Outdoorchef: kook een overheerlijk driegangendiner buiten op het vuur


Outdoorchef: kook een overheerlijk driegangendiner buiten op het vuur

Het is bijna tijd voor heerlijke winterse wandelingen. Genieten van rijp die de natuur laat glinsteren in het zonlicht. Hopelijk zelfs een deken van sneeuw. Na zo’n winterse wandeling is niets fijners dan opwarmen bij een behaaglijk vuur. Of toch wel? Wat dacht je van een compleet driegangendiner van datzelfde vuur?

Koken op een (kamp)vuur: klinkt gaaf, maar vind maar eens geschikte gerechten. Geen zorgen, wij hebben heerlijke recepten voor je gevonden en stapsgewijs beschreven. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is een vuurtje bouwen en wachten tot  de vlammen geslonken zijn tot kolen. In de kolen kun je een Dutch Oven of andere gietijzeren pan plaatsen, want de recepten zijn makkelijk in één van beide pannen te bereiden.  

   

Om te beginnen: Campfire Nacho’s

Om de eerste trek te stillen, trappen we het driegangendiner af met overheerlijke campfire nacho’s. Het mooiste is: je hebt voor dit recept geen culinaire kennis nodig om het lekker te laten smaken. Het zit boordevol gezonde en verse ingrediënten, dus je smaakpapillen en mede-eters zullen aangenaam verrast worden.

 

Je associeert nacho’s misschien niet gelijk met de winter, maar een hartig en gezond entrée is nooit mis.

Dit heb je nodig!

4 porties als voorgerecht

  • 1 eetlepel olie met neutrale smaak (bijvoorbeeld    zonnebloemolie)
  • 1 zak tortilla-chips naar keuze
  • 1 blikje of potje salsa (uiteraard ook zelf te maken)
  • 1 zakje geraspte Mexicaanse kaasmix (Tex-Mex)
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt
  • 1 grote avocado, in blokjes
  • 4-5 lente uien, in plakjes handvol
  • verse koriander, gehakt
  • 1 kleine limoen, in partjes gesneden

Zo ga je te werk

Het bereiden van nacho’s kun je eigenlijk niet fout doen. Wel belangrijk is dat je de laagjes goed opbouwt. Elke laag zorgt voor een nieuwe smaakexplosie! 

  • Vet de bodem van de pan licht in om te voorkomen dat de nacho's gaan plakken.
  • Verdeel voor de eerste laag ⅓ van de tortillachips gelijkmatig in de braadpan, gegarneerd met ¼ van de salsa, ¼ blik zwarte bonen, ¼ kopje kaas en een handvol avocado, lente uien en koriander. Herhaal voor de tweede laag.
  • Gebruik voor de derde en laatste laag de resterende ⅓ portie tortillachips, ½ blik salsa, ½ blik zwarte bonen, kaas en de resterende avocado, ui en koriander.
  • Dek de braadpan af en plaats hem ongeveer 10 minuten op een metalen grill boven je kampvuur, tot de kaas is gesmolten. Serveer met de limoenpartjes.

Smullen maar! 

   

   

Aanvallen: Een Stevig Stoofpotje

Op een koele avond klinkt niets zo verleidelijk als een flinke stoofpot met hartige ingrediënten, geurige kruiden en een diepe, rijke smaak. Stoofschotels zijn geweldige kampeermaaltijden, want: maar één pot nodig en je gooit er gewoon in wat je bij de hand hebt. Een paar extra aardappelen? Een paar plakjes bleekselderij? Halve zak wortels? In de stoofpot ermee. Serveer met een lekker knapperig zuurdesembrood om te dippen.

Dit heb je nodig!

4 porties 

  • 2 eetlepels olie
  • 250 g champignons, gehalveerd of in vieren gedeeld
  • 1 theelepel zout
  • 1 kleine ui, gehakt
  • 2 grote wortelen, in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • 8-10 krieltjes, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 120 ml rode wijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 480 ml groentebouillon
  • 1 theelepel tijm
  • 1 laurierblad

Zo ga je te werk

  • Verhit een eetlepel olie in een grote pan. Voeg de champignons toe en bak tot ze bruin zijn, voor ongeveer 5 minuten. Voeg de ui, wortel, selderij, aardappelen en zout toe en bak deze ongeveer 2-3 minuten. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de bloem toe. Roer de groenten door de bloem heen en voeg dan de rode wijn en sojasaus toe.
  • Laat sudderen tot de rode wijn bijna volledig verdampt is. Voeg de groentebouillon, tijm en laurier toe. Dek af en laat 10 minuten sudderen, en haal dan het deksel eraf om de stoofpot een beetje te laten indikken, ongeveer 10 minuten. Als de groenten gaar zijn, controleer dan de smaak en verdeel ze over kommen. Genieten!

Zoetigheid toe: Mountain Berry Cobbler

Zit je al vol? Welnee, er is altijd nog plek in de ‘toetjesmaag’ 😉. Deze lekkere Berry Cobbler is de perfecte combinatie van zoetig en fris, buikje rond gegarandeerd.  

Dit heb je nodig!

6 tot 8 porties

Voor de vulling:

  • 400 à 500 gram bessen (mix van blauwe bessen,       frambozen, aardbeien: vers of bevroren)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel citroenschil

 

Voor het beslag:

  • 6 eetlepels boter
  • 120 gram bloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 180 ml melk gemalen kaneel

Zo ga je te werk

  • Doe de boter in de pan en laat het smelten terwijl het op de kooltjes staat. Haal de pan van het vuur zodra de boter gesmolten is.  
  • Meng de bessen, suiker en citroenschil in een kom en roer tot een mooi geheel. 
  • Meng de ingrediënten van het beslag in een aparte kom: de bloem, suiker, bakpoeder en het zout. Roer de melk erdoor tot een geheel is. 
  • Giet het bessenmengsel in de pan met de gesmolten boter. Sprenkel het beslag erover en bestrooi met een klein beetje kaneel.
  • Bak ongeveer 35-40 minuten, of tot de bovenkant licht goudbruin is.
  • Serveer warm, eventueel met een bolletje ijs, Griekse yoghurt of slagroom!

Genieten van de winter

Buiten is het altijd mooi, ook als het koud is. Daarom inspireren we je bij Bever graag om gedurende alle seizoenen de natuur op te zoeken. Lees bijvoorbeeld hoe je op winterse wereldreis gaat in Nederland!

 

Op zoek naar de juiste uitrusting voor je buitenavonturen? Kijk dan eens verder op onze webshop of kom langs in een van onze winkels, onze buitenexperts staan graag voor je klaar om je te adviseren over wat je nodig hebt voor je volgende avontuur.

Door Rutger Houweling • Bijgewerkt 29-12-2021

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.