Je tentstok repareren: zo vervang je een kapot onderdeel

De tentstokken van jouw tent hebben vaak flink wat te verduren. Zeker als je in ruige omstandigheden gaat kamperen of je tent veelvuldig gebruikt, kan het wel eens voorkomen dat je stok kapot gaat. Geen probleem, je kunt dit namelijk vrij makkelijk zelf repareren! Zo heb je langer plezier van jouw stulpje tijdens buitenavonturen.

In deze handleidingen leggen we je uit hoe je verschillende defecten kunt oplossen. Via de navigatie hieronder ga je direct naar de juiste reparatie voor jouw probleem. Door je tentstok te repareren gaat je tent langer mee, wat beter is voor het milieu én je portemonnee. Een tentstok tijdelijk repareren met behulp van reparatiehuls

Je tentstok kan het begeven door een flinke storm, een onhandige actie of een ongelukje bij het opzetten van je tent. Je kunt natuurlijk een nieuwe set tentstokken kopen of het kapotte deel vervangen, maar daar heb je niet veel aan tijdens het kamperen. Gelukkig wordt bij veel tenten standaard een reparatiehuls meegeleverd. Hoe je die monteert leggen we in een paar stappen uit.Moeilijkheidsgraad

Eenvoudig

Tijd

1/2 uur

Stappen

3 stappen

Prijs

€5,- tot €15,-


Benodigdheden

Om je tentstok tijdelijk te repareren heb je een buisje of reparatiehuls nodig waarvan de binnendiameter hetzelfde is als de buitendiameter van de kapotte tentstok. Bij veel tenten wordt zo’n passend stukje buis meegeleverd. Is dat niet het geval? Dan kun je je geluk beproeven bij een doe-het-zelf winkel. Daar verkopen ze vaak (aluminium) buizen. Met een beetje geluk zit daar de maat bij die je nodig hebt om je tentstok te repareren. Als je een stukje buis koopt, heb je ook een pijpsnijder of ijzerzaag nodig. Heb je een origineel reparatiestukje? Dan heb je alleen een (punt)tang en een stuk tape nodig. 

  • Stukje reparatiebuis
  • Tang
  • Tape
  • IJzerzaag of pijpsnijder


Stap 1: Voorbereiding

Om rustig aan de buis te kunnen werken is het handig de spanning van het elastiek af te halen waarmee de stokdelen aan elkaar zitten. Dat kan heel simpel door een lus in het elastiek te leggen en daar een pen doorheen te steken.

 

Mocht je een stukje buis gekocht hebben, dan kun je dat met een pijpsnijder of ijzerzaag op lengte brengen. Het stukje reparatiebuis moet minimaal 10 centimeter zijn om voldoende stevigheid te bieden. Langer mag natuurlijk ook. 


Stap 2: Rond maken van de kapotte buis

De bedoeling is dat het stukje reparatiebuis over het kapotte of geknakte stokdeel wordt geschoven. De kans is echter aanwezig dat op de plek waar de buis stuk of geknakt is, de stokdeel niet meer mooi rond is. Het reparatiestuk past er dan niet goed overheen. Dat los je door met een puntbek- of rondbektang de buis weer enigszins rond te maken. Dat hoeft niet perfect, als het reparatiestuk er maar overheen past. Heb je geen tang voorhanden? Probeer dan met zachte tikjes van een hamer de buis weer rond te maken. Sla niet te hard, want dan sla je de buis mogelijk plat of kapot en wordt het lastig om hem weer in de goeie vorm te krijgen. 


Stap 3: Monteren en fixeren van de buis

Nu kun je eenvoudig het stukje reparatiebuis over het kapotte deel schuiven. Om te voorkomen dat de reparatiebuis verschuift plak je deze vast met een stuk tape. Verwijder de pen zodat het elastiek weer vrijkomt en je bent klaar met je reparatie. 


Resultaat

Je kunt je kampeeravontuur weer vervolgen! Na je trip kun je de tijdelijke reparatie vervangen door een nieuwe set tentbuizen [link naar Bever shop] uit de (web)winkel van Bever.


Vervangen van het elastiek in een tentstok

Vaak zijn de tentstokken van een tent aan elkaar verbonden met een elastiek. En elastiek heeft nu eenmaal de eigenschap na verloop van tijd zijn rek te verliezen. MSR biedt een vervangingskit aan waarmee je zonder al te veel moeite het oude elastiek kunt vervangen. Geen moeilijke reparatie dus, maar in deze reparatiehandleiding hebben we een paar slimme tips voor je om de reparatie vlot te laten verlopen. Moeilijkheidsgraad

Eenvoudig

Tijd

1 uur

Stappen

5 stappen

Prijs

€25,- tot €35,-


Benodigdheden

Om te beginnen heb je natuurlijk een nieuw elastiek nodig, bijvoorbeeld die van het merk MSR uit de webshop van Bever. Verder heb je een schaar, aansteker en een rolmaat of meetlint nodig.Stap 1: Op maat knippen van het nieuwe elastiek

Zet de tentstok in elkaar en meet de totale lengte op. De lengte van het nieuwe elastiek moet ongeveer 0,7 x de lengte van de tentstok zijn. In ons geval is de tentstok 220 centimeter. We hebben het nieuwe elastiek dus afgeknipt op een lengte van 220 x 0,7 = 155 centimeter.

 

Het is slim om het uiteinde van het elastiek even kort boven de vlam van een aansteker te houden. Zo voorkom je dat het elastiek gaat rafelen.


Stap 2: Verwijderen van het oude elastiek

Trek de eindstop uit de tentstok, eventueel met behulp van een tang, maar pas op dat je deze niet beschadigt. Knip het oude elastiek door en verwijder het uit de tentstok en van de andere eindstop.


Stap 3: Monteren van het nieuwe elastiek aan een eindstop

Je begint met het monteren van het nieuwe elastiek aan een eindstop. Daarvoor leg je eerst een gewone knoop in het elastiek (trek de knoop nog niet aan). Daarna steek je het uiteinde van het elastiek door de eindstop. Vervolgens gaat het uiteinde van het elastiek weer door de knoop, waarna je de knoop goed aantrekt. 


Stap 4: Rijgen

Rijg nu het nieuwe elastiek door de tentstokken heen. Bij de eerste paar gaat dat soepel, totdat het elastiek op spanning moet worden gebracht om door de tentstokken te kunnen rijgen. Maar daar heeft MSR iets op gevonden. Zodra dit probleem zich voordoet, trek je het elastiek aan en klem je deze af met het meegeleverde klemmetje. Geen klemmetje omdat je zelf een elastiek hebt gekocht? Lees dan de tip hieronder hoe je dat doet met behulp van een pen.


Tip: rijgen zonder gedoe

Heb je geen klemmetje om de spanning van het elastiek te houden? Leg dan een lus in het elastiek en steek een pen o.i.d. door de lus. Zodra je klaar bent met rijgen en het monteren van de eindstop trek je simpelweg de pen uit de lus en het elastiek komt weer vrij.


Stap 5: Afmonteren

Ga door met rijgen tot het elastiek door de laatste tentstok is. Breng het elastiek op spanning en klem deze af bij de laatste tentstok zodat je een centimeter of 15 aan elastiek hebt. Zo kun je eenvoudig de andere eindstop monteren. Die monteer je op dezelfde manier als in stap 3.

 

Trek je knoop flink aan zodat die dun genoeg is om in de tentstok te passen en laat de knoop in de tentstok glijden. 


Resultaat

Met een nieuw elastiek zit je tentstok weer stevig in elkaar. Daarmee zet je je tent veel vlotter en steviger op!


Een kapotte boogstok van je tent repareren

Vaak wordt bij tenten die voorzien zijn van boogstokken een reservedeel geleverd. Een boogstok is een tentstok die bestaat uit een aantal buigbare stokken die onderling verbonden zijn met een elastiek. Mocht een van de tentstokdelen kapot zijn dan kun je die vervangen door het meegeleverde reservestuk. Dat is heel eenvoudig te doen, in deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je dat aanpakt.

 

Mocht je onderweg zijn en geen nieuwe tentstokdelen hebben; in een andere reparatiehandleiding leggen we uit hoe je een kapotte tentstok tijdelijk repareert. [links naar de betreffende handleidingen].Moeilijkheidsgraad

Eenvoudig

Tijd

1/2 uur

Stappen

3 stappen

Prijs

€0,- tot €50,-


Benodigdheden

Voor deze reparatie maak je gebruik van het meegeleverde reservedeel. Is dit niet meegeleverd met je tent, dan kun je bij ons eventueel een nieuwe set met stokken kopen. Je kunt ook de originele boogstok repareren met een deel van een nieuw setje. Let goed op dat je de juiste lengte, type en diameter koopt. In een Bever-winkel kunnen ze je daarbij adviseren. Om de reserve tentstok op maat te maken is een pijpsnijder het meest ideale gereedschap. Mocht je die niet hebben, kan het ook met een ijzerzaag. Verder is een schuifmaat handig en een pen om het elastiek in bedwang te houden.

  • Reserve tentstok
  • Schuifmaat
  • IJzerzaag of pijpsnijder
  • Pen


Stap 1: Verwijderen van het kapotte tentstokdeel

Trek de eindstop uit de tentstok, eventueel met behulp van een tang, maar kijk uit dat je de eindstop niet beschadigt. Maak de knoop los waarmee het elastiek aan de eindstop zit en verwijder de eindstop. Je kunt nu het kapotte stuk tentstok er tussenuit halen.

 

Zorg er wel voor dat je het elastiek achter het te repareren stuk vastzet. Anders schiet het elastiek door de tentstokken en moet je het er opnieuw doorheen rijgen. Dit voorkom je door een klemmetje om het elastiek te doen of er een lus in te leggen. Steek een pen door de lus om het elastiek op zijn plek te houden.

 

Is de rek uit het elastiek? Hierboven leggen we uit hoe je het elastiek van een boogstok vervangt. Zo sla je twee vliegen in een klap. 


Stap 2: Op maat maken van de reserve tentstok

De meegeleverde reserve tentstok is waarschijnlijk langer dan het te vervangen stuk, dus die moet je eerst op lengte brengen. Controleer met een schuifmaat of de diameter van het nieuwe stokdeel overeenkomt met de oude stokdeel.

 

Leg het kapotte stuk tentstok naast het nieuwe stuk en teken af waar de nieuwe tentstok ingekort moet worden. Kijk goed aan welke kant je een stuk van de nieuwe tentstok afhaalt. In ons geval was de ene kant van de nieuwe tentstok iets dikker dan de andere kant. Het verdikte stuk van de stok schuift over het volgende stuk tentstok heen. Dit verdikte deel moet dus aan de nieuwe stok blijven zitten. Het verschilt overigens van merk tot merk, dus kijk eerst goed hoe je te werk moet gaan voordat je begint met inkorten.

 

Een mini pijpsnijder is het meest ideale gereedschap voor het inkorten van de pijp. Heb je die niet, dan kan het ook met een ijzerzaag. In dat geval zullen aan de binnenkant van de tentstok waarschijnlijk bramen ontstaan. Daardoor zal de eindstop of een ander tentstokdeel moeilijk over het afgezaagde deel passen. Dat los je op door aan de binnenkant van het afgezaagde stuk met een opgerold stukje schuurpapier de bramen te verwijderen.


Stap 3: Monteren van het nieuwe stuk tentstok

Je kunt nu de volledige tentstok in elkaar zetten door het elastiek weer door de tentstokken te rijgen. Breng daarvoor het elastiek op spanning en klem die af bij de laatste tentstok zodat er nog zo’n 15 centimeter aan elastiek uitsteekt. Nu kun je eenvoudig de eindstop monteren.

 

Daarvoor leg je eerst een gewone knoop in het elastiek (trek de knoop nog niet aan).  Steek het uiteinde van het elastiek door de eindstop. Vervolgens gaat het uiteinde van het elastiek weer door de knoop, waarna je de knoop goed aantrekt.

 

Trek je knoop flink aan zodat die dun genoeg is om in de tentstok te passen en laat de knoop in de tentstok glijden tot de eindstop weer op zijn plek zit. 


Resultaat

Je tent staat weer lekker stevig en kan er weer een hele tijd tegen.


Bekijk meer handleidingenCookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.