Keuzehulp verrekijker

Met een verrekijker kun je dat wat ver weg is in detail bekijken. Hij zorgt er dan ook voor dat je meer meekrijgt van je omgeving en is een goede reisgenoot. Welke verrekijker voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je wilt gaan doen, maar is ook persoonlijk. De volgende eigenschappen zijn van belang bij de keuze van een verrekijker.

Uittredepupil

Niet allen het objectief heeft effect op de lichtsterkte van je kijker. De uittredepupil is het lichtcirkeltje dat door een verrekijker op het oog valt. Gezonde ogen hebben een pupil van 2-7mm, waarbij de pupil bij veel licht kleiner is dan bij weinig licht. Als je een verrekijker zoekt voor gebruik in de schemering, dan is een hoge uittredepupil van groot belang.

Lenzen

Een ander belangrijk aspect bij je keuze is de kwaliteit van de lenzen en de coating. Dit is helaas lastig te meten. De prijs van de kijker geeft een indicatie van de kwaliteit van de lenzen.

Gezichtsveld

Het gezichtsveld is de breedte in meter van het beeld dat een kijker op 1000 meter toont. Bij een kleiner gezichtsveld zie je meer detail, maar is het lastiger een bewegend object te vinden. Als je met snel bewegende dieren of objecten van doen hebt is een breder gezichtsveld vaak fijner.

Objectief

Het objectief is de diameter van de lenzen aan de voorkant van de kijker. Dit heeft invloed op de helderheid van je beeld bij weinig licht, maar ook op de grootte en het gewicht van je kijker. Als je de kijker vaak in de schemering gebruikt is een groter objectief aan te raden.

Vergroting

De naam zegt het al. De vergroting geeft weer hoeveel een object vergroot wordt als je door de verrekijker kijkt. Welke vergroting het best is, is afhankelijk van je activiteit. Voor veel activiteiten is een vergroting van acht tot tien maal ideaal. Een theater- of evenementenkijker heeft meestal een vergroting van ongeveer vier. Bij de zeevaart gaat de voorkeur juist weer uit naar een vergroting van zeven. Houd er rekening mee dat een sterkere vergroting niet alleen zorgt voor meer detail maar ook voor een minder stabiel beeld. Mocht je geen vaste hand hebben dan kan dit meespelen in je afweging. Groter is niet altijd beter.

Gebruik van een verrekijker

Safari

Als je op safari gaat, is een verrekijker van groot belang om optimaal te kunnen genieten. Vaak zie je meer dieren tijdens de schemering. Dus ga je ook tijdens de schemering op pad, dan loont het een lichtsterke kijker aan te schaffen met een objectief van minimaal 42. Als je vooral midden op de dag op zoek gaat naar “the big five” dan volstaat een diameter van 32. Een vergroting van 10x of 8x is het meest geschikt.

Vogelspotten

Vogelspotters willen vaak een compacte, sterke verrekijkers. Vogelkijkers hebben vaak een vergroting van 8 tot 10 x. Een vergroting van 10x geeft meer detail, maar zorgt ook voor een minder stabiel beeld als je geen vaste hand hebt. Een kijker met een vergroting van 8 geeft vaak een rustiger beeld en groter gezichtsveld. Veel vogelkijkers worden in het bos of tijdens de schemering gebruikt. Het is daarom verstandig om voor een lichtsterke kijker te kiezen.

Maritiem gebruik

Bij gebruik op het water heb je een zeer stabiele kijker nodig. Een vergroting van 7x is dan ideaal. Dit geeft je namelijk voldoende sterkte zonder dat het beeld instabiel wordt. Veel maritieme kijkers zijn monokijkers. Dit maakt ze handzamer, waterbestendiger. Voor een groter lichtinval en omdat je hem gebruikt op een bewegende ondergrond is een kijker met een groot objectief en uittredepupil aan te raden.

Populaire merken

Meer lezen over