GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

Hoe kun je het beste schoenen onderhouden?

Door goed onderhoud kun jij langer van je schoenen genieten. Ook komen de technische eigenschappen van je schoenen, zoals het ademend vermogen en de waterafstotendheid, beter tot hun recht als je goed voor hen zorgt. Wat voor jouw schoen correct onderhoud is, is afhankelijk van de eigenschappen van je schoenen. Denk hierbij aan het buitenmateriaal. Is je schoen synthetisch, gladleer, nubuck of suède? Een andere factor is of de schoen waterdicht is. Niet alle onderhoudsmiddelen kunnen namelijk aangebracht worden op waterdichte schoenen.

Na gebruik

Goed onderhoud begint bij het juist opbergen van je schoenen na gebruik. Bewaar je schoenen op een droge, geventileerde, niet te warme plek. Zijn je schoenen nat en vuil? Verwijder dan eerst de veters en binnenzool. Maak daarna de schoenen schoon met een zachte borstel, wat lauw water en, indien nodig, speciaal schoonmaakmiddel. Vergeet niet de binnenkant ook om te spoelen en eventueel schoon te maken met een zacht sponsje. Droog je schoenen niet op een koude of juist heel warme plek, maar doe dit op kamertemperatuur en uit de zon. 

Impregnatie

Ongeacht of je leren of synthetische schoenen hebt, na verloop van tijd zal het buitenmateriaal vocht opnemen. Dan is het tijd de schoen te impregneren. Er bestaat impregnatiemiddel voor specifieke materialen maar er zijn ook universele middelen beschikbaar. Breng impregnatiemiddel altijd aan op een schone schoen. Leren schoenen dienen bovendien behandeld te worden leerconditioner of wax omdat anders het leer na verloop van tijd kan gaan uitdrogen. 

Gladleren schoenen voeden

Ondanks je goede zorg kan het leer van je wandelschoenen op een gegeven moment droog worden. Dit betekent dat het tijd wordt deze te behandelen met een wax of conditioner. Je schoenen zullen iets donkerder worden hierdoor. Het aanbrengen van dit onderhoudsmiddel kan op verschillende manieren, ook zijn niet alle middeltjes geschikt voor waterdichte schoenen. Lees daarom altijd aandachtig de gebruiksaanwijzingen van het door jouw gekozen onderhoudsmiddel voor gebruik.

Nubuck en Suède voeden

Net zoals bij gladleren schoenen zal ook het buitenmateriaal van schoenen met Nubuck leer of Suède op een gegeven droog worden. Het is dan van belang het leer van je schoenen te behandelen met een wax of conditioner om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Deze behandeling heeft invloed op het uiterlijk van je schoenen. Het buitenmateriaal wordt donkerder en gladder. Dit heeft geen invloed op de prestaties van je schoenen. Het oude uiterlijk kan worden hersteld door het gebruik van een suèdeborstel. Mochten je schoenen waterdicht zijn, controleer dan altijd of het onderhoudsmiddel op waterdichte schoenen gebruikt mag worden. 

Waterdichte Schoenen Onderhouden

Waterdichte schoenen zijn voorzien van een waterdicht membraan. De poriën van dit membraan kunnen verstoppen. Je schoenen zullen dan minder goed ademen. Om die reden is het belangrijk de binnenkant zo nu en dan goed om te spoelen met lauw water. Schoenen met synthetisch en met leren buitenmateriaal moeten worden geïmpregneerd en leren schoenen moeten daarnaast ook zo nu en dan gevoed worden met een wax of conditioner. Daarnaast zijn niet alle onderhoudsmiddelen geschikt voor gebruik met waterdichte schoenen.

 

Bekijk de video