Getest door Buitenexperts: de wintercollectie van Fjällräven

De producten van Fjällräven maken van iedereen een winterliefhebber, toch? Onze Buitenexperts Marjolein en Maartje namen de proef op de som. Zij testten een volledige outfit en delen hun ervaringen met je.

Met het dalende kwik daalt soms ook onze drang om naar buiten te gaan. Binnenzitters zijn we niet, maar een zacht zonnetje lonkt nu eenmaal meer dan gure wind. Tegelijkertijd weten we hoe magisch de natuur in de winter is. Als het aan Fjällräven ligt, mis je deze winter helemaal niets van wat er buiten op je wacht. Al ruim 60 jaar maakt het Zweedse merk slimme, duurzame en tijdloze producten waarin je zorgeloos (en stijlvol!) alle weersomstandigheden over je heen kunt laten komen.



Warm op pad

Neem de nieuwe wintercollectie van Fjällräven, bestaande uit onder meer knusse truien, fijne wandelbroeken en heerlijk warme jassen. De Kiruna Padded Parka valt in die laatste categorie. Deze gewatteerde, waterafstotende en slijtvaste parka is net wat langer, waardoor je billen en bovenbenen óók lekker warm blijven. Is het flink koud? Dan trek je gewoon de Övik Knit Trui eronderaan. Die is gemaakt van heerlijk zachte, warme wol en ziet er ook nog eens heel leuk uit. Perfect als isolerende tussenlaag! Je maakt je outfit af met de Abisko Värm Trekkinglegging. Deze technische legging is perfect voor dagtochten in de herfst en winter, dankzij het stretchmateriaal en de warme, winddichte stof. En dan zijn alle drie de producten dankzij de gebruikte materialen ook nog een duurzamere keuze.

­

Kortom: met zo’n outfit hoef je je buitenleven in de winter écht niet op pauze te zetten. Onze Buitenexperts Maartje en Marjolein namen de proef op de som en testten deze drie producten vast voor je. Zo weet je alle ins en outs voor je besluit je winkelwagen vol te gooien!


Wie doet de test?

Maartje de Bever

•    21 jaar

•    Buitenexpert in Bever Amsterdam Gelderlandplein

•    Dol op backpacken, wandelen en wintersporten

•    Testavontuur: "Ik heb de producten getest op de fiets en tijdens wandelingen in Duitsland. Het was zo'n 8 graden en ik liep in de zon, maar ook in wind en regen."

Marjolein van der Veer-Meerkerk

•    41 jaar

•    Buitenexpert in Bever Maastricht

•    Houdt van (berg)wandelen, fietsen en tijd doorbrengen met familie in de buitenlucht

•    Testavontuur: "De wandeloutfit is getest in Luxemburg, op de GR5. De temperatuur liep op tot wel 17 graden! Gelukkig heb ik ook een dag wind en regen gehad."


Fjällraven Abisko Värm Trekkinglegging

Fan van de Abisko-wandelleggings van Fjällräven? Dan is de Fjällräven Abisko Värm het eerste product op je verlanglijstje. Deze technische trekkinglegging is gemaakt van slijtvast stretchmateriaal van gerecycled polyester en elastaan. Comfortabel, lekker meebewegend, robuust én een duurzamere keuze. De verstevigingen van Cordura op de knieën zorgen ervoor dat je je zorgeloos beweegt in de natuur en dankzij de brede tailleband met trekkoord geniet je van een optimale pasvorm. Voeg daar de reflecterende details op de voorkant, zijkant en achterkant aan toe voor extra zichtbaarheid en je hebt dé legging voor jouw buitenavonturen.



Eerste indruk

Marjolein: “Een vrouwelijk model en stevig materiaal.”

 

Maartje: “Kwaliteitsmateriaal en veel oog voor detail en gebruiksgemak.”

 

Pasvorm

Marjolein: “De legging valt op maat en heeft een fijne, hoge taille. In de taille zit nog een koordje om ‘m kleiner te maken. De legging sluit goed aan om de benen en is lang genoeg om in een hogere wandelschoen te vallen. Doordat ‘ie aansluitend is, is het wel iets meer sjorren bij het aantrekken ervan dan een trekkingbroek.”

 

Maartje: “Ik ben 1.68 meter lang en vind de legging erg mooi aansluiten. Hij zit mooi in de taille en door de dikte van het materiaal vormt hij mooi op het figuur.”

 

Materiaal

Marjolein: “De Abisko Värm is gemaakt van stevige, dikke stof. Wel zo fijn als je buiten bent! Ik ben tegen takken en doornstruiken gelopen zonder de broek te beschadigen. De Cordura-verstevigingen op de knie helpen bij het zorgeloos wandelen. Op veel paden lagen omgevallen bomen waar we overheen of onderdoor moesten klauteren, dus ik was regelmatig blij met de verstevigde knieën. De versteviging op de billen, zoals de vorige Abisko-legging had, miste ik wel. Als je uitglijdt of even wilt rusten op een steen, is het toch fijn als het materiaal op de billen wat dikker en robuuster is. Het materiaal van de Värm is verder heel stretchy, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt en er niets schuurt of rondwappert.”

 

Maartje: “De binnenkant is heerlijk zacht. De legging heeft een minimale hoeveelheid naden en ik was ontzettend verbaasd over het feit dat ‘ie volledig winddicht is. Ook de randen van ondergoed zie je niet en de stof schijnt absoluut niet door. De verstevigingen vind ik erg belangrijk. Als je op de knieën gaat bij het maken van eten of wanneer je iets uit je tas wilt halen, hoef je niet telkens je zitlap te verplaatsen. Ook bij het klimmen over een grote boomstam op ons wandelpad was ik blij met de versteviging. De versteviging op de billen miste ik niet, dat deel vond ik in de zomerlegging oncomfortabel en door dit weg te laten, sluit de legging beter aan.”



Comfort

Marjolein: “Hij is heerlijk comfortabel! De heupband van mijn rugzak draagt veel fijner over deze legging dan over een broek. Bovendien bleven mijn benen goed warm en op zachte middagen voelde de legging niet té warm aan. Als de zon scheen werd het wel snel wat warmer, omdat de stof zwart is. Verder zijn de twee kleine steekzakken heel prettig, daarin kon ik mijn telefoon en Buff gemakkelijk kwijt.”

 

Maartje: “Dit is een van de wandelleggings met beter comfort. Hij gaat gemakkelijk aan en door de zachte binnenkant voelt ‘ie lekker op je huid. Ook ben ik blij dat er zo weinig naden zijn gebruikt. En van de naden die er wel in zitten, heb ik absoluut geen irritaties gehad. Verder is de legging heerlijk warm, vooral als je in beweging blijft. Als ik langere tijd stilzat of in de avond rustig bleef zitten, trok ik mijn gewone wandelbroek eroverheen.”

 

Winddichtheid en vochtafvoering

Marjolein: “De legging is goed winddicht. Voor de knieën en bovenbenen is dat heel prettig! Verder ademt de Abisko Värm goed en de legging voert vocht af tot een buitentemperatuur van een graad of 15. Daarboven wordt hij warm, zeker als je bergop loopt. Bij zon kan ‘ie zelfs bij een lagere temperatuur al wat te warm zijn.”

 

Maartje: “De legging is volledig winddicht. Om dit extra te testen, heb ik de Värm gedragen op de motor en ook daar had ik geen last van de wind! Door de winddichte werking had ik meer zweet verwacht, maar ik werd positief verrast. Ik heb helemaal geen last gehad van zweet, omdat de legging goed aansluit op de huid en vocht goed afvoert.”

 

Aanrader voor…

Marjolein: “Ik raad de Fjällräven Abisko Värm Trekkinglegging aan vrouwen aan die een actieve buitenactiviteit doen in koude temperaturen. Dat kan hiken zijn, maar ook langlaufen of sneeuwschoenwandelen.”

 

Maartje: “Ik zou deze legging aanraden voor verschillende doeleinden. Ik vond de legging heerlijk tijdens het wandelen, maar dus ook onder mijn motorbroek. Het product is een goede keuze voor iedereen die veel bewegingsvrijheid wil tijdens hun activiteiten en lekker warm wil blijven. Bovendien kun je veilig de deur uit, omdat je door de reflecterende details beter zichtbaar bent, ondanks de zwarte stof.”

 

   



Vrienden met kou

Fjällräven is al 60 jaar bevriend met vrieskou en sneeuw. Het merk is afkomstig uit het hoge noorden en kent (extreme) kou dus als geen ander. De oprichter van Fjällräven, Åke Nordin, hield van de winter, maar had een hekel aan kou. Tijdens een winterexpeditie in Noord-Zweden raakte hij tot op het bot verkleumd, terwijl hij een ellendige nacht doorbracht in een bivak, een handgegraven sneeuwschuilplaats. Hij beloofde zichzelf dat, als deze beproeving voorbij was, hij een jas zou ontwikkelen die het onmogelijk maakt om het koud te hebben. De rest is geschiedenis.

 

Fjällräven maakt nog altijd producten die iedereen uitnodigen om van de natuur te genieten. En dat met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het merk heeft alles in huis om iedereen om te toveren tot winterliefhebber: van warme jassen tot winterklare trekkingleggings. Met Fjällräven is kou geen vijand, maar je beste vriend.


Fjällraven Kiruna Padded Parka

De Fjällraven Kiruna Padded Parka is een heerlijk warme damesjas, geschikt voor stad en natuur. Hij is gemaakt van supersterk, winddicht G-1000-materiaal, met een voering van gerecyclede polyamide. Bovendien is de jas PFC-vrij. Een duurzamere keuze, dus! De syntethische G-Loft Supreme-vulling houdt je ook in vochtige omstandigheden warm. Je kunt de taille verstellen met behulp van knopen aan de achterzijde en het langere model houdt ook je billen en benen warm. Bovendien zorgt de beschermende overslag over de rits ervoor dat de gure wind buiten blijft. De jas is niet waterdicht, maar wel waterafstotend, en je kunt het waterafstotend vermogen verhogen door de jas te waxen met Greenland Wax. O, hadden we al gezegd dat de jas in drie mooie kleuren komt?



Eerste indruk

Marjolein: “Lichtgewicht, aan de dunne kant (maar verrassend warm) en dankzij de taillering een vrouwelijke pasvorm.”

 

Maartje: “De jas is vrij dun, maar dat moet met de syntethische G-Loft Supreme-isolatie niet uitmaken. Verder ziet ‘ie er degelijk uit: ik zou de jas ook naar nettere gelegenheden aan kunnen. Ik vind het logo op de ritsen mooi en de stevige lus om de jas aan op te hangen, is erg praktisch.”

 

Pasvorm

Marjolein: “De jas zit als gegoten. Hij valt tot halverwege de bovenbenen en is getailleerd. Wanneer je alleen een baselayer eronder draagt, kun je de jas aan de achterkant innemen. De mouwen zijn opvallend lang, wat ik heel prettig vind. Mijn handschoenen zaten goed onder de mouwen en de mouwen zijn aan de uiteinden in te nemen, waardoor er geen kou naar binnen komt. Bovendien sluit de jas goed aan rond hals en hoofd, wanneer je de rits volledig sluit en de capuchon opzet. Een sjaal en muts (die Fjällräven ook heel goed weet te maken) zijn daardoor overbodig, alleen een Buff is voldoende.”

 

Maartje: “De jas zit heel mooi. Hij valt goed bij de armen en door de aanpasbare, strakkere taille, kun je er vorm aan geven. Door dat detail bij de taille merkte ik ook dat ik geen rare bobbel op mijn buik kreeg als ik ging zitten – ook niet op de fiets. Bij actief gebruik kun je de onderste rits omhoog ritsen. Zo had ik warmte over mijn benen, maar tegelijkertijd ook de bewegingsvrijheid die ik nodig had. Met knoopjes kun je de mouwen afstellen. Heel fijn, want ik blijf vaak met mijn lange haar achter klittenband hangen.”

 

Materiaal

Marjolein: “Stevige, duurzame stof, die waterafstotend en winddicht is. Bovendien kan het materiaal tegen een stootje.”

 

Maartje: “Ik vind het materiaal lekker aanvoelen, het is heel erg soepel.”



Comfort

Marjolein: “Omdat de jas lichtgewicht is, draagt hij heel prettig. Ook had ik voldoende bewegingsvrijheid: een lange wandeling met rugzak ging prima. De grote steekzakken en het kleine borstzakje voor je telefoon zijn ook fijn. Hoewel de jas dun oogt, isoleert ‘ie heel goed. De capuchon is ook gevoerd en houdt het hoofd goed warm. Ik droeg de Kiruna Padded Parka in de ochtenden met een merinowollen basislaag en dit voelde heel comfortabel. Uiteindelijk wordt de warmte die een winterjas geeft niet alleen bepaald door de jas zelf, maar ook door de activiteit die je doet en de kleding die je onder de jas draagt. Daarom gebruik ik altijd meerdere lagen, afgestemd op de activiteit die ik ga doen. Met deze jas kon ik goed variëren met onderlagen en zodoende ben ik heel tevreden over de warmte die de jas geeft.”

 

Maartje: “De jas heeft een fijne lengte en de mouwen zijn lang genoeg om een fijne combinatie te vormen met handschoenen. De koude wind komt er niet tussen. Verder bleef ik goed warm, ook als ik stilzat. Ik droeg de jas in combinatie met een thermoshirt en fleecetrui. Mocht het nog kouder worden, dan heb ik aan mijn dikkere fleece onder deze jas absoluut genoeg. De jas is volledig winddicht en door de flap over de rits komt er ook geen wind tussen de rits door.”

 

Waterafstotend en ademend vermogen

Marjolein: “Ik heb de jas gedragen bij een lichte bui. Het regenwater parelde toen netjes van de jas af. Toen het harder begon te regenen, heb ik gekozen voor mijn hardshell, die is toch het meest waterdicht. Je kunt het waterafstotend vermogen van de Kiruna overigens wel verhogen door de stof te waxen. Ik heb dit niet gedaan. Het ademend vermogen is top: in combinatie met een baselayer van merinowol, voelde ik me totaal niet zweterig. Ook is de jas goed winddicht: zoevend door het heuvelland op de fiets naar Bever Maastricht, voelde ik geen wind door de jas komen.”

 

Maartje: “Ik ga vaak zweten als ik actief beweeg in een warme jas. Dat heb ik bij deze jas niet gehad, ook niet tijdens het wandelen. Hij ademt dus goed. Dat de jas waterafstotend is, maar niet waterdicht, heb ik wel ervaren. Bij echte stortregen laat de jas wel water door, waardoor ik een poncho over de jas heb gedragen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik de jas niet met extra was heb behandeld, omdat ik het ademend vermogen graag behoud. Voor sneeuw is de jas voldoende waterafstotend.”



Aanrader voor…

Marjolein: “Ik zou de Fjällräven Kiruna Padded Parka aanraden aan vrouwen die houden van een wandeling, die de fiets pakken naar werk of dagelijks de hond uitlaten. Omdat de jas is gemaakt van een stevige stof, is hij geschikt voor intensief dagelijks gebruik. Voor een meerdaagse hike vind ik ‘m minder geschikt, omdat de jas niet klein op te vouwen is. In dat geval zou ik liever kiezen voor een hardshell.”

 

Maartje: “Deze jas is perfect voor wie zoekt naar een jas voor wandelen, fietsen (naar school en werk) en dagelijks gebruik. Hij is een echte alleskunner! Daarnaast kan ‘ie een lange tijd mee – het is een jas die iedere winter weer uit de kast gehaald kan worden.”

 

   


Voorbereid op pad

Wat kun je zelf doen om je winterse buitenleven zo aangenaam mogelijk te maken?

  1. Trek op tijd een laagje uit. Laagjes dragen is de beste manier om warm en comfortabel te blijven in de winterkou. Trek op tijd een laag uit zodra je het erg warm krijgt, want zweet zorgt ervoor dat je snel afkoelt. Breng ook extra lagen mee voor rustmomenten.
  2. De omstandigheden zijn leidend. Bereid je voor op de omstandigheden en voorkom dat je nat, koud of juist te warm wordt. Verwacht je regen? Laat je donsjas in de kast en kies voor een synthetische jas. Die behoudt zijn vorm als het vochtig wordt. En vergeet je reservelaag voor noodgevallen niet.
  3. Oefen met je handschoenen. Handschoenen aantrekken om je handen te beschermen is belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk om deze niet uit te doen. Via je handen verlies je namelijk snel veel warmte. Een dikke tip is daarom om vóór je trip te oefenen met het pakken van je kaart, thermosfles of die extra laag. Met handschoenen aan, dus.

Fjällraven Övik Knit Trui

Als het buiten koud is, doe je er goed aan het lagensysteem te hanteren. De Övik Knit Trui is dan een slimme keuze als isolerende tussenlaag. Wol voert vocht af van de basislaag en is een van de weinige vezels die je óók als ze vochtig zijn warm houdt. De zachte wol maakt de trui daarnaast heerlijk comfortabel. Dankzij de verstevigde ellebogen kan de trui tegen een stootje en het prachtige patroon geeft ‘m ook nog een mooie look. Bovendien is de gebruikte wol ethisch geproduceerd en traceerbaar. Zo geniet je in deze trui dus écht onbezorgd van buiten.



Eerste indruk

Marjolein: “Een mooie trui met een luxe uitstraling dankzij het Zweedse patroon.”

 

Maartje: “Wat een leuk patroon! De trui geeft me helemaal het gevoel van winter en vakanties in het hoge noorden.”

 

Pasvorm

Marjolein: “Deze trui is het beste te omschrijven als regular fit. De ronde hals valt mooi hoog en de mouwen zijn voldoende lang.”

 

Maartje: “Ik vind de trui mooi zitten. Ik heb bewust een maatje groter gekozen, zodat ‘ie wat ruimer zit. Ook qua taille en bij de borst zit de trui goed – geen gekke bobbels of vierkant figuur.”

 

Materiaal

Marjolein: “De trui is gemaakt van zachte wol. Ik vind ‘m niet kriebelen, maar daar ben ik sowieso niet gevoelig voor. Ook fijn: het pillen valt bij deze trui erg mee!”

 

Maartje: “De wol is zachter en minder kriebelig dan de wol die ik gewend ben. Ook is de trui goed afgewerkt aan de binnenkant. Omdat ik niet zo houd van het gevoel van wol op de huid, draag ik wel een shirt met lange mouwen onder de trui. De patches op de ellebogen zijn een geweldige toevoeging. Die maken dat de ellebogen niet snel slijten, waardoor je de trui veel langer kunt dragen.”



Comfort

Marjolein: “Hij draagt geweldig comfortabel! Prettige warmte, goed ademend en zachte wol. Opvallend genoeg blijven geurtjes ook weg uit de trui. Een avond in de pizzeria was aan mij de volgende dag niet meer te ruiken. In tegenstelling tot mijn partner, die een polyester vest aan had. De trui bij een open raam of buiten hangen, doet echt wonderen.”

 

Maartje: “De trui zit heel comfortabel. Hij is voldoende warm voor tijdens het wandelen – op warme momenten had ik mijn jas niet eens nodig. Ook na mijn wandelvakantie heb ik ‘m thuis nog veel gedragen, zodat de verwarming nog wat langer uit kon blijven. Handig! Bovendien blijven geurtjes niet in de wol hangen. Even uithangen na je activiteit en je bent klaar.”

 

Midlayer

Marjolein: “Tijdens mijn wandelingen waren de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar, waardoor de trui veel te warm was. Maar zodra we bezweet aankwamen op het overnachtingsadres, trok ik ‘m direct aan om niet af te koelen. Ook bij het ontbijt hield ‘ie me warm, zodat ik voldoende opgewarmd op pad kon. Op dagen met vorst kun je deze trui heel goed dragen als midlayer. Bijvoorbeeld in combinatie met een baselayer van merinowol en een hardshell als buitenlaag. De trui ademt voldoende en reguleert warmte goed, maar is snel te warm als je buiten actief bezig bent. Alleen voor echt koude dagen, dus.”

 

Maartje: “De Övik Knit is perfect als midlayer. Naar mijn mening is de trui fijner dan een fleece. In een fleece ga ik voor mijn gevoel namelijk meer zweten dan in wol.”

 

Aanrader voor…

Marjolein: “Ik zou deze trui aanraden aan vrouwen die een warme, comfortabele trui met een luxe uitstraling zoeken. En die daarbij graag een duurzamere keuze willen maken! De trui kan als midlayer gebruikt worden door diegene die de echte kou opzoekt deze winter of als prettige, warme trui voor dagelijks gebruik. Multifunctioneel, dus!”

 

Maartje: “Ik zou de Övik Knit zeker aanraden als midlayer of gewoon als fijne trui. Hij is heerlijk warm en fijn tijdens actief en dagelijks gebruik. De trui is ook een goede vervanging voor mensen die graag een fleece dragen, maar minder plastic willen dragen.”

 

   


Geniet van de winter

De winter wacht op je! Misschien ga je wel voor het eerst op wintersport. Of wil je alle favoriete winterwandelingen van de boswachters van Staatsbosbeheer afstrepen. Wat je ook doet: met de juiste items van Fjällräven geniet je van ieder buitenavontuur in de kou.

   


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.