Getest door Buitenexperts: op deze schoenen worden (hutten)tochten in de bergen altijd een succes

Niets is fijner dan wandelen in de bergen. Onderweg (naar je volgende hut) geniet je van imposante bergmassieven, glooiende alpenweiden en spectaculaire vergezichten. Mits je de juiste bergschoenen aan hebt, natuurlijk. Onze Buitenexpert Joseliene testte twee paar Meindl-schoenen tijdens een meerdaagse huttentocht in de bergen. Is een van deze modellen hét paar voor jouw volgende buitenavontuur? Lees snel verder. 

Bergwandelschoenen kunnen je tocht maken of breken. Zeker als je ruigere gebieden en oneffen terrein opzoekt, is een betrouwbaar paar schoenen essentieel. Gelukkig heeft Meindl al meer dan drie eeuwen aan ervaring als het om wandel- en bergschoenen gaat. Voor deze trip werden de Meindl Bellavista en de Meindl Pure Freedom onderworpen aan de ruige omstandigheden van een avontuurlijke bergwandeling. 

Meindl Bellavista Lady MFS

De Meindl Bellavista MFS zijn de perfecte schoenen voor tochten in de bergen. De schoen valt in de categorie B en heeft een hoge, stevige schacht. Dit geeft de enkels meer stabiliteit op oneffen terrein. Ook beschikt de schacht over het tweelaags Memory Foam System van Meindl. Dit is een comfortabel schuim dat zich vormt naar de stand van je voet voor een optimale pasvorm.

 

Het waterdichte Gore-Tex-membraan zorgt ervoor dat je voeten de hele dag droog blijven, ongeacht de hoeveelheid regen of waterplassen die je onderweg tegenkomt. Het membraan laat je voeten gelukkig ook nog steeds goed ademen, waardoor je geen te warme voeten krijgt tijdens je wandeltochten in de bergen.

 

Het buitenmateriaal is van soepel en zacht nubuckleer en is afgewerkt met een rubberen stootneus die je beschermt tegen obstakels op je pad. Ook zorgt de Vibram Multigrip 3-zool voor veel steun en grip in bergachtig terrein en op gladde oppervlakken. Kortom: met de Meindl Bellavista trotseer je zonder zorgen ruigere gebieden en uitdagende bergpaden. 

Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot

Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot-schoen kun je ook wel de perfecte compagnon tijdens buitenavonturen noemen. De schoenen zijn namelijk ontzettend licht en makkelijk op te rollen, waardoor je ze zonder moeite meeneemt op je tochten in de bergen. Het zijn geen ‘echte’ bergwandelschoenen, maar meer een toevoeging aan je wandelarsenaal. Je kunt de schoenen namelijk gebruiken om door rivieren te waden (ze drogen veel sneller dan leren wandelschoenen), ze in en om de berghut of tent dragen of ze gebruiken tijdens een sup- of kajaktocht. Deze schoenen geven je het gevoel dat je op blote voeten loopt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor scherpe rotsen. Bovendien train je daardoor je onderbenen en voeten. Multifunctioneel!

 

Bever Buitentip: Wanneer je niet gewend bent om op dit soort schoenen te lopen kan je in het begin wat spierpijn in je kuit krijgen. Je kunt het dan beter even rustig opbouwen tot je spieren gewend zijn.

De test

Buitenexpert Joseliene nam de proef op de som en onderwierp beide Meindl-schoenen aan een uitgebreide inspectie in de bergen. Joseliene: “Ik heb de schoenen als combinatie meegenomen op huttentocht in Oostenrijk. Met mijn moeder ben ik voor het eerst op wandelavontuur geweest in de Alpen. We zijn vijf dagen op pad geweest met een lichte bepakking op relatief eenvoudig terrein. Het weer varieerde van warm en benauwd naar nat en koud.” Joseliene testte de stappers onder meer op loopcomfort, grip en natuurlijk: hoe bevallen ze tijdens een huttentocht? 

Meindl Bellavista Lady MFS: betrouwbare stapper in de bergen

Eerste indruk
“Oh, de bergschoenen sluiten lekker aan! Met name aan de achterkant (hiel en achilles) passen ze me heel goed. Ze voelen niet lomp en zwaar en lopen op het eerste inlooprondje soepel. Klein drukpuntje op mijn linkerhiel, maar goed, dat ligt aan mijn voeten die ik iets te vaak in kleine klimschoentjes heb gestopt. Niets wat een stukje tape met inlopen niet kan oplossen.”


Comfort en pasvorm
“De schoenmaat valt gemiddeld uit. Ik heb zelf normaal maat 38/39 en nu maat 39,5. De Meindl Bellavista Lady MFS zit goed omsloten, zowel de schacht als de rest van de schoen. De schoen doet alles wat ik van een goede B-schoen verwacht. Ze zijn licht en lopen soepel, maar zo’n groot verschil met soortgelijke schoenen ondervind ik niet echt. De demping is prima. De schoen zit echt lekker om mijn voet en wikkelt soepel af.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen
“Waterdicht zijn deze Meindls absoluut. Zelfs na een dag van 9 uur lopen in de regen zijn mijn voeten volledig droog en warm. Superfijn! Op de warme dagen blijven mijn voeten ook goed droog, dus met het ademend vermogen zit het wel goed. Ik heb echter nooit veel last van zweterige voeten, dus een echte test is het wat dat betreft niet geweest.”

 

Bergwandelen
“De buitenzool is slijtvast. Op paden en rotsen doet de bergschoen z’n werk en wat je van een B-schoen mag verwachten. De zool loopt redelijk soepel. De stootrand biedt voldoende bescherming. Mijn tenen voelen ook in meer rotsachtig terrein met stoten prima. Ook de grip in de sneeuw en op natte rotsen is uitgebreid getest. Ik ben supertevreden met deze schoenen en zou ze voor een volgende tocht zeker weer meenemen. Ze zijn licht, soepel en robuust genoeg om het nodige blokkenterrein en eenvoudig klauterwerk mee te doen.”

 

Aanrader?
“Jazeker! De schoen is ideaal voor vrouwelijke hikers met een gemiddelde tot smalle voet die een (hutten)tocht met bepakking gaan lopen.”


3 toffe tochten in de bergen

Begint de (berg)wandelkoorts al te kriebelen? Bij ons wel! Om je wat inspiratie te geven voor je volgende avontuur tippen we alvast een aantal mooie routes en huttentochten. 
  1. Italië: Lago di Sorapis, Dolomieten
    We beginnen meteen met een topper. De tocht naar het bergmeer Lago di Sorapis moet één van de mooiste wandelingen van de Dolomieten zijn. Mede door het prachtig gekleurde water en de fantastische ligging in de bergachtige omgeving.
  2. Slowakijke, Polen: Hohe Tatra
    De Tatra, op de grens van Slowakije en Polen, is het hoogste en bekendste deel van de Karpaten. Hier vind je maar liefst 25 toppen boven de 2500 meter. Lastige wandelpassages zijn gezekerd met kettingen. Je geniet hier tijdens een meerdaagse huttentocht volop van de bergmeren en watervallen. Fun fact: in de Tatra groeien meer dan 250 plantensoorten die alleen daar voorkomen! Verder is de Slowaakse gastvrijheid van absoluut topniveau. 😊
  3. Frankrijk: Aiguillette des Posettes
    Vanaf de Aiguillette des Posettes heb je een fabuleus uitzicht over het dal van Chamonix en de Mont Blanc en de andere omliggende bergen. De wandeling is relatief eenvoudig en voert over een smal, soms vrij steil pad. Let op: de route is populair – hij overlapt voor een groot deel met de Tour du Mont Blanc – dus je treft geheid medewandelaars aan. Eenmaal bovenop bij de Aiguillette is er genoeg ruimte per persoon: dit is een prachtige plek om te genieten van een meegebrachte picknick. 

Meer fantastische huttentochten in Europa vind je in dit blog. En neem hier ook eens een kijkje als je op zoek bent naar toffe hikes door de Alpen

 


Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot: beschermd blotevoetengevoel

Eerste indruk
“Die zien er tof uit! Soepel en simpel, bovendien zonder ‘tenen’ erin. Ik heb nog nooit op barefootschoenen gelopen. Ik ben er erg benieuwd naar, want ik loop graag op blote voeten. Ik verwacht flexibele schoentjes die vrij weinig ondersteuning bieden maar wel heerlijk zitten.”

 

Pasvorm
“De schoenmaat valt gemiddeld uit en klopt met mijn eigen schoenmaat. De schoen is aan de achter- en voorkant gemiddeld, maar de toebox (voorkant) is echt wel wat breder dan gemiddeld. Dit is voor mij even wennen, maar met name aan het einde van de dag na lang lopen heel prettig! Door de elastische veter sluit ‘ie goed aan om je voet.”

 

Comfort en blotevoetengevoel 

“De Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot is een heel hoog, lekker flexibel schoentje van fijn materiaal dat niet knelt of schuurt. Ze lopen heerlijk en wikkelen goed en soepel af. Een tweede huid met goede zool. Als op blote voeten? Qua afwikkeling wel, maar het blijft een voelbare laag om je voet.” 😉

 

Bergwandelen
“Op bergpaden is de schoen prima. Voor op rotsen lopen, vind ik ze niet geschikt. Op blokkenterrein wil je meer stevigheid, maar ook een betere bescherming voor je voeten bij bijvoorbeeld stoten. Ermee lopen over steentjes of zwaarder, dat is voor mij nog niet comfortabel. Of dit aan de schoenen ligt, of aan mijn voeten die nog niet op getraind zijn, durf ik niet te zeggen. Ik ga er zeker vaker op lopen, maar kleine stukjes en voorlopig alleen in de polder. Ik vond ze vooral fijn om buiten de hut aan te hebben bij een korte verkenning of een wandelingetje aan het einde van de lange dag. Zo kon ik mijn zwaardere schoenen even laten staan en toch lekker naar buiten. Door ze uit het meegeleverde zakje te halen, kun je de schoenen makkelijker in je rugzak ‘proppen’. Het zakje is leuk, maar maakt ze niet beter packable.”

 

Materiaal en zool
“Op rotsen houdt de zool het goed. Dat had ik ook wel verwacht. De schoen biedt voldoende grip. Echter, op ruiger terrein is het de bovenkant die uiteindelijk te zacht/soepel is om echt bescherming te bieden. De zool heeft hier geen problemen mee. De bescherming van de schoen is… Tja, het blijft een barefootschoen. Het materiaal is sterk en kan echt wel wat hebben, maar de toegevoegde ‘stootrand’ is wat mij betreft niet voldoende om echt in rotsachtig terrein te bewegen. Een grover paadje zeker, maar daar houdt het op.”

 

Aanrader?

“Zeker! Als je gewend bent aan barefoot lopen, kun je er zeker tochtjes op lopen op eenvoudig terrein. Daarnaast is Meindl Pure Freedom Comfort Fit Barefoot geschikt als tweede lichte schoen voor bijvoorbeeld bikepackers en hikers. Voor wanneer je dag erop zit of als je een dag op rustiger terrein loopt. Voor puinhellingen en blokkenvelden zou ik ze niet meenemen.”

 


Meindl: een ode aan bijna 300 jaar vakmanschap

Kwaliteit is een absolute must, en precies dat combineert de Duitse schoenenfabrikant Meindl met driehonderd jaar ervaring. Inmiddels staat de negende generatie aan het roer van het bedrijf en nog steeds vormen kwaliteit en traditie de basis van elke Meindl-schoen.   

 

De basisprincipes zijn ondanks de groei in de afgelopen honderd jaar hetzelfde gebleven: met liefde voor het vak een degelijke schoen produceren. Elke vervaardigde Meindl-schoen, die uit tweehonderd onderdelen bestaat, wordt minutieus gecontroleerd om de kwaliteit te garanderen. Zo weet je dat jouw nieuwste wandelschoen perfect zit, comfortabel aanvoelt, je voet optimaal beschermt en steun biedt.


Met zin de bergen in

Bergwandelen is een van de spectaculairste activiteiten die je kunt ondernemen. Maar het vergt wel enige voorbereiding én de juiste uitrusting. Gelukkig lopen er bij Bever doorgewinterde buitenliefhebbers rond. Deze Buitenexperts staan in onze winkels klaar om al je vragen te beantwoorden. Wil je zelf al even rondneuzen? Bekijk dan het aanbod in onze webshop of laat je adviseren door een van onze handige online keuzegidsen.

 

Ook Meindl is al jarenlang onderdeel van het Bever-assortiment. De volledige collectie vind je hier terug. Wie weet zien we jou binnenkort bergen trotseren op een paar schoenen van het merk. Vergeet dan ook vooral niet je avonturen met ons te delen op Instagram via #buitenbegintbijbever.

 

Je wilt natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van je stevige stappers. In dit blog lees je hoe je je wandelschoenen in topconditie houdt


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.