GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

Donsjas onderhouden: met deze tips onderhoud je een donsjas het best

Donsjas onderhouden: met deze tips blijft je jas langer mooi

Niet alleen zijn donsjassen aangenaam om te dragen. Ze zijn ook perfect voor koude vriesdagen, omdat ze je lichaamswarmte goed vasthouden en tegelijk goed ademen. Is er regen op komst? Laat je donsjas dan aan de kapstok hangen, want dons neemt vocht op, waardoor het zijn loft (vulkracht) verliest. En zonder loft verliest het ook zijn isolerende werking. Dons heeft unieke isolerende eigenschappen.  Om deze eigenschappen niet te beschadigen tijdens het wassen kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Wij geven je een aantal praktische tips om je donzen winterjas zo lang mogelijk goed te houden.

Do’s & don’ts bij het wassen van een donsjas

Een absolute don’t is je donzen jas naar de stomerij brengen. De meeste stomerijen reinigen hun kleding namelijk chemisch en als er iets slecht is voor dons… Je wast je parkietje tenslotte ook niet met chemische schoonmaakmiddelen, nietwaar? Chemisch reinigen zorgt er namelijk voor dat de veertjes, het dons dus, vervormen en hun volume verliezen. Buitenexpert Roland Meijer: “Chemisch reinigen wast het natuurlijk vettige laagje eraf waardoor het sneller zweetresten opneemt en minder goed isoleert.” 

Je kan natuurlijk je donzen jas met de hand wassen, maar eh… je kunt je tijd wel beter besteden toch, door naar buiten te gaan bijvoorbeeld. Dus gooi je donsjas gewoon in de wasmachine. Vroeger een absolute don’t, maar tegenwoordig zit er op de meeste wasmachines zelfs een speciaal programma voor donzen kleding (en slaapzakken niet te vergeten). Hou wel de volgende drie regels aan bij het wassen in de wasmachine:

  • Was dons nooit warmer dan 40°C. Denk hierbij ook gewoon maar weer aan je parkietje. Die laat je ook niet badderen in een bad van 90°C. Zorg ervoor dat het een langzaam programma is, mocht jouw wasmachine geen speciaal donsprogramma hebben. En een open deur, maar volg verder gewoon de wasvoorschriften.
  • Gooi niet al je donzen jassen tegelijk in de wasmachine, maar één voor één. Absolute #washack: stop een stuk of vijf tennisballen bij je wasje. Die werken tijdens het draaien als soort mattenklopper en kloppen daarmee het dons los.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons. Dit zijn producten die niet alleen schoonmaken, maar ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons herstellen. Normaal wasmiddel haalt namelijk het vet van het dons en dat wil je niet.

Drogen van een donsjas

Daar ligt ‘ie dan, gewassen en wel, losgeklopt door de tennisballen. En nu? Drogen! Ook hier geldt, je kan het “handmatig” doen, door je donsjas (buiten) neer te leggen (neerleggen ja, niet ophangen!) en om de zoveel tijd de jas op te kloppen zodat de donsveertjes niet aan elkaar blijven plakken, maar… daar is de droger voor uitgevonden! Ook hier weer drie briljante tips om je jas er als nieuw uit te laten zien:

  • Laat de droger langzaam, héél-làng-záám draaien. Kortom, op het allerlangzaamste programma en op een lage temperatuur.
  • Stop ook nu de tennisballen bij de jas, zodat het dons luchtig blijft.
  • Draai zeker drie rondes. Dons heeft nogal wat tijd nodig om goed te drogen.

Wasservice

Maar het kan makkelijker. Want om er zeker van te zijn dat jouw kleding op de juiste manier gewassen wordt, heeft Bever ook een wasservice. Lever je jas in bij de meest dichtstbijzijnde Bever winkel om hiervan gebruik te maken. Is je jas helemaal droog, opgeklopt en weer in volume? Hoppa, lekker naar buiten!

Ben je op zoek naar meer tips voor wandelen? Lees dan ook eens ons blog over donsjassen en regen: geen goede combinatie en ons blog met tips voor het maken van de mooiste foto's in de bergen. Of ga terug naar ons blog