Wildplukken in de herfst in Nederland header image

Wildplukken in de herfst in Nederland

Alle tips voor verantwoord wildplukken

Gewijzigd wo 27 aug
Wildplukken in de herfst is misschien wel de mooiste manier om het seizoen écht te proeven. In deze gids nemen we je mee op pad, vertellen we wat mag, en krijg je genoeg inspiratie voor een verantwoorde wildpluktocht.

In het najaar wildplukken in Nederland wordt al snel een eetbaar avontuur. Maar zomaar iets meenemen is niet zonder risico. Wat mag je plukken? En hoe doe je dat veilig voor de natuur en voor jezelf? Samen met wildplukker Gydo van der Wal – eigenaar van Buit en kenner in eetbare planten, bloemen en paddenstoelen – delen we alles wat je moet weten om het beste uit dit seizoen te halen.

Ga op deze pagina direct naar:


Gydo’s 7 snelle tips voor verantwoord wildplukken

Onthoud deze tips, zodat je gelijk verantwoord kunt wildplukken:

  1. Probeer niet van het pad af te gaan. Doe je dat toch, let dan op waar je loopt. Je wilt niets vertrappen.
  2. Neem een wildplukboek mee of gebruik de ObsIdentify-app. Dan weet je bijvoorbeeld welke planten zeldzaam zijn en op de rode lijst staan.
  3. Laat genoeg planten staan. Mijn richtlijn is om alleen te plukken als er nog vijftig van deze planten in de buurt staan.
  4. Pluk alleen de toppen. Dan kan de plant verder groeien en blijft er genoeg over voor dieren en andere wildplukkers.
  5. Ken de regels van het gebied.
  6. Twijfel je? Laat de plant staan.
  7. Was je vangst met water en azijn.

Wat is wildplukken?

Wildplukken, wat is dat eigenlijk? Wij verstaan onder wildplukken het verzamelen van eetbare planten, vruchten, kruiden of paddenstoelen – eigenlijk alles uit de natuur wat eetbaar is!

Misschien denk je nu: waarom zou je wildplukken? Gydo kan wel duizend redenen bedenken. Bijvoorbeeld dat het je dichter bij de natuur brengt. Het geeft een extra dimensie aan je wandeling en je maaltijd smaakt een stuk lekkerder als je zelf dat ene kruid hebt gevonden. Maar zijn voornaamste reden: hij voelt zich weer een beetje kind. Gydo: “Dat speelse buiten zijn, zoeken naar wat je onderweg tegenkomt en her en der iets proeven. Dat vind ik zó leuk – het is gewoon buitenspelen!”


man houdt een vergrootglas onder paddenstoelen

Foto: byninarobin.com


Wat kun je wildplukken in de herfst?

De herfst trakteert je op een buffet in het bos, als je weet waar je moet kijken. Hieronder een wilde greep uit wat je in Nederland kunt plukken, proeven of bewaren: 

  • Herfstbessen: bessen vallen vaak direct op tijdens een herfstwandeling. Hun felle rood, dieppaars of oranje steekt mooi af tegen het groen en bruin van het seizoen. Er zijn in Nederland verschillende herfstbessen die je kunt plukken en eten, zoals bramen, sleedoornbessen, vlierbessen, rozenbottels, meidoornbessen en lijsterbessen. Als beginner doe je er goed aan te starten met herkenbare planten, zoals bramen of vlierbessen. Die kun je, na je erin te verdiepen, goed herkennen. 
  • Hazelnoten en tamme kastanjes: in oktober vallen de noten letterlijk voor je voeten. Ga hazelnoten rapen aan de bosrand waar zonlicht komt of zoek tamme kastanjes die verstopt zitten in stekelige bolsters. Rooster ze als snack of gebruik ze in een herfstige notenmix. Let wel op: de wilde kastanje (paardenkastanje) lijkt erop, maar is giftig. Die laat je dus liggen.
  • Eekhoorntjesbrood en cantharellen: Gydo’s favorieten. Deze verschijnen in de herfst vooral in loofbossen. Eekhoorntjesbrood herken je aan de dikke, beige tot bruine hoed en de dicht op elkaar staande buisjes onder de hoed. Jong geplukt is ‘ie stevig en nootachtig van smaak. Cantharellen hebben een trechtervormige, goudgele hoed en een kruidige, peperige geur. De nerven on de hoed lopen een beetje door langs de steel. 
  • Winterpostelein: een frisgroen plantje dat je vaak in grote groepen ziet onder kale loofbomen. Spot je een tapijt van ronde, zachte blaadjes met een wit bloempje? Bingo. Winterpostelein groeit van het najaar tot ver in het voorjaar en is heerlijk als salade of in een stamppot. 
  • Inktzwam: herken je als wit, met een geschubde hoed. Als de lamellen van de hoed rijp zijn, lossen ze op tot inktzwarte vloeistof. Pluk alleen jonge exemplaren die nog wit zijn vanbinnen en eet deze binnen een dag op, bijvoorbeeld in een roerei of hartige taart. 
  • Duindoorn: duindoornstruiken vallen meteen op met hun zilvergroene blaadjes en stekelige takken. Een beetje prikkelig, maar bomvol karakter. In augustus en september kleuren ze vol feloranje bessen. Duindoorn groeit het liefst in kalkrijke zandgrond en je vindt ‘m volop in de tuinen, maar ook langs spoorlijnen, rivieroevers of plekken waar de natuur haar gang gaat. 
  • Berenklauwzaden: de zaden van de gewone berenklauw (dus niet de giftige reuzenberenklauw!) kun je in de nazomer oogsten, zodra ze bruin en droog worden. Pluk de schermen, laat ze nog even nadrogen en maal ze fijn. De zaden smaken aromatisch en kruidig, vergelijkbaar met kardemom of citrus – heerlijk door brood- of koekjesdeeg, in stoofschotels en in curry’s. 

man wijst een wildplant aan in een boek

Foto: byninarobin.com


Weet zeker wat je plukt

Wildplukken is een heerlijke bezigheid, maar sommige planten en paddenstoelen laat je liever met rust. Twijfel je of je eetbare paddenstoelen hebt gevonden? Dan pluk je ze beter níet. In Nederland groeien ook soorten die giftig of zelfs dodelijk zijn. Een groene knolamaniet lijkt bijvoorbeeld op een gewone paddenstoel en de felrode taxusbessen zien er verleidelijk uit, maar zijn levensgevaarlijk. 

Met een goede gids in je rugzak leer je stap voor stap welke soorten je wél veilig kunt gebruiken. Mooie boeken om mee te beginnen zijn:

  • Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken - Steffen Guido Fleischhauer (Gydo’s persoonlijke favoriet)
  • Plukgids - de natuurlijk apotheek van Christine Iverson
  • Het Grote Wildplukboek - Edwin Florès

Lang geleden begon Gydo zelf met een boek in de hand: “Ik hoorde iets over wildplukken en dacht: dat kan vast alleen in landen als Scandinavië. Toen ik erachter kwam dat wildplukken in Nederland kan, heb ik een boek gekocht en ben ik op pad gegaan. Er ging een wereld voor me open en die is nooit meer gesloten.” 

Maak een wildplukwandeling

Vind je de eerste keer wildplukken spannend? Kies dan voor een wildplukwandeling, een speciale paddenstoelenwandeling of een meerdaagse wildplukcursus. Daar leer je van een expert over wildplukken en eetbare planten. Je kunt het zien als een vorm van bosbaden, waar je al je zintuigen gebruikt en volledig opgaat in de natuur.

“Dat vind ik misschien wel het mooiste van wildplukken”, deelt Gydo. “Het brengt je heel dicht bij de natuur. Mijn jeugdheld Jacques-Yves Cousteau zei: ‘Je beschermt alleen waarvan je houdt en je houdt alleen van dat wat je kent.’ Ik houd van het buitenleven en hoop dat mijn wildplukwandelingen mensen leren om meer van de natuur én er beter voor te zorgen.”


groep mensen leren over wildplukken in het bos

Foto: byninarobin.com


De regels rondom wildplukken

Wildplukken in Nederland is officieel verboden; er is zelfs kans op een boete. Gelukkig is de praktijk anders en wordt wildplukken meestal gedoogd. Zo staat Staatsbosbeheer wildplukken toe, mits je je aan een aantal regels houdt. Belangrijk is dat je niet meer dan 250 gram meeneemt (een champignonbakje vol) en alleen plukt voor eigen gebruik. 

Gydo vult aan: “Of je nu een braam plukt of een bloemetje voor thuis: het mag officieel niet. Die regels zijn er met een reden: de natuur is kwetsbaar. Neem dus geen boodschappentas vol planten of kastanjes mee naar huis en zorg dus dat je weet wat je doet. Je kunt ook voor de zekerheid op pad met een expert, bijvoorbeeld op een wildplukwandeling.”

Hier kun je wildplukken

Wildplukken kun je al doen op de volgende plekken: 

  • Je eigen tuin.
  • Volkstuinen en tuinen van bekenden (mits je toestemming hebt). 
  • Plukboerderijen.
  • Sommige openbare plekken, zoals stadsparken en natuurgebieden. 

Juist in Nederland is wildplukken een feest, vindt Gydo. “Je vindt hier zoveel verschillende landschappen! En die bevatten elk eigen eetbare planten. Aan de kust kun je terecht voor zeewieren en schelpdieren, in de duinen vind je onder meer wilde asperges en kwelders (zoutmoerassen) zitten vol met zilte groenten als zeekraal en lamsoor. Ga je vervolgens naar een weidelandschap, dan tref je eetbare bloemen en waterplanten als munt. En in het bos spot je in de herfst talloze soorten paddenstoelen.”  


man houdt een bosje groen vast

Foto: byninarobin.com


Dit neem je mee tijdens wildplukken

Wildplukken is als een kleine schattenjacht. Je verrijkt je maaltijd met smaken rechtstreeks uit de natuur, maar daarvoor heb je wel de juiste materialen nodig: 

  • Determinatiehulpmiddelen: een wildplukgids- of boek of een handige app. Dan weet je welke planten zeldzaam zijn en welke je beter kunt laten staan. De apps van plantnet.org en ObsIdentify zijn fijn ter ondersteuning. 
  • Een klein mesje of snoeischaartje: zo maak je planten netjes los. Pluk alleen de toppen, dan kan de plant verder groeien en blijft er genoeg over voor dieren en andere wildplukkers.
  • Een plukmand of papieren zakje: om je oogst in te bewaren.  
  • Water en azijn: om je vangst te wassen. 
  • Handschoenen: bescherm jezelf tegen brandnetels en plantwortels. 
  • Dichte wandelschoenen of laarzen: wildplukken brengt je soms op modderige paden, nat gras of door het bos. 
  • Outdoorkleding: trek kleding aan waarmee je de herfst of wisselvallig weer kunt trotseren. 

Zelf sparrenthee maken

Gydo: “De Douglasspar is een van mijn favorieten vanwege zijn heerlijke citrusachtige geur. Herkenbaar aan zijn zachte, platte naalden van ongeveer vier centimeter, met twee witte strepen aan de onderkant.” 

  1. Neem een thermoskan met heet water mee. 
  2. Voeg onderweg een paar sparren- of dennennaalden (met takjes) toe. 
  3. Laat 15-20 minuten trekken voor een verfrissende, voedzame boost.  

Van naaldbomen kun je ook thee of siroop maken. Die zitten vol vitamine C en hebben een frisse, citrussmaak. Gebruik het hars om vuur mee te maken. Dennenappels en jonge kegels verwerk je in een jam of kun je inmaken als azijn. 

dennenaalden koken in een pot water


Geslaagd wildplukken in het najaar

Nu je weet hoe je verantwoord kunt wildplukken, is het najaar de periode on de natuur te proeven. Neem alleen mee wat je nodig hebt en eet alleen wat je vertrouwt. Bezoek ook eens wildplukwijzer.nl en vind direct wildplukplekken bij jou in de buurt. Laarzen aan, mand mee en wildpluk de dag. 


Meer inspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. We gebruik je cookies onder andere om advertenties te personaliseren. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.