Sfeervol kamperen: dit zijn dé essentials voor op de (natuur)camping

Het getjilp van vogels, de geur van verse dennennaalden en een oneindigheid aan groen. Zeker als je op een natuurcamping staat, krijgen je zintuigen veel mooie indrukken te verwerken. Om te zorgen dat jouw kampeertrip een succes wordt, tippen we samen met Columbia dé essentials voor op de natuurcamping.  

Midden in de natuur genieten van het buitenleven, wat wil je nog meer? Het Amerikaanse outdoormerk Columbia deelt deze passie voor buiten en wil deze graag met je delen. De natuur is al een grote gangmaker, maar met deze sfeervolle items en tips maak je je kampeertrip compleet!

Op de natuurcamping

Natuurcampings zijn altijd omarmd door een slinger van wonderschone natuur. De meeste zijn kleinschalig van opzet en bieden ruime kampeerplekken met goede voorzieningen. In het Groene Boekje vind je alle natuurterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Goed om te weten: in ons land heb je een Natuurkaart nodig om te kunnen kamperen op een natuurcamping. Deze zit bij het Groene Boekje of kun je los bestellen.  

Comfortabel onderkomen

Een goede tent en slaapplaats zijn key voor een geslaagde kampeertrip. Met deze spullen maak je van je tijdelijke kampeeradres op de natuurcamping een comfortabel onderkomen.
 

Tent: De Wolf Moon TC 5XP van Robens is een inpakbaar paleisje. De ruime familietent heeft vijf slaapplekken en is de perfecte uitvalsbasis op de natuurcamping om tot rust te komen of bij te komen van een dagje uit. Het waterdichte tentdoek is gemaakt van een mix van polyester en katoen. Door deze stoffencombinatie ademt de tent goed en is ‘ie lekker licht.
 

Luchtbed: Een goede nachtrust is een must. Met de Ayacucho Stretch Luxury 10.0 slaap je als in je eigen bed. Door de dikte van de mat lig je extra comfortabel. Daarnaast heeft het zelfopblaasbare luchtbed een hogere isolatiewaarde waardoor je er ’s nachts lekker warmpjes bij ligt.

Slaapzak: Een goede match tussen je matje en slaapzak is goud! De Ayacucho Ignition Hybrid II is een goede aanvulling op het Ayacucho Stretch Luxury 10.0 luchtbed. De mummyslaapzak is lekker warm en voorzien van dons. Een groot voordeel van de slaapzak is dat het onderste gedeelte gevuld is met synthetische Duraloft-vulling. Deze zorgt ervoor dat de isolerende eigenschappen van het dons worden behouden (als het door condens nat wordt) en je dus prinsheerlijk kunt wegdromen.
 

Kussen: De Cocoon Air Core Ultralight Kussen maakt je slaapuitrusting compleet. Het lichtgewicht reiskussen is iets groter dan de andere kampeerkussens en omhuld met een zachte voering. Opstaan uit je kampeerbed wordt zo nog een hele klus! 😉


Superzacht en lekker warm: de fleeces van Columbia

Of je nu de Grote Beer aan het spotten bent of bij het kampvuur zit: het is altijd fijn om er warmpjes bij te zitten. Gelukkig heeft Columbia de Back Bowl Fleece Lightweight voor heren en de Fire Side II Sherpa FZ voor dames. Niet alleen lekker warm, maar ook superzacht en comfortabel. Kortom: een fleece waarin je heerlijk kunt wegkruipen. De fleeces zijn beide lichtgewicht en van polyester gemaakt. Hierdoor wordt vocht goed afgevoerd en is je fleecevest in een mum van tijd weer droog.
 

De Back Bowl Fleece Lightweight is uitgevoerd met elastische en verstelbare manchetten voor een optimale pasvorm. In de handige steekzakken met rits en veiligheidsbinnenzak kun je je waardevolle spullen kwijt. Bovendien beschermt de Omni-Shade je tegen de zon.

De Fire Side II Sherpa FZ is uitgerust met een ruitvorming patroon en heeft twee steekzakken met rits. Het is eveneens een fijn vest om te dragen tijdens je dagelijkse bezigheden dankzij het ademend vermogen. 

In de spotlight

Een goede kampeeruitrusting kan niet zonder een goede relaxstoel en sfeerverlichting.

Verlichting:
Goede verlichting is onmisbaar bij het kamperen en brengt daarnaast een hoop sfeer. De BioLite Sitelight String Campinglamp is een gezellige en handige lamp die niet mag ontbreken in je gear. De lamp kan op tafel worden gezet of als lichtsnoer worden opgehangen. En is ook nog eens makkelijk op te laden en licht (van gewicht). 😉 Voor de creatievelingen onder ons; van een sinaasappel kun je een sfeervolle kaars maken. Check hier hoe je dat doet.

Stoel:
Je hebt ’t niet in de gaten, maar bij het kamperen zit je vaker dan je denkt. Van het nuttigen van je ontbijtje tot het maken van een kampvuur: een stoel is altijd handig. In de Helinox Sunset Chair zit je gegarandeerd relaxed. Door de hoge leuning, grotere zitting en langere stoelpoten kun je lekker achteroverleunen. Het meegeleverde opbergtasje kun je omtoveren tot nekkussen. 


Verrassende kampeeractiviteiten

Goed nieuws: er is altijd van alles te beleven in de natuur. Maar dat wist je natuurlijk al! 😊 We zetten een aantal toffe kampeeractiviteiten voor je op een rijtje:

  • Wandeling bij zonsopgang: Niet voor niets luidt het gezegde: ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’. ’s Ochtends zijn er veel goudklompjes te zien als de natuur ontwaakt. Een privéfluitconcert van vogels, dauw op de grassprieten en niet te vergeten… het bos voor jou alleen! Nog een pluspunt: door een vroege wandelronde start je de dag fris en wordt je bloedsomloop extra gestimuleerd.
  • Sterrenkijken: In het gras of voor de tent met je hoofd naar boven turend sterrenkijken. Je hebt dat vast weleens gedaan tijdens je vakantie. Je hoeft gelukkig geen ster te zijn in het herkennen van de verschillende sterrenbeelden. Met een boekje of handige app kun je ze gemakkelijk vinden. Met deze tips kijk je de sterren van de hemel.
  • Broodjes bakken boven het kampvuur: Lekker vers en ook nog leuk om te doen. Je kunt zelf deeg maken of een blikje kant-en-klare broodmix gebruiken. De broodjes prik je op een stokje en houd je boven het vuur tot ze gaar zijn. Et voilà; smullen maar! Ook leuk: doe er een (vega) worstje in en maak je eigen hotdog.
  • Dennenthee maken: Kerst in een kopje. Iedere dennenboom heeft zo zijn eigen smaak. Met dit ezelsbruggetje kun je een dennenboom simpel herkennen

    Spar is single = is één naald
    Den is duo = twee naalden
    Lariks is legio = meer naalden

    Met de naalden van de spar en den kun je theezetten. Van de naalden van de lariks kun je beter afblijven, deze zijn giftig. Pluk je bosje dennennaalden altijd op borsthoogte. Zo voorkom je ongewenste smaaksensaties. De jonge en groene naalden zijn de smaakmakers die je wilt hebben. Snijd je dennenoogst in kleine stukjes en stop in een pannetje met kokend water. Voor een kopje dennenthee heb je één tot twee theelepels nodig. Laat het water twintig minuten koken. Verhit voor je de thee opdrinkt alles nog één keer. De naalden zakken dan naar de bodem. Nog vijf minuutjes wachten, zeven en je kunt genieten van je dennenthee.

Smaakmakers

Van ’s ochtends vroeg een eitje bakken tot ’s avonds een heerlijk diner in elkaar toveren: je campingkeuken is vaak in gebruik. Met deze kookspullen kun je je innerlijke Jamie Oliver loslaten.

Kookstel: Op de Optimus Gemini tweepits-gasbrander kun je twee gerechten tegelijk bereiden. Handig voor het koken van uitgebreide gerechten! Het ingebouwde windscherm zorgt ervoor dat je gaspit niet wordt uitgeblazen. Liever BBQ’en? Met de Bo-Camp Deluxe RVS Barbecue ben je een echte bbq-master op de camping. Je hebt ‘m zo opgezet en een feestmaal klaargemaakt. Voor gadgetliefhebbers is er de BioLite Campstove 2+ Brander. Een brander, kampvuurkorf, lampje en laadstation in één! Met de USB-aansluiting kun je je apparaten opladen. De brander werkt als een kampvuur; takjes, dennenappels, houtsnippers zijn de brandstof.
 

Pannenset: Met de Sea To Summit X-Pot Large zet je in een handomdraai heerlijke gerechten op de kampeertafel. Bovendien is de pan makkelijk in te klappen na gebruik.

Ketel: De Trangia Ultralight Aluminium 0,9L Ketel maakt water koken een fluitje van een cent. Dankzij het harde aluminium is de ketel bestand tegen hoge temperaturen en kan ‘ie tegen een stootje. Ook ideaal om dennenthee mee te zetten.
 

Borden, bekers en bestek: Eetgerei mag niet ontbreken tijdens het kamperen. Deze mok van Point-Virgule is vrijwel onbreekbaar en gemaakt voor het kamperen. De mok is zonder problemen te gebruiken bij hete dranken en voedsel tot 100 graden. Een spork is altijd handig en stiekem al bijna een bestekset ineen. De AlphaLight Long van Sea to Summit voegt door de langere steel nog een fijne roerlepel toe aan dit rijtje toe. Door het aluminium is de spork opgewassen tegen hoge temperaturen.
 

Koelbox: IJskoud, het lekkerste! Een koelbox bij je tent is super handig. Zo houd je drinken en etenswaren lekker koel en blijven ze langer goed. 


Zo bouw je een kampvuur

Kamperen staat voor veel mensen gelijk aan een kampvuur. Met dit stappenplan bouw je een stevig kampvuur!
 

Voor je een fikkie stookt, is het belangrijk een veilige plek te zoeken. Houd hierbij rekening met de wind en je directe omgeving. Maak geen vuur in de buurt van je tent of andere dingen die snel vlamvatten. Dat geldt ook voor je kleding en schoenen. Wat water of zand binnen handbereik is aan te raden. Zo kun je het vuur weer vlug doven.
 

Tondel: het beginpunt van je vuur. Een tondel bestaat uit licht ontvlambaar materiaal. Dit kan zowel van natuurlijk en onnatuurlijk materiaal zijn. Fijne natuurlijke materialen zijn hars, houtkrullen en droge bladeren. Ook een tondel van watten en vaseline is een goede vuurstarter, net zoals nachochips.
Aanmaakhout: Met de tondel kun je vervolgens een paar droge twijgjes of stukjes hout aansteken.

Brandhout: Stap voor stap bouw je het vuur uit door er steeds grotere takjes op te leggen, tot je dikke takken of houtblokken erop kunt leggen. Maak je kampvuur niet te groot, zo houd je ‘m in de hand. Tip: zorg bij het bouwen voor genoeg lucht en ruimte in het midden van de stapel. Begint de vlam af te nemen? Blazen doet wonderen.


Toffe gadgets en aankleding

Met deze toffe gadgets en aankleding voel je je helemaal thuis tijdens het kamperen.

Koffie:
Ook op de natuurcamping kun je een koffiemomentje pakken. De Wacaco Minipresso Nespresso Capsules maakt heerlijke espresso’s. En doet dat ook nog eens zonder batterij of elektriciteit. Met je eigen handkracht heb je binnen no-time koffie gezet.
 

Firesteel: Van gasbrander tot kampvuur. De Firesteel Scout van Light My Fire krijgt alles aan, ook als ‘ie nat is.
 

Hangmat: Hang in there! In de Skeeter Beeter XT hangmat houd je het zeker vol. De klamboe houdt insecten buiten de deur. Buiten slapen? Jazeker! De hangmat is een goed alternatief om onder de sterren te slapen, maar ook om lekker in te luieren.  

 

Tenttapijt: Met een vrolijke tenttapijt fleur je de tent helemaal op. Daarnaast brengt het een stapel voordelen met zich mee. Tenttapijt is vocht- en schimmelbestendig. Zo houd je lekker droge voeten en is je tent een stuk schoner.
 

Powerbank: Powerrr! De Goal Zero Goal Zero Yeti 200X is een echte powerknaller. De compact power station is door het ingebouwde handvat makkelijk mee te nemen en voorziet al je apparatuur – ook camera’s en koelboxen - van stroom. Deze energieke jongen laadt gemiddeld 4 keer je laptop op en je telefoon zo’n 16 keer. Het power station is via een stopcontact of zonnepanelen op te laden. 


Columbia: passie voor het buitenleven

Met de outdoorcollectie van Columbia kun je het hele jaar onbezorgd genieten van the outdoors. Sinds 1938 maakt het Amerikaanse merk topkwaliteit kleding, schoenen en gear voor outdoorliefhebbers. Passie voor het buitenleven en focus op innovatieve ontwikkelingen vormen hierbij de basis. Columbia zet zich in voor het behoud van de natuur en wil het buitenleven voor iedereen toegankelijk maken, zodat iedereen ervan kan genieten. 


Buitenspe(l)len

Bij een kampeertrip horen buitenspellen. Voor de tips hieronder, zetten we de vertrouwde campingkaartspelletjes buiten spel en lichten we toffe buitenactiviteiten uit.

Kubb: De Zweden spelen het al sinds de middeleeuwen, maar sinds een paar jaar is Kubb ook in Nederland mateloos populair. Jong en oud kan hieraan meedoen en je kunt het spel spelen met twee tot twaalf personen. Perfect dus voor kleine én grote groepen. Het team dat als eerste alle 'kubb's' van de tegenstander heeft omgegooid en daarna de koning omver werpt, heeft gewonnen.
 

Suppen: Met een supboard heb je urenlang plezier op het water! Of dat nu op een meer, de sloot of in de zee is: je beleeft de mooiste avonturen met een plank en een peddel. 

Alles voor jouw kampeertrip

Nog op zoek naar een bestemming? Dit zijn de mooiste natuurcampings in Nederland en op deze toffe natuurcampings in Europa mag je een kampvuur maken.

Heb je nog wat nodig?

 

In onze kampeerwinkels vind je een uitgebreid kampeerassortiment. Onze Buitenexperts staan voor je klaar zodat je met de beste producten op vakantie gaat. In onze collectie vind je diverse producten van Columbia voor al je buitenavonturen.   

 

Check ook onze Facebook en Instagram voor je dagelijkse dosis buiteninspiratie. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.