ORTLIEB heeft de juiste fietstas voor ieder fietsavontuur

Van dagtocht tot fietsvakantie: met deze tips maak je van ieder fietsavontuur een succes

Of je nu een vakantiefietser, dagjesfietser, commuter of bikepacker bent: de juiste fietstas is een must. Samen met ORTLIEB helpen we je met de voorbereiding, geven we handige paktips én tippen we de beste waterdichte fietstas voor jouw specifieke fietstocht. Zo weet je zeker dat jouw ritje, dag of vakantie niet spaak loopt!

Wat is nu heerlijker dan een dagje eropuit met de fiets? Genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft, onderweg picknicken en even heerlijk ontspannen in de buitenlucht. Tijdens zo’n dagje weg wil je natuurlijk je belangrijke spullen bij de hand hebben, maar niet onnodig veel bagage meenemen. Een goede voorbereiding is daarom superbelangrijk, ongeacht welk type fietser je bent. We helpen je een handje met de volgende tips.

De ORTLIEB Back-Roller Classic is een 100% waterdichte fietstas en is verrassend ruim

De forens

Als echte Hollander pak jij waarschijnlijk regelmatig de fiets naar je werk, de supermarkt of de sportschool. Een speciale paklijst hoeven we je hiervoor niet te geven – al herinneren we je wel graag aan je boodschappenlijstje – een goede tassentip wel. De dubbele ORTLIEB Back-Roller Classic is dé klassieker onder de fietstassen. De tassen zijn ideaal voor je dagelijkse ritje, niet alleen dankzij de inhoud van 20 liter elk, maar ook vanwege het Quick-Lock-bevestigingssysteem. Je klikt de tas daarmee gemakkelijk los van je fiets, om ‘m vervolgens te voet mee te nemen met de meegeleverde band als draagriem. De rolsluiting beschermt je spullen ook nog eens tegen water. Multifunctioneel!

De dagjesfietser

Ga je graag een dag toeren op de fiets? Dan neem je alleen mee wat jouw fietstocht nog fijner maakt! Denk aan een regenjas voor ’t geval dat, een goedgevulde drinkfles, voldoende snacks, een EHBO-doos, fietscomputer, fietspomp, zonnebril en je portemonnee. Ook voor zo’n heerlijke toertocht op de fiets is de ORTLIEB Back-Roller Classic een slimme keuze. De stijlvolle klassieker biedt meer dan genoeg ruimte en is dankzij de draagriem ook functioneel wanneer je je fiets achterlaat om lopend van de natuur te genieten of even uit te puffen op het terras.


Inpakken en wegwezen

Online kun je veel paklijsten vinden. Zoals de fietspaklijst van Bever! Gebruik deze lijsten als leidraad en stel op basis hiervan je eigen paklijst samen. Het weer kan altijd omslaan, dus denk aan water- en winddichte kleding en een EHBO-set. En natuurlijk aan toiletspullen, een tent, keukengerei en een slaapmatje wanneer je er meerdere dagen op uittrekt. Bedenk ook of je eten en drinken onderweg wilt kopen. In dat geval hoef je niet teveel ruimte te reserveren in je tassen voor een voorraad. Last but not least: een gereedschapskit, bandenplakset en reserveonderdelen voor je fiets. Daarmee is fietspech slechts een korte pauze!

 

Heb je graag orde in je (fiets)tas? Dan is de Commuter Insert echt iets voor jou. Dit vakkensysteem, met onder andere een laptopvak, past in de Back-Roller en andere tassen met dezelfde vorm en zorgt ervoor dat je nooit meer je tas overhoop hoeft te halen voor dat ene item. 


Stuurtas, achtertas, voortas, zadeltas: hiervoor dienen ze tijdens je fietsvakantie

De vakantiefietser

Iedere vakantie is anders en voor een fietsvakantie moet je zeker anders inpakken dan bij een vakantie met de auto. Een aantal punten zijn hierbij belangrijk. Gewicht, bijvoorbeeld! Wanneer je op fietsvakantie gaat, is het belangrijk om alle essentiële benodigdheden mee te nemen, maar wel licht te reizen. Voor elke gram die je meeneemt, moet je immers harder trappen. Het aantal tassen dat je op je fiets kunt monteren is beperkt. Indien je fiets het toelaat, heb je ruimte voor twee achtertassen, twee voortassen en een stuurtas. Dit betekent trouwens niet dat je ze allemaal moet kopen: hoe lichter je fietst, hoe fijner. Hoe je een keuze moet maken? Leer eerst de tassen kennen!

Stuurtas: voor de belangrijke items

Een stuurtas hangt voorop aan je stuur en is perfect voor waardevolle items of spullen die je tijdens je rit vaak nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, portemonnee, een landkaart of snack. Een praktische keuze is de ORTLIEB Ultimate Six. Deze tas heeft namelijk een magnetisch dekselvak, waardoor je ‘m gemakkelijk met één hand kunt openen tijdens je rit. 

Achtertas: voor de grote bagage

De achtertas ken je natuurlijk als stereotype fietstas. Dit is de meestgebruikte fietstas en direct ook de ruimste. Hier kun je dus de meeste bagage in kwijt, zoals kleding, schoenen, eten en drinken. Maar ook zwaardere items als een tent, slaapzak of matje kun je erin opbergen. De klassieke ORTLIEB Back-Roller komt in een set van twee en dankzij de rolsluiting blijven al je spullen veilig verpakt en droog.

De ORTLIEB Sport-Packer voortas gaat aan je voorwiel en is perfect voor je fietsvakantie

Voortas: voor extra pakruimte

Een voortas gaat aan je voorwiel en heeft meestal een kleinere inhoud dan je achtertas. Je wilt namelijk voorkomen dat je voorwiel te zwaar wordt, wat weer invloed heeft op je stuurgedrag. Heb je toch voortassen nodig op om je volledige paklijst mee te krijgen? Kies dan voor de ORTLIEB Sport-Roller en Sport-Packer. Deze tassen wegen elk maar 875 gram!

Stuurtas: voor de belangrijke items

Een stuurtas hangt voorop aan je stuur en is perfect voor waardevolle items of spullen die je tijdens je rit vaak nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, portemonnee, een landkaart of snack. Een praktische keuze is de ORTLIEB Ultimate Six. Deze tas heeft namelijk een magnetisch dekselvak, waardoor je ‘m gemakkelijk met één hand kunt openen tijdens je rit. 

Zadeltas: voor de absolute essentials

Een minimalistische oplossing is een zadeltas. Als je echt weinig opbergruimte nodig hebt of juist wat extra ruimte is dit de perfecte oplossing. Een zadeltas biedt voldoende plek voor een reservebinnenband, EHBO-kit en wat gereedschap. Zo draag je geen onnodig gewicht mee, maar ben je toch voorzien van de absolute essentials. Een goede keuze is de Micro Two, die je eenvoudig monteert aan de zadelpen.

 

Tip: train voor je op vakantie gaat een aantal keer met de tassen aan je fiets. Doe dit eerst met lege tassen en later met deels gevulde. Zo kun je wennen aan het gewicht van je bepakte fiets en kun je meteen bepalen wanneer het gewicht je teveel wordt. Je paklijst pas je vervolgens hierop aan! Check voor inspiratie onze handige paklijst voor fietsvakanties.

De ORTLIEB Back-Roller Classic neem je met de draagriem gemakkelijk te voet mee

De bikepacker

Waar een aantal jaren geleden bijna niemand nog had gehoord van bikebacking, is het inmiddels een gevestigde vorm van fietsreizen. Bikepacking begint waar je reguliere fietstoer eindigt: aan het einde van de gebaande paden. Het is hét buitenavontuur voor iedereen die zich vrij en thuis wil voelen in de natuur! Omdat je niet alleen fietst, maar ook slaapt in de buitenlucht, is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden.

 

Die voorbereiding begint natuurlijk met de juiste tassen! De standaard gear voor bikepacking bestaat uit een zadeltas, een frametas en een stuurtas. ORTLIEB heeft een speciale collectie ontworpen die is afgestemd op de behoeftes van bikepackers: ultralichtgewicht en waterdicht. Daarbij zijn alle tassen PVC-vrij! 

Frametas: voor zwaardere spullen

Wanneer je gaat bikepacken, is het belangrijk om te weten wat je waar opbergt. Te beginnen met de zwaardere materialen. Die stop je bij voorkeur op een centraal punt op de fiets, zodat het zwaartepunt van de fiets boven het bottom bracket blijft en je in balans blijft. In een frametas dus! De ORTLIEB Frame-Pack is een perfecte optie om bijvoorbeeld gereedschap in op te bergen. Stevige, robuuste en individueel aanpasbare klittenband-straps zorgen ervoor dat de tas stevig vastzit. En omdat de een graag meer meeneemt dan de ander en niet elke fiets dezelfde formaten heeft, is de tas verkrijgbaar in twee maten: 4 en 6 liter

 

Zo’n frametas is hartstikke handig, maar heeft als nadeel dat er geen ruimte is voor een bidonhouder. Wil je graag je bidon ook op het frame? Kies dan voor de Frame-Pack RC Toptube. Dit alternatief maak je vast aan de bovenste framebuis en de zitbuis van je fiets. Je kunt ‘m zo combineren met een drinkfleshouder. Deze tas is ook handig wanneer een frametas niet in je frame past.

Ga je bikepacken? ORTLIEB biedt een frametas, stuurtas en zadeltas voor bikepacking

Stuurtas: voor de grote, lichtgewicht items

Een stuurtas is bedoeld voor lichtere, maar grotere items, zoals een dry bag vol kleding of je slaapzak. De waterdichte Handlebar-Pack houdt je spullen droog en zorgt voor een perfecte balans op de fiets. Dankzij de rolsluitingen aan beide kanten kun je daarbij altijd snel bij je spullen. Compressieriemen aan de buitenkant zorgen er daarnaast voor dat je de tas kunt comprimeren én extra materiaal kunt bevestigen. De tas is geschikt voor verschillende typen sturen, is beschikbaar in een 9 en 15 liter-versie en kan uitgebreid worden met de speciale Accessory-Pack. In deze praktische volume-uitbreiding kun je snacks, je smartphone een regenhoes en meer bewaren. Perfect dus voor je waardevolle spullen en dingen waar je onderweg gemakkelijk bij wilt kunnen.

Zadeltas: voor je kampeergear

Tot slot: een zadeltas. Deze tas hangt achter je zadel en biedt handige opslag voor grotere, niet al te zware items, zoals je kampeerspullen. Het voordeel van zo’n tas is dat-ie niet in de weg zit tijdens het fietsen. De zwaarste voorwerpen plaats je het dichts bij de zadelpen: dit zorgt ervoor dat de tas niet te veel heen en weer gaat zwaaien tijdens je fietstocht.

 

De Seat-Pack van ORTLIEB is een compacte en ruime zadeltas, verkrijgbaar in een 11 en 16,5 liter- versie. Met de extra sterke klittenbandsluiting monteer je ‘m eenvoudig aan de zadelpen en een extra ventiel zorgt snel voor compressie en nog meer compactheid. Dankzij de rolsluiting en de elastische koordbevestiging aan de bovenzijde heb je snelle toegang mocht je toch ergens bij willen. De verticale Daisy Chain maakt het bevestigen van een achterlicht een eitje, zodat je ook in het donker goed zichtbaar bent. Ook handig: eenmaal op de fiets fungeert deze tas tevens als spatbord! 

 

Hoe je jouw nieuwe zadeltas goed inpakt, zie je in deze video. 

Ultiem genieten

Wanneer je vanaf je tweewieler geniet van de prachtige omgeving, wil je dat natuurlijk doen zonder schuldgevoel. Dus met duurzame tassen! Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ORTLIEB. Het merk gebruikt uitsluitend duurzame materialen en garandeert met ‘Made in Germany’ kwalitatieve producten die superlang meegaan. En een lange levensduur is natuurlijk beter voor het milieu! Ook is het merk actief lid van verschillende organisaties en werkgroepen op dit gebied. Sinds 2008 is ORTLIEB bijvoorbeeld lid van de EOCA, de European Outdoor Conservation Assocation. Dit initiatief financiert en investeert in projecten die zich richten op bescherming van milieu en natuur over de hele wereld.


Eindeloos fietsplezier in alle weersomstandigheden

De tassen van ORTLIEB zijn 100 procent waterdicht dankzij deze drie factoren:

  • Het materiaal. ORTLIEB gebruikt polyester-, nylon- en Cordura-vezels die enkel- of dubbelzijdig gecoat worden. Het gaat om thermoplastische kunststofcoatings, die een extreem hoge mate van waterdichtheid garanderen.
  • De verbindingsnaden. Net als het verwerkte materiaal zelf zijn de verbindingsnaden waterdicht tot een waterkolom van 100.000 mm. Ter vergelijking: een waterkolom van 4000 mm komt overeen met de druk die vier meter onderwater heerst! De hoge waterdichtheid van de tassen is mogelijk dankzij een speciale lasmethode die de verbinding net zo sterk maakt als het omliggende materiaal.
  • De sluitingen. Alle sluitingen, van deksel tot rol, worden zorgvuldig getest. Zo kan ORTLIEB met zekerheid kan zeggen dat de tassen waterdicht zijn!

Oneindige avonturen met ORTLIEB

Welk fietsavontuur je ook te wachten staat: het begint met de robuuste, duurzame tassen van ORTLIEB. Ben je op basis van dit blog helemaal overtuigd van welke tas jou op je fietstocht moet vergezellen? Check hier de volledige collectie van ORTLIEB en koop je nieuwe tas direct online. Wil je liever persoonlijk advies voor je op pad gaat? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van jouw perfecte ORTLIEB-tas.

 

O, nog een laatste tip! Heb je alles ingepakt en sta je op het punt om op je tweewieler te springen? Vergeet dan niet optimaal te genieten van het avontuur.

Ga toch fietsen

Kun jij niet wachten om deze zomer comfortabel en duurzaam te genieten op de fiets? Zorg dan dat je uitrusting in orde is. Kom naar onze winkels voor persoonlijk advies van onze Buitenexperts of bekijk de zomercollectie van VAUDE in onze webwinkel. Ready, set, fiets!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.