Goede wandelschoenen duur? Dit speelt er mee bij de prijs van een product

Goede wandelschoenen duur? Dit speelt er mee bij de prijs van een product

‘Goedkoop is duurkoop’, ‘voor echt goede schoenen betaal je de hoofdprijs’, ‘het kost wat, maar dan heb je er ook plezier van’... Ben je op zoek naar nieuwe wandelschoenen, dan hoor je dit ongetwijfeld veel. Vaak is het ook waar, maar waarom eigenlijk? We leggen het uit.

Wij zijn de laatsten die ontkennen dat je voor een kwalitatief goede schoen vaak meer geld neerlegt. Natuurlijk kun je zomaar aannemen dat een duurdere schoen een betere schoen is, maar dat is wel heel gemakkelijk. Daarom geven we in een driedelige serie antwoord op de vraag: welke zaken van een product zijn van invloed op de prijs die jij als consument betaalt? Dit keer: de wandelschoen.

 

Wanneer je hier meer over weet, maakt het je keuze wellicht eenvoudiger. Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.

Hoogte van de schoen

Als je zwakke enkels hebt of op zwaar terrein gaat lopen, bieden hoge wandelschoenen de meeste steun. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden en zijn vaak ook wat luchtiger. Dan heb je nog de ‘mids’, een halfhoge schoen. Qua steun maakt het niet veel verschil met een lage schoen, maar je hebt wel minder snel natte voeten (als je door een plas loopt lopen) of steentjes in je schoen.

 

Voor een hogere schoen is meer grondstof nodig en daardoor is deze meestal duurder dan een lagere schoen. Meestal, want soms kan een lagere schoen ook kostbaar zijn, bijvoorbeeld omdat de maakwijze om een duurder productieproces vraagt.

Categorieën (A, A/B, C, etc.)

Om het kiezen van een wandelschoen die bij je activiteit past te vereenvoudigen, zijn de schoenen opgedeeld in verschillende categorieën die gaan van A tot en met D. Een categorie A-schoen is een vrij soepele wandelschoen, een categorie D-schoen een zeer stugge, hoge bergschoen voor extreme tochten. Hoe ruiger en hoger in de bergen, hoe stugger de schoen die je nodig hebt. Ook als je meer bepakking bij je hebt, heb je meer steun en dus een hogere categorie schoenen nodig. Doorgaans geldt: hoe hoger de categorie, hoe duurder de schoen.

Voor de meeste wandelingen voldoet echter een schoen uit categorie A of B, maar het blijft persoonlijk: sommige mensen lopen nu eenmaal prettiger op soepele schoenen, terwijl anderen baat hebben bij extra steun. Ga je gebruik maken van stijgijzers dan heb je wel echt een categorie C of D schoen nodig.

 

Meer over de verschillende categorieën lees je hier.

Materiaal

Om de kosten te reduceren wordt vooral in de A en A/B categorie steeds meer kunststof gebruikt in plaats van leer. Leer is zwaarder - en duurder - maar duurzamer (gaat langer mee) en creëert een flexibelere pasvorm. Leren schoenen zijn daarnaast meestal te verzolen, niet bij alle kunststof varianten is dat het geval. Dit betekent dat deze schoenen langer meegaan. Een ander materiaal dat de prijs kan beïnvloeden, is het gebruik van Gore-Tex in de schoen. Dit is een water- en winddicht materiaal met veel minuscule gaatjes, waardoor water niet naar binnen, maar transpiratievocht wel naar buiten kan. 

Maar waterdichtheid is niet in alle omstandigheden een bijkomend voordeel. Een goede, niet waterdichte schoen ademt namelijk altijd beter. Vraag jezelf daarom af of je daadwerkelijk waterdichte schoenen nodig hebt. Koude gebieden met veel regen of sneeuw? Waterdicht is handig. Warme, droge gebieden? Liever geen Gore-Tex (of überhaupt een waterdichte stof). Canvas schoenen, dus zonder leer (leer gaat schimmelen) en zonder Gore-Tex zijn dan beter. En goedkoper!

Pasvorm

Tegenwoordig kopen we geen schoen meer die we eerst vier jaar in moeten lopen en dan twintig jaar meegaat: je hebt al sneller een lekker zittende schoen. Het belangrijkste is dat de schoen comfortabel aanvoelt. Dat zit ‘m niet alleen in de lengtemaat, maar ook in de leest, die moet passen bij de vorm van je voet. Ook moet je hiel op z’n plaats blijven tijdens het lopen, moet je je tenen vrij kunnen bewegen en is het belangrijk dat je geen vervelende drukpunten voelt. Sommige merken hebben de naam beter bij brede voeten te passen, andere merken sluiten beter aan bij smalle voeten. De mate van specialisatie kan van invloed zijn op de prijs van de schoen.

Waar en hoe de schoen geproduceerd is

Ook geen onbelangrijke: hoe is de schoen tot stand gekomen? Een goede schoen die met de hand gemaakt is in Europa bestaat al snel uit meer dan honderd onderdelen. Leer uit Europa is het betere leer, want 1) de beste leerlooierijen zitten in Europa en 2) leer is een restproduct van de vleesindustrie. Omdat de wetgeving omtrent dierenwelzijn (en daarmee biologisch vlees) in de EU goed op orde is, hebben de koeien in de EU betere leefomstandigheden. Dit betekent: gezondere koeien en dus beter leer. Voorbeeld hiervan is de Meindl Identity-serie. Hierbij geeft Meindl een herkomstbewijs van het gebruikte lederen bovenwerk. Met het “Identity-Nummer” dat later in de binnenkant van de schoen wordt aangebracht, kan de klant de levensloop opsporen van het leer van zijn nieuwe schoenen.

 

Ook zijn sommige productiewijzen duurder dan andere. Zo maken Hanwag en ook Meindl al hun schoenen (ook de syntethische) verzoolbaar - je kunt je voorstellen dat je dat terugziet in de prijs.

Duurzaamheid

Schoenen die bestaan uit meerdere onderdelen, waar veelal leer in is verwerkt, gaan doorgaans wat langer mee. Een fabrikant zal altijd de productiewijze (verzoolbaar of niet) afwegen tegen de levensduur van de schoen. Op deze manier zijn duurzame schoenen dus daadwerkelijk een betere investering dan een paar waar niet zoveel aan te repareren valt.

 

Bij een leren schoen met langere levensduur zal een fabrikant eerder een verzoolbare techniek toepassen dan bij kunststof schoenen. Deze schoenen zijn dus vaak duurder, omdat de maakwijze meer tijd kost en vaak samen gaat met duurdere grondstoffen zoals leer.

 

Kortom: de hoogte van de schoen, de pasvorm, het materiaal waarvan deze gemaakt is, de productiewijze, en waar duurzaamheid op de agenda van het betreffende merk staat, kunnen ervoor zorgen dat je duurder uit bent dan je in eerste instantie had verwacht. Voordeel van al deze variabelen is dat je zelf kunt kiezen welke je wel of niet laat meewegen. 😉 Bij Bever hebben we een groot assortiment wandelschoenen in alle prijsklassen. Ook kun je in onze winkels of ons online shopadvies terecht met al je vragen. Zo vind je altijd wandelschoenen die passen bij jouw voeten én wensen!

Hoe bepalen we de beste schoen voor jou?

Bij Bever zijn we iedere dag bezig met persoonlijk advies. Vooral bij grote aankopen als jassen, schoenen of tenten spelen zoveel factoren mee dat het geven van een ‘algemeen’ advies in een blog als dit, lastig is. Wel kun je voor jezelf een aantal dingen afwegen voordat je gaat shoppen. Zo komen we samen tot de best passende jas voor jou. Letterlijk én figuurlijk!

Dit zijn de dingen die wij afwegen (terwijl jij als klant met een kopje koffie op de volgende schoen wacht om te passen) om ons advies nog persoonlijker te maken:

Waarvoor ga je de schoenen gebruiken?

Zoals je al kon lezen, zijn er verschillende categorieën wandelschoenen: A, A/B, C, enzovoorts. Voor een flinke bergwandeling met rugzak wil je echt liever een B-schoen. Of juist een lichtere schoen als je voornamelijk met het openbaar vervoer reist en af en toe een wandeling maakt. Ook kijken we aan de hand van wat je gaat doen welk materiaal het voornaamste bestanddeel is van jouw nieuwe schoenen, bijvoorbeeld leer of Gore-Tex.

Wat verwacht jij zelf van de schoenen?

Welke dingen vind jij belangrijk bij je nieuwe wandelbuddies? Denk aan: hoeveel steun geeft de schoen, hoe zwaar is het model, is de schoen waterdicht, hoe slijtvast moet ‘ie zijn, vraag je veel grip op een specifiek terrein en - voor sommige mensen toch best belangrijk - wat vraag je van de looks van de schoen. Wanneer we dit weten, houden we hier zo goed als mogelijk rekening mee.

Wat is je maat en vorm van je voeten?

We meten en bekijken je voeten zodat we de juiste maat weten en de pasvorm kunnen inschatten. We kijken daarnaast meteen of je misschien aanvullende zooltjes nodig hebt. Ook kun je bij Bever sinds kort terecht voor een uitgebreide voetanalyse met 3D-scan. Deze service is nu beschikbaar in Bever Utrecht en binnenkort volgen meer filialen. Meer over de Bever-voetanalyse lees je hier.

Wat voor bouw heb je?

Ook je bouw is van belang. Iemand die wat zwaarder is, kan soms prima op een zwaardere A/B schoen door Nederland lopen, terwijl dit voor een lichter iemand juist problemen kan veroorzaken. Bij een lichter persoon kan de iets stuggere zool namelijk de knieën en heupen meer belasten bij het afwikkelen van de voet.

Gebruik je zelf inlegzolen of andere ‘hulpmiddelen’?

Sommige mensen hebben een eigen inlegzooltje, waardoor veel lage wandelschoenen geen optie meer zijn. Neem je zooljes mee, zodat we het beste model voor jou kunnen vinden.

Belangrijk na je aankoop

Oke, hoogstwaarschijnlijk gaan ze geen tientallen jaren meer mee, maar als je niets doet, vallen wandelschoenen met een jaar al onder je voeten vandaan. Zo haal je het beste uit je schoenen:

  • Langer lekkerder lopen: de juiste sokken en zooltjes zorgen voor een betere pasvorm en minder slijtage. 
  • Onderhouden: vet het leer regelmatig in en haal na een wandeling de zooltjes er even uit.
  • Bewaren: berg de schoenen op een plek waar het niet heel warm of vochtig is.
  • Wassen: een waterdichte schoen mag zo nu en dan even in bad: het Gore-Tex kan verstopt raken door zouten (residu van transpiratie). Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water - zonder zeep.
  • Drogen: laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

Helemaal zin gekregen om te ontdekken welke wandelschoen voor jou het beste is? Lees dan ook waarop je moet letten wanneer je wandelschoenen gaat kopen en check onze tips over het onderhouden van je schoenen. Verken tot slot alvast een paar mooie, onontdekte wandelgebieden in Nederland en je bent ready to go! Meer (wandel)inspiratie vind je op ons blog.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.