Getest: Garmin GPS Outdoor smartwatches Fēnix 6 Solar en Instinct Solar - Advies, tips en ervaringen van Bevers

Do what you love, longer. Dat is het motto van Garmin. De nieuwe Fēnix 6 Solar- en Instinct Solar-horloges sluiten hier naadloos op aan. Waarom? En doen ze ook echt wat ze beloven? Drie Bevers testten de nét gelanceerde horloges.  

Het nieuwste snufje en allergrootste voordeel van de horloges in de Fēnix 6 Solar- en Instinct Solar-lijn: de batterij laadt zichzelf op met de kracht van de zon. En dus geven ze je de kans om het maximale uit elke dag te halen. Ze zijn allebei gemaakt volgens Amerikaanse militaire standaard 810 (gaat over thermische, schok- en waterbestendigheid) en zijn dus lekker robuust. Onder andere dankzij het sterk verstevigde glas kunnen ze tegen een behoorlijke stoot. Perfect voor fanatieke hikes of andere buitenavonturen.

De specificaties

De Fēnix 6 Solar- en Instinct Solar-lijn zijn niet alleen geschikt voor outdoor, maar zijn ook superhandig in het dagelijks leven. Ze geven alle meldingen van je smartphone door, tellen je stappen en verbruikte calorieën, meten je hartslag en stressniveau en waarschuwen je als je te lang stilzit. Uiteraard houden ze ook bij hoe je slaapt. 

 

Tijdens het sporten weet je dankzij deze horloges precies hoe hoog je hartslag is en hoe ver, hoog, lang etc. je gaat. Ze laten bovendien zien hoe goed je lichaam zuurstof opneemt in de hoogte. Handig voor je trip naar de Alpen, om maar wat te noemen. De Body Battery Energy Monitor helpt je te bepalen wanneer je ’t beste in actie komt en juist rust neemt. En ga je een lange, spannende tocht maken, dan kun je instellen dat thuisblijvers je kunnen volgen. Alle resultaten terugzien, doe je in de gratis Garmin Connect app.

 

Oké, veel positieve overeenkomsten dus. Maar er zijn niet voor niets twee lijnen: de Instinct Solar beschikt over kenmerken die de Fēnix 6 niet heeft en andersom. Het verschil zit ‘m onder andere in de gebruikte materialen, schermresolutie en het geheugen. Én in wat ze kunnen natuurlijk.

Instinct Solar

De Instinct Solar is hét sporthorloge voor buitensporters. Voor stoere figuren met eindeloze energie. Die grenzen opzoeken, uitdagingen aangaan en graag nieuwe sporten proberen. Hiken, fietsen, skiën, cross-trainen, yoga en surfen: dit horloge houdt het allemaal bij dankzij de ingebouwde sport-apps.  

De batterij van dit horloge gaat tot 24 dagen mee en ruim het dubbele met zonne-energie. In spaarstand gaat ‘ie met zonne-energie zelfs eindeloos mee. Navigeren doet ‘ie met GPS, GLONASS en Galileo. Zelfs wanneer je off the beaten track gaat, vind je met dit horloge dus altijd de weg (terug).

 

Uniek is verder dat het horloge je hartslag onderwater meet, via de pols. Je krijgt een melding wanneer je hartslag opvallend hoog of laag is. Dit horloge heeft veel gezondheidsfuncties, zoals een timer voor rustige ademhaling en het in de gaten houden van je hydratatie. Handig wanneer je bijvoorbeeld een langere hike maakt.

Binnen de Instinct Solar-lijn heeft Garmin een speciale surf-editie ontwikkeld: de Garmin Instinct Solar Surf. Deze kan alles wat de standaardversie ook kan, maar heeft een paar speciale surffuncties. Zo registreert hij het aantal golven dat je gepakt hebt, je maximale snelheid en de totale afgelegde afstand. Én hij laat zien hoe het staat met de getijden, zodat je weet wanneer je die perfect wave kunt pakken. Naast de surf-editie is er een camo-editie (met camouflageprint) en een tactical editie (met wat extra functies zoals een nachtzichtmodus).

Check voor alle specificaties Bever.nl. Hier kun je de Instinct Solar ook bestellen. 

Fēnix 6 Solar

Draag je een horloge vanwege je sportieve levensstijl maar stiekem ook – of vooral – omdat je zo’n Garmin gewoon tof en mooi vindt? De Fēnix 6 Solar is voor jou. Dankzij de solarfunctie gaat de batterij tot maximaal 48 dagen mee. In spaarstand mag je daar nog eens 32 dagen bij op tellen. En dankzij de aanpasbare Power Manager bekijk en regel je verschillende instellingen en sensoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden. Perfect voor wanneer je bijvoorbeeld graag op micro-adventures gaat en regelmatig spontaan eropuit trekt.

 

De unieke PacePro-functie houdt je tempostrategie op koers door je tijdens het hardlopen, fietsen of hiken aangepaste begeleiding te bieden. Verder heeft de Fēnix 6 Solar een groter display dan de vorige modellen. Dat van de Fēnix 6 is 18% groter; dat van de Fēnix 6X zelfs 36%. En dan heb je nog de Fēnix 6S, die is juist wat kleiner van stuk.

 

De Fenix 6S pro en 6 pro bevatten een TopoActive kaart van Europa en topografische kaarten van ruim 2.000 skigebieden over de hele wereld (de Fenix 6 en Fenix 6S Solar niet). Hierop vind je namen van skihellingen en de moeilijkheidsgraden hiervan. En met de speciale expeditie-modus met lage GPS-referentie gaat je batterij extra lang mee wanneer je voor lange tijd op avontuur gaat.
Ook uniek aan de Fenix 6 Solar: hij heeft uitzonderlijk veel Trainings-, plannings- en analysefuncties

Check voor alle specificaties Bever.nl. Hier kun je de Fenix 6 Solar ook bestellen. 

Hier staat Garmin voor

Garmin ontwikkelt niet ‘zomaar’ mooie horloges. Het wil een duurzaam bedrijf zijn door premium producten te maken die lang meegaan en van pas komen in auto’s, vliegtuigen, vaartuigen, de natuur en tijdens het sporten. Én die aansluiten bij wat buitenmensen belangrijk vinden. Ga je voor een Garmin, dan investeer je in een horloge met een mooi ontwerp, topkwaliteit en een goede prijs-prestatieverhouding. Een horloge waar je jaren plezier van hebt. Waar voor je geld, dus.

 

Op Bever.nl en in onze winkels vind je een breed assortiment aan Garmin-horloges en -navigatie. We helpen je graag het beste apparaat voor jou te vinden!

En dan nu: de grote Bever-test

Drie Bevers droegen een aantal weken een horloge uit de nieuwe lijnen. Ze trokken eropuit, testten de functies tijdens hun favoriete buitenactiviteiten en geven jou hun eerlijke, uitgebreide mening. 

Fēnix 6 Pro Solar

Getest door Christian de Jong, manager bij Bever. Heeft dit horloge gebruikt tijdens het wandelen, hardlopen, binnen en buiten sportklimmen, boulderen, fietsen en tijdens krachttraining.

 

Eerste indruk? “Een heel tof horloge met bizar veel functies en goede looks. Het horloge is echt ongelooflijk compleet.”

 

Gebruikte functies? “Ik heb de verschillende functies voor elke afzonderlijke sport gebruikt. Voor klimmen was helaas de sportklim- en boulderfunctie nog niet live, dus deze heb ik nog niet kunnen gebruiken. Daarnaast heb ik een aantal GPS-routes ingeladen, die ga ik deze zomer gebruiken in Oostenrijk. 

 

De functies geven me goed inzicht in hartslagzones en schetsen een overall beeld van mijn trainingsintensiteit. Ik train zes keer per week en ben geneigd te overtrainen. Het horloge geeft perfect aan wat de juiste balans is qua aerobe en anearobe training, en dat is voor mij als bergsporter superrelevant. Ik kan hierdoor veel gerichter trainen. Daarnaast is de batterijduur enorm lang, onder meer omdat ‘ie dus gebruikmaakt van zonne-energie.”

Hoe lang gebruikt zonder aan de elektrische oplader te hangen? “Ongeveer negen dagen. En dat met intensief gebruiken! Wat ik wel mis, is een overzicht van de hoeveelheid energie die het horloge daadwerkelijk haalt uit de zon. Het geeft de zonintensiteit aan, maar niet wat dit betekent voor de batterijduur. Daarbij ben ik ook erg benieuwd naar de expeditie-functie waarmee de batterijduur nog verder verlengd wordt.”

 

Iemand merkt op dat je een nieuw horloge hebt en vraagt wat ‘ie allemaal kan. Welke functies noem je? “De hardloopfunctie, vanwege de slimme hartslagzone-weergave en de aerobe en anearobe toelichting. Daarnaast geeft het horloge goed de pasfrequentie aan: dit vind ik belangrijk tijdens het hardlopen. Bovendien is de synchronisatie met de telefoon heel snel en goed. Daarnaast benoem ik bij klimvrienden de klimfuncties en bij mijn schoonvader – fervent golfer – de uitgebreide golffunctie waarbij ik zijn favoriete golfbanen kan inladen in het horloge.”


"Het is zó uitgebreid: elke training wordt met dit horloge een exacte wetenschap.”- Christian


Voor wie een topper (en voor wie niet)? “De fanatieke multi-sporter heeft veel plezier van dit horloge. Het is zó uitgebreid: elke training wordt met dit horloge een exacte wetenschap. ‘m Gebruiken voor één enkele sport, is zonde. Ben je niet zo’n fanatieke sporter en houd je ’t vaak bij één of twee soorten sport, dan zou ik niet voor dit horloge kiezen. Dan heeft ‘ie voor jou een overkill aan opties.”

 

Tips voor het gebruik? “Hou het horloge fulltime om, dan leert het je kennen en optimaliseert het je trainingsbalans. Scheelt zelf veel nadenken. En probeer de functies uit: dit horloge biedt alles wat je zoekt in een sporthorloge en meer – voor mij in elk geval.” 

Fēnix 6S Solar

Getest door Mic Bijl, medewerker klantenservice bij Bever. Heeft het horloge gedragen bij het fietsen, hiken, boulderen, en tijdens yoga en meditatie.

Eerste indruk? “Mooi horloge, elegant vrouwelijk en tegelijkertijd stoer. De wijzerplaat is grotendeels aan te passen en de bediening is lekker recht-toe-recht-aan. Al zit er achter ieder menu weer een hele wereld: dit horloge kan echt superveel. Helaas kan niet alles tegelijk, en eigenlijk zou een quickstep aan het begin wel heel fijn zijn.”

 

Ervaring met solarfunctie? “Die is top! Nog voordat ik ‘m had opgeladen, sprong het horloge aan. Ik stond toen binnen, bij een raam dat niet eens op de zon stond! En tijdens een dag wandelen met veel schaduw, met de expeditie-functie aan, eindigde ik met zeven dagen power. Wel moet ik erbij zeggen: installeer je mogelijkheden zoals de koppeling met Spotify (alleen op Fenix pro serie), dan gaat de accuduur van de batterij omlaag. De duur hangt ook af van wat je met het horloge doet: GPS verbruikt bijvoorbeeld veel energie.” 

Gebruikte functies? “Bij het fietsen heb ik vooral gekeken naar hoe hard ik ging en hoe lang ik over een bepaald aantal kilometers deed. Hetzelfde geldt voor het hiken. Bij het boulderen twijfelde ik over wat het horloge als één route ziet. Moet ik na elke klim zelf een nieuwe route instellen, of meet ‘ie de hele sessie?

 

Vóór een yoga-sessie kun je bewegingen invoeren, en tijdens je sessie vertelt het horloge je dan welke bewegingen je moet doen. Wel heeft ‘ie wat moeite met het meten van belasting, wellicht is dit te subtiel tijdens deze sport? Grappig: tijdens het mediteren kreeg ik een melding dat mijn hartslag wel érg laag was.


"Zeker als je gevoelig bent voor burn-outs, is de body battery echt een topfunctie.”- Mic


Wat heb jij aan dit horloge? “Ik vind de koppeling met mijn telefoon toch wel heel handig. Maar het belangrijkste: het horloge geeft me inzicht in mijn gezondheid. Hierdoor ben ik extra gedreven om gezond te leven en nieuwe sporten te proberen. Je horloge moet wel even aan je wennen, bijvoorbeeld bij het registreren van je slaap. Heel handig vind ik ook het stressniveau en de body battery. Op dagen dat ik heel moe was en niet lekker in mijn vel zat, gaf het horloge dit ook heel duidelijk aan. Handig als je bijvoorbeeld om 22:00 uur nog wil gaan boulderen. Het horloge gaf bij mij aan dat ik er waarschijnlijk weinig van zou bakken, met m’n body battery van 25. Gaan slapen is dan verstandiger. Zeker als je gevoelig bent voor burn-outs, is dit echt een topfunctie.” 

Voor wie geschikt, en voor wie niet? “Wél voor mensen die prestatiegericht sporten. Dit horloge is bijna een personal trainer. En voor buitenmensen die het leuk vinden om te meten hoe hard en ver ze gaan. En wil je jezelf motiveren om wat fitter te worden, dan heb je er ook veel profijt van. Zo’n beetje elke lifestyle challenge, van op tijd naar bed tot elke dag bewegen, kun je met dit horloge aangaan. Ik zou ‘m niet aanschaffen als je een simpel horloge zoekt. Of als je het een eng idee vindt dat wordt bijgehouden wat je – dag in, dag uit – doet.”  

 

Waarom een aanrader? “Persoonlijk vind ik een heel veilig gevoel dat dit horloge praktische niet leeg kan zijn. Dus ga je in je eentje op avontuur, dan kun je altijd iemand bereiken. En de thuisblijvers kunnen op hun beurt opzoeken waar je uithangt.”    

Instinct Solar – Surf Edition

Getest door Anne de Raad, schrijver productcontent bij Bever. Gedragen tijdens fietsen, hardlopen, zwemmen, wandelen, klimmen, yoga en surfen.  

 

Eerste indruk? “Beetje groot om mijn pols. Mooie, sportieve kleurstelling.”

 

Gebruikte functies? “De fietsfunctie: ideaal om in de gaten te houden hoeveel kilometer je hebt gefietst, en hoe snel. Het horloge geeft een piepje bij elke 5 kilometer, zo blijf je je bewust van je snelheid. Tijdens het hardlopen geeft het horloge een piepje bij elke kilometer. Voor het wandelen hou je heel simpel je afstand en snelheid bij. Je kunt steeds zien wat je hardloopsnelheid is. Aan de yoga-functie heb ik – eerlijk is eerlijk – niet zoveel gehad. Misschien begreep ik ‘m verkeerd, maar ik kreeg alleen aanwijzingen voor in- en uitademen.

Bij het zwemmen meet het horloge de afstand, je maximale en gemiddelde slagen per minuut en het aantal calorieën dat je hebt verbrand.

Verder is de surf-functie is erg leuk en handig. Na elke surfsessie kun je precies zien hoeveel golven je hebt gepakt, hoe lang de golf was en de snelheid. Interessant om zo te kunnen zien wat je nou daadwerkelijk hebt gedaan op het water."

Wat doet ‘ie voor jou? “Ik kan goed tracken hoeveel ik beweeg per dag en of ik vooruitgang boek. Ik sport veel, en dan is het wel leuk om ook bij te houden of er verbetering is in bijvoorbeeld snelheid. En wat het effect is op je conditie.”

 

Werkt het opladen met zonne-energie? “Ja, erg fijne functie is dat. Zolang de zon schijnt, kun je gemakkelijk twee weken of zelfs langer met het horloge doen. Ik heb ‘m ook een week gedragen tijdens een fietsvakantie waar toch wel weinig zon en redelijk veel regen was. Dat merk je meteen aan de batterij. Een powerbank is wel een must als de zon niet fel schijnt.”

Handig voor elke dag? “Zeker. Het is handig om meldingen in te schakelen, bijvoorbeeld van je agenda. Ook je slaappatroon kun je meten, net als het aantal stappen dat je elke dag zet, hoeveel calorieën je verbrandt, je stresslevel en je zogenaamde body battery level. Kanttekening: voor betrouwbare resultaten moet het horloge je eerst even ‘leren kennen’.”  


"Het horloge geeft exact aan wanneer het eb is en wanneer vloed. Erg handig om te zien wanneer de golven het beste zijn om te surfen.”- Anne


Voor wie een aanrader (en voor wie niet?) “Voor watersporters is dit specifieke horloge natuurlijk top. Het horloge geeft exact aan wat de getijden zijn, wanneer het eb is en wanneer vloed. En dus is ‘ie erg handig om te zien wanneer de golven het beste zijn om te gaan surfen. Ook handig: de zonsopgang -en zonsondergangfunctie. Maar eigenlijk is het een aanrader voor iedereen die van sporten houdt en geïnteresseerd is in de werking van een sporthorloge. Heb je geen zin om uit te zoeken hoe dit horloge werkt, dan zou ik gaan voor een meer basic exemplaar.”

 

Tips? “Download de Garmin Connect app op je telefoon. Op deze manier vergaar je ontzettend veel inzicht in je fysieke gesteldheid. Ga je aan een activiteit beginnen? Het zoeken van de GPS kan even duren, dus zet ‘m op tijd aan. De activiteit aanzetten terwijl je al fietst, is niet altijd een succes. En draag je horloge zoveel mogelijk, ook ’s nachts, om een zo uitgebreid mogelijk beeld te kunnen krijgen.”  

Ook wat voor jou!

Zin gekregen om ook jouw buitenbenen te strekken of een outdoortrip te plannen? Mét horloge om je pols dat je prestaties bijhoudt? Wij Bevers zijn erover uit: de Fēnix 6 Solar en Instinct Solar van Garmin zijn perféct voor al jouw buitenavonturen. Wat je ook gaat doen, hoe lang je er ook op uit gaat: op deze horloges kun je rekenen. 

Zo’n Garmin, dat is best een uitgave. Vraag online advies aan een expert van Bever of bezoek een van de Bever-winkels en vind jouw perfecte GPS Outdoor smartwatch. En kijk zeker ook regelmatig rond op ons blog, hier vind je het hele jaar door nieuwe inspiratie voor de leukste outdoortrips in binnen- en buitenland. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.