Paklijst: al jouw klim-benodigdheden op een rijtje

Wat heb je nodig om te klimmen? Als je net start met sportklimmen, boulderen of een andere klimvorm, kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij het verzamelen van je materiaal. In deze paklijst vind je al jouw klim-benodigdheden. Daarnaast vertellen we je hoe je de juiste keuze maakt. Check hier alle benodigdheden om te klimmen!


Hou deze paklijst bij de hand als je jouw tas inpakt voor een nieuw klimavontuur. Met deze beknopte lijst met klim-benodigdheden weet je zeker dat je niks vergeet. Ook handig als je net begint met klimmen en nog niet helemaal weet wat je nodig hebt. Heb je liever persoonlijk advies? Kom dan eens langs in onze winkel. Onze Buitenexperts denken graag met je mee!


Ga direct op deze pagina naar:




Of je nu binnen of buiten klimt, goede klimschoentjes zijn essentieel. Ze zorgen ervoor dat je meer grip hebt en je met optimale controle aan je route kunt beginnen. Als je buiten klimt is het belangrijk dat je klimschoenen slijtvast zijn. Welke jij precies nodig hebt, is deels afhankelijk van je niveau en je persoonlijke voorkeuren. Voor advies lees je onze keuzehulp voor klimschoenen of kom je naar een van onze winkels.

Je klimgordel is een belangrijke schakel tussen jou en je veiligheid. Je klimgordel bestaat uit een heupband, twee beenlussen en een aantal kleinere lussen voor bijvoorbeeld je quickdraws en zekeringsapparaat. Als je net begint met klimmen, is het belangrijk dat je gordel comfortabel zit en genoeg padding heeft. Dit is omdat je waarschijnlijk nog veel in je gordel zult hangen. Klim je in verschillende weersomstandigheden? Zoek dan een klimgordel met gespen, zodat je de maat wat kunt aanpassen. Dan zit je gordel in de zomer goed, maar ook als je in de winter meerdere lagen draagt! Lees voor ons complete advies onze tips bij het kopen van een klimgordel.

In de bergen kan het nog wel eens voorkomen dat er stenen langs de wand naar beneden vallen. Om je hiertegen te beschermen, draag je een klimhelm. Ook in de hal draag je een helm voor het geval je bij een valpartij met je hoofd tegen de wand eindigt. Een klimhelm moet goed passen en is daarom altijd in maat aan te passen. Ook zijn de meeste klimhelmen voorzien van ventilatiegaten zodat je je warmte goed kwijt kunt.  

Een zekerapparaat is een onmisbaar onderdeel van je klimmateriaal. Deze apparaat komen in verschillende varianten voor, variërend in hoeveel ze je ondersteunen bij een valpartij. Verder is het ook belangrijk dat je klimtouw past bij je zekerapparaat en sommige zekerapparaten zijn alleen te gebruiken in combinatie met een specifieke karabiner. Let hier dus goed op bij het kiezen van je zekerapparaat.  

Karabiners kunnen we grofweg onderverdelen in twee soorten: locking karabiners en snappers. Voor je klimroute heb je ze allebei nodig. Locking karabiners gebruik je tijdens het zekeren en als je bijvoorbeeld even pauze neemt tijdens het multi-pitchen. Snappers zijn juist handig tijdens het omhoog klimmen en gebruik je meestal als onderdeel van een quickdraw. Het is belangrijk dat je deze makkelijk kunt hanteren. In onze keuzehulp over karabiners lees je meer over deze verschillende soorten.  

Afhankelijk van je route en het gebied kies je voor een klimtouw van 60, 70 of 80 meter. Bij singlepitch klimmen gebruik je meestal een enkeltouw en als je gaat multipitchen kies je voor enkel- of dubbeltouw. Meer tips over het kiezen van een klimtouw lees je in onze keuzehulp. Ook neem je een statisch touw mee, ook wel prusiktouw genoemd. Dit gebruik je tijdens het abseilen of als je iets of iemand omhoog wilt halen.

Een touwtas is een handige manier om je klimtouw te vervoeren. Je zorgt ervoor dat je touw niet in de knoop raakt én dat het niet vies wordt. Hiermee verleng je dus ook de levensduur van je klimtouw en van je zekerapparaten. Zand en viezigheid kan er namelijk voor zorgen dat je klimmateriaal sneller slijt.

Zweethanden tijdens spannende momenten? Niet heel handig als je naar boven klimt! Om dit te voorkomen neem je magnesium mee. Magnesium absorbeert zweet, maakt de handen stroef en geeft meer grip op je route. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, zoals magnesiumpoeder, vloeibaar magnesium of magnesiumballen. Probeer de verschillende vormen en ervaar op die manier zelf wat jij het fijnste vindt!

Je magnesium neem je mee in een pofzak. Dit is een afsluitbaar zakje waarin je je magnesium bewaart en meeneemt tijdens je klim. Vaak bevestig je deze door middel van een heupriem, zodat je ook tijdens je route magnesium kunt pakken. Pofzakken verschijnen in verschillende maten, dus let er goed op dat je hand makkelijk in het pofzakje past.

Flappers, anyone? Deze pijnlijke ''flapjes huid'' zijn een bekend fenomeen in de klimwereld. Met een stukje tape plak je het stukje huid weer terug op z'n plaats zodat je je route kunt vervolgen.  

Bewegingsvrijheid en slijtvastheid: dat is belangrijk bij het kiezen van klimkleding. Meer tips over het vinden van de juiste klimkleding lees je onderaan deze pagina.  



Klimschoenen zorgen voor meer grip op de klimwand door het optimaliseren van wrijving. Deze schoentjes zijn ontworpen om zoveel mogelijk controle en grip te hebben tijdens het klimmen. Welke klimschoen je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van je niveau en de vorm van je voet. Lees hier ons advies over het kiezen van klimschoenen.

Zweethanden tijdens spannende momenten? Niet heel handig tijdens het boulderen! Om dit tegen te gaan is het slim om magnesium mee te nemen. Magnesium absorbeert zweet, maakt de handen stroef en geeft je zo meer grip tijdens het boulderen. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, zoals magnesiumpoeder, vloeibaar magnesium of magnesiumballen. 

Je magnesium neem je mee in een pofzak. Dit is een afsluitbaar zakje waarin je je magnesium bewaart én meeneemt. Het is meestal niet nodig om je pofzakje bij je te dragen tijdens het boulderen. Je routes duren meestal niet zo lang, dus heb je genoeg aan wat magnesium op je handen voor je aan je route begint. Pofzakken vind je in verschillende maten, dus let er goed op dat je hand makkelijk in het pofzakje past. 

Neem als je buiten gaat boulderen je eigen valmat mee. In een boulderhal liggen deze altijd al voor je klaar. Een valmat (ook wel crash pad of bouldermat genoemd) is niet heel compact, maar wel erg fijn bij een valpartij. Bekijk bijvoorbeeld deze crash pad van Black Diamond (https://www.bever.nl/p/black-diamond-circuit-crash-pad-SCAJE00008.html?colour=2218)  

Tijdens het boulderen kies je voor ademende en stretchy kleding. Meer tips over het vinden van de juiste klimkleding lees je onderaan deze pagina.



Tijdens een via ferrata-route heb je stevige (berg)wandelschoenen nodig. Je begeeft je vaak op ruig terrein en het is belangrijk dat je optimale stabiliteit en grip uit je schoenen haalt. Daarom raden we aan om een categorie A/B- of B-wandelschoen te kiezen. Zeker als je in hoger gelegen gebieden gaat klettersteigen moet je vaak eerst nog een stuk wandelen om bij de route te komen. Zorg ervoor dat je je schoenen goed hebt ingelopen voordat je op pad gaat.

Een via ferrata-set heeft een soort Y-vorm: een bevestigingslus die aan je klimgordel vastzit en twee elastische touwen met speciale karabiners. Met deze karabiners verzeker je jezelf aan de staalkabel van je klettersteig-route. De karabiners zijn makkelijk in gebruik. Meestal zijn deze sets ook voorzien van een valdemper: een touw dat uitrolt bij een val, om zo de krachten van de valpartij op te vangen. Alle klettersteig-sets die op de markt te vinden zijn, voldoen aan strenge kwaliteitseisen om je veiligheid te waarborgen. Let er bij het kiezen van een set dus vooral op jouw persoonlijke voorkeur: werken de karabiners goed en is het zakje met de valdemping compact genoeg voor jou?

Je klimgordel is een soort tuigje waarmee je, door middel van je via ferrata-set, aan de rotswand zit gezekerd. Het is belangrijk dat je klimgordel goed past, zodat je goed verzekerd aan je route kunt beginnen. Kom dus naar de winkel als je een klimgordel gaat kopen. Hier kun je je gordel direct passen en geven onze Buitenexperts advies, zodat jij met de juiste klimgordel de deur uitstapt.

Tijdens het klettersteigen kunnen stenen van boven naar beneden vallen. Daarom mag een klimhelm ook niet ontbreken op je paklijst voor een via ferrata. Klimhelmen zijn er in verschillende maten, dus let er bij het kopen van een helm op dat deze goed past. Als je de helm niet vast hebt gemaakt, mag deze niet heen en weer wiebelen als je je hoofd draait. Een klimhelm is vooral ontworpen om je te beschermen tegen vallende objecten en niet om klappen van opzij op te vangen, zoals een skihelm dat bijvoorbeeld wel doet. Daarom is het belangrijk om een specifieke klimhelm aan te schaffen, in plaats van een helm te pakken die je misschien al hebt.

Met klimhandschoentjes bescherm je handen tegen wondjes en blaren. Tijdens je route pak je regelmatig de staalkabel vast, waar soms scherpe randjes aan zitten. Ook kunnen je handen gaan irriteren. Met handschoenen bescherm je je handen hiertegen en zorg je voor meer grip aan de staalkabel. De meeste handschoentjes laten je vingertoppen vrij zodat je je handen vrijer kunt bewegen. Koop de handschoenen in de juiste maat.

Tijdens het klettersteigen kun je te maken krijgen met meerdere weersomstandigheden. Wees daarom goed voorbereid met een goed opgebouwd lagensysteem. Meer tips over het vinden van de juiste klimkleding lees je onderaan deze pagina.



Kleding

Tijdens het klimmen is het belangrijk dat je kleding comfortabel zit, je genoeg bewegingsruimte biedt en slijtvast is. Zeker als je veel buiten klimt wil je dat je kleding tegen een stootje kan. We benoemen een aantal factoren om te overwegen bij het kiezen van klimkleding, afhankelijk van of je binnen of buiten klimt. 


Binnen klimmen

 

Kies voor stretchy kleding, zoals bijvoorbeeld fijne sportkleding. Je hebt veel bewegingsvrijheid nodig, maar je kleding mag niet in de weg zitten doordat het te los zit. 

 

Als jij uitdagende klimroutes in de hal gaat doen, is de kans groot dat je gaat zweten. Ademende en vochtafvoerende kleding is dan dus geen overbodige luxe.

In de hal kun je ervoor kiezen om korte kleding te dragen. Dit geeft je extra bewegingsvrijheid en is meestal ook wat koeler. Maar als jij het niet prettig vindt om je huid tegen de klimmuur te schaven, kun je ook kiezen voor een lange broek of een shirt met lange mouwen. Ervaar vooral wat je zelf prettig vindt.

Buiten klimmen

Net zoals bij het klimmen in de hal, wil je tijdens je buitenavonturen stretchy kleding dragen. Kies voor broeken en shirts waarin je je vrij kunt bewegen. Het is echter wel belangrijk dat je kleding niet in de weg zit. Bij Bever hebben we een breed aanbod aan klimkleding dat aan deze eisen voldoet.

Als je vooral buiten klimt, kun je het beste zoeken naar slijtvaste kleding. Dit soort kleding kan extra goed tegen een stootje en gaat waarschijnlijk langer mee. Veel klimkleding heeft extra stevige stof op plekken die de rots vaak raken, zoals op je knieën en heupen.

Soms kun je twijfelen of je een lange of korte broek aan moet trekken. Stel jezelf dan de vraag wat je erger zou vinden: een kapotte huid of een kapotte broek? Een schrammetje hier en daar kan uiteraard geen kwaad, maar als je uitdagende routes gaat klimmen is dit een belangrijke keuze. Een scheur in je broek is wat makkelijker gemaakt dan een flink gat in je huid!  

Laagjes, laagjes, laagjes

Net zoals bij veel buitenactiviteiten zijn laagjes ook tijdens het klimmen je beste vrienden. Met een goed opgebouwd lagensysteem ben je op alle omstandigheden voorbereidt. Ga je aan een route beginnen waarbij je flink gaat zweten? Dan trek je een laagje uit. Of koel je juist af terwijl je iemand aan het zekeren bent? Warm donsjasje of fijne fleecetrui aan! In de bergen kan het weer ook snel omslaan, dus zorg altijd voor een waterdicht jasje.  


Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies

Heb je al je spullen bij elkaar verzameld en twijfel je toch nog over wat zaken? Neem dan je gevulde rugzak mee naar een Bever-winkel bij jou in de buurt. Onze Buitenexperts kijken en denken graag met je mee! Zo ga jij goed voorbereid op reis.


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.