Welke Meindl-schoen is geschikt voor welke wandelavonturen? Buitenexperts zoeken ’t uit!

Wandelen is goed voor lichaam én geest. Je hebt niet veel nodig, bent lekker buiten en je komt volledig tot jezelf. Echt genieten van je wandeling kan alleen met de juiste schoenen. Meindl heeft dé (duurzame!) schoen voor elk soort wandeling en voor elke voet. Onze Bever Buitenexperts testten twee modellen voor je. 

Het Duitse Meindl maakt al 300 jaar schoenen van hoge kwaliteit. Dankzij die jarenlange ervaring weten ze precies hoe ze schoenen maken die perfect zijn voor jouw buitenavonturen. Ongeacht het soort wandeling! Meindl heeft namelijk voor elke wandeling de juiste schoen. De juiste dúúrzame schoen. Want duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het merk. Denk aan: slijtvaste materialen, verzoolbare schoenen en traceerbaar leer.

 

Dat onze Buitenexperts stonden te springen om de verschillende schoenen van Meindl te testen, zal je dan ook niet verbazen. Duurzaam genieten van buiten is immers pas écht genieten. Lees hieronder meer over de verschillende duurzame Meindl-schoenen of:


Meindl Tessin Identity GTX

De Meindl Tessin Identity GTX is een lichtgewicht, comfortabele schoen die jou ondersteunt van bos tot berg. Dankzij de Vibram-zool heb je superveel grip en ondersteuning, waardoor je met gemak uitdagende paden trotseert. Natte voeten zijn er daarnaast niet bij dankzij het ademende Gore-Tex-membraan. Tel daar een flexibele EVA-tussenzool bij op voor goede demping en je hebt een schoen voor de mooiste wandelavonturen – zelfs in de blubber of op natte bergpaden.

 

Maar misschien wel het mooiste aan deze leren wandelschoen is dat ‘ie superduurzaam is. Niet alleen omdat het leer heel lang meegaat, maar ook omdat Meindl met de Identity-serie een transparante levensloop creëert. Dit begint al in de weide, waarop de runderen vrijuit kunnen grazen. In de Duitse leerlooierij wordt het leer vervolgens aantoonbaar milieuvriendelijk en chroomvrij gelooid, waarna de schoenen op duurzame wijze geproduceerd worden. In de tong van de schoen vind je een code waarmee je het leer kunt traceren via de website van Meindl. Als dat je geen nóg beter gevoel geeft wanneer je het mooie buiten ontdekt!

Meindl Siena GTX Comfort Fit

Of je nu een lange dagwandeling maakt of gewoon een ommetje maakt in je pauze: de Siena GTX Comfort Fit is van alle markten thuis. Het buitenmateriaal van deze soepele wandelschoen is gemaakt van gewaxt nubuckleer. Dit zorgt niet alleen voor een mooie look, maar maakt de schoen ook zeer robuust en waterafstotend. De Gore-Tex-voering houdt je voeten zeker weten droog, zelfs in een flinke regenbui of als je door nat gras loopt. De Comfort Fit-leest zorgt voor een fijne pasvorm voor bredere voeten. Ook voor deze schoen geldt dat het leer (indien goed onderhouden) superlang meegaat en dat je ‘m kunt laten verzolen bij Bever. Dit maakt de Meindl Siena GTX Comfort Fit uiterst duurzaam.


Brede voeten = blije voeten met Meindl Comfort Fit

Wanneer je brede voeten hebt, kan het een uitdaging zijn om fijne wandelschoenen te vinden. Vervelende drukpunten, zenuwpijn of een schoen die je voet omsluit, maar schuift bij de hiel: voor jou is het geen onbekend leed. Meindl biedt de oplossing met de Comfort Fit-collectie. Deze schoenen hebben een aangepaste leest die meer ruimte geeft in de voorkant, maar een stevige grip bij de hiel behoudt. Daarbij vergemakkelijkt de leest het afrollen van de voet. Zo geniet je eindeloos van de mooiste wandelingen! Lees hier meer over Meindl Comfort Fit en check meteen de mooiste boswandelingen.




Tijd voor de test

Zowel de Meindl Tessin Identity GTX als de Meindl Siena Comfort Fit heeft veel te bieden. Buitenexperts Astrid en Jan-Jaap trokken de stoute Meindl-schoenen aan om ze aan de ultieme test te onderwerpen. Lees snel verder om te ontdekken hoe ze hun wandelavonturen op deze stappers hebben ervaren. 


 

 


Dit vindt Buitenexpert Astrid van de Tessin Identity GTX

Eerste indruk

“De schoen komt klassiek over, maar oogt tegelijkertijd sportief door de zool. Door de leerkeuze heeft ‘ie een luxe uitstraling.”

Pasvorm

“De schoen sluit goed aan en zit direct bij het aantrekken comfortabel. Hij is wat ruimer aan de voorkant en is verder goed op maat. Normaal gesproken heb ik na een lange wandeling last van een knellende schoen, omdat ik wat bredere voeten heb, maar dat was nu niet het geval.”

Getest tijdens…

“…een hike met mijn wandelmaatje in het natuurgebied tussen Delfgauw en Pijnacker. Het was een mooie, warme dag en we hebben twee uur gewandeld door bos en weilanden.”

Draagcomfort

“De schoenen dragen comfortabel als pantoffels, maar geven wel de steun die ik nodig heb. Dat laatste kwam goed van pas toen ik over wat boomstammen moest klimmen. Ze bieden ook voldoende grip – al was het een droge dag en kan ik geen uitspraken doen over grip met nat weer. Normaal heb ik na twee uur last van een tintelend gevoel onder mijn voorvoet door onvoldoende ruimte, maar dat was dit keer niet het geval. Dat komt mede doordat de schoenen een goede demping bieden, zelfs met de originele zool. Normaal gebruik ik mijn eigen zolen voor extra steun, maar dat was niet nodig. De afrol is ook fijn.”

Waterdichtheid en ademend vermogen

“Omdat ik de schoenen op droge dagen heb getest, kan ik niet verder ingaan op de waterdichtheid. Wel viel me op dat de schoenen, ondanks de warme dag en mijn wollen Stance-sokken, zeker niet te warm waren. Iets wat normaliter snel het geval is met een waterdicht Gore-Tex-membraan.”

Aan wie zou je deze schoen aanraden en voor welke wandelavonturen?

“Ik zou de Meindl Tessin Identity aanraden aan mensen die goede demping zoeken en een schoen die steun biedt, maar soepel afwikkelt. De schoen is heel geschikt voor onverharde paden en heuvelachtig terrein. Voor hoger gelegen gebieden zou ik sneller kiezen voor een B-schoen dan deze A/B-schoen. Ik vind de schoen ook stijlvol. Ik citeer mijn wandelmaatje: “Wat een mooie schoenen, die zou ik ook zo dragen!”

Zijn je verder nog dingen opgevallen?

“Ik vind het zelf heel fijn om te weten waar mijn producten vandaan komen. Met name de werkomstandigheden en leefsituatie zijn voor mij belangrijk. Ik gebruik die kennis bij de persoonlijke voorkeur van merken, omdat ik vind dat wij daar zelf verantwoordelijkheid in moeten nemen. Het feit dat de Meindl Tessin Identity een transparante levensloop heeft, vind ik dus echt een pre. Daarbij kies je bij Meindl altijd voor een duurzame schoen, omdat deze schoenen bekendstaan om de geweldige kwaliteit. Mits goed onderhouden gaan de wandelschoenen superlang mee en dan kun je ze ook nog laten verzolen. Mijn huidige Meindl Borneo’s zijn achttien jaar oud! Kortom: wie een fijne, duurzame schoen zoekt, zit met de Tessin Identity goed.”


Meindl: een ode aan bijna 300 jaar vakmanschap

Kwaliteit is een absolute must, en precies dat combineert de Duitse schoenenfabrikant Meindl met driehonderd jaar ervaring. Inmiddels staat de negende generatie aan het roer van het bedrijf en nog steeds vormen kwaliteit en traditie de basis van elke Meindl-schoen. 

 

De basisprincipes zijn ondanks de groei in de afgelopen honderd jaar hetzelfde gebleven: met liefde voor het vak een degelijke schoen produceren. Elke vervaardigde Meindl-schoen, die uit tweehonderd onderdelen bestaat, wordt minutieus gecontroleerd om de kwaliteit te garanderen. Zo weet je dat jouw nieuwste wandelschoen perfect zit, comfortabel aanvoelt, je voet optimaal beschermt en steun biedt.



Dit vindt Buitenexpert Jan-Jaap van de Meindl Siena GTX Comfort Fit

Eerste indruk

“De schoen heeft een robuust en vrij klassiek uiterlijk. Lees: hij oogt oubollig. Dat gevoel verdween meteen toen ik de schoen aantrok: zowel bij normale stadskleding als bij mijn wandeloutfit staan ze prima. Het leer ziet er tijdloos en goed afgewerkt uit.”

Comfort Fit-pasvorm

“Ik heb zelf twee problemen met mijn voeten: ik heb brede platvoeten en iets dat een Hallux Valgus heet, oftewel een knobbel bij mijn linker grote teen. Hierdoor heb ik meer ruimte nodig in mijn wandelschoenen. Zonder die extra ruimte gaat mijn schoen knellen tijdens de wandeling wat leidt tot eeltvorming, pijn bij de middenvoetsbeentjes en soms zelfs tot zenuwpijn. De brede Comfort Fit-leest van Meindl is voor mij een perfecte uitkomst. De schoen is heel breed aan de voorvoet en ook in de hoogte heeft de schoen genoeg volume. Bij de hiel en hals is de pasvorm ook wat breder dan normaal, maar niet dusdanig dat de hiel meebeweegt. Een wandelsok met verdikking bij de hiel is wel een aanrader. Verder is de Siena naar mijn idee maatvast, ondanks de ruime fit.”

Getest tijdens…

“Samen met mijn vriendin, schoonvader en zijn vriendin hebben we een weekend gewandeld in het Zwarte Woud in Duitsland. Op dag 1 hebben we Freudenstadt verkend, dag 2 bestond uit een 17 kilometer lange wandeling naar de Kniebishütte en dag 3 was met zo’n 20 km en 500 meter stijgen het ‘echte werk’.”

Draagcomfort

“Normaal heb ik snel vermoeide voeten als ik rondslenter, maar nu was ik aangenaam verrast. Zelfs na uren struinen door Freudenstadt voelden de schoenen stevig aan en had ik absoluut geen last van vermoeide voeten. De schoen wikkelt ondanks de stevigheid makkelijk af, waardoor hij je natuurlijke tred bevordert. Ook qua demping krijgt de Siena Comfort Fit een ruime voldoende.

 

Daarbij bieden ze goede grip. Zelfs op modderige paadjes had ik voldoende houvast. En hoewel het leer uit de doos wat stug is en vooral de schacht wat hard aanvoelde, liep ik de schoenen snel in. De naam ‘Comfort Fit’ wordt waargemaakt: de wandelschoenen zitten enorm comfortabel! Met op en neer lopen voelden de schoenen wel wat te ruim voor mij. Iets wat gelukkig snel opgelost is met een zooltje, een iets dikkere sok en door de veters iets anders te lussen. (Tip: je kunt verschillende vetertechnieken gebruiken als je schoenen wat krap of juist ruim zitten!) Aan het einde van de wandeling had ik nergens meer last van en leken ze als gegoten.

 

Tijdens de steile wandeling op dag 3 met veel losliggende stenen voelde ik de stenen niet door de zolen. Ook had ik geen last van vermoeide/ branderige voeten. Verder boden de schoenen voor mij voldoende ondersteuning vanuit de zool. Wel moet ik erbij vermelden dat ik mijn wandelstokken gebruikte voor extra ondersteuning van de enkels. Normaal gesproken zou ik voor deze wandeling een halfhoge schoen gepakt hebben.”

Waterdichtheid en ademend vermogen

“Voor zover ik gemerkt heb, is de schoen goed waterdicht. Door plasjes, beekjes en nat gras bleven mijn voeten droog. Wel kreeg ik wat warme voeten, maar dat krijg je snel met wandelen en een waterdicht membraan. Ik had er geen last van.”

Aan wie zou je deze schoen aanraden en voor welke wandelavonturen?

“De Meindl Siena GTX Comfort Fit is een aanrader voor mensen die de breedte nodig hebben. Daarbij zijn ze een uitkomst voor mensen die graag één schoen dragen voor stad en natuur – zowel in Nederland als het buitenland. En dan vooral voor fans van dagwandelingen, zoals Klompenpaden, NS-routes en wandelingen in middengebergte. Dagrugzak mee en gaan!

 

Een kleine kanttekening: je moet de schoen wel goed willen onderhouden – het blijft immers leer. Dit blijft een van de beste materialen, omdat het naar de voet vormt en lang meegaat, maar je moet het wel goed verzorgen. Zolang je de schoenen regelmatig invet, denk ik dat je een heel lange tijd met veel plezier en droge voeten op deze schoenen rondloopt.”

Zijn je verder nog dingen opgevallen?

“Leuk om te vermelden is dat de stevigheid van de zool ervoor zorgt dat ‘ie slijtvaster is dan lichtere A-schoenen. Daarbij kun je de hele zool laten vervangen bij Bever, mits het leer goed is onderhouden. Dit maakt de schoen uiterst duurzaam! Verder is de Comfort Fit-leest ideaal voor mensen die de breedte en het volume nodig hebben. Als dit niet het geval is, zit deze schoen waarschijnlijk niet lekker. Heb je (zoals ik) de breedte nodig en niet per se de hoogte voor de wreef, pas de schoen dan even met een andere sok of een ander zooltje.”


Op avontuur met Meindl

Heb je spontaan zin gekregen om te wandelen? Snappen we. Weet je niet zeker of je toe bent aan nieuwe wandelschoenen? Lees dit blog, waarin we uitleggen hoe je weet wanneer je wandelschoenen aan vervanging toe zijn. Of kom langs in onze winkels, zodat Buitenexperts als Astrid en Jan-Jaap met je mee kunnen kijken. Zij helpen je graag bij het vinden van een nieuw paar Meindl-schoenen (met Comfort Fit-leest).

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.