In het najaar wildplukken in Nederland wordt al snel een eetbaar avontuur. Maar zomaar iets meenemen is niet zonder risico. Wat mag je plukken? En hoe doe je dat veilig voor de natuur en voor jezelf? Samen met wildplukker Gydo van der Wal – eigenaar van Buit en kenner in eetbare planten, bloemen en paddenstoelen – delen we alles wat je moet weten om het beste uit dit seizoen te halen.
Ga op deze pagina direct naar:
Onthoud deze tips, zodat je gelijk verantwoord kunt wildplukken:
Wildplukken, wat is dat eigenlijk? Wij verstaan onder wildplukken het verzamelen van eetbare planten, vruchten, kruiden of paddenstoelen – eigenlijk alles uit de natuur wat eetbaar is!
Misschien denk je nu: waarom zou je wildplukken? Gydo kan wel duizend redenen bedenken. Bijvoorbeeld dat het je dichter bij de natuur brengt. Het geeft een extra dimensie aan je wandeling en je maaltijd smaakt een stuk lekkerder als je zelf dat ene kruid hebt gevonden. Maar zijn voornaamste reden: hij voelt zich weer een beetje kind. Gydo: “Dat speelse buiten zijn, zoeken naar wat je onderweg tegenkomt en her en der iets proeven. Dat vind ik zó leuk – het is gewoon buitenspelen!”
De herfst trakteert je op een buffet in het bos, als je weet waar je moet kijken. Hieronder een wilde greep uit wat je in Nederland kunt plukken, proeven of bewaren:
Wildplukken is een heerlijke bezigheid, maar sommige planten en paddenstoelen laat je liever met rust. Twijfel je of je eetbare paddenstoelen hebt gevonden? Dan pluk je ze beter níet. In Nederland groeien ook soorten die giftig of zelfs dodelijk zijn. Een groene knolamaniet lijkt bijvoorbeeld op een gewone paddenstoel en de felrode taxusbessen zien er verleidelijk uit, maar zijn levensgevaarlijk.
Met een goede gids in je rugzak leer je stap voor stap welke soorten je wél veilig kunt gebruiken. Mooie boeken om mee te beginnen zijn:
Lang geleden begon Gydo zelf met een boek in de hand: “Ik hoorde iets over wildplukken en dacht: dat kan vast alleen in landen als Scandinavië. Toen ik erachter kwam dat wildplukken in Nederland kan, heb ik een boek gekocht en ben ik op pad gegaan. Er ging een wereld voor me open en die is nooit meer gesloten.”
Vind je de eerste keer wildplukken spannend? Kies dan voor een wildplukwandeling, een speciale paddenstoelenwandeling of een meerdaagse wildplukcursus. Daar leer je van een expert over wildplukken en eetbare planten. Je kunt het zien als een vorm van bosbaden, waar je al je zintuigen gebruikt en volledig opgaat in de natuur.
“Dat vind ik misschien wel het mooiste van wildplukken”, deelt Gydo. “Het brengt je heel dicht bij de natuur. Mijn jeugdheld Jacques-Yves Cousteau zei: ‘Je beschermt alleen waarvan je houdt en je houdt alleen van dat wat je kent.’ Ik houd van het buitenleven en hoop dat mijn wildplukwandelingen mensen leren om meer van de natuur én er beter voor te zorgen.”
Wildplukken in Nederland is officieel verboden; er is zelfs kans op een boete. Gelukkig is de praktijk anders en wordt wildplukken meestal gedoogd. Zo staat Staatsbosbeheer wildplukken toe, mits je je aan een aantal regels houdt. Belangrijk is dat je niet meer dan 250 gram meeneemt (een champignonbakje vol) en alleen plukt voor eigen gebruik.
Gydo vult aan: “Of je nu een braam plukt of een bloemetje voor thuis: het mag officieel niet. Die regels zijn er met een reden: de natuur is kwetsbaar. Neem dus geen boodschappentas vol planten of kastanjes mee naar huis en zorg dus dat je weet wat je doet. Je kunt ook voor de zekerheid op pad met een expert, bijvoorbeeld op een wildplukwandeling.”
Wildplukken kun je al doen op de volgende plekken:
Juist in Nederland is wildplukken een feest, vindt Gydo. “Je vindt hier zoveel verschillende landschappen! En die bevatten elk eigen eetbare planten. Aan de kust kun je terecht voor zeewieren en schelpdieren, in de duinen vind je onder meer wilde asperges en kwelders (zoutmoerassen) zitten vol met zilte groenten als zeekraal en lamsoor. Ga je vervolgens naar een weidelandschap, dan tref je eetbare bloemen en waterplanten als munt. En in het bos spot je in de herfst talloze soorten paddenstoelen.”
Wildplukken is als een kleine schattenjacht. Je verrijkt je maaltijd met smaken rechtstreeks uit de natuur, maar daarvoor heb je wel de juiste materialen nodig:
Gydo: “De Douglasspar is een van mijn favorieten vanwege zijn heerlijke citrusachtige geur. Herkenbaar aan zijn zachte, platte naalden van ongeveer vier centimeter, met twee witte strepen aan de onderkant.”
Van naaldbomen kun je ook thee of siroop maken. Die zitten vol vitamine C en hebben een frisse, citrussmaak. Gebruik het hars om vuur mee te maken. Dennenappels en jonge kegels verwerk je in een jam of kun je inmaken als azijn.
Nu je weet hoe je verantwoord kunt wildplukken, is het najaar de periode on de natuur te proeven. Neem alleen mee wat je nodig hebt en eet alleen wat je vertrouwt. Bezoek ook eens wildplukwijzer.nl en vind direct wildplukplekken bij jou in de buurt. Laarzen aan, mand mee en wildpluk de dag.
Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. We gebruik je cookies onder andere om advertenties te personaliseren. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.