Hoe kies je de juiste wandelschoenen

Hoe kies je een wandelschoen

De wandeling bepaalt het type schoen

       De juiste wandelschoen kiezen is  afhankelijk van

  1. Het gebied of de ondergrond waar je gaat wandelen
  2. Of je met een zware of lichte tas gaat wandelen
  3. Wat de temperatuur is waar je gaat wandelen
  4. Welke schoen bij je voet past

Wandelschoen categorieën

Populaire wandelschoenen

Om het kiezen van een wandelschoen die bij je activiteit past te vereenvoudigen, zijn deze opgedeeld in verschillende categorieën, van categorie A tot en met categorie D.  Een categorie A schoen is een vrij soepele wandelschoen terwijl categorie D schoen een zeer stugge, hoge bergschoen voor extreme tochten is.

 

De activiteit bepaalt dus welke categorie schoenen het beste bij jou passen. Hoe ruiger en hoger in de bergen je tocht, hoe stugger de schoen die je nodig hebt. 


Ook als je meer bepakking bij je hebt, heb je meer steun en heb je dus stuggere schoenen nodig.


Voor de meeste wandelingen voldoet een schoen uit categorie A of B.

Sommige mensen lopen nu eenmaal prettiger op soepele schoenen, terwijl anderen weer baat hebben bij wat extra steun. Echter, bij stijgijzergebruik heb je wel echt een categorie C of D schoen nodig.  

Wandelschoen categorieën

Categorie A

Deze wandelschoenen zijn zeer geschikt voor wandelingen in het bos, over het strand of door licht glooiend terrein. Doordat ze lager zijn, bespaar je gewicht en heb je meer bewegingsvrijheid. Dit maakt deze schoenen een uitstekende keuze voor een vierdaagse. Je kunt ze, door hun alledaagse uiterlijk, ook goed gebruiken voor stedentrips.

Categorie A/B

Deze schoenen zitten tussen berg- en wandelschoenen in. Ze hebben een vrij soepele zool en een halfhoge schacht voor extra steun en stabiliteit. Dit maakt deze schoenen zeer geschikt voor langere wandelingen in Nederland of tochten met lichte bepakking door heuvelachtig terrein.

Categorie B

Deze bergschoenen hebben stevige zolen en een hoge schacht die veel stabiliteit en steun geven op ongelijk terrein. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor meerdaagse trek- of huttentochten over bergpaden. Ook als je met een grote rugzak loopt, is dit type schoen een goede keuze. 


Categorie B/C

Bergschoen met een hoge schacht die goede steun aan de enkels geeft. De zool van de B/C categorie is vrij stijf en buigt alleen door op het breedste gedeelte van de schoen. Bovendien biedt de zool extra demping waardoor je minder snel oneffenheden van het terrein zult voelen.

Categorie C

Deze schoenen zijn geschikt voor uitdagende bergtochten met zware bepakking. De schacht is hoog en stug voor extra steun en stabiliteit. Ook is de zool zeer stevig, waardoor je deze schoenen meestal kunt gebruiken met stijgijzers.

Categorie D

Deze hoge schoenen hebben een volledig stijve zool. Daardoor is dit type schoen geschikt voor zware alpiene tochten door sneeuw en ijs en voor gebruik met stijgijzers. Ook voor ijsklimmers is een schoen van dit type zeker aan te raden.

Brede voeten

Je kan een geweldige schoen hebben, echter als deze niet bij jouw voet past, zal hij zeker niet bijdragen aan jouw wandelplezier. Om die reden hebben wij schoenen met verschillende pasvormen in ons assortiment. Bij een brede voet bieden de Hanwag Wide leest en de Meindl Comfort Fit lijn vaak uitkomst.

Smalle voeten

Als je juist een smalle voet hebt, loopt de small leest van Lowa of de narrow leest van Hanwag juist comfortabel.

Mocht je een bobbel bij de aanzet van de grote teen hebben, kies dat voor de Hallux Valgus lijn van Hanwag, die hier speciaal voor is ontworpen.

Klimaat

Bij natte tochten door Schotland of lange wandelingen met de hond door nat gras zijn waterdichte schoenen eigenlijk onmisbaar.

 

Echter, bij zomerse tochten in Zuid-Frankrijk zullen waterdichte schoenen, hoe ademend ze ook zijn, warm aanvoelen. In zulke gevallen, of als je snel oververhitte voeten hebt, dan draagt een niet waterdichte schoen van luchtig mesh of leer zonder waterdicht membraan vaak prettiger.

Hoe kies je een wandelsok?

Kies voor een goede wandelsok

Al zijn je schoenen nog zo comfortabel. Slechte sokken kunnen je wandelplezier vergallen. Kies daarom voor speciale wandelsokken. Deze sokken zijn gemaakt van vochtregulerende materialen.

 

Daarnaast zijn ze voorzien van minimale naden en een aangename, nauwsluitende pasvorm. Dit alles voorkomt drukpunten en blaren.

Bovendien hebben veel wandelsokken een dikkere zool voor meer demping en een dunnere bovenzijde voor een optimaal vochttransport.

 

Bekijk alle wandelsokken

Schoenen onderhouden

Meer onderhoudstips

Door goed onderhoud kun je langer en meer van je nieuwe schoenen genieten. Welk onderhoudsmiddel het beste voor jouw schoen is, is afhankelijk van de eigenschappen van je schoen.

 

Alle schoenen dienen sowieso geïmpregneerd te worden. Goed geïmpregneerde schoenen ademen beter en voorkomen natte voeten. Leren schoenen gaan langer mee als ze ook gevoed worden met een wax of pasta.

Niet ieder middel kan op waterdichte schoenen gebruikt worden. Lees dus voor gebruik altijd goed de instructies van het door jou gekozen middel.

Bekijk ook