Het 3-lagensysteem: zo vorm je de perfecte wandeloutfit

De perfecte outfit voor je wandeltochten bestaat uit drie lagen. Dit noemen we het drielagensysteem. Met deze lagen blijf je lekker warm, voer je eventuele transpiratie af en hou je kou en vocht buiten. Om dit te bereiken is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste kledingstukken en materialen kiest. We vertellen je alles wat je moet weten en adviseren je over de juiste laagjes.

Je gaat bewegen en krijgt het warm: laagje uit. Een bui in aantocht: jas aan. Toch wel fris, die wind: extra laagje aan. In de buitenlucht is een flexibele outfit geen overbodige luxe. Misschien dat je met lagenoutfits bent grootgebracht, maar we leggen je graag uit hoe je het 3-lagensysteem toepast als een pro.


In het kort: dit zijn de 3 lagen


Laag 1: een vochtafvoerende basislaag.
Bestaat vaak uit thermo-ondergoed van merinowol of synthetische vezels. Deze laag is nauwsluitend en ademend.

Laag 2: een isolerende tussenlaag.
Kies voor natuurlijk of synthetisch materiaal. Deze laag voert vocht af en houdt kostbare lichaamswarmte vast.

Laag 3: een beschermende buitenlaag.
Meestal een water- en winddicht jack zoals een hard- of softshell of een windstopper. Deze laag beschermt tegen externe factoren. 

 
Buitenexpert Bjorn legt je alles uit over het kledinglagensysteem

In deze video legt Buitenexpert Bjorn je alles uit over het kledinglagensysteem. Hij deelt de voordelen van het gebruik van laagjes en vertelt je waaruit jouw lagen moeten bestaan. Zo weet je precies hoe je een lagensysteem opbouwt!

 Waarom kleden volgens het drielagensysteem?

Het kleden volgens het drielagensysteem heeft verschillende voordelen. Allemaal dragen ze bij aan een comfortabele wandeling, meer buitenplezier en veel bewegingsvrijheid. Met dit systeem blijf je tijdens elke wandeling:
  • Warm: om warm te blijven is niet alleen isolatie belangrijk, maar je moet ook beschermd zijn tegen elementen als sneeuw en wind.
  • Droog: door een waterdichte of -afstotende buitenlaag blijf je droog. 
  • Flexibel: met drie lagen kan jij beslissen hoeveel lagen je draagt. Perfect voor wanneer het opklaart of juist slecht weer wordt.

Een droge en comfortabele basislaag

Warme en comfortabele thermokleding is de ideale basislaag voor je wandeloutfit. Een goede basislaag houdt je droog en op temperatuur. Zorg ervoor dat deze laag strak op je lichaam zit en niet lubbert, dan werkt het materiaal het beste. Bijkomend voordeel: thermo-ondergoed heeft geen naden en zit daardoor erg comfortabel. Weet je niet wat voor thermokleding je nodig hebt? We helpen je met het kiezen van de juiste thermokleding. Ook een longsleeve van (merino)wol vormt een perfecte basislaag. Merino voelt zacht aan en staat erom bekend zweet gemakkelijk af te voeren en tegelijkertijd lang fris te blijven.

 

De basislaag moet je dus warm houden en vocht afvoeren naar de tweede laag. Tip: kies geen basislaag van katoen. Deze stof neemt wel vocht op, maar houdt het vervolgens vast waardoor het zwaar en koud wordt. 


Een isolerende en vochtafvoerende tussenlaag

De tweede laag heeft ook twee belangrijke functies: isoleren en het vocht uit de basislaag aantrekken en afvoeren. Deze laag moet goed aansluiten op je lichaam, maar mag ook zeker niet te strak zitten. Door extra lucht tussen de lagen werkt de isolatiefunctie namelijk beter. Afhankelijk van de buitentemperatuur en jouw wensen kies je voor een dunne of dikke isolatielaag. Je kan kiezen voor een gevoerde isolatielaag of een fijne fleecetrui. Een gevoerde isolatielaag is meestal gevuld met natuurlijke vezels zoals dons of wol. Fleeces zijn meestal gemaakt van synthetisch materiaal, maar we hebben ook fleeces van natuurlijk materiaal zoals katoen of (merino)wol. Tip: met een isolatielaag zonder ritsen gaat de minste warmte verloren.


Een beschermende en ventilerende buitenlaag

De derde laag beschermt je tegen regen, sneeuw en wind. Deze laag zorgt ervoor dat je andere lagen niet nat worden. Tegelijkertijd moet deze buitenlaag goed ventileren, want té warm worden is ook geen pretje. Met een ademende variant voorkom je bovendien condensvorming aan de binnenkant van de jas. Ga voor een wat losse shell jas; daar passen laag 1 en 2 met gemak onder. Afhankelijk van de outdooractiviteit en de temperatuur kies je voor een 100% waterdichte shell (zoals een regenjas of waterdichte hardshell) of een ademende softshell. In onze Bever's Topkeuze laten we onze favoriete hardshells en softshells zien.

 

Het membraan van hardshells kan bestaan uit twee of drie lagen. Rugzakdragers gaan vaak voor een drie-laags membraan. Deze is sterk en slijtvast en kan hierdoor goed tegen het geschuur van een backpack.