Lange-afstandswandelen in Nederland: ervaringen en tips van Bever Martijn

Wat doe je als reizen in je bloed zit, maar dit even niet of nauwelijks kan? Nederland ontdekken natuurlijk! Bever Martijn Daniels ontdekt ons prachtige land te voet. ‘Ik kom de meest verrassende Nederlandse wildernis tegen!’  

Paspoort

Naam: Martijn Daniels 

Leeftijd: 35 

Beroep: Retail Producer bij Bever 

Perfecte herfstavontuur: wakker worden in een lichtvochtig bos aan een meer, vervolgens richting de bewoonde wereld lopen om ergens een dubbele espresso te drinken. 

Droomreis: van Noord- naar Zuid-Amerika wandelen  

Wandelblunder: Voor mijn eerste hike in Nieuw-Zeeland had ik amper research gedaan. En dus dacht ik dat de hutten wel ongeveer hetzelfde zouden zijn als in Europa. Inclusief slaapplek en een biertje dus. Dat bleek niet het geval: er was zo goed als niets. 

Martijn tijdens de eerste etappe van het Grote Rivierenpad.

Passie voor reizen

Denk je aan Martijn, dan denk je aan reizen. Zijn lijst met bezochte oorden is enorm. Al zal hij je zelf vertellen dat er nog genoeg landen zijn die hij er nog graag bij zou schrijven. ‘Ik ben avontuurlijk ingesteld’, vertelt hij. ‘Ik vind het fijn om nieuwe dingen te doen en leren. Mezelf in vreemde landen en culturen onderdompelen, dat vind ik ultiem genieten. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen eten, vreemde architectuur bezoeken… Geestverrijkend vind ik dat. Je bestaande sleur wordt helemaal afgebroken, vooroordelen verdwijnen als sneeuw voor de zon.’ 

 

Martijns laatste reis is alweer een jaar geleden. Naar Portugal was dat. Avontuur moest en zou er alsnog komen, en dus zocht hij het op in Nederland. Een heel nieuwe ervaring: ‘Op vakantie gaan in Nederland, dat deed ik eigenlijk nooit. Een lang weekend vrij is voor mij al genoeg om richting het buitenland te gaan.’ Gek op wandelen als hij is, besloot hij het avontuur te voet op te zoeken. 


'Mijn backpack staat altijd klaar in de hal. Binnen een kwartier kan ik vertrekken.'


Van het pad

‘Begin mei ben ik gestart met het lopen van lange afstanden. Online ben ik gaan zoeken naar mooie routes en kwam toen via Wandelnet.nl op het Grote Rivierenpad, dat van onze westkust naar de Duitse grens loopt, en het Hertogenpad in Noord-Brabant, waar ik ben opgegroeid. Die leken me mooi en ben ik dus nu in etappes aan het lopen. Ik heb al supermooie stukken Nederland ontdekt die ik echt nog nóóit had gezien. Zo ben ik langs de Oude Maas gelopen bij Rhoon. Soms loop ik één dag, soms boek ik er een kampeerplek bij en maak ik er een wandelweekend van.’  

 

Waar Martijn de adrenalinekick vandaan haalt, zo gewend als hij is aan de extremen van verre landen? ‘Ik loop vaak alleen en vertrek dus wanneer ik maar wil. Mijn backpack staat altijd klaar in de hal. Binnen een kwartier kan ik vertrekken. Even een powerbank en wat eten erbij en klaar ben ik. Laatst besloot ik om acht uur ’s avonds nog te gaan; om één uur ’s nachts was ik weer thuis. Dat is toch mooi?! Verder kies ik soms alternatieve routes. Dwars door weilanden bijvoorbeeld. Slalommen om de koeien, af en toe slootje springen; ik word daar blij van.’ 

 

Nederland is perfect voor langeafstandswandelen, vindt Martijn. ‘Je kunt praktisch overal lopen. En juist door af en toe een beetje van de route af te wijken, kom je de mooiste dingen tegen die je soms alleen lopend kunt bereiken. Vestingstadjes, architectonisch hoogstandjes en zelfs nog echte wildernis. Ik doe voordat ik ga lopen expres weinig research en loop puur op de kaart of gps. Kom ik daarop iets interessants tegen, dan loop ik daar een stukje voor om. Zo voelt het echt als een ontdekkingstocht.’ 


'Nederland is perfect voor langeafstandswandelen. Je ontdekt de mooiste plekken!'


Op de lijst 

‘Gewoon gaan wandelen’, is de tip die Martijn geeft aan wie ook lange afstanden wil gaan lopen. ‘In Nederland kun je praktisch overal lopen. En kom je in de problemen, dan ben je in no time bij een dorpje of kom je iemand tegen die je vast even wil helpen. Zo klein en vriendelijk is ons land wel.’ 

 

‘Begin met dagtochtjes. Kijk even of je het aantal kilometers van zo’n tocht in de voeten hebt. Gaat het goed, probeer dan zeker eens meerdaagse tochten te maken. Die vind ik zelf het leukst. Want op campings en in herbergen – waar je ook besluit de overnachten – kom je andere wandelaars tegen. Samen een kampvuur maken en een drankje doen, midden in de natuur, dat is echt genieten.’  

Zonsopkomst tijdens een van Martijns kampeertrips in de buurt van Rotterdam.

Martijns favorieten

De Terrex Trailmakers van Adidas zijn licht en soepel, maar bieden tegelijkertijd genoeg ondersteuning voor de meeste wandelingen. De stroeve zool geeft bovendien veel grip. 

 

De Borealis Classic Rugzak van The North Face. Precies groot genoeg voor de meeste wandelingen (tenzij je onderweg overnacht) en draagt supercomfortabel. 

 

Een stevige, waterdichte jas die lekker zit, is een must voor lange wandelingen. Martijn is fan van de Chaos Jas van Haglöfs. Deze jas met Gore-Tex beschermt tegen water en wind, ademt tegelijkertijd dankzij de mesh voering.    

 

Goed drinken is belangrijk tijdens lange wandelingen. Neem bijvoorbeeld de Primus Trailbottle mee: van roestvast staal en dus heel duurzaam. Bovendien is ‘ie bpa-vrij en neemt ‘ie geen geuren en smaken aan. 

 

Martijns favoriete slaapplek: de Elixir 2 van MSR. Lekker licht, voldoende ruimte voor twee volwassenen en gaat lang mee. De meegeleverde footprint beschermt de bodem van je binnentent en geeft je de mogelijkheid om de tent zonder binnentent op te zetten. 

 

Niets zo lekker als na een flinke wandeling in je warme slaapzak kruipen. De Rab Ascent 500 is gevuld met dons en kan dankzij Nikwax goed tegen vocht. Het lipje van de rits geeft licht in het donker. Handig!

Alles voor je (lange) wandelingen

Bij Bever vind je alles voor je – lange en korte – wandelingen. Vind, eventueel met wat hulp, het perfecte paar wandelschoenen, de meest comfortabele wandelkleding en de rugzak waar precíes alles in past. Kijk op onze webshop of kom naar een van onze winkels.

Juist op zoek naar wandelinspiratie? We schreven een blog over hoe je de mooiste wandelroutes vindt. Én Bever Mic, nog zo eentje die verslingerd is aan lang lopen, vertelt waarom je echt moet starten met langeafstandswandelen.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.