitrip? Deel deze dan met #buitenbegintbijbever op onze Instagram.

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.