10% extra kassakorting op SALE producten? Gebruik kortingscode NIEUWSBRIEF10 *

Houthakken: tips over alles wat je moet weten

De geur van het bos, overal bomen om je heen en het geluid van tjirpende vogels. Houthakken haalt de oermens in je naar boven. En zeg nou eerlijk: het is toch veel leuker om je eigen haardhout te hakken in de frisse buitenlucht, dan een kant-en-klare zak bij de bouwmarkt te kopen? Wij krijgen in ieder geval geen genoeg van houthakken. En dat hoeft ook niet: want er staan weer houthak clinics op de planning!

Nergens is het zo goed bijkomen van een drukke werkweek, dan midden in de natuur. Helemáál stoom afblazen doe je met een sessie houthakken. Waarom dat zo fijn is? Dat vertellen we je maar al te graag. Tijdens één van onze houthak clinics die we geven in samenwerking met Staatsbosbeheer Nederland kan je dit ook zelf ervaren.

Bezig zijn in de natuur doen we het liefst

Als je eenmaal bent bijgekomen in de natuur, heb je al snel behoefte om iets te doen wat je normaal niet doet op kantoor. En een beetje vies daarbij worden is stiekem best lekker. Zo legt bushcraftinstructeur Siegurd uit aan de Volkskrant: 'Één van mijn cursisten is cardioloog. Die gaat graag mee het bos in, omdat hij dan eindelijk een keer vies kan worden - normaal zit hij binnen vooral hartfilmpjes te bekijken.'

Houthakken is gewoon tof

Onze collega Lotte (bekend van Buiten Spotten) leerde al eerder de fijne kneepjes van het vak tijdens onze houthakclinic. Grote kans dat je na het kijken van deze vlog ook overtuigd bent en niet kan wachten om zelf aan de slag te gaan:

Niets fikt zo lekker als zelfgehakt hout

Je eigen hout hakken. Vroeger deden ze niet anders. Om dit in goede banen te leiden heeft Staatsbosbeheer jaarlijks een aantal Haardhoutdagen. Tijdens deze dagen kan je in verschillende bossen je haardhout kopen in voorgezaagde stammen van maximaal 2.10 meter. Genoeg hout dus om op los te hakken.

    

Safety First bij houthakken

Dat wij houthakken gaaf vinden, is wel duidelijk. Maar zo'n hakbijl is scherp en zwaar, en daarmee best gevaarlijk gereedschap. Om nare ongelukken te voorkomen, houd je daarom met een aantal dingen rekening:

1. De juiste houthak outfit

Trek stevige schoenen aan. Om je voeten en tenen te beschermen zijn werkschoenen met een stalen neus aan te raden. Evenals een veiligheidsbril om je ogen te beschermen en handschoenen om de nodige blaren te voorkomen. Een scherpe bijl klinkt misschien gevaarlijk, maar is in werkelijkheid veiliger dan een botte. Een botte bijl kan snel van het hout afketsen en terecht komen waar je hem liever niet hebt. Maak daarom gebruik van een bijlvijl om bij te slijpen.

2. Stevige ondergrond

Kies een stevig hakblok om het hout op te hakken, zoals een boomstronk. Dit is een stabiele ondergrond en kan tegen een stootje. Let er altijd op dat het hakblok goed stevig staat en niet kan verschuiven. Ook is het belangrijk dat het hakblok een recht oppervlak heeft.

3. De beste werkhouding

Voordat je met al je kracht de bijl in een stuk hout zwaait, moet je nog even stil staan bij je houding. Een juiste houdig voorkomt blessures. Ga voor de juiste beweging goed stevig op de grond staan. Houd hierbij je benen iets uit elkaar en buig lichtjes door je knieën (niet met gestrekte benen hakken dus!). Met de ene hand pak je vervolgens de onderkant van de steel van de bijl stevig vast. De andere hand plaats je onder de kop. Haal nu de bijl omhoog.

 

Wanneer je de bijl naar beneden zwaait, glijdt de hand die je onder de kop had richting de hand aan de onderkant van de steel. Door deze beweging kun je de bijl sturen. Zorg ervoor dat de bijl altijd in het midden van het te hakken houtblok eindigt. Voor de juiste slag kun je altijd eerst een aantal keer oefenen voordat je met volle kracht zwaait. Raak het midden van het houtblik en het blokje splijt - als het goed is - door tweeën.

4. Een goede bijl is het halve werk

Bijlen met een langere steel zijn voor het omhakken van takken of bomen terwijl bijlen met een korte steel meer de jagers en kampeerders van dienst zijn. Kloofbijlen, met die markante wigvormige kop, gebruik je om het vers gekapte hout tot handelbare stukken te kloven. Altijd al je eigen bijl willen hebben? Bekijk dan ons assortiment bijlen. Niet zeker over welke bijl je nodig hebt? Laat je adviseren in één van onze buitenwinkels.  

    

Je wil ze niet missen: de Bever Houthak Clinics

Tijdens deze clinics gaan we het bos in en oefenen verschillende technieken van onder andere kloven en splijten, waarbij veiligheid altijd centraal staat. ook het onderhoud van de bijl wordt behandeld. Je leert de eigenschappen van verschillende soorten hout, het beheer van hout en de opslag ervan. Ook zullen we je meer vertellen over de duurzame manier waarop Staatsbosbeheer met het hout omgaat.

 

Staatsbosbeheer
In de bossen van Staatsbosbeheer zijn beschermen, beleven en benutten met elkaar verweven. Tijdens de houthak clini ga je op een verantwoorde wijze aan de slag met een hernieuwbare grondstof: hout uit bossen van Staatsbosbeheer.

 

Houd de data voor houthakclinics hier in de gaten.

   

De beste producten voor houthakken, oftewel hakkûh

Uitgehakt? Haal dan je vrienden erbij - als ze er niet al waren - en steek de fik in je versgehakte houtblokken! En goede dag buiten zwoegen, besteed je namelijk het beste buiten bij een kampvuur. Vanzelfsprekend denk je misschien aan marsmellows roosteren, maar heb je ook al de vijf buitenrecepten voor een Dutch Oven uitgeprobeerd? Zeker een aanrader voor de echte buitenkok.

Benieuwd waar je buiten een fikkie mag stoken? Lees dan op ons blog op welke campings je nog een kampvuur mag maken óf bekijk onze andere weekendtips.