7 dagen, 1 shirt: Buitenexperts doen de #7dayteechallenge van icebreaker

Hoe lang draag jij een shirt? Een dag, misschien twee? Onze Buitenexperts gingen de uitdaging aan en droegen zeven dagen lang hetzelfde shirt van icebreaker. Zelfs tijdens het sporten! Trek je nu een vies gezicht? Oordeel niet te snel. Merinowol kan je verrassen…

Helaas dragen veel te veel mensen nog steeds plastic. Vaak zelfs zonder dat te beseffen. Steeds meer mensen gaan bewuster om met plastic als het gaat om eten en verpakkingen. Maar nadenken over het materiaal waarvan kleding is gemaakt, is een ander verhaal. Om die reden is icebreaker op een missie om de wereld te veroveren met natuurlijke vezels. Wondervezels, zou je zelfs kunnen zeggen. Merinowol is namelijk van nature zacht, ademend en geurbestendig.

Het van oorsprong Nieuw-Zeelandse icebreaker gelooft dat kleding gemaakt van natuurlijke vezels bijdraagt aan een duurzamere wereld. Merinowol is een jaarlijks hernieuwbaar materiaal, waardoor onze afhankelijkheid van plastic vermindert. Daarnaast kun je flink besparen op kostbaar water. Als je kledingstukken van merinowol draagt, hoef je de wasmachine namelijk een stuk minder vaak aan te zetten. Zelfs als je je flink hebt ingespannen! Bovendien is merinowol biologisch afbreekbaar en eenvoudig te recyclen. Je kunt deze producten dus heel goed inleveren in de Buiten Gebruikt-recyclepunten bij Bever! 

#7dayteechallenge

Kortom: merinowol dragen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. Om dit te onderstrepen, daagt icebreaker je uit om mee te doen aan de 7-day Tee Challenge. Echte buitenmensen gaan natuurlijk geen uitdaging uit de weg. En dus trokken tien Buitenexperts het Tech Lite II SS Tee van icebreaker aan. Om het vervolgens zeven dagen te dragen. Hoe dat ging? Ze delen hun ervaringen hieronder!

Wat was je eerste indruk?

Koen: “De eerste indruk was uitstekend. Het shirt is heerlijk licht in gewicht, voelt zacht aan en ziet er goed uit dankzij de kleur en opdruk.”

 

Danique: “Mijn eerste indruk was goed – het shirt heeft een leuke kleur. Wel schijnt de stof een beetje door, waardoor ik niet alle bh’s eronder kan dragen.”

 

Nicolette: “Wat een mooi shirt! Het voelt lekker zacht aan, valt soepel en heeft een mooie kleur.”

 

Bjorn: “Ik was blij verrast dat het shirt een opdruk heeft. Maakt het toch weer wat mooier dan een shirt zonder. Het materiaal voelt fijn en zacht aan.”

 

Samantha: “Mooi shirt. Lekker zacht en een leuke kleur.”

 

Gert-Jan: “Heel erg fijn! Het shirt heeft een leuke, maar subtiele kleur. Helemaal mijn kleur ook!”

 

Katy: “Een basic shirt met opdruk. Ik vraag me af hoelang de opdruk mooi blijft met wassen – al is het natuurlijk het idee dat het shirt niet vaak gewassen hoeft te worden.”

 

Eva: “Een mooi shirt. Mooie kleur en leuke opdruk. De stof is niet zo dik en voelt luchtig aan.”

 

Caroline: “Leuk T-shirt met een mooie, ronde hals. De print vind ik persoonlijk niet mooi.”

 

Tim: “Een mooi shirt met een tijdloos design en een natuurlijke kleur. Het materiaal voelt daarnaast zacht aan en maakt een degelijke (in de goede zin van ’t woord) en duurzame indruk.”

Hoe is de pasvorm?

Koen: “Super! Ik ben voor een man niet heel groot van stuk en loop nog weleens tegen het probleem aan dat maat M te groot is en maat S te klein. De mouwen of schouder zijn dan soms compleet uit de vorm. Bij het icebreaker-shirt is dit mooi in evenwicht. Ook de lengte is goed.”

 

Danique: “De eerste twee dagen zat het shirt mooi strak, maar na verloop van tijd ging het model er een beetje uit. Maar dat heb ik eigenlijk met alle kleding.”

 

Nicolette: “De pasvorm vind ik fijn. Het shirt valt wat ruimer en heeft een iets langere korte mouw.”

 

Bjorn: “Normaal gesproken draag ik maat L. Dit shirt leek in eerste instantie wat ruim te vallen, maar na een keer wassen (natuurlijk wel na afloop van de challenge!) leek hij beter te passen. De pasvorm zou ik nog steeds niet nauwsluitend noemen.”

 

Samantha: “Top! Een beetje getailleerd, maar niet extreem. De lengte aan de onderkant is goed en het shirt valt netjes – ook als je niet superslank bent.”

 

Gert-Jan: “Het shirt is aan de ruime kant. Normaliter heb ik T-shirtmaat L, maar het Tech Lite-shirt voelde aan als een XL. Als ik het shirt in de winkel zou passen en kopen, zou ik misschien zelfs voor een M gaan.” 

 

Katy: “Ik heb een thermoshirt van icebreaker in maat M, maar die valt heel anders dan dit T-shirt. Dat komt doordat de baselayers van icebreaker een slankere pasvorm hebben dan items voor dagelijks gebruik. Het is dus slim om daar rekening mee te houden of het shirt even te passen in de winkel. Verder is het een basismodel shirt, zonder heel vrouwelijke snit.”

 

Eva: “Het shirt viel kleiner dan verwacht. Waar ik van de Tech Lite’s die in de winkel hangen een S aan had (en mooi vond zitten), vond ik deze wat strak zitten. En door de elastische stof schemerde de afdruk van mijn bh door – niet de kleur, maar wel de vorm. Voor een baselayer is dat prima, maar voor een gewoon shirt valt dat een beetje tegen.”

 

Caroline: “Ik heb een maat S en die zit wat ruim – normaal draag ik maat 36. Het model is vrouwelijk.”

 

Tim: “De lengte is goed en het shirt zit niet te strak. Ik heb meer dan genoeg ruimte om vrij te kunnen bewegen. Misschien had ik in plaats van een L ook een M kunnen proberen."

Wat vind je van de temperatuur- en vochtregulatie?

Koen: “Ik heb het shirt getest in een warme week. En als het buiten 30 graden is, is het in ieder shirt warm! Toch blijft het een heerlijk licht en luchtig shirt om te dragen. Het is niet nauwsluitend en zorgt ervoor dat je het niet nog warmer krijgt.”

 

Danique: “Echt goed! Ik heb het shirt ook onder mijn werkshirt gedragen, terwijl het meerdere dagen 30 graden was. Het was alsnog koel genoeg! Het shirt houdt wel wat langer vocht vast dan bijvoorbeeld een synthetisch shirt, maar tegelijkertijd droogt het razendsnel.”

Nicolette: “Het shirt voelde bij alle activiteiten en in alle temperaturen (tussen de 12 en 25 graden) aangenaam aan. Synthetische shirts zijn benauwd – dat voel je met merinowol helemaal niet.”

 

Bjorn: “Ik heb het Tech Lite-shirt meerdere keren gedragen tijdens het sporten (CrossFit) tot het punt dat ik het kon uitwringen. Ik verbaasde me erover hoe snel het opdroogt! Ook droeg ik het shirt onder mijn werkshirt. Ondanks de hoge temperaturen was het allesbehalve heet. Pluspunten!”

 

Samantha: “Ik zweet redelijk snel en shirts blijven dan vaak lang nat en koud. Dit shirt neemt vocht snel op, waardoor hij wel wat nat wordt, maar tegelijkertijd droogt het ook heel snel. Daardoor krijg je het niet koud.”

 

Gert-Jan: “Goed! Als bovenlaag is het shirt perfect. Zelfs in het warme juni-zonnetje bleef het lekker en niet plakkerig aanvoelen. Als baselayer onder mijn werkshirt vond ik het wel behoorlijk warm.”

 

Katy: “Tijdens het fietsen naar huis (zonder jas) was ’t heerlijk verkoelend en niet zweterig. In de tuin zonder zonnetje vond ik het toch wat fris en dus tijd voor een extra laag.”

 

Eva: “Ook met warmere temperaturen was het shirt comfortabel om te dragen. Daarnaast droogt het shirt snel op als het nat is. Alles wat ik zoek in een technisch shirt!”

 

Caroline: “Heerlijk! Al viel het me op dat ik er toch nog flink in transpireerde.”

 

Tim: “Ook wanneer het shirt wat nat is, blijft hij aangenaam aanvoelen. Je koelt niet snel af door het vocht en vervolgens is het shirt snel weer droog. Fijn wanneer je actief bezig bent geweest of in de zomer in de auto hebt gezeten. Het enige moment waarop ik het shirt toch wat warm vond aanvoelen, was tijdens het schoonmaken van de toiletten. Maar dat was snel weer over. Het scheelt dat het shirt snel droogt en niet gaat ruiken – zo kon ik na de schoonmaaksessie de klanten helpen zonder dat ik me zorgen hoefde te maken over synthetische (zweet)geuren of met een doorweekt shirt aan zou komen.”


Move to natural

icebreaker zet grote stappen als het gaat om plantaardige stoffen. Op dit moment al 95% van de totale vezelsamenstelling van icebreaker merino of plantaardig. En daar blijft het niet bij. Het merk blijft innoveren! Zo onderzoekt en ontwikkelt icebreaker bio-gebaseerde alternatieven voor elastaan, nylon en polyester.

Blijft het shirt fris – zelfs na zeven dagen dragen?

Koen: “Dat doet het! Ik heb het shirt acht dagen getest en ik heb elke dag op de fiets gezeten (22 km heen en terug). Op dag vijf heb ik heerlijk zwetend door de Efteling gelopen en gek gedaan. Geen enkel moment was ik bang dat het niet meer zou kunnen qua geur! Later in de week heb ik wel stiekem aan de oksels geroken, maar het was niets dat niet door de beugel kon. Wel heb ik het shirt netjes uitgehangen om te laten luchten.”

 

Danique: “Voor mijn gevoel wel. Je moet er niet meteen na een dag dragen aan ruiken natuurlijk, maar na een half uurtje uithangen, rook ik niets meer. Zelfs niet na zeven dagen, waarvan er best wel wat zweterige dagen bij zaten! Ik moet wel zeggen dat het gek voelde om een week lang hetzelfde aan te trekken. Maar het shirt heeft zich wel bewezen: van de geur was niets te zeggen.”

 

Nicolette: “Ik heb het shirt twee dagen gedragen tijdens dagelijkse bezigheden in en om huis, op drie dagtochten in de Zwitserse bergen (gemiddeld 16km), tijdens een reisdag en een dagwandeling in de Drentse bossen. Na zeven dagen en al deze activiteiten kan ik het shirt nog prima langer dragen. Het ruikt misschien een klein beetje onder de oksels, maar als ik het shirt een nachtje uithang, is dat denk ik weg.”

 

Bjorn: “Niet helemaal. Na vijf dagen (3 keer sporten, vier dagen werken) begon het toch wat minder te ruiken. Na iedere dag dragen heb ik het shirt ’s nachts buiten laten luchten, maar na vijf dagen heb ik het in een bak water gegooid en een keer uitgewrongen. Daarna rook het weer goed! Niet naar wasmiddel natuurlijk, maar er zaten geen nare geurtjes meer aan.”

 

Samantha: “Ook nadat het shirt nat is geworden van het zweet, ruikt het niet vies en heb ik geen plekken in de stof kunnen ontdekken.”

Gert-Jan: “Ik heb het shirt half juni een week lang gedragen – op sommige dagen onder mijn werkkleding, op andere dagen gewoon als shirt. Zover ik weet waren er geen klachten van mijn vriend, collega’s én klanten.”

 

Katy: “Zelfs na zeven dagen vind ik de oksel nog niet ruiken. Verrassend, want ik heb geholpen met een verhuizing, rondgelopen met een rugzak, gefietst, op een warme dag in de trein gezeten en flink gedanst op het Bever Lustrumfeest. Mijn rug is vaak genoeg nat geweest, maar dat kun je aan het shirt niet zien of ruiken.”

 

Eva: “Ondanks dat ik in het shirt heb gezweet en er ook wel op heb gemorst, was het shirt na zeven dagen nog steeds fris. Ik heb erin gefietst, gewandeld en ben er veel in bij de paarden geweest. Zeker dat laatste laat nog weleens een geur achter in mijn kleding, maar dat viel nu absoluut mee. Het shirt ruikt wel naar mens, maar het stinkt absoluut niet. Zelfs nadat ik er de laatste nacht van de challenge in heb geslapen, ruikt het nog fris. Tip: laat je deo even intrekken voor je het T-shirt aantrekt. Als de deo niet in de oksels terechtkomt, blijft het shirt langer fris. Uiteindelijk nemen deoresten wel geur aan, waardoor je shirt toch iets kan gaan ruiken.”

 

Caroline: “Ik heb het shirt meteen een vuurdoop gegeven: een zeer intensieve training van anderhalf uur. Ook heb ik een paar nachten in het shirt geslapen. Tussendoor heb ik het steeds even buiten laten luchten. Na een paar dagen heb ik mijn kinderen gevraagd of ik al stonk. Gelukkig werd dit niet bevestigd!” 

 

Tim: “Ik heb het T-shirt vijf dagen gedragen tijdens het werken in Bever Steenwijk, tijdens een warme dag buiten en bij het jubileumfeest van Bever (inclusief de uren in de auto). Het shirt is dus behoorlijk op de proef gesteld, vooral op werk. Denk: wc’s schoonmaken, stofzuigen en de vracht binnenhalen bij oplopende temperaturen. Mijn collega’s hebben proefondervindelijk geroken om te checken of het shirt nog fris rook en waren te spreken over het resultaat. 😉”

 

Zijn je verder nog dingen opgevallen?

Danique: “Het is jammer dat het shirt wat doorschijnt – vooral als vrouw moet je daarover nadenken. Bewust een kleur kiezen, kan hier natuurlijk bij helpen. Bijvoorbeeld de kleur Loden of Gridstone.'

 

Nicolette: “Ik heb een vrij gevoelige huid en veel last van allergieën en dus leek de challenge mij een mooie test. En die is tot mijn verbazing geslaagd! Ook met warm weer en inspanning (wat me bij minimaal 65% wollen sokken nog vaak uitslag oplevert), had ik met dit shirt nergens last van. Daarnaast wil ik graag bijdragen aan het verminderen van plastic in het milieu en dat kan natuurlijk door zo min mogelijk synthetische kleren te dragen.”

 

Bjorn: “Ik maak me wel een beetje zorgen om de slijtvastheid van het shirt. Het materiaal voelt namelijk fijn, maar ook heel dun. Echter heb ik het shirt te kort gedragen om hier echt iets over te zeggen. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat houden de komende periode!”

 

Katy: “Mijn favoriete shirt heb ik helemaal afgedragen. De oksels werden dun en moesten gestopt worden. Op den duur wordt een shirt gatenkaas en te dun om nog iets mee te doen. Het is superfijn dat het shirt van icebreaker dan in de recyclebak van wol kan, zodat er nieuwe garen mee gesponnen kunnen worden.”

 

Eva: “Veel klanten en collega’s hebben last van gaatjes op de buik van merino icebreaker-shirts. Zelf heb ik daar eigenlijk nooit last van, terwijl ik meestal een riem draag en niet bijzonder zuinig ben op mijn shirts.”

 

Caroline: “Het materiaal is redelijk teer. Ik zou het denk ik fijner vinden als er een dubbel jukstuk in zou zitten, zodat het minder snel slijt bij het dragen van een rugzak. Een instructie voor het voorkomen en/of repareren voor gaatjes zou ook top zijn!”

Zou je dit shirt aanraden?

Koen: “Jazeker! Het is en blijft een prijzige investering – €69,95 tot €79,95. Toch moet gezegd worden dat de voordelen van dit shirt zeker opwegen tegen de kosten van het shirt. Zo moet je bedenken dat het shirt dagen achter elkaar gedragen kan worden zonder het te wassen, wat kosten scheelt. Door het minder wassen slijt de vezel ook minder snel, waardoor het shirt langer meegaat. Daarnaast mag je niet vergeten dat dit alles goed is voor de natuur. Buiten heeft ons nodig!”

 

Danique: “Zeker, vooral aan mensen die meerdaagse hikes of fietstochten doen waarbij je zo min mogelijk mee wilt nemen. Dit shirt is dan ideaal. Ook als je veel zweet kan de Tech Lite II SS Tee een fijne keuze zijn, want je ruikt het niet zo snel. En als het warm is buiten lijkt het verkoelend te werken!”

 

Nicolette: “Ik zou het shirt zeker aanraden op basis van deze challenge! Na zeven dagen met her en der flinke inspanning, is het shirt nog steeds fris. Het enige minpuntje is dat het shirt wat kreukt op de schouders, daar waar de schouderbanden van mijn 35 liter-rugzak zaten. Na drie dagen waren de kreukels nog steeds zichtbaar, maar ik verwacht dat die eruit gaan als het shirt (hand)gewassen wordt. Dat mocht nu natuurlijk niet. 😉”

 

Bjorn: “Absoluut. Het is een prijzig shirt, maar daar krijg je ook wat voor terug. Het draagcomfort is fijn, lekker licht. Daarnaast kun je het Tech Lite-shirt dragen als baselayer en als gewoon T-shirt en hoef je dit shirt niet vaak te wassen. 100% merinowol is echt een goede oplossing!”

 

Samantha: “Zeker! Het shirt draagt prettig, valt mooi, droogt snel en gaat niet snel stinken. Heel geschikt dus voor vakanties en trektochten. Het materiaal is wel wat gevoeliger voor gaatjes.”

 

Gert-Jan: “Het shirt zit lekker, voelt fijn aan op de huid en werkt ook nog eens een beetje UV-werend. Bovendien blijven er geen geurtjes in hangen en heeft een shirt een leuke print. Wat wil je nog meer?!”

 

Katy: “Ja, het shirt is heerlijk bevallen! Ik ben gek op icebreaker. In de winter gebruik ik de kleding voor hardlopen en als extra laag op wintersport. Zelfs rennend in de regen in het winterseizoen blijft mijn thermoshirt warm en droogt het razendsnel op. Het Tech-Lite shirt is perfect voor alledag – het is superzacht en blijft dagen fris.”

 

Eva: “Ik zou dit shirt zeker aanraden. Vlekken waren zo uit de stof, het droogt supersnel en het stinkt niet na een week dragen. Een ideaal shirt voor de avonturier of iemand die geen zin heeft om vaak de was te doen. Ook vind ik het tof dat het shirt van natuurlijke vezels is gemaakt én van 100% dezelfde stof, zodat het makkelijker te recyclen is en geen microplastics achterlaat.”

 

Caroline: “Zeker. Zelfs na zeven dagen ruikt het niet; echt een aanrader voor langere avonturen.”

 

Tim: “Ik kan het shirt zeker aanraden! Het voert vocht goed af en gaat niet onaangenaam ruiken, waardoor je ’t gemakkelijk meerdere dagen achtereen kunt dragen. Dit maakt het shirt ook uitermate geschikt voor een (meerdaagse) wandeltocht, fietsvakantie of kano-avontuur. Kortom: ik zou dit shirt aanraden aan elke buitenliefhebber. Het komt in iedere uitrusting van pas!” 

Ga de uitdaging aan

Doe jij ook mee met de challenge van icebreaker? Kom langs in een van onze winkels of shop jouw icebreaker Tech-Lite II SS Tee online. We zijn benieuwd naar jouw avonturen in het shirt! Deel je leukste kiekjes met #7dayteechallenge en #buitenbegintbijbever en wie weet zie je jouw foto terug op onze Instagramfeed.

 

Zoek je nieuwe inspiratie voor buitenavonturen? Ga dan terug naar ons blog. Daar vind je stapels buiteninspiratie, zoals de mooiste bestemmingen voor een fietsvakantie, wandelroutes die je niet mag missen deze zomer en dé essentials voor een sfeervolle kampeertrip.


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.