basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Skihelmen

Hoe kies je de juiste skihelm

Hoe beschermt een helm?

Tijdens je wintersportvakantie zoek je graag het avontuur op, misschien ook wel buiten de piste. Avonturen zijn echter niet altijd zonder gevaar. En als je zelf geen wilde skiër of snowboarder bent, zijn anderen dit wel. Een skihelm is daarom eigenlijk een must.

Naast het veiligheidsaspect is de helm ook steeds meer een fashion item geworden. Helmen zijn dan ook verkrijgbaar in allerlei kleuren en modellen. Maar hoe zoek je de juiste skihelm uit? We vertellen je alles wat je moet weten. 

 

Een helm beschermt je hoofd tegen de klap die ontstaat wanneer je tijdens een val of botsing in contact komt met een bepaald oppervlak. De polystyreen (piepschuim) schaal in de helm verdeelt de klap over een groter oppervlak. Dit beperkt de impact van de klap, wat hoofd- en hersenletsel minimaliseert. Naast deze standaard werking van de ski-helm, zijn er de toevoegingen zoals het MIPS- en Multi Impact-systeem.

Advies van onze productspecialist:

Kies je skihelm

Ben je op zoek naar een skihelm, maar weet je niet goed waar je je keuze op moet baseren? Onze productspecialist je mee langs de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van precies de skihelm die het beste bij jou en je wintersportvakantie past.

 

MIPS (Multi-directional Impact Protection System)

Een crash is niet altijd een enorme frontale klap. Wel heb je vaak een hoge snelheid en kom je niet direct tot stilstand. Helmen met het MIPS systeem zijn hier op ingericht.

De binnen- en buitenschaal van de helm zijn dan niet verlijmd met elkaar. Ze staan in verbinding via een soort staafje, dat bij een harde of snelle val breekt. Zo worden de eerste rollende bewegingen van je hoofd (en hersenen) opgevangen en krijgt het hoofd heel licht de ruimte om af te wikkelen. Het gaat hier maar om een paar centimeter, maar precies deze ruimte zorgt ervoor dat je hoofd en hersenen worden beschermd tegen de eerste impact.

 

Multi Impact

 

Voor de veelvuldige (off-piste) wintersporter die niet schuw is van een beetje uitdaging, is het Multi Impact systeem een uitkomst. Hierbij is de binnenschaal zo gegoten dat het meerdere lichte impactmomenten kan hebben. Denk aan laaghangende takken, skiën over een ongelijke of ijzige ondergrond en meerdere kleine valpartijen.

Waar let je op bij de aanschaf

Er zijn heel veel verschillende helmen; neem vooral de tijd om ze allemaal uit te proberen. De volgende zaken zijn van belang bij het uitzoeken en passen van je helm:

 

Veiligheid

 

De veiligheid van je helm gaat boven alles. In het algemeen moet een helm uit afgeronde, flexibele onderdelen bestaan. Koop dus vooral geen helm met scherpe, uitstekende delen of randen of bijvoorbeeld een breekbare zonneklep.

 

Pasvorm

 

Een goed zittende helm zal je vaker opzetten. De helm mag niet te groot zijn. Je loopt dan het risico dat ‘ie verschuift tijdens een val. Een knellende helm is ook niet goed, omdat dit (op termijn) hoofdpijn kan veroorzaken. De achterkant van de helm mag je nek niet raken.

Meet thuis alvast de omtrek van je hoofd om tot een inschatting van de juiste maat te komen. Dit doe je door een meetlint horizontaal om je hoofd te leggen, iets boven je wenkbrauwen.

Test de pasvorm

 

Bij het passen van een helm zet je de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren). Als je lang haar hebt, draag het dan los of in een lage staart wanneer je helm past en draagt.

De helm moet dus goed aansluiten om het hoofd. Schud je hoofd tijdens het passen of buig je hoofd voorover met de helm op. Blijft hij op zijn plek, dan zit ‘íe goed. Test dit uit zonder eerst het bandje onder de kin vast te maken! In ons assortiment vind je helmen met op de achterkant een draaiknop, om zo tot de ideale maat te komen.

Veiligheid

  • Pasvorm
  • Kinband
  • Helmsluiting
  • Omgevingsgeluid

Comfort

  • Gewicht
  • Match me je skibril

Kinband

 

Het bandje van de helm voorkomt dat de helm achterover kantelt op je hoofd. De riem dient aan de schaal van de skihelm vast te zitten, niet aan de dempende voering aan de binnenkant. Het kinbandje mag niet in je huid snijden bij het dragen. Dit gebeurt al snel bij een te smalle riem; let er daarom op dat het minimaal 2 centimeter breed is. Ook moet het bandje je oren vrijlaten, je kunt het daar zelf op afstellen.

 

Helmsluiting

 

De sluiting onder de kin moet je gemakkelijk met één hand kunnen openen en vastklikken. Let op: het gaat hier echt om het bedienen van de sluiting zelf. De helm mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt. Bij kinderen is dit anders: een kinderhelm moet juist bij één keer goed trekken meteen opengaan. Het is erg handig als de helmsluiting te bedienen is met handschoenen aan.

 

Omgevingsgeluiden

 

Net als bij je deelname aan het dagelijkse verkeer, is het tijdens het skiën en snowboarden belangrijk dat je de geluiden om je heen goed hoort. Besteed hier aandacht aan bij het passen: maakt de helm dit mogelijk? Er zijn helmen met geïntegreerde audiosystemen. Een prachtig technisch snufje, maar niet erg optimaal voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Zeker wanneer het zicht niet optimaal is gebruik je je oren bij het skiën namelijk intensief. Wil je graag muziek luisteren tijdens het wintersporten, doe dit dan bijvoorbeeld wanneer je in de lift zit en geniet van het uitzicht.

 

De houdbaarheid van je helm

Een klassieke helm moet in principe moet na iedere valpartij vervangen worden. Door het absorberen van de kracht van de botsing, ontstaat er materiaalmoeheid en kan niet meer de veiligheid gegarandeerd worden die je verwacht.

 

Ook als de helm niet beschadigd lijkt, kan deze aan de binnenkant kleine, soms zelfs onzichtbare scheurtjes vertonen. Signalen die slijtage verraden zijn verder: versleten bandjes, versleten of ontbrekende kussentjes en ingedeukt piepschuim.

Wanneer piepschuim deuken vertoont, absorbeert het toekomstige schokken niet meer voldoende.

 

Vervang je helm tijdig

 

Maar ook als je er niet vaak mee valt verliest je helm in de loop der jaren de dempende eigenschappen. Vervang je helm dan ook in ieder geval na zo’n 3 tot uiterlijk 5 jaar. Bewaar je helm in de tijd dat je ‘m niet gebruikt het liefst op een donkere plaats: zonlicht heeft een verouderende werking op de kunststof.

Helmen voor kinderen

Voor kinderen tot en met 15 jaar is het, onder andere in Oostenrijk en Italië, verplicht om een helm te dragen. Nu is het hoofd ‘t minst snelgroeiende onderdeel van een kinderlichaam, dus een kinderhelm kan best een poosje mee.

 

Koop ‘m niet op de groei, maar kies liever voor een kinder- of jeugdhelm met een verstelmogelijkheid.

Geef nooit zomaar een helm door van het ene kind naar het andere! Controleer dan altijd eerst uitvoerig de maat en de pasvorm.

 

Helmen voor kinderen hebben vaak opvallende kleuren of print. Laat het kind vooral meebeslissen bij de aankoop. Wanneer kinderen het maar cool genoeg vinden om een helm te dragen, zullen ze hier geen probleem van maken. Het helpt natuurlijk wel als je hier als ouders het goede voorbeeld geeft.


Populaire merken