De beste via ferrata's in Europa voor beginners

Als je net begint met via ferrata kan het fijn zijn om eerst aan aantal makkelijkere routes te doen. Hierdoor kun je goed wennen aan je materiaal, de sport en de technieken. Om je te helpen bij het vinden van toegankelijke routes delen we een aantal mooie via ferrata's voor beginners. 

Via ferrata, ook wel klettersteig genoemd, neemt de laatste tijd toe in populariteit. Om je kennis te laten maken met deze sport hebben we een aantal mooie routes uitgezocht. Al deze opties zijn geschikt voor mensen die net beginnen met via ferrata. Van het zonnige zuiden tot het Hoge Noorden; je vindt deze routes op verschillende plekken in Europa. En ze zijn stuk voor stuk geschikt voor het maken van je (eerste) hoogtemeters. Lees snel verder!

 

Ga direct op deze pagina naar:

Heb je wat langer de tijd en zin om veel te gaan oefenen? Dan raden we de Dolomieten aan. Hier ontstonden in de Eerste Wereldoorlog de eerste routes en je vindt hier allerlei verschillende 'ijzeren wegen'. Zo kun je gelijk goed oefenen!

 

Let op: voor de meeste wegen in dit rijtje is een degelijke basisconditie vereist en enige ervaring in de bergen is een pre.  



België

Klimmen, wandelen, kajakken: in de Belgische Ardennen kun je je outdoorhart ophalen. Ook voor via ferrata kun je hier prima een weekend naartoe! Op slechts een paar uurtjes rijden vind je een aantal leuke routes. We hebben er twee geselecteerd die geschikt zijn voor beginners.

Pont-à-Lesse

Deze toegankelijke via ferrata is een geweldige optie om mee te beginnen. De route is niet lang, maar heeft wel een aantal passages die fijn zijn om te oefenen. Ook kun je hier workshops volgen, waarbij je kennismaakt met de sport en het materiaal. En natuurlijk word je ook beloond: aan het einde van het parcours geniet je van een mooi uitzicht over de Lesse vallei. Je gaat wandelend weer naar beneden. Kortom: een makkelijke maar leuke kennismaking met klettersteigen!  

  • Startpunt: Pont-à-Lesse
  • Lengte: 1 km
  • Duur: ongeveer 1 uur
  • Goed om te weten: voor deze via ferrata heb je een NKBV-jaarkaart nodig en moet je je aanmelden bij het hotel op het landgoed waar de route ligt. Het begin van de via ferrata ligt midden in een klimgebied, dus het is even zoeken naar de start. 

Marche-les-Dames

Marche-les-Dames is iets uitdagender dan Pont-à-Lesse, maar nog steeds goed te doen voor beginners. Het is wel fijn als je een redelijke conditie hebt en op sommige stukken zet je je armspieren flink aan het werk. De tocht is erg gevarieerd en je komt dan ook verschillende uitdagingen tegen: denk bijvoorbeeld aan touwladders, trappetjes en hangbruggen. Als je hierheen gaat, kun je dit soort passages dus goed oefenen!  Tijdens de via ferrata geniet je van een mooi uitzicht over de Maasvallei.  

  • Startpunt: Marche-les-Dames
  • Lengte: ongeveer 0,5 km
  • Duur: ongeveer 1 uur
  • Goed om te weten: Marche-les-Dames ligt op een militair oefenterrein en is enkel toegankelijk op vertoon van identiteitsbewijs en NKBV-jaarkaart. 

Dolomieten

We benoemden het al eerder, maar de oorsprong van via ferrata ligt dus in Italië. In het Italiaans betekent het dan ook 'ijzeren weg'. In de Eerste Wereldoorlog werden deze stalen kabels gebruikt om soldaten makkelijker door de bergen te laten verplaatsen. Geen betere plek dus om je klettersteig-ervaring uit te breiden! De grillige pieken van de Dolomieten vormen het perfecte decor voor een avontuur in de bergen.  

Gran Cir

Deze toegankelijke via ferrata leidt je naar de top van de Grand Cir. Op het beginpunt kun je je doel al duidelijk zien: een opvallend kruis boven op de berg is het eindpunt van je route. Vanaf deze berg, met een hoogte van 2592 meter, geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de pieken van de Dolomieten. De Grand Cir kan wat druk zijn, maar is goed te doen voor beginners. Je begint met een wandeling naar het startpunt van de stalen kabel. Daarna kom je een aantal gezekerde stukken tegen. 

  • Startpunt: parkeer bij Rifugio Frara aan de voet van de Grand Cir en loop vanuit daar naar het beginpunt van de route
  • Lengte: 5 km
  • Duur: ongeveer 2 tot 2,5 uur 
  • Goed om te weten: de route is makkelijk te volgen aan de hand van rode stippen op de bergen.

Ra Gusela

Ra Gusela is een makkelijke via ferrata die ook met kinderen erg goed te doen is. Om deze route te bereiken, moet je eerst een stukje omhoog wandelen. Het duurt dus even voordat je bij de stalen kabel aankomt, maar de route is het zeker waard! Bewaar je je energie liever voor de via ferrata? Dan kun je ook vanaf de andere kant met het liftje omhoog. Dat scheelt je aardig wat hoogtemeters. Op het hoogste punt van deze via ferrata geniet je van een geweldig uitzicht en kun je eventueel wat eten en drinken bij een berghut. 

  • Startpunt: als je te voet gaat, kun je parkeren bij Berghotel Passo Giau. Als je met de lift gaat, heb je verschillende startpunten. 
  • Lengte: de route is met wandelen ongeveer 7 km, zonder wandelen kom je uit op ongeveer 3 km
  • Duur: ongeveer 2 tot 2,5 uur 
  • Goed om te weten: is te combineren met de via ferrata Monte Averau, die ook geschikt is voor beginners. 


Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën vind je een aantal bijzondere via ferrata's. De bergketen, op de grens tussen Frankrijk en Spanje, biedt ongelofelijk veel mooie uitzichten. Gletsjermeren, ruige bergrichels, watervallen en ongerepte bossen; je vindt het hier allemaal. Zowel aan de Spaanse als aan de Franse kant kun je hier goed klettersteigen. Je moet iets beter zoeken dan in de Dolomieten, maar daardoor zijn ze misschien wel nóg specialer!  

La Pichona

La Pichona betekent 'De kleine' in het Catalaans en dat past goed bij deze via ferrata. Deze route, die in Frankrijk ligt, duurt ongeveer anderhalf uur en heeft een aantal verticale passages. Het is een ideale kennismaking met klettersteigen of een avontuurlijk uitje voor het hele gezin! Tijdens de route en op de top geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de Catalaanse Pyreneeën. De route gaat niet tot extreme hoogtes en is dus een ideale optie voor wandelaars met weinig ervaring in de bergen.

  • Startpunt: Saint-Paul-de-Fenouillet
  • Lengte: 2 km
  • Duur: ongeveer 1,5 uur
  • Goed om te weten: voel je je al wat zekerder met via ferrata? Dan kun je ook de iets moeilijkere route doen: La Panoramique. Zelfde startpunt, iets uitdagender!  

Sorrosal

Deze route ligt in de Spaanse Pyreneeën en is op z'n minst spectaculair te noemen. Je kunt hier namelijk langs een waterval omhoogklimmen. Natuurschoon gegarandeerd! Op het begin gaat deze route vrij steil omhoog, waarna je via ladders en door grotten verder naar de top klimt. In het hoogseizoen kan deze route redelijk druk zijn, dus raden we aan om lekker vroeg op pad te gaan. Je loopt langs de bergwand eenvoudig weer naar beneden. 

  • Startpunt: Broto
  • Lengte: 2,5 km
  • Duur: ongeveer 2,5 uur 
  • Goed om te weten: de route gaat veelal steil omhoog, maar de route is erg goed onderhouden en dus geschikt voor beginners. Vind je hoogte erg spannend? Dan is dit misschien niet de beste route om mee te beginnen.

Scandinavië

Ruige kliffen, steile fjorden en adembenemende rotspartijen: de natuur van Scandinavië nodigt uit tot avontuur. De grootste hoogtes vind je vooral aan de westkust van Noorwegen, waar je dan ook een aantal mooie ferrata's kan vinden. In dit gedeelte van Europa moet je iets beter zoeken naar een toffe route, maar wie goed zoekt is gegarandeerd van een mooie ervaring!

Via Valle Ferrata

Deze route vind je in het zuiden van Noorwegen, in het Setesdal. In deze vallei vind je een aantal ferrata's en deze Via Valle Ferrata is een uitstekende optie voor beginners. Je klimt vanuit het dal naar de top van een rots en ziet hierdoor Noorwegen vanaf een heel ander perspectief. Halverwege de route kun je twee keer kiezen of je de makkelijkere of moeilijkere route doet. Als het dus goed gaat, kun je altijd nog wat extra uitdaging opzoeken!

  • Startpunt: Valle
  • Lengte: 5,2 km
  • Duur: ongeveer 3,5 tot 4 uur 
  • Goed om te weten: net als voor veel andere via ferrata's in Noorwegen moet je een vergoeding betalen om deze route te mogen doen. Bezoek een lokale website voor actuele prijzen en meer informatie.  

Skuleberget

Aan de kust van Zweden, ongeveer 500 kilometer ten noorden van Stockholm, vind je de Skuleberget. Deze berg heeft een hoogte van 295 meter. Niet heel indrukwekkend als je 'm in de Alpen zou tegenkomen, maar hier in Zweden is het een opvallende berg. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de grillige kust. En ook leuk: je vindt hier wel vier via ferrata's, variërend in moeilijkheidsgraad.  

  • Startpunt: Docksta
  • Lengte: afhankelijk van welke route je kiest
  • Duur: bijna alle routes duren ongeveer 2 uur
  • Goed om te weten: ook voor deze route moet je toegang betalen. Dit doe je bij het via ferrata center.  


Overige tips voor als je net begint

Vind je het spannend om te beginnen met via ferrata? Misschien is het dan een goed idee om de eerste keer met een gids op pad te gaan. Deze gids geeft je handige tips zodat jij weet waar je op moet letten. Verder is het slim om je vooraf goed in te lezen zodat jij voorbereid op pad gaat. 

 

Zorg er tijdens het klettersteigen ook altijd voor dat je elkaar de ruimte geeft. Klik je karabiners op een andere sectie vast dan je voorganger. Zo beweeg je veiliger door de route en bewaar je voldoende afstand mocht er onverhoopt iemand vallen. Daarnaast kun je zo ook even op adem komen en genieten van het mooie uitzicht.

 

Check onze paklijst voor klettersteigen zodat jij alles meeneemt wat je nodig hebt. Houd tijdens je route ook het weer goed in de gaten: tips voor het omgaan met weer in de bergen lees je hier.

 


Begin je bergavontuur bij Bever

Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor jouw avontuur in de bergen. Je vindt hier ideale kleding om je lagensysteem te vormen en we delen tips voor het kiezen welke wandelschoenen je nodig hebt.Ben je nog op zoek naar de juiste uitrusting? Kijk dan online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts hebben een berg ervaring en helpen je graag met het vinden van de juiste spullen. Zodat je altijd goed voorbereid en comfortabel op pad gaat. 



Meer inspiratie




Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.