Wandelen in het bos of in de bergen? Zo kies je de juiste wandelschoen!

Voor elke wandeling is er een perfecte wandelschoen. Juist daarom is het belangrijk om zorgvuldig te zijn in je keuze. Meindl heeft een uitgebreide collectie wandelschoenen met de juiste keuze voor ieder type wandelaar en elke voet. Dankzij deze wandelschoenenkeuzehulp vind je de perfecte schoen voor jouw buitenavontuur.

 

Of je nu wandelt in Nederlandse natuurgebieden of uitdagende trektochten onderneemt in de bergen: een goed passende wandelschoen is een must. De juiste pasvorm, goede ondersteuning, stabiliteit en een zool met voldoende grip zijn een paar belangrijke aspecten van een betrouwbare wandelschoen. En wandelschoenen koop je niet voor één seizoen, daar wil je jarenlang op kunnen lopen. Wij lichten de wandelschoenen van Meindl overzichtelijk uit, zodat jij gemakkelijk de juiste wandelschoen voor jouw buitenactiviteit vindt! 

Hoe kies ik mijn wandelschoen?

Als je op zoek gaat naar wandelschoenen kun je het gevoel krijgen bedolven te worden onder opties. Daarom is het belangrijk om het een en ander af te kaderen. Let bij het kiezen van wandelschoenen op deze factoren:

 

1) Activiteit:

Bij het vinden van een wandelschoen is het belangrijk om te bedenken voor welke activiteit je deze wilt gaan gebruiken. Wil je er voornamelijk op gaan wandelen of wil je zware trekkingen gaan ondernemen? Jouw activiteit bepaalt het type wandelschoen dat je nodig hebt.

2) Type:

Wandelschoenen zijn opgedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van welk terrein ze goed aankunnen en de intensiteit van de wandeling. Verderop in het blog lees je over de verschillende wandelschoencategorieën.

3) Voorkeur:

Ook is het goed om te bedenken welke eigenschappen je belangrijk vindt voor je schoen. Wil je een waterdichte of juist ademende schoen, of juist allebei? Een hoge schacht of een lage schoen? Je keuze hierin hangt af van waar en wat voor soort wandeling je maakt. De weersomstandigheden en het klimaat van het gebied waar je wandelt zijn daarom ook factoren die je moet incalculeren.

4) Pasvorm:

Een essentieel onderdeel van een schoen is natuurlijk de juiste pasvorm. Een wandelschoen hoort overal goed aangesloten te zitten. Zeker je hiel mag niet omhoog komen tijdens het lopen, dat zorgt voor wrijving en levert ongemakken op. Het is wel belangrijk dat de tenen wat bewegingsruimte hebben. Tijdens een afdaling voorkom je zo dat je tenen tegen de neus van de schoen duwen.

 

Om te weten welke maat je hebt, kun je het best je voet laten opmeten. Doe dit niet alleen in de lengte, maar meet ook de breedte van je voet en de hoogte van je wreef. Pas wandelschoenen en meet je voeten altijd met een goede wandelsok aan. Deze draag je natuurlijk ook tijdens het wandelen!

Bever Voetanalyse

De perfecte pasvorm dankzij de Bever 3D-voetanalyse

Genieten van buiten staat bij ons op één! De juiste uitrusting is dan een must. Bij het vinden van de juiste wandelschoen is het belangrijk dat de pasvorm van de schoen perfect bij jouw voet past. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw voeten nodig hebben en welke eigenschappen klachten kunnen opleveren. Dankzij de Bever 3D-voetananalyse kunnen we jou helpen met het vinden van de ideale schoen.

 

Voordat we je voet analyseren, vragen we naar jouw doelen, activiteiten, ondergrond, ervaring, mate van demping, benodigde stabiliteit en eventuele klachten en blessures. Hieraan schenken we extra aandacht wanneer je uiteindelijk schoenen gaat passen.

 

De 3D-voetanalyse maakt het gemakkelijk om de eigenschappen van jouw voet te bepalen, zodat jij straks met de perfect passende wandelschoenen naar huis gaat.

Een kleine tip: kom langs in de loop van de middag! Je voeten zwellen namelijk iets op in de loop van de dag – iets dat tijdens een wandeltocht ook gebeurt.


In deze winkels kan je gebruik maken van de 3D-voetanalyse.


Wandelschoencategorieën

Wandelschoenkeuzestress! Je bent echt niet de enige die het lastig vindt om te bepalen welke wandelschoen de juiste is. Gelukkig heeft Alfons Meindl, de zoon van Meindl-oprichter Lukas Meindl, in 1976 dé oplossing gevonden. Hij bedacht een systeem dat verschillende wandelterreinen en schoenen opdeelt in de categorieën A, B, C, en D. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke schoenen je het best kunt dragen op verschillende terreinsoorten en tijdens verschillende activiteiten

 

Het systeem wordt tegenwoordig (negen Meindl-generaties verder) door veel schoenproducenten en retailers gebruikt. Ook bij Bever hanteren we dit handige systeem. Op deze pagina lichten we categorie A tot en met D voor je uit. 

De keuze is reuze

Nu je al deze handige tips eigen hebt gemaakt, kunnen we uitzoeken welke Meindl-schoen het beste past bij jouw buitenactiviteit. Voor het gemak hebben we een verdeling gemaakt tussen lage wandelschoenen voor wandelingen in Nederland, halfhoge wandelschoenen voor wandelingen in Nederland en bergwandelschoenen. Zo navigeer je gemakkelijk naar het voor jou geschikte onderdeel!

Als je wat bredere voeten hebt, kan het lastig zijn om wandelschoenen te vinden die lekker zitten. Gelukkig heeft Meindl een complete lijn met schoenen voor brede voeten: Comfort fit. In vergelijking met de normale Meindl-leest is de Comfort fit-leest wat ruimer aan de voorkant, maar hij heeft nog steeds een stevige grip bij de hiel. Het grote voordeel hiervan is dat je voorvoet niet bekneld wordt en je hiel ook niet gaat glippen. Hierdoor verbetert de hele stand van je voeten. Loopt honderd keer lekkerder én is beter voor je gewrichten! Comfort fit-schoenen hebben ook nog eens een speciale inlegzolen voor extra comfort.

Lage wandelschoenen voor wandelingen in Nederland

Beide type schoenen, zowel lage als halfhoge wandelschoenen, zijn geschikt voor wandelingen in Nederland. Je persoonlijke voorkeur en gewenste mate van ondersteuning spelen hierbij ook een rol. Lage wandelschoenen zijn uitermate geschikt voor wandelingen in Nederland. Op een ondergrond met weinig hoogteverschil geven lagere wandelschoenen namelijk veel bewegingsruimte. Lage wandelschoenen zijn tevens lichter en daarom comfortabel om te dragen tijdens lange afstanden op een vlakke ondergrond.

Dames

Voor de dames is de Caracas Lady GTX van Meindl is een uiterst comfortabele lage wandelschoen, gericht op vlak terrein. De schoen is speciaal ontworpen voor de vrouwenvoet en de Air-Active inlegzool zorgt voor een aangenaam klimaat. De schoen is dankzij de Gore-Tex voering ook nog eens volledig waterdicht! De Caribe Lady GTX is ook net zo’n comfortabele all-rounder. Op deze schoen trotseer je natte bosgebieden, uitgestrekte heide en rotsachtige paden met deze schoen. Door het Gore-Tex membraan en de Air-Active zool houd je je voeten warm en droog. De Caribe is ook verkrijgbaar in een extra small variant. 


Andere lage wandelschoen-opties voor dames zijn de Meindl Bogota Lady, de Lite Trail Lady GTX en de Nijmegen Lady GTX


Voor dames met behoefte aan een iets bredere schoen is de Palermo Lady een goede optie. De Comfort fit-leest geeft meer ruimte aan de voorkant van de schoen en een stevige grip bij de hiel. Ook is de schoen volledig waterdicht: perfect voor je buitenavonturen. Andere Comfort fit-opties zijn de Activo Sport Lady en de Journey Lady GTX

Heren

Voor de heren is de Houston GTX een lage wandelschoen waarmee je het Nederlandse terrein comfortabel kunt trotseren. De schoen is waterdicht dankzij het Gore-Tex membraan en de Multigrip G4-zool geeft grip en stabiliteit tijdens het wandelen. De zool is daarnaast ook nog eens gemaakt van twintig procent gerecycled rubber. Een fijne extra van de Houston is de Variofix: een beweegbare kabel die achter de hiel langsloopt en zorgt voor een optimale hielfixatie!


Andere lage wandelschoen-opties voor heren zijn de Meindl Bogota, de Caracas, de Laredo GTX en de Lite Trail GTX.


Heren die op zoek zijn naar een lage wandelschoen met een bredere pasvorm kunnen uit de voeten met de Sienna GTX of de Activo Men Sport GTX. Beide schoenen zijn volledig waterdicht door het Gore-Tex membraan, zijn zowel in de stad als in de bossen te dragen en hebben meer ruimte in de voorkant van de schoen dankzij de Comfort fit-leest. Alternatieve Comfort fit-opties zijn de Meindl Journey Pro GTX en de Lugano

Halfhoge wandelschoenen voor wandelingen in Nederland

Halfhoge wandelschoenen bieden meer stabiliteit en steun voor mensen met zwakkere enkels of wandelingen op een oneffen ondergrond.  Zo hoef je je geen zorgen te maken om een misstap, en kun je optimaal genieten van het uitzicht.

   

Dames

Een halfhoge wandelschoenen voor dames die nét dat beetje extra steun willen, is de Vakuum Walker Lady. Naast het feit dat deze waterdichte schoen een hoge schacht heeft, en dus stevig om de enkels sluit, is de schoen gevoerd met het Memory Foam System (MFS). Dit geheugenschuim vormt zich volledig naar de vorm van je voet. De perfecte pasvorm krijgen was nog nooit zo makkelijk. De Vakuum Ultra is de iets bredere variant van de Vakuum Walker, met eenzelfde opbouw, maar wat meer ruimte voor een voet met een groter volume.

 

Halfhoge schoenen met een iets soepelere zool van de Vakuum-schoenen zijn de Bogota Mid Lady GTX en de Tessin Identity Lady GTX. Meindl creëert een transparante levensloop met het herkomstbewijs van de Identity Serie, te beginnen met de weide waarop de runderen leven en grazen. De tweede stap is de leerlooierij in Duitsland, waar het leer aantoonbaar milieuvriendelijk en chroomvrij wordt gelooid. En ook de productie van de schoen is volledig milieuvriendelijk.


Andere halfhoge wandelschoen-opties voor dames zijn de Meindl Ohio II Lady of de Oviedo GTX Small Lady: deze schoen heeft een leest die extra smal valt op de voorvoet en hiel.


De Tramin Lady GTX is de perfecte halfhoge schoen voor vrouwen die het liefst lopen op een schoen met een bredere pasvorm. De schoen heeft een dempende tussenzool en een kleine rubberen stootneus, waardoor het bovenleer beter beschermd is tegen beschadigingen.

Heren

Voor heren zijn de Vakuum Walker GTX en Vakuum Ultra GTX stevige halfhoge wandelschoenen. Dankzij de volledige waterdichtheid van de schoen en het Memory Foam System zijn de schoenen betrouwbare stappers in de Nederlandse natuur. Zowel harde als onverharde paden zijn comfortabel te bewandelen met de Meindl Vakuum’s.

De Tessin Identity biedt je eindeloos wandelplezier. Deze lichtgewicht wandelschoen is comfortabel op de zachte ondergrond van het bos, maar ondersteunt je ook op ruiger terrein in de bergen. De EVA-tussenzool en Vibram-zool zorgen voor voldoende demping en grip, zodat jij zonder zorgen op avontuur kunt. 


Andere halfhoge wandelschoen-opties voor heren zijn de Meindl Ohio II of de Vakuum Fit Small II: deze schoen heeft een leest die extra smal valt op de voorvoet en hiel.


Schoenen met een bredere pasvorm voor mannen zijn de Eppan GTX en de Matrei GTX. Dankzij het compleet waterdichte membraan kun je terecht in natte bosgebieden, uitgestrekte heide en heuvelachtig terrein. Echte all-rounders dus! 

Bergwandelschoenen

Bergwandelschoenen hebben een zool die ontworpen is voor meer grip en stabiliteit en beschikken over een stijve tussenzool die oneffenheden opvangt. Het stevige, leren bovenwerk en hoge vetering geeft je bovendien meer steun tijdens pittige tochten in de bergen. Bergwandelschoenen zijn ontworpen voor in de bergen, maar kunnen ook in Nederland worden gedragen. Ze zijn robuust en geven zo ook in de Nederlandse bossen stabiliteit en bescherming!

Dames

Behoefte aan een robuuste bergwandelschoen? De Meindl Bellavista Lady GTX is lichtgewicht maar geeft door de hoge schacht veel steun en stabiliteit, waardoor je elke ondergrond kunt trotseren. Het Memory Foam System, dat ook in de schacht van de schoen zit, zorgt ervoor dat de schoen volledig naar jouw voet vormt. Ondanks het volledig waterdichte Gore-Tex membraan blijft de Bellavista ademend en houd je een comfortabel klimaat in de schoen.

 

Vele wandelavonturiers hebben ontelbare kilometers gemaakt op de klassieke Meindl Borneo Lady. Een schoen die is vernieuwd en klaar is voor elke ontdekkingstocht. De wandelschoen is geschikt voor veeleisende wandelingen in heuvelachtig gebied én voor eenvoudige trekkingstochten in de bergen. De schoen heeft een zelfreinigende zool met verschillende zones van profiel, waardoor je grip en tractie hebt op elk soort terrein. Ook is het losse Air-Active drysole-voetbed vochtabsorberend: het zorgt voor een gunstig klimaat en geeft steun onder de voet.

 

Ook de Litepeak Lady Pro GTX is een betrouwbare en stevige bergwandelschoen. De Meindl Alpin Rigid-zool geeft je de grip die je nodig hebt en heeft een volledig met de hand omgetrokken stootrand. De hoge schacht geeft stabiliteit, maar biedt ook voldoende bewegingsvrijheid om comfortabel ruiger terrein te kunnen trotseren.


Andere bergwandelschoen-opties voor dames zijn de Meindl Litepeak Lady GTX of de Island Active MFS


Een bergwandelschoen voor dames met de voorkeur voor een bredere pasvorm is de Antelao GTX Lady. Deze stabiele schoen komt het best tot zijn recht op ongelijk terrein. Maak een mooie wandeling door de Alpen of loop door de drassige bospaden in de Belgische Ardennen: deze comfortabele schoen loodst je probleemloos door alle terreinen. 

Heren

De Vakuum Top GTX is een zeer functionele bergwandelschoen van Meindl. Hierop wandel je door de bossen, over rotsen of steek je ijsvelden over met een vaste pas. De schoen is gevoerd met memory foam en is volledig waterdicht dankzij het naadloze elastische Gore-Tex membraan. De speciale Vibram Alpin Rigid-zool biedt extra bescherming en verlengt zo de levensduur van de schoen. Door een extra kunststof spoiler aan de achterkant van de schoen is er de mogelijkheid om een flexibel stijgijzer te bevestigen. Deze schoen helpt je zo comfortabel de bergen door!

 

Een andere topper voor actieve wandelaars is de Meindl Borneo II MFS. In deze wandelschoen ervaar je comfort, stabiliteit en grip van een hoog niveau. De zelfreinigende Vibram Multigriff-zool heeft verschillende zones in het profiel, waardoor je grip hebt op rotsen, tractie op losse ondergrond, en remkracht tijdens afdalingen en zijwaartse stabiliteit. Kom maar op met die klimmetjes! 


Andere bergwandelschoen-opties voor heren zijn de Meindl Softline Top GTX, de Island Active GTX of de Johasse GTX.


Voor de mannen met brede voeten zijn ook er ook perfecte bergwandelschoenen. De Meindl Bernina II is een stevige B-categorie wandelschoen, waarmee ruigere paden een eitje zijn. Door het stevige materiaal en de verhoogde bovenstuk zijn je voeten en enkels goed beschermd. De extra brede Comfort-fit leest zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van te smalle schoenen, en je comfortabel je buitenavonturen tegemoet kunt gaan. Andere uitstekende opties met een bredere pasvorm zijn de Antaleo GTX, de Eppan en de Matrei GTX.



Meindl: een ode aan bijna 300 jaar vakmanschap

Kwaliteit is een absolute must, en precies dat combineert de Duitse schoenenfabrikant Meindl met driehonderd jaar ervaring. Inmiddels staat de negende generatie aan het roer van het bedrijf en nog steeds vormen kwaliteit en traditie de basis van elke Meindl-schoen. 

 

De basisprincipes zijn ondanks de groei in de afgelopen honderd jaar hetzelfde gebleven: met liefde voor het vak een degelijke schoen produceren. Elke vervaardigde Meindl-schoen, die uit tweehonderd onderdelen bestaat, wordt minutieus gecontroleerd om de kwaliteit te garanderen. Zo weet je dat jouw nieuwste wandelschoen perfect zit, comfortabel aanvoelt, je voet optimaal beschermt en steun biedt.

Nieuw: Meindl-sokken!

Om de beste symbiose tussen voet en schoen te bereiken en de functies van je schoen optimaal te ondersteunen, zijn de juiste sokken essentieel. Omdat Meindl de anatomie van de voet precies begrijpt en weet aan welke belasting de voet elke dag wordt blootgesteld, hebben zij een sokkencollectie ontwikkeld die aan alle eisen voldoet. De sokken van Meindl geven je bescherming op cruciale plekken, hebben de beste pasvorm en beschermen je voet tegen schuren en blaren. Ze zijn daarom perfect te dragen in één van de comfortabele Meindl wandel- of bergschoenen.

 

De Meindl-sokken variëren van sneakersokken en ondersteunende trekkingsokken, tot merino- en alpacawollen sokken. Voor elke wandeling en wandelschoen is er een bijpassende sok! 

Naar buiten op je wandelschoenen

Voor goed advies bij het kopen van wandelschoenen kun je natuurlijk het beste advies vragen aan een van onze Bever Buitenexperts. Zo merk je snel genoeg dat de ene wandelschoen beter bij je voet past dan de andere. Koop je uiteindelijk een paar dat aan al je wensen voldoet, dan zul je er jaren plezier van hebben en vooral te gekke avonturen mee beleven. Enjoy hiking.

 

Ben je op zoek naar buiteninspiratie? Lees dan ook eens ons blog!


   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.