Dit zijn de mooiste winterwandelingen volgens boswachters

Buiten is het altijd mooi, ook als het koud is. Zeker tijdens de winter verandert de natuur in een magisch wandelparadijs. We vroegen de echte kenners naar de mooiste wandelroutes van dit moment. Treed in de voetsporen van de boswachters van Staatsbosbeheer en loop deze acht bijzondere winterwandelingen!

   

De boswachters van Staatsbosbeheer kennen de natuurgebieden in ons land als hun broekzak. Ze weten de mooiste plekjes, de beste uitzichtpunten en zijn bepakt met een schat aan insidertips. Elk seizoen zoeken ze de beste wandelroutes voor je uit zodat je de natuur beleeft op z’n allermooist. Op het juiste moment, kom je dus altijd op de bijzonderste plekken! En dat is niet anders met deze acht boswachterspaden voor de winter. Trek je wandelschoenen aan, een heerlijk warme jas en ga op pad!

   

Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos – Hollands Duin, Zuid-Holland - 8 km

Een samensmelting van cultuur en natuur. Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos  barst ervan. Tijdens de wandeling van 8 km over zand- en schelpenpaden kijk je je ogen uit. Al helemaal als je op uitkijkpunt Vlaggenduin staat. Vanaf het hoogste punt heb je topuitzicht over de open duinen van Zuid-Holland. Een panorama van de oude watertoren, witte kerk van Katwijk en monumentale Duitse bunker ontwaart zich. Bij helder weer kijk je zelfs uit op de zee. Ben je op pad tijdens de schemer? Houd je ogen en oren dan extra gespitst. Voor je ’t weet spot je een ree of vos. “Vanaf  het Vlaggenduin kun je ze in de buurt van de vroegere schietbaan zien”, tipt boswachter Joël Haasnoot. In hartje winter verwelkomt het duingebied tijdelijke logees. Het grote meer is dan de thuishaven van wilde zwanen, brilduikers en verschillende eenden. Vergeet ook niet naar boven te turen, weet Joël. “Over de duinen vliegen zwermen spreeuwen, kramsvogels en koperwieken. Zeker op de hoogste punten van de route is die vogeltrek goed te zien.”
 

© Toine-Cornelissen, Aircarus, boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos

Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk – Ameland, Friesland – 7 km

Het waddengebied is een stukje bijzondere natuur in Nederland. Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk op Ameland is uniek binnen dit UNESCO werelderfgoed. Nergens vind je zo’n groot aaneengesloten binnenduingebied. Struin door natte duinvalleien, uitgestrekte bossen en over de fraaie Landweerdijk. De afwisselende landschappen bieden een hoop mooie gezichtsvelden. Boswachter Marjan Veenendaal staalt altijd even stil op de Ballumerstuifdijk. “Vanaf hier heb je een weids uitzicht over het glooiende duinlandschap.”

Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk

Boswachterspad Stuifduinentocht – Schoorlse Duinen, Noord-Holland – 17 km

Boswachterspad Stuifduinentocht is een wandeling voor de echte avonturier. Al helemaal in de winter. Met de wind in je haren, een gezonde blos op de wangen en rond stuivend zand onder je voeten is er een boel te verkennen in de Schoorlse Duinen. Rond de Baaknol mag je van het pad af. Daar kun je de krachtige elementen met het duinzand zien stoeien. Boswachter Samuelle van Deutekom: “Hier beleef je hoe de natuur zich gedraagt als het vrij spel heeft. De zandverstuiving bij de Baaknol is iedere maand een nieuw bezoek waard. Het zand en de vorm van het gebied zien er geen enkele keer hetzelfde uit.”

 

© Alieke Datema, Asgraphy, boswachterspad Stuifduinentocht

   

Warme jassen voor al je winterse wandelingen

Op zoek naar een heerlijk warme jas voor de winter? Dridriksons is als geen ander bekend met koude omstandigheden. Al meer dan honderd jaar maakt het Zweedse merk kleding die je lekker warm houdt en beschermt tegen de weerselementen, waardoor je altijd naar buiten kunt. En dat is niet anders met de Alicia L2 Parka Dames en Helle Parka 5 Dames van Didriksons. Met beide parka’s ga je stijlvol en comfortabel de wintermaanden door!


De Alicia is volledig wind- en waterdicht. De jas heeft een oversized pasvorm en fishtail-rug. Dankzij de twee zakken aan de voorkant en binnenzak heb je voldoende opbergmogelijkheden tijdens je wandeltochten. De capuchon, taille en zoom zijn naar wens te verstellen. De stormflap bij de handige tweewegrits en getapte naden houden de kou en nattigheid vakkundig buiten.


Superzacht. In de Helle kun je heerlijk wegkruipen tijdens je buitenavonturen. Met de warme voering van gerecyclede vezels en de wind- en waterdichte bescherming ben je klaar voor de komst van Koning Winter. Daarnaast is de Helle gemaakt van een ademende stof en voorzien van een vaste capuchon en hoge kraag die de koude wind stevig weert. Beide parka’s hebben een pfc-vrije coating en zijn op een milieuvriendelijke wijze geverfd waardoor er 80% is bespaard op water. Of je nu een boswachterspad bewandelt of eropuit trekt in de stad: de parka’s van Didriksons zijn door het mooie design en functionaliteit overal voor in!

   

Boswachterspad Lange pad – Oostvaardersplassen, Flevoland – 7 km

Boswachterspad Lange Pad heeft een hoop moois in petto. De Oostvaardersplassen bezitten een oneindigheid aan natuurschoon en zijn de thuisbasis van veel diersoorten. Ook in de winter. Veel gevleugelde overwinteraars weten hun weg te vinden naar het gebied. En die zijn er niet om een winterslaap te houden, maar bruisen juist van de energie. Ze zijn goed te spotten vanaf de vogelkijkhutten. Boswachter Rosan op den Kelder: “Met name kolganzen, brandganzen, klapekster, kramsvogels, maar ook diverse steltlopers.” Dat zijn niet de enige bewoners die je kunt ontmoeten. Grote kans dat je door de lage begroeiing een koninkpaard ziet. Tijdens de koude jaargetijden zijn ze uitgedost in een dikke wintervacht. Het is aan te raden in de winter en bij nat weer op dit boswachterspad laarzen te dragen. 

 

© ArjanTelkamp, Staatsbosbeheer, boswachterspad Lange pad

Boswachterspad Grebbelinie – Utrecht, Utrecht – 15 km

Ooit een verdedigingslinie, nu fier heroverd door de natuur die er vrij z’n gang gaat. Veel sporen van de oorlogsgeschiedenis zijn terug te vinden langs boswachterspad Grebbelinie. Tussen de forten, loopgraven en andere restanten toeven boommarters, reeën en dassen. Ook in de bunkers hebben nieuwe bewoners hun intrek genomen. De stenen bouwwerken doen tegenwoordig dienst als overnachtingsplek voor vleermuizen. Kijk niet op als langs de waterkant bij verdedigingswerk de Daatselaar een blauwe flits voorbij schiet en schel gefluit weerklinkt. Blauwe ijsvogels zijn daar druk in de weer op zoek naar voedsel. Boswachter Corien Koreman. “De Grebbelinie is een plek vol afwisseling. De Gelderse Vallei is favoriet. Via een houtwal loop je de prachtige omgeving binnen waar je uitkijkt over landbouwgebied en een waterrijk, moerasachtige plek.”

 

© Twan Teunissen, Staatsbosbeheer, boswachterspad Grebbelinie

Boswachterspad Erfgoedroute – Kop van Drenthe, Drenthe – 15 km

“Het Noordsche Veld en de Zeijerstrubben staan letterlijk en figuurlijk bol van de verhalen”, vertelt boswachter Albert Henckel. Boswachterspad Erfgoedroute in Drenthe herbergt dan ook eindeloos veel overblijfselen uit een ver verleden en een berg aan natuurschatten. Niets voor niets is het gebied aangewezen als archeologisch monument. Veel van de oude rijkdommen zijn verborgen in de bodem, maar bovengronds is er ook een pracht aan geschiedenis te aanschouwen. De 15 km lange tocht voert langs tientallen grafheuvels en een typisch Drents verschijnsel van meer dan 35.000 jaar oud die je niet mag missen: een hunebed. 

 

© Albert Henckel, Aircarus, boswachterspad Erfgoedroute

Boswachterspad Klooster en heidewandeling – Leenderbos en Groote heide, Noord-Brabant – 7,5 km

Boswachterspad Klooster en heidewandeling kronkelt eigenwijs door de Brabantse bossen. Er is geen enkel recht pad. Onderweg is het muisstil en kom je tussen de naaldbomen helemaal tot rust. Boswachter Erik Schram: “Tijdens deze wandeling vind je jezelf ver van de bewoonde wereld en midden in een gebied vol vergezichten en een oneindige stilte.” Beklim de uitkijktoren voor een wijd blikveld over het Leenderbos. In de winter heb je zicht op bevroren vennen. 
 

© Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer, boswachterspad Klooster en heidewandeling

   

Paklijst voor een heerlijke winterwandeling

Hoe je jouw dagrugzak slim inpakt, check je in dit Buitenadvies.

 

   

Boswachterspad Arriër-Esch – Vechtdal, Overijssel – 9,4 km

Een reis terug in de tijd. Boswachterspad Arriër-Esch staat garant voor een kijkje in het Overijssel van weleer. Boswachter Nico Arkes: “Zo ontdek je een oude schapenboet waar voorheen een ridderboer woonde en kom je langs verschillende nostalgische uitzichten.” De uitzichten van vroeger zijn vandaag de dag goed bewaard gebleven en vormen met het variërende landschap van Vechtdal een open uitnodiging om op ontdekkingstocht te gaan. Trek over zandverstuivingen, door jeneverbesstruwelen en stroomdallandschappen. Tip: maak een wandeling in het ochtendgloren. Je hebt dan niet alleen het bos voor jezelf, maar ook de gelegenheid om een vos of hermelijn te ontmoeten. Een aantal van deze marterachtigen heeft in de wintermaanden hun bruine vacht omgewisseld voor een sneeuwwitte pels.

© Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeer, boswachterspad Arriër-Esch 

Op wandelavontuur in de winter

Alle buitenspullen voor een heerlijke winterwandeling vind je bij Bever. Onze Buitenexperts geven je graag advies, zodat je op pad gaat in de kleding en met de uitrusting die past bij jou en je wandeling. Kom hiervoor naar een van onze winkels of bekijk onze webshop.

 

Ben je vervolgens helemaal klaar voor je winterwandeling? Deel je foto online met #buitenbegintbijbever en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram.

 

Meer weten over boswachterspaden? Alle favorieten van de boswachters van Staatsbosbeheer vind je hier.  

Headerbeeld: © Twan Teunissen, Staatsbosheer, boswachterspad Grebbelinie

   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.