Toe aan nieuwe wandelschoenen? Stel jezelf deze 5 vragen en vind het perfecte paar

Nieuwe wandelschoenen kiezen, dat doe je ’t liefst zo zorgvuldig mogelijk. Want kies je een paar dat perfect past bij je voeten en wandelplannen, dan heb je er ontzettend lang plezier van. Samen met schoenenmerk Meindl stelden we 5 vragen op die je leiden naar jouw nieuwe wandelschoenen.

 

Wandelschoenen koop je niet voor één seizoen. Nee, daar wil je jaren comfortabel op kunnen lopen. In Nederland, maar wie weet ook in de buitenlandse bergen. Misschien zelfs boven de boomgrens! Er zijn een paar dingen om op te letten als je je nieuwe wandelstappers gaat uitzoeken.

Over Meindl


Je kent Meindl vast wel. Het Duitse merk maakt al 300 jaar (!) wandelschoenen van topkwaliteit. Door steeds weer innovatieve technieken te ontwikkelen en te blijven vasthouden aan vakkundig handwerk, weet Meindl al die tijd al duurzame, comfortabele schoenen te maken. En die komen van pas waar je ook gaat lopen; ver weg in de bergen of dichtbij op de vlakke, Hollandse gronden. 

 

Fun fact: elke Meindl-schoen bestaat uit 120 onderdelen. Voordat de schoenen de doos in gaan voor de verkoop, worden ze tot in detail gecontroleerd om kwaliteit te kunnen garanderen. 

 

Wil je meer weten over dit authentieke schoenenmerk? Lees dan ook onze ode aan de heritage van Meindl.

   

   

1. Wat voor wandelingen ga je maken?

A: laag, licht, voor vlakke terreinen

Voor wandelingen in Nederland, die door vlakke of licht hellende gebieden gaan, zit je meestal goed met A-schoenen. Dit zijn lage, flexibele en lichte schoenen die veel bewegingsvrijheid geven. Ze geven voldoende ondersteuning voor een dagje strandwandelen of een stedentrip.

 

Een voorbeeld van een A-schoen van Meindl is de Houston GTX voor heren, met een bovenwerk van licht en robuust mesh. Deze schoen heeft een zool met Multigrip G4-profiel en bestaat voor 20% uit gerecycled rubber. Dankzij het membraan van Gore-Tex zijn ze ook nog eens waterdicht. Een ander mooi voorbeeld is de Siena GTX, met een bovenwerk van gewaxt, waterafstotend nubuckleer. Ook deze schoenen hebben een waterdicht membraan van Gore-Tex. Deze schoen komt uit de Comfort fit-lijn voor bredere voeten, waarover later meer. 

 

Voor dames is de Caracas Lady GTX een mooie A-schoen. Ook deze schoen heeft een bovenwerk van nubuckleer. De Air-Active inlegzool zorgt met zijn absorberende vermogen voor een aangenaam klimaat in de schoen.  

   

De eindeloze voordelen van wandelschoenen

Allereerst het feit dat je wandelschoenen specifiek voor jouw voeten en wandelingen kunt kiezen. Daarnaast bieden wandelschoenen veel meer grip, comfort en stabiliteit dan normale schoenen. Dit loopt fijn én houdt het je spieren en gewrichten gezond. Laten we ook niet vergeten dat wandelschoenen écht heel lang meegaan! 

   

A/B: halfhoog, flexibel, ook voor lichte bergwandelingen

A/B-schoenen trek je aan in Nederland, maar mogen ook mee naar de Alpen voor lichte wandelingen in de bergen. Dit type zit namelijk tussen een wandel- en bergschoen in. De halfhoge schacht geeft je enkels wat meer steun en zorgt voor meer stabiliteit dan lage A-schoenen. Zelfs voor trekkingen met een lichte rugzak komen A/B-schoenen goed van pas. 

 

De Meindl Tessin Identity (voor dames en heren) is zo’n A/B-schoen. Hij is gemaakt van traceerbaar leer, wat wil zeggen dat het aantoonbaar milieuvriendelijk en chroomvrij (de voering) in Duitsland wordt gelooid. Ondanks het leer zijn de schoenen relatief licht, vooral dankzij de lichtgewicht, flexibele tussenzool. De onderzool geeft veel grip en het Gore-Tex-membraan houdt je voeten altijd droog. De Vakuum Ultra GTX (voor dames en heren) is ook een A/B-schoen van Meindl, maar heeft door het nubuckleer een heel andere look. Bovendien is ‘ie gevoerd met het Memory Foam System, waardoor de schoen zich helemaal aanpast aan jouw voet. 

B: hoog, stevig, voor langere afstanden

Ga je écht stevig wandelen? Dat wil zeggen: lang en over ongelijk, ruig terrein? Dan kun je ’t beste B-schoenen aantrekken. Zeker als je ook van plan bent een grote rugzak mee te dragen. B-schoenen zijn bijvoorbeeld perfect voor huttentochten. Ze hebben een stevige zool die veel steun en grip biedt, maar bewegen nog wel wat mee. 

 

Een klassieke B-schoen voor dames en heren is bijvoorbeeld de Meindl Borneo 2 MFS. Deze heeft een zelfreinigende Vibram Multigriff-zool met verschillende zones in het profiel. De zool zorgt ervoor dat je altijd grip hebt op rotsen en losse ondergronden, dat je goed kunt remmen tijdens het afdalen en bovendien veel zijwaartse stabiliteit hebt. 

B/C: hoog, stevig, voor ruiger terrein

Wie van plan is (ook) uitdagende bergtochten te maken, doet er goed aan om schoenen uit de B/C-categorie te bekijken. Schoenen uit deze categorie zijn wat stijver en daardoor geschikt voor ruig terrein. De zolen bieden behoorlijk wat grip en vaak kun je er flexibele stijgijzer onder binden.

 

Voor heren is de Meindl Vakuum Top GTX een populaire B/C-schoen. De waterdichte, naadloze en elastische Gore-Tex hakconstructie houdt je voeten droog en de voering met memory foam zorgt voor veel comfort. Bovendien heeft ‘ie een Vibram Alpin Rigid-zool voor extra bescherming en een lange levensduur. Dames gaan vaak voor de Meindl Litepeak Lady Pro GTX, met vergelijkbare eigenschappen. 

   

Meindl Identity: van wei tot winkel

Voor zijn Meindl Identity-collectie heeft het Duitse merk het productieproces volledig transparant gemaakt. Hiermee is het de enige fabrikant die het mogelijk maakt om het leer waarvan je schoenen zijn gemaakt volledig te volgen. Om kwaliteitsleer te kunnen garanderen, kiest Meindl alleen de beste boeren uit die biologisch en duurzaam werken. De koeien grazen op de mooiste ecologische alpenweides in Beieren en Salzburg. Het leer wordt chroomvrij gelooid en krijgt een uniek nummer, zodat je het kunt traceren.  

   

   

C: hoog, stevig, voor uitdagende bergtochten

Deze waterdichte schoenen hebben een stugge zool waaronder je flexibele stijgijzer kunt binden en ze zijn waterdicht. Dat zegt eigenlijk al genoeg, toch? C-schoenen trek je aan voor beklimmingen in hooggebergten. Ze verzekeren je van droge, warme voeten en héél veel grip, zodat je optimaal kunt genieten van prachtige uitzichten op grote hoogten. 

 

De Meindl Jorasse GTX is een C-schoen in wederom een dames- en herenmodel. De zool geeft superveel grip en kan daardoor heel goed ongelijk terrein aan. Én behoorlijk wat gewicht. De hoge stootrand beschermt je voeten en de schoenen wanneer je door de ruige natuur loopt. 

D: hoog, superstug, voor zware alpiene tochten

D-schoenen zijn geschikt voor stijgijzers met snelsluiting. De zolen zijn nóg steviger en stugger dan die van C-schoenen. In de zolen zit namelijk een stevige plaat verwerkt. Met de hand krijg je hier écht geen beweging in. Deze robuustheid heb je nodig voor zware alpiene tochten door sneeuw en over ijs. 

2. Welke pasvorm heeft jouw voet nodig?

Weet je wat voor type schoen je nodig hebt, dan is het tijd om te bekijken wat jouw voeten nodig hebben. 

De beste schoenmaat voor jou

Wandel- en bergschoenen horen overal goed op je voeten aan te sluiten. Je hiel mag niet omhoogkomen wanneer je loopt, terwijl je tenen juist wat bewegingsvrijheid mogen hebben. Misschien weet je al precies welke maat goed is voor jou, misschien ook niet. Meet je voet in het laatste geval even op, of laat ‘m door een buitenexpert opmeten in een van onze winkels. Je kunt ook de binnenzool van je huidige wandelschoenen ‘raadplegen’. Vaak kun je door slijtage op de zool zien waar je tenen eindigen. Tussen de langste teen en het einde van de zool moet een duimdikte ruimte zitten. 

Meindl Comfort fit: voor brede voeten

Als je wat bredere voeten hebt, kan het lastig zijn om wandelschoenen te vinden die lekker zitten. Gelukkig heeft Meindl een complete lijn met schoenen voor brede voeten: Comfort fit. In vergelijking met de normale Meindl-leest is de Comfort fit-leest wat ruimer aan de voorkant, maar hij heeft nog steeds een stevige grip bij de hiel. Het grote voordeel hiervan is dat je voorvoet niet bekneld wordt, maar je hiel ook niet gaat glippen. Hierdoor verbetert de hele stand van je voeten. Loopt honderd keer lekkerder én is beter voor je gewrichten! Comfort fit-schoenen hebben ook nog eens een speciale inlegzolen voor extra comfort.

   

Een voorbeeld van een A-schoen voor dames met Comfort fit-leest, is de Palermo Lady GTX. Deze is waterdicht en dus perfect voor herfstige wandelingen in Nederland. Een fijne A/B-schoen voor dames is bijvoorbeeld de Tramin Lady GTX: ook waterdicht, maar net wat steviger. 

 

De Meindl Matrei GTX is een populaire waterdichte A/B-schoen voor heren met brede voeten. Wie wat lichter schoeisel wil, gaat voor bijvoorbeeld de Siena GTX. Nóg lichter, dankzij z’n mesh buitenwerk, is de Activo Sport GTX.  

3. Welke weeromstandigheden verwacht je tijdens je wandelingen?

Heb je wat modellen gevonden die lekker zitten? Waarschijnlijk heb je nog steeds best wat verschillende schoenen voor je staan. Iets dat belangrijk is om mee te laten wegen in je keuze, is wat voor weer je verwacht tijdens je wandelingen. Als je van plan bent je schoenen vooral te gebruiken in vochtige gebieden of regenachtige perioden, ga dan voor waterdichte exemplaren. Trek je ze vooral aan tijdens je zomervakantie in de Alpen, dan is het juist lekker om voor ademende schoenen te gaan. 

Zo onderhoud je je wandelschoenen

Borstel je wandelschoenen na elke wandeling af. Pak er af en toe wat lauw water en eventueel een speciaal schoonmaakmiddel bij om ze een uitgebreidere beurt te geven. Spoel ook de binnenkant met lauw water; zo week je zweetresten los en behoud je het ademend vermogen. Laat je schoenen drogen op kamertemperatuur en nooit in de volle zon of bij de verwarming.  

 

Zijn je schoenen droog, smeer het leer en rubber dan in met bijenwax. Zo blijft het in goede conditie. 

   

4. Wat zijn je wensen?

Ook belangrijk in de keuze voor wandelschoenen: jouw persoonlijke wensen. Misschien heb je snel last van zweetvoeten en draag je dus liever geen waterdichte schoenen, ook al verwacht je wat nattigheid tegen te komen. Wie weet vind je leer lekkerder zitten dan een ander materiaal. Of loop je nu eenmaal lekkerder op stevigere zolen. Neem je persoonlijke voorkeuren serieus, zodat je naar huis gaat met een paar schoenen waar je nog jaren plezier van hebt. 

5. Heb je Bevers wandelservices al eens geprobeerd?

Zoals gezegd: je kunt bij Bever altijd terecht voor uitgebreid advies over je wandelschoenen. In onze winkels en online staan buitenexperts voor je klaar om samen met jou het perfecte paar te vinden. 

Sinds kort bieden we zelfs een uitgebreide voetanalyse aan in Utrecht. We maken ter plekke een 3D-voetscan van je voeten en vragen je over een drukplaat te lopen. Op basis van de resultaten krijg je verschillende schoenen te passen en loop je een rondje over een testparcours. Ook denken we met je mee over de juiste sokken en eventueel een inlegzool. Deze service is nu beschikbaar in Bever Utrecht. Binnenkort volgen meer filialen.

 

Kunnen je schoenen nog een tijdje mee, maar kunnen ze wel een opknapbeurt gebruiken? Breng ze bij ons langs voor een gratis APK! Tijdens een schoenen-APK beoordelen we onder andere de demping, de zool (incl. flexibiliteit) en de stabiliteit. Als het nodig is, stellen we een reparatie of verzoling voor binnen onze schoenenservice. Lees hier meer over onze services.

 

Goed om te weten: voor o.a. Meindl is het niet mogelijk om categorie A-schoenen te verzolen.

De beste keuze maak je bij Bever

Zo veel voeten, zo veel (Meindl-)wandelschoenen. We hopen dat de keuze op basis van deze vijf vragen wat makkelijker te maken is. En nogmaals: we helpen je graag aan een paar wandelschoenen waar je lang veel plezier van hebt!

   

   

   

   

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.