Voor elk buitenavontuur de juiste jas: Buitenexpert Sander test de nieuwste shelljassen van The North Face

Van een relaxte dagwandeling in de Nederlandse bossen tot een stevige kuitenbijter in de Alpen. Een goede jas is onmisbaar bij elk buitenavontuur. Buitenexpert Sander testte de twee nieuwste shelljassen van The North Face door weer en winter om jou de beste keuze te helpen maken. 

De juiste waterdichte jas vinden voor je buitenavonturen kan soms best even puzzelen zijn. Elke jas heeft zo z’n eigenschappen en handigheidjes die het beste passen bij jouw wensen en (buiten)activiteiten. Maar waar te beginnen? No worries! Samen met The North Face helpen we je op weg bij het kiezen van de ideale jas. 

Voor elke buitenactiviteit de ideale jas

Het outdoormerk heeft verschillende hardshells in de collectie die perfect aansluiten bij jouw activiteiten. Buitenexpert Sander nam de Jazzi GTX en Dryzzle Futurelight van The North Face onder de loep en inspecteerde deze uitgebreid in de Nederlandse kou. Daarnaast keek hij naar de Gore-Tex- en Futurelight-technologieën waarmee de jassen zijn uitgerust en welk verschil deze maken tijdens diverse buitenbezigheden.
 

Voordat we in deze testresultaten duiken, zetten we de specs van beide jassen op een rijtje. Ook leggen we het verschil uit tussen de twee technologieën die The North Face in de shells heeft verwerkt. 

In een oogopslag


Jazzi GTX Hardshell

  • Gore-Tex-technologie
  • Waterdicht, winddicht en ademend
  • Ventilatieritsen onder de armen voor extra verkoeling bij intensieve activiteiten
  • Waterbestendige ritsen
  • Dankzij robuust ontwerp weerstaat de jas zonder problemen zware weersomstandigheden en ruig terrein
  • Volledig verstelbare capuchon, geschikt om een helm onder te dragen
  • Voorgevormde mouwen en verstelbare manchetten
  • Geschikt voor: wandelen, trektochten, skiën en bergbeklimmen


Dryzzle Futurelight

 
  • Futurelight-technologie
  • Waterdicht, winddicht en ademend
  • De Futurelight-technologie zorgt ervoor dat de jas meer lucht laat circuleren waardoor je koel en droog blijft tijdens intensieve activiteiten zonder je jas uit te hoeven trekken
  • Verstelbare capuchon en manchetten
  • Lichtgewicht
  • Handige opbergzakken zodat je jouw spullen altijd binnen handbereik hebt
  • Gemaakt van gerecycled polyester en pfc-vrij geïmpregneerd  
  • Geschikt voor: (dag)wandelen en dagelijkse bezigheden 



Futurelight en Gore-Tex uitgelegd

De twee jassen die Sander test, bezitten elk een andere technologie. Waar de Jazzi is uitgerust met Gore-Tex, is de Dryzzle voorzien van de Futurelight-technologie. De verschillen tussen de twee technologieën en waarvoor je deze het beste kunt gebruiken, leggen we hieronder uit. 

Gore-Tex-membraan

Beide technologieën zijn gemaakt met een membraan. Een membraan is een dun laagje met poriën dat op de jas toeft. De minuscule poriën van het Gore-Tex-membraan zijn niet met het blote oog te spotten, maar zijn groot genoeg om vochtdampen van binnenuit (denk hierbij aan transpiratie) naar buiten door te laten. Omgekeerd zijn de poriën te klein om regendruppels naar binnen te laten. Dit maakt een shell waterdicht en ademend in de meest zware weersomstandigheden. 

Futurelight-membraan

Net als het Gore-Tex-membraan bestaat het membraan van Futurelight uit poriën. Alleen is deze op een andere manier gemaakt. Het Futurelight-membraan van The North Face is gesponnen met een nanotechnologie. Dat maakt de stof van het membraan soepeler en lichter. Daarnaast zijn de poriën nog kleiner. Hierdoor ervaar je een groter ademend vermogen en krijg je het minder snel warm bij intensieve activiteiten.

Wat dat precies inhoudt voor jouw buitenavonturen?

Waar de Jazzi GTX je beschermt in de meest zware weersomstandigheden en terreinen, is de Dryzzle Futurelight op z’n beurt ideaal bij minder zware activiteiten zoals een dagwandeling of hardlooprondje. Benieuwd naar de ervaring van Sander hiermee? Lees snel verder!

Test: The North Face Jazzi GTX

Eerste indruk:“De Jazzi van The North Face is een robuuste jas met een stoere look en sportieve snit. De borstzak aan de binnenkant is een fijne toevoeging om spullen handig op te bergen. Ook de buitenzakken van de jas zijn handig gepositioneerd aan de zijkant waardoor je met het dragen van een rugzak toch makkelijk je zakken kunt bereiken.”

 

Pasvorm en materiaal:“De lengte van de mouwen is net iet langer. In combinatie met een donsjas is dat heel fijn omdat het vocht zo beter buiten wordt gehouden. De jas voelt verder precies zoals je van een drie-laags hardshell verwacht. Het is alleen net iets minder stug dan ik gewend ben, wat het een stuk bewegelijker maakt.”

 

Comfort en bewegingsvrijheid: “De jas beschikt over de bekende manchetten en een verstelbare capuchon die goed die verstellen is. Bijvoorbeeld voor het gebruik van een helm of om een stevige windvlaag buiten te houden.

 

De jas heeft ondanks de sportieve snit voldoende bewegingsvrijheid. Dit komt omdat het materiaal niet te stug aanvoelt. De jas is niet heel zwaar en goed mee te nemen tijdens je trekking. Doordat het materiaal wat stugger is, moet je wel beter je best doen om het qua volume goed weg te werken. Oprollen in je capuchon werkt hier goed bij.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen: “De Jazzi is harstikke waterdicht! De jas is namelijk gemaakt van licht, 75 denier sterk materiaal en is uitgerust met een waterdicht Gore-Tex-membraan. Hij houdt je droog en laat het vocht dat op de huid ontstaat snel naar buiten verdampen. Ideaal voor inspannende outdooractiviteiten.

 

Daarnaast zorgen de ritssluitingen onder de oksels ervoor dat je tijdens zeer inspannende activiteiten en hogere temperaturen toch voldoende kunt ventileren.”

 

Winddichtheid: “De jas is goed winddicht. De stof is dik genoeg om de stevige en koude wind goed buiten te houden. Ik heb de jas gebruikt tijdens een aantal momenten waarbij ‘ie goed is getest. Zo droeg ik de jas bij stortregen, sneeuwbui en zelfs een stukje schaatsen. Geen enkel moment heb ik getwijfeld aan de jas!”

Test: The North Face Dryzzle Futurelight

Eerste indruk: “De Dryzzle van The North Face is een zeer lichte en soepele jas! Hierdoor kun je ‘m makkelijk inpakken in je rugzak en meenemen tijdens veel activiteiten.”

Pasvorm en materiaal: “De fit van de jas is gemiddeld en minder getailleerd dan de Jazzi. De jas draagt een stuk soepeler en voelt dunner dan je gewend kan zijn van een normale shell. Naast dat dit fijn draagt, merk je bij veel activiteiten dat de jas ook minder kraakt.

 

Comfort en bewegingsvrijheid: “De jas heeft de bekende manchetten en verstelbare capuchon. Doordat de jas minder ‘kraakt’, maakt dit wanneer je je capuchon opdoet aanzienlijk minder herrie. Ook voel je je dankzij de soepelere stof een stuk vrije tijdens actieve buitenavonturen.

 

De jas is een beetje aan de korte kant. De zakken zitten op een logische plek maar toch kan de positie veranderen wanneer de jas een beetje omhoog kruipt. Dit komt omdat het model iets korter is en aan de onderkant wat smaller is.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen: “Tot nu toe heb ik deze jas nog niet echt de limiet kunnen opzoeken. Wat positief is, want dat betekent dat je in normale natte omstandigheden goed uit de voeten kan!

 

Het ademend vermogen heb ik als iets heel positiefs ervaren. Tijdens wat wandelingen (iets meer heuvel op) merkte ik dat ik niet snel de behoefte had om de boel open te gooien om af te koelen. Dat is iets dat ik normaal wel snel heb.”

Winddichtheid: “Hier komen we bij een klein minpuntje in mijn ogen. De jas is winddicht. Maar juist in de koude wintermaanden, wanneer de wind net wat strenger en kouder kan zijn, merkte ik dat een dunnere jas een beetje tegenwerkt. Een koude wind op de rug sloeg er qua temperatuur namelijk wel doorheen.”

Futurelight en Gore-Tex

“In de kern merk ik dat beide membranen doen wat ze moeten doen, namelijk jou beschermen tegen de elementen tijdens je buitenactiviteiten. Toch merk ik dat ik me net wat comfortabeler voelde in de Jazzi. De jas was robuust, de stof stevig en dik (maar niet te) en voldoende in staat om mijn temperatuur te reguleren.

 

Bij de Dryzzle viel het hogere ademend vermogen op. Maar merkte ik ook, omdat de stof best dun was, dat ik me toch een beetje kwetsbaarder voelde. Dit hoeft bij normaal dagelijks gebruik helemaal niet erg te zijn, maar misschien wel wanneer je er echt op uittrekt. Bijvoorbeeld bij scherpe takken of stenen in het bos.”

Conclusie

“Zoek je een jas voor wat meer zwaardere buitenactiviteiten? Dan is de Jazzi zeker het overwegen waard. Je vindt hierin de vertrouwde elementen, zoals een goed Gore-Tex-membraam en de bekende features zoals manchetten en verstelbare capuchon terug. Daarnaast is het een sportieve jas om te zien.

 

Ben je wat meer opzoek naar een jas voor dagelijks en wat lichter gebruik? Dan is de Dryzzle zeker een aanrader. Je levert iets in op stevigheid, maar krijgt daarvoor in de plaats wel een vrijere en bewegelijkere jas terug. Ook het ademend vermogen is top! Zelfs zonder ventilatieritsen merk je dat je voldoende temperatuurregulering hebt.”


Zo geniet je langer van je waterdichte jas

Door je jas te onderhouden, vergroot je de levensduur en kun je er langer van genieten. En dat is goud waard! Met deze handige tips leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw waterdichte jas wast en impregneert. Wij kunnen je hier ook bij helpen met onze wasservice


Hup, naar buiten!

Zo, hoog tijd om je jas aan te trekken en naar buiten te gaan! Wat dacht je van deze tien favoriete winterwandelingen van onze Buitenexperts in Nederland? En met deze tien wandelproducten weet je zeker dat je compleet en comfortabel op wandelpad gaat.

 

Wat je ook van plan bent, met de Jazzi GTX Hardshell en Dryzzle Futurelight van The North Face Face ga je beschermd en zorgeloos door het buitenleven. Check de complete collectie van The North Face online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste jas voor je buitenavonturen. 😊

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.