Wintergerecht: Gebakken bonen met chorizo en ei

Wat is er fijner dan na een stevige wandeling in de buitenlucht thuis opwarmen met een dampend bord comfort food? Easy: da’s thuis opwarmen met dat bord comfort food zónder dat je daarvoor eerst nog naar de supermarkt moet. Daarom bestaat dit wintergerecht uit een handjevol basisingrediënten – uien, eieren, bonen en tomaten uit blik – die iedereen wel in de voorraadkast heeft staan.

Recept

6 pers. / 45 min. / lunch

Verwarm de oven voor op 180 °C of bereid een kookvuur met kooltjes voor. Verhit 1 el olijfolie in een Dutch oven. Fruit hierin al roerend 1 gesnipperde ui zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg 125 g spekreepjes en 200 g chorizo (of andere droge worst)* in plakjes toe en bak die in 5 minuten op hoog vuur lichtbruin. Bestrooi met 1 tl gerookte paprikapoeder en 2 tl komijnpoeder en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg 2 el basterd- of rietsuiker, 2 el sojasaus, 2 blikken tomatenblokjes en 2 blikken uitgelekte cannellinibonen toe. Schep om en breng aan de kook. Zet de pan in de oven of op de withete kooltjes en bak een kwartier. Roer af en toe door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Hou je van pittig, roer er dan eventueel 1 à 2 tl sambal door. Maak 4 tot 6 kuiltjes in de bonenmix en breek 4 tot 6 eieren boven de pan: in elk kuiltje 1 ei. Bak het geheel nog 10-15 minuten tot de eieren naar wens gegaard zijn en de saus is ingedikt. Lekker met geroosterd brood om te dippen.


*Liever vega? Marineer dan 250 g tempéreepjes in de sojasaus en bak ze met saus en al mee in plaats van de chorizo en bacon.

TIP

Voor een frisse topping: snij 1 avocado en 1 bosje peterselie fijn en mix dat met 100 g verkruimelde feta. Strooi het over het gerecht en serveer meteen. Extra lekker met Libanees platbrood.

Dit artikel verscheen ook in de wintereditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.