Donsjas wassen en drogen: zo blijft je jas warm én mooi
Veel mensen vinden het wassen van hun donsjas spannend. En dat snappen we, want je wilt natuurlijk dat je jas ook na het wassen lekker warm is en mooi in vorm blijft. Met de juiste tips en een donswasmiddel kun je het prima zelf doen. We leggen je uit waar je op moet letten bij het wassen en drogen van je donzen jas.
Dons houdt je lichaamswarmte goed vast en ademt tegelijkertijd. Het heeft unieke isolerende eigenschappen en om die te behouden is het belangrijk om je donsjas goed te onderhouden. Daar helpen we je bij!
Let op: een complete onderhoudsbeurt van jouw donsjas bestaat uit een wasbeurt en droogprogramma in de droger. Heb je geen droger? Dan kun je beter gebruik maken van onze wasservice voor donsjassen.
Ga direct op deze pagina naar:
Video: zo was je jouw donsjas
Een donsjas wassen is helemaal niet moeilijk, maar vraagt wel wat meer aandacht. Met de juiste tips kun je met een gerust gevoel aan de wasbeurt beginnen! In de video hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij het wassen van je donzen jas.
Do’s & don’ts bij het wassen van een donsjas
Een absolute don’t is je donsjas naar de stomerij brengen. De meeste stomerijen reinigen hun kleding namelijk chemisch en als er íets slecht is voor dons… Chemisch reinigen vervormt de veertjes, waardoor die hun volume verliezen. Ook wast chemisch reinigen het natuurlijke vetlaagje eraf, waardoor je jas sneller zweetresten opneemt en minder goed isoleert.
Wat je dan wél moet doen? Je kunt je donzen jas gewoon in de wasmachine gooien. Vroeger een absolute don’t, maar tegenwoordig zit er op de meeste wasmachines een speciaal programma voor donzen kleding en slaapzakken.
Houd deze regels aan bij het wassen in de machine:
1. Lees de wasvoorschriften goed door
Voordat je je jas in de wasmachine gooit, lees de wasvoorschriften zorgvuldig door. Op het waslabel van je donsjas en de instructies op het wasmiddel vind je belangrijke informatie.
2. Gebruik een speciaal wasmiddel
Er bestaan speciale wasmiddelen voor dons, zoals het donswasmiddel Wool & Down Wash van Buitenmens Care. Dit zijn producten die niet alleen schoonmaken, maar ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons herstellen. Normaal wasmiddel haalt het vet van het dons, en dat wil je natuurlijk niet.
Drogen van een donsjas
Ook bij het drogen van je donzen jas geldt: je kunt het handmatig doen door je donsjas buiten neer te leggen (niet ophangen!) en om de zoveel tijd de jas op te kloppen zodat de donsveertjes niet aan elkaar blijven plakken. Maar hé, die droger is niet voor niets uitgevonden. Ook hier weer drie tips om je jas er als nieuw uit te laten zien. Let op: droog je jas alleen in de droger als de wasvoorschriften het toelaten.
1. Kies het juiste programma
Laat de droger langzaam, héél láng-záám draaien. Je snapt ’t wel, het allerlangzaamste programma dus. En op een lage temperatuur.
2. Gebruik tennisballen
Daar zijn ze weer: de tennisballen. Stop schone tennisballen of wasballen bij je donsjas. Deze schudden de veertjes goed los zodat ze niet aan elkaar blijven kleven.
3. Herhaal indien nodig
Soms heeft je donsjas wat langer nodig om goed te drogen. Herhaal je droogprogramma dus als je jas nog niet helemaal droog is, maar doe dit niet vaker dan nodig.
Complete wasgids
Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig
Tijd
2 uur
Stappen
3 stappen
Prijs
€10,- tot €15,-
(voor meerdere wasbeurten)
Benodigdheden
Het enige wat je nodig hebt is het donswasmiddel van Buitenmens Care speciaal voor donzen kleding. Je koopt het in een Bever-winkel of bestelt het online. Je gebruikt het in je eigen wasmachine. Gebruik 2 of 3 wasballen of schone tennisballen in de droger om tijdens het drogen het dons weer lekker luchtig te krijgen. Zijn je wasballen of tennisballen vies? Was deze dan ook mee in de wasmachine.
- Donswasmiddel Wool & Down Wash van Buitenmens Care
- Wasmachine
- Tennisballen of wasballen
Stap 1: Voorbereiden
Om te beginnen controleer je of alle zakken van je donsjas leeg zijn. Vervolgens sluit je alle ritsen van de jas, ook de hoofdrits en zorg je ervoor dat eventuele trekkoorden ontspannen zijn. Maak vervolgens het zeep- en wasverzachterbakje van je wasmachine goed schoon en verwijder eventuele zeepresten. Dit is heel belangrijk omdat deze het natuurlijke vetlaagje van het dons kunnen aantasten.
Tip: reinigen van het zeepbakje
Meestal kun je het zeepbakje van je wasmachine eenvoudig verwijderen door het bakje zo ver mogelijk naar buiten te trekken en vervolgens achteraan in het midden op het plastic lipje te drukken. Zo kun je het bakje in zijn geheel naar buiten trekken en onder de kraan schoonmaken. Kom je er niet uit, kijk dan even in de handleiding van je wasmachine.
Stap 2: Wassen van je donsjas
Nu kan je jas in de wasmachine. Stop per wasbeurt maximaal drie donsjassen in de wasmachine en lees vooraf goed de wasvoorschriften op het waslabel van je jas. Gebruik het speciale donswasmiddel van Buitenmens Care en lees ook de instructies op het wasmiddel. Kies voor een regulier wasprogramma en niet voor een verkort of waterbesparend programma. Het hoge toerental hiervan kan schade aan je kleding veroorzaken. Was een donsjas nooit warmer dan 40° Celsius.
Stap 3: Drogen van je donsjas
Kies voor een programma met een lage temperatuur, bijvoorbeeld het ‘kastdroog’ of ‘voorzichtig’ programma, dat hangt af van het merk en type droger. Doe tennis- of wasballen in de trommel. Die schudden de veertjes goed los zodat ze niet aan elkaar blijven kleven en de jas zijn veerkracht terugkrijgt. Herhaal dit programma tot je donsjas weer goed droog en opgeklopt is en je geen geklonterde stukken dons meer voelt. Sommige drogers hebben een ‘Koud’ programma. Dit programma kun je prima gebruiken om de jas lekker op te kloppen als de deze al droog is maar nog geklonterde stukken dons geeft.
Bekijk meer handleidingen
