Our Planet-keurmerk

We geven het Our Planet-keurmerk aan producten met een positief effect op onze planeet. Een product kan op verschillende manieren een positieve impact maken. Daarom kijken we naar vijf verschillende aspecten. Voldoet een product of merk aan minstens één van deze eisen? Dan ontvangt het het Our Planet-keurmerk.  

1. Betere materialen


Om te kijken of een product op basis van materiaal in aanmerking komt voor een van onderstaande keurmerken (en dus ons keumerk), kijken we naar de drempelwaarde. Dit is het minimale percentage aan duurzamer materiaal dat een product moet hebben om het keurmerk te ontvangen. Hoe hoog deze drempelwaarde is, is afhankelijk van het keurmerk. Voldoet een product niet aan de drempelwaardes van 1.1 t/m 1.4, maar bestaat het wel voor 100% uit een combinatie van de daarin genoemde materialen, dan krijg het alsnog ons keurmerk.

Wil je meer weten over de drempelwaarde? Bekijk onze uitleg onderaan de pagina. 

1.1 Weg met schadelijke chemicaliën

Bij textiel- en kledingproductie wordt nog vaak gebruikgemaakt van chemicaliën die je liever kwijt dan rijk bent. Producten zonder of met zo min mogelijk schadelijke stoffen kun je herkennen aan deze labels: 


Our Planet | PFC Free

PFC-vrij

Drempelwaarde: 100% van het product

Om een jas, broek of tas waterafstotend te maken, wordt deze geïmpregneerd. Hiervoor kunnen geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC) gebruikt worden. Deze zijn schadelijk voor mens en milieu. Een PFC-vrij product bevat aantoonbaar geen schadelijke chemische stoffen en is dus een milieuvriendelijkere keuze.

Our Planet | Zero Discharge of Hazardous Chemicals

Zero Discharge of Hazardous Chemicals

Drempelwaarde: 100% van het product

Nog altijd worden veel giftige chemicaliën door de kledingindustrie geloosd in rivieren en zeeën. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de natuur, maar ook voor mensen die zich in zo’n rivier wassen of eruit drinken. Zie je ‘ZDHC’ staan bij de productinformatie? Dan is het geproduceerd in lijn met de Zero Discharge of Hazardous Chemicals-richtlijnen. De organisatie ZDHC helpt merken om schadelijke chemicaliën uit te faseren en de kwaliteit van het afvalwater in productiegebieden te verbeteren. Het doel: het volledig uitbannen van gevaarlijke chemicaliën uit de productieketen van textiel. 

Our Planet | Oeko-Tex

Oeko-Tex Made in Green

Drempelwaarde: 100% van het product

‘Made in Green’ van Oeko-Tex is een keurmerk voor alle soorten textiel en leer. Een product dat dit label draagt, is getest op schadelijke stoffen en bestaat uit materialen die zijn gemaakt in milieuvriendelijke faciliteiten en onder sociaal verantwoorde arbeidsomstandigheden.


1.2 Gerecyclede materialen

Veel van onze merken gebruiken gerecyclede materialen, zoals gerecycled katoen en polyester gemaakt van petflessen. Zo beperken we het gebruik van nieuwe grondstoffen en energiebronnen en helpen we de CO2-uitstoot verminderen.


Our Planet | Global Recycled Standard

Global Recycled Standard

Drempelwaarde: 50% van één van de gebruikte materialen

De term ‘GRS-gecertificeerd’ ben je vast al eens tegengekomen. De Global Recycled Standard is een internationaal erkende standaard die de kringloop van producten bewaakt, dus van grondstoffen tot eindproduct. De standaard is bedoeld voor merken die veel waarde hechten aan de maatschappelijke, ecologische en chemische impact van hun productie en geldt alleen voor stoffen die meer dan 50% gerecyclede vezels bevatten.


Gerecycled dons

Drempelwaarde: 50% van de dons

Wist je dat dons tot achttien keer minder impact heeft op het milieu dan synthetische alternatieven? Als het ook nog eens gerecycled is, is het al helemaal een duurzamere keuze! Door dons uit oude jassen, slaapzakken en andere producten te halen en dit vervolgens te wassen en steriliseren, kan het een tweede leven krijgen.

Our Planet | Recyled Blended Claim Standard

Recycled Claim Standard

Drempelwaarde: 50% van één van de gebruikte materialen

De RCS controleert de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in een eindproduct. Dit gebeurt op basis van onafhankelijke controles. Binnen de RCS vind je twee termen: de R100CS en de RCS blended. De R100CS geeft de garantie dat minimaal 95% van het product uit gerecycled materiaal bestaat. Bij de RCS blended-variant ligt dit percentage tussen de 5 en 95%. 

Our Planet | Repreve

REPREVE

Drempelwaarde: 50% van het product

Repreve is een garen dat is gemaakt van gerecycled polyester en plastic flessen. Afval wordt wereldwijd verzameld en verwerkt tot een waardevolle draad die je terugziet in bijvoorbeeld je nieuwe sportbroek.1.3 Natuurlijke vezels

Bij de productie van natuurlijke vezels komen geen synthetische pesticiden, insecticiden of herbiciden kijken. Ook komen ze tot stand zonder genetische modificatie. En niet te vergeten: biologische landbouw helpt het natuurlijke ecosysteem in stand houden. Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn katoen, linnen, wol en zijde.


Our Planet | Global Organic Textile Standard

Global Organic Textile Standard

Drempelwaarde: 70% (Made with Organic) of 95% (Organic) van het product

De GOTS is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan biologisch textiel. Dit geldt voor het oogsten van de grondstoffen tot milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie en etikettering. Tenminste 70% (made with organic) of 95% (organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan. Goed om te weten: het keurmerk stelt ook eisen aan de kwaliteit. De kleding mag niet te veel krimpen, verkleuren of slijten.

Our Planet | Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative

Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoord katoen

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een non-profitorganisatie die zich inzet om de wereldwijde katoenproductie te verbeteren voor de mensen die het produceren, het milieu waarin het groeit en de toekomst van de sector. Het BCI werkt rechtstreeks samen met boeren en gemeenschappen en richt zich puur op de katoenteelt. Zo is er aandacht voor bodemgezondheid, efficiënt watergebruik en het minimaliseren van bestrijdingsmiddelen. Het keurmerk stelt geen eisen aan de verdere cyclus, zoals de fabrieken die katoen verwerken of de naaiateliers. 


1.4 Extra verantwoorde vezels (of garen)

De ene natuurlijke vezel is de andere niet. De productie van katoen kan bijvoorbeeld erg vervuilend zijn. Houtpulpvezels, hennep, jute en verantwoorde wol, dons en leer zijn alternatieven waar mens, milieu en dier gelukkiger van worden.


Our Planet | FSC

FSC

Drempelwaarde: 50% van het product

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer over de hele wereld. Hierbij wordt rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die horen bij bosbeheer. Door een product te kopen met een FSC-keurmerk, draag je dus bij aan de bescherming van bossen en daarbij een leefbare omgeving voor mens en dier.


Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes

Drempelwaarde: 50% van het product

'Bewaker van het evenwicht van onze bossen', noemt PEFC zichzelf. Vind je het PEFC-label op een product, dan weet je dat het gemaakt is van papier of hout verkregen uit duurzaam beheerde bossen.


Our Planet | EcoVero

EcoVero

Drempelwaarde: 50% van het product

EcoVero is de betere versie van viscose. EcoVero wordt, in tegenstelling tot viscose, zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Net als Lyocell bestaat EcoVero uit houtpulp van bomen uit natuurlijk gekweekte, hernieuwbare en FSC-gecertificeerde bossen. De focus op een betere planeet komt terug in het ‘closed-loop’-productieproces. Hierbij worden de chemicaliën die gebruikt worden om het hout op te lossen tot pulp keer op keer opnieuw gebruikt. Ook gebeurt het bleken van de pulp zonder chloor en is er ten overstaan van de productie van viscose 50% minder uitstoot en de helft minder energie- en waterverbruik.


Our Planet | Responsible Wool Standard

Responsible Wool/Alpaca/Mohair Standard

Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoord wol, alpaca of mohair

De Responsible Wool Standard (RWS) is een wereldwijde norm voor het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. De RWS controleert onder andere wat er op de boerderij gebeurt. Denk aan productie-elementen zoals lammeren, castratie en scheren, maar ook duurzaam landbeheer, zoals bodemgezondheid en biodiversiteit.  

 

Vergelijkbaar met de RWS zijn de RAS (alpaca) en de RMS (mohair). De certificaten zijn alleen te verdienen als de hele keten van boer tot toonbank verantwoord is.  


Our Planet | ZQ Natural Fibres

ZQ of ZQRX Natural Fibres

Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoorde wol

ZQ is een erkende telersstandaard in eigendom van The New Zealand Merino Company Ltd. ZQ-telers en -partners zetten zich in voor de bescherming van onze natuur, onze dieren en de mensen achter hun bedrijf. ZQ Natural Fibres is alleen beschikbaar via leveringsovereenkomsten die zijn opgesteld tussen de teler en de ZQ-merkpartner. Alle telers met dit label moeten zich houden aan de eisen van de ZQ Grower Standard.

Our Planet | Nativa

Nativa

Drempelwaarde: 50% van het product bestaat voor 100% uit verantwoorde wol

Nativa is 100% traceerbare, duurzame wol. Als een product Nativa-gecertificeerd is, ben je er zeker van dat de wol diervriendelijk is verkregen.Our Planet | Responsible Down Standard

Responsible Down Standard

Drempelwaarde: 100% van het product

Deze onafhankelijke, vrijwillige en wereldwijde standaard zorgt ervoor dat dons en veren van vogels komen die goed zijn behandeld. Deze dieren zijn dus niet onder dwang gevoerd en hebben geen pijn of angst ondervonden. Levend plukken en snavelkappen zijn verboden en de dieren mogen niet in kleine kooien gehouden worden. Omdat dons met het RDS-keurmerk volledig traceerbaar is, van boerderij tot eindproduct, weet je zeker dat de dons in jouw product diervriendelijk gewonnen is.


NSF Global Traceable Down Standard

Drempelwaarde: 100% van het product

De GTDS van NSF (National Sanitation Foundation) is toepasbaar op alle elementen van de toeleveringsketen van dons. Van broederijen tot slachthuizen, van donsgroothandelaren tot fabrieken voor eindproducten; alle stappen worden onder de loep genomen. Zo ben jij ervan verzekerd dat producten met dit label traceerbaar dons bevatten, verkregen met respect voor dieren.


DownCodex

Drempelwaarde: 100% van het product

Dierenwelzijn, kwaliteit en duurzaamheid staan centraal in donsproducten die de Down Codex dragen. De dons komt van dieren die ethisch verantwoord geslacht zijn voor de vleesindustrie. Levend plukken is dus uitgesloten. De dieren zijn nooit gedwongen gemest en hebben geleefd in natuurlijke omstandigheden, passend bij hun soort. De DownCodex vertrouwde als eerste ter wereld niet op schriftelijke toezeggingen van leveranciers en voert ter plaatse systematische audits uit.


Our Planet | Tencel

Lyocell / Tencel

Drempelwaarde: 100% van het product

Tencel en Lyocell worden nog weleens door elkaar gehaald. Niet zo gek, want in feite zijn deze materialen hetzelfde! De vezel heet Lyocell, maar werd onder de merknaam Tencel op de markt gebracht. Deze natuurlijke kunstvezel wordt gemaakt met houtpulp van eucalyptusbomen. Die bomen zijn op hun beurt afkomstig uit bossen met het FSC-keurmerk.

 

Wat begint als houtpulp, eindigt als een gladde vezel die soepel valt en zacht aanvoelt. Door de natuurlijke basis is de stof composteerbaar en biologisch afbreekbaar en dus heel milieuvriendelijk. Ook het productieproces is verantwoord. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die aan de productie te pas komen, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt daarnaast volledig chloorvrij. 


Our Planet | Leather Working Group

Gold or Silver Standard – Leather Working Group

Drempelwaarde: 100% van het product

De Leather Working Group is een non-profitorganisatie die verantwoorde en milieuvriendelijke werkmethodes in de lederindustrie promoot. De LWG werkt samen met leveranciers, merken, retailers, toonaangevende technische experts, niet-gouvernementele organisaties (zoals het WWF), academische instellingen en andere belanghebbende organisaties. Samen zorgen ze ervoor dat leerlooiers uit de hele wereld beoordeeld worden op dezelfde standaarden, ongeacht de regio waar ze vandaan komen. 

 

De organisatie beoordeelt leerfabrikanten volgens een scoresysteem, van 0 tot 100. Hierbij wordt gelet op onder andere de traceerbaarheid van huiden, milieubeleid, waterverbruik en afvalbeheer. Bij een score hoger dan 65 krijgt een fabrikant een bronzen standaard. Bij meer dan 75 punten is dit zilver en 85 of meer punten staan gelijk aan de Gold Standard. Om het Our Planet-keurmerk te verdienen, is minstens zilver nodig.Terracare leather

Drempelwaarde: 100% van het product

Terracare-leer is niet zomaar leer. Het is gemaakt met zoveel mogelijk respect voor het milieu. Bij de productie wordt minstens 90% minder CO2 uitgestoten en 85% minder water verbruikt dan bij de gemiddelde leerproductie. De bijproducten die hierbij vrijkomen, worden voor minimaal 97% benut. De bronmaterialen komen bijna allemaal uit Duitsland. En zo kunnen we nog wel even doorgaan over de duurzame voordelen van Terracare.
2. Verantwoorde productie


Is een product op een verantwoorde, milieuvriendelijke manier geproduceerd, dan is er bijvoorbeeld minder water en energie verbruikt, er is minder afval geproduceerd en/of er zijn geen chemicaliën geloosd.

Our Planet | Bluesign

Bluesign

Voor het product en/of merk

Het Bluesign-label geeft aan dat er in het productieproces voor outdoorkleding geen schadelijke stoffen zijn gebruikt. Bluesign legt daarnaast de verplichting op om een duurzaamheidsplan op te stellen met aandacht voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. Ook zijn er sociale criteria voor de textielverwerking. Zo is er een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid en moeten er veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden zijn.

Our Planet | Grüner Knopf

Green Button / Grüner Knopf

Voor het product

Het Green Button-certificaat, ook wel de Grüner Knopf, is een officieel keurmerk van de Bondsrepubliek Duitsland. Het label staat voor verantwoord gefabriceerd textiel en stelt bindende eisen om mens en milieu in het productieproces van textiel te beschermen. In totaal moet er aan 46 veeleisende criteria worden voldaan om het label te krijgen. Dit gaat van grenswaarden voor afvalwater tot een verbod op dwangarbeid.

Our Planet | Cradle To Cradle

Cradle to Cradle

Voor het product

Crade to Cradle (C2C) Certified is een wereldwijd erkend label voor veilige producten die zijn gemaakt voor de circulaire economie. Dit houdt in dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product is gebruikt, opnieuw hergebruikt kunnen worden. Wat C2C een extra dimensie geeft ten opzichte van recycling, is dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij hergebruik. Het gaat hier dus om upcycling: iets nog beter of net zo goed maken. 

 

Het beoordelingsproces voor de C2C-certificering richt zich op samenstelling van materialen, mogelijkheden tot hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, bewust waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Binnen elke categorie kan een niveau behaald worden: basis, brons, zilver, goud en platina. Het uiteindelijke certificeringsniveau is gelijk aan het laagste niveau op een of meer van de categorieën. 


3. Sociaal bewust


Ook als een product gemaakt is onder goede, eerlijke arbeidsomstandigheden, kan het ons keurmerk verdienen. De criteria van externe controlerende organisaties zijn hierin leidend.

Our Planet | Fair Trade

Fair Trade - Textile Standard

Voor het product of merk

Deze standaard richt zich op de manieren om stoffen tot kleding, zoals weven, naaien, breien etc. De Fair Trade Textile Standard is onderdeel van het overkoepelende Fairtrade Textile Programme en focust op betere lonen en arbeidsomstandigheden voor fabrikanten en arbeiders in de toeleveringsketen. Ook probeert het merken aan te sporen eerlijke handelsvoorwaarden op te stellen

Our Planet | WFTO

World Fair Trade Organisation - Fair Trade Standard

Voor het product of merk

De WFTO is een onderdeel van het overkoepelende WFTO-Garantiesysteem. Deze standaard bevat de tien principes van eerlijke handel van de WFTO en definieert criteria voor het naleven hiervan. De principes zijn gebaseerd op gemeenschappelijke Fair Trade-waarden, de doelstellingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), mensenrechten en andere internationaal erkende principes.

Our Planet | Fair Wear

Fair Wear

Voor het merk

De Fair Wear Foundation is geen label, maar een internationaal initiatief in de textielsector. Het werkt nauw samen met de sector om veilig, waardig en goed betaald werk in de kledingindustrie aan te moedigen. Merken die lid zijn van de foundation krijgen het Fair Wear-label. Dit is dus geen productlabel, maar een erkenning voor het bedrijf. 


Our Planet | amfori BSCI

amfori BSCI

Voor het merk

Sinds 2003 helpt amfori BSCI bedrijven om het sociale en ecologische aspect van hun toeleveringsketen te verbeteren. Het systeem is gebaseerd op een gemeenschappelijke gedragscode, die bedrijven helpt om stap voor stap duurzame handel centraal te zetten. De elf principes van de gedragscode gaan in op onder andere een eerlijke beloning en productie zonder kinderarbeid.


SMETA Audit

Voor het product of merk

SMETA staat voor Sedex Members Ethical Trade Audit. Sedex is een toonaangevende organisatie die zich hard maakt voor ethisch verantwoorde handel. Het gelooft dat social auditing dé manier is om de arbeidsomstandigheden aan de leverancierskant te doorgronden. Een auditor gaat hierbij fysiek naar de werkplekken toe en ervaart zo de omstandigheden zelf. Bedrijven die de auditor inzetten, kunnen zo ontdekken hoe het er écht voor staat met de gezondheid en veiligheid van werknemers. Ook duurzaamheid en bedrijfsethiek spelen hierin een rol.
Our Planet | BSR HERproject

BSR’s HERproject

Voor het merk

BSR’s HERproject streeft ernaar om vrouwen met een laag inkomen, die werken in wereldwijde toeleveringsketens, meer macht te geven. Deze vrouwen krijgen te maken met genderongelijkheid en werken vaak onder slechte omstandigheden. BSR’s HERproject is een wereldwijde samenwerking tussen onder meer merken, leveranciers en lokale NGO’s. Sinds de oprichting heeft het op meer dan 850 werkplekken in 14 landen het welzijn, vertrouwen en het economisch potentieel van meer dan een miljoen vrouwen en 450 duizend mannen vergroot.


Fair Labor Standard - Fair Labor Association

Voor het product of merk

Bedrijven die zich bij de Fair Labor Association hebben aangesloten, moeten zich houden aan de tien principes van Fair Labor en Responsible Sourcing (en/of Production), ofwel eerlijke arbeid en verantwoorde inkoop. Ook leven ze de Workplace Code of Conduct na. Deze waarborgt onder andere dat werknemers een eerlijke vergoeding krijgen, in een veilige en gezonde omgeving werken en niet gedwongen worden te werken.

4. Langere levenscyclus


Het product met de minste impact op de planeet is het product dat je al bezit. Hoe langer het wordt gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Daarom kennen we het Our Planet-keurmerk toe aan merken die producten maken die extra lang meegaan, die goed gerepareerd kunnen worden of die een tweede leven kunnen krijgen. Want is jouw broek, slaapzak of jas echt he-le-maal op, dan hoeft 'ie nog steeds de prullenbak niet in. Breng het naar een Buiten-Gebruikt-recyclepunt in een van onze winkels! Afhankelijk van het product en de staat hiervan, wordt het gedoneerd of omgetoverd tot een nieuw product.

 

Ook producten met levenslange garantie krijgen ons keurmerk. Wil je gebruikmaken van deze garantie, dan kun je jouw product inleveren bij Bever. Wij zorgen er vervolgens voor dat het op de juiste plek terechtkomt.

 

 


5. Teruggeven aan de planeet


Sommige merken doen 'dat beetje extra' en geven een deel van hun winst terug aan de aarde. Ook als een merk dit doet via een andere organisatie dan 1% for the Planet, kan het ons keurmerk krijgen. 

Our Planet | 1 For The Planet

1% for the Planet

Voor het merk

In 2002 richtten Yvon Chouinard (oprichter Patagonia) en Craig Mathews (oprichter Blue Ribbon Flies) ‘1% for the Planet’ op. Deze internationale organisatie maakt het mogelijk voor bedrijven en particulieren om goede doelen financieel te ondersteunen met 1% van hun jaarlijkse omzet. Het idee is simpel: merken die profiteren van hulpbronnen van onze aarde, geven aan het einde van het jaar weer terug aan diezelfde natuur. 1% for the Planet sinds de oprichting wereldwijd honderden miljoenen dollars kunnen schenken aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor de bescherming van het milieu.


De drempelwaarde

De drempelwaarde is het minimale percentage aan materiaal dat een product moet hebben om in aanmerking te komen voor het keurmerk. Als de drempelwaarde dus 50% is, komen alle producten met 50% of meer van een bepaald materiaal in aanmerking voor het keurmerk. Dit is het percentage van het totale gewicht

 

Schoenen zijn hier een uitzondering op vanwege de ongelijke verdeling van gewicht. Daarom verdelen we schoenen in twee componenten: de zool en het overige materiaal. De drempelwaarde voor schoenen is dus het perfectage in gewicht van minimaal één van die twee componenten. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.