Getest door Buitenexperts: wandelschoenen en -sokken van Meindl

Wandelen in een mooie omgeving doet wat met je. Je bent één met de natuur en leeft volledig in het nu. Tenminste, als je voeten het ook comfortabel hebben. Met de producten van Meindl zit het qua comfort wel snor. Dat beamen Buitenexperts Nanda en Bram, die op pad gingen om de Meindl Lite Trail GTX- en Orlando Comfort Fit-schoenen én Meindl-sokken te testen.

Het Duitse merk Meindl maakt zijn wandelschoenen en -sokken door middel van nieuwe technologieën, gecombineerd met ouderwets ambacht. Het beste van twee werelden, en dat al 100 jaar! Omdat geen voet én geen wandeling hetzelfde is, heeft Meindl flink wat verschillende soorten wandelschoenen in het assortiment. Van lage tot hoge schoenen, van smalle tot brede stappers en van schoenen voor vlak terrein tot bergachtige gebieden. Voor elke voet wat wils.

De test van Buitenexpert Nanda

Eind februari trok Nanda haar Meindl MT3 sokken en Lite Trail GTX schoenen aan voor een test in de Utrechtse bossen. Maar eerst: wat informatie over de producten.

Meindl MT3-sokken

Deze fijne wandelsokken passen perfect in lage of halfhoge wandelschoenen en hebben verstevigende zones bij de hak en teen. Dankzij de antibacteriële en temperatuurregulerende eigenschappen blijven je voeten langer fris en aangenaam.

Meindl Lite Trail GTX-wandelschoen

De Lite Trail-wandelschoen ziet er lekker sportief uit en is een lichte, lage wandelschoen. Ook fijn: hij is geschikt voor wisselend weer.



Eerste indruk

“In eerste instantie vond ik de schoen wat oubollig ogen. Totdat ik ‘m aantrok en in de spiegel keek. Dit zijn misschien wel de sportiefst ogende schoenen van Meindl! Door de kleur zijn ze vrolijk en opvallend. Ik heb er een dagje op gelopen in de winkel voordat ik de stappers meenam op avontuur en ik kreeg superveel positieve reacties van collega’s en klanten. Het uiterlijk van de schoen is natuurlijk smaakgevoelig. Zelf vind ik het uiterlijk nooit het belangrijkste, een goede pasvorm staat bovenaan.”

 

Pasvorm

“Van Meindl heb ik altijd een halve maat of een hele maat groter dan mijn normale schoenmaat. Dit zal per persoon verschillen, dus het blijft belangrijk om wandelschoenen te passen voor je ze koopt. Meindl’s vallen altijd iets breder, zo ook de Lite Trail GTX. Ik vind ze wat betreft pasvorm breder dan de Meindl Bellavista, Nijmegen en Caribe, maar niet zo breed als de Comfort Fit-leest van het merk.

 

Na een hele dag lopen worden je voeten warm en gaan ze iets uitzetten, dus houd daar sowieso rekening mee als je kijkt naar de pasvorm. Wat ik echt top vind aan deze schoenen, is dat de veters heel ver doorlopen naar voren. Zo pas ik ze goed met mijn hoge wreef en bredere middenvoet, maar kan ik ze bij mijn voorvoet strakker aansnoeren. Maar weinig schoenen hebben dit! Mocht je een smallere hiel hebben, kun je ook de veters door het achterste oogje halen en eventueel een hardloopstrik gebruiken.” 

 

Testomstandigheden

“Ik houd van eindeloos rondstruinen in de bossen. Soms loop ik een rondje op gevoel of stippel ik een route uit met bijvoorbeeld Komoot, maar ik doe ook vaak NS-wandelingen. Dit keer deed ik er een van zo’n vijftien kilometer, van station Baarn naar station Hollandsche Rading, inclusief wat zelfbedachte variaties. Het was een prachtige winterdag; best fris, maar met een heerlijk zonnetje. De route voerde over goed begaanbare paden door het bos. Soms een stukje omhoog en omlaag, hier en daar een hekje of een boomstronk, maar geen ingewikkelde obstakels.”



Loopcomfort en grip

“De schoenen zijn heel comfortabel: ik zou ze elke dag wel willen dragen! Het lichte gewicht valt meteen op, je loopt heel gemakkelijk. Tijdens het afwikkelen blijft mijn hiel daarnaast stevig zitten en mijn voet wordt nergens afgekneld. Aan het einde van de dag had ik geen last van pijnlijke plekken. Het blijft wel belangrijk om een schoen goed in te lopen, zeker als je weet dat je gevoeliger bent voor blaren.”

 

Steun en stabiliteit

“Ik vind de Meindl Lite Trail een stevige wandelschoen. Het blijft natuurlijk wel een laag model, dus hij zal nooit zoveel stevigheid bieden rond de enkels als een halfhoge schoen. Echter gaat het niet alleen om de schacht: ook de rest van de schoen en de zool moeten stevig zijn. Dat is bij deze schoenen zeker het geval. De zool is harder dan ik van andere lage wandelschoenen gewend ben, maar nog altijd soepel genoeg om comfortabel op harde ondergrond te lopen.”

 

Zool en demping

“De schoenen hebben een behoorlijk profiel in de zool. Dit zorgt voor veel grip, maar maakt ook dat de zool sneller slijt als je veel op asfalt loopt. Dankzij de flinke stootrand ter bescherming van de neuzen kun je onbezorgd over onverhard terrein lopen en over obstakels klimmen. De zool zelf is redelijk stug, waardoor je minder gauw last krijg van vermoeide voeten.

Ondanks de stevige zool lopen de schoenen supercomfortabel op verhard terrein. Ik loop veel op stevige, zware schoenen en vind de demping van deze schoenen dan ook prima. Maar dit blijft persoonlijke voorkeur. Daarom is het altijd belangrijk om een schoen te passen in de winkel en eventueel te compenseren in demping met een goede wandelsok.”



Materiaal

“De schoen bestaat uit veel leer en een klein beetje synthetisch materiaal. Leer kun je goed onderhouden en geeft de schoen zijn stevigheid. Deze schoen is dus steviger en slijtvaster dan bijvoorbeeld een Meindl Caribe, die vooral uit synthetisch materiaal bestaat. Helaas blijft leer een dierlijk product. Daarbij laat Gore-Tex, dat deze schoen waterdicht maakt, ook een last achter op het milieu. Maak daarom altijd een goede afweging of nieuwe wandelschoenen echt nodig zijn. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je schoenen. En hoe langer we met onze spullen doen, hoe beter!”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen

“Ik ben tijdens mijn wandelingen geen plassen of modderpoelen tegengekomen. Dankzij het Gore-Tex-membraan weet ik echter dat de schoen als waterdicht bestempeld mag worden. Waterdichtheid gaat altijd ten koste van het ademend vermogen van een schoen. Ondanks de koude buitentemperatuur had ik aan het einde van de dag daarom behoorlijk warme en zweterige voeten. Vooral in de zomer doe je er goed aan om goed vochtafvoerende sokken van merinowol of synthetisch materiaal te dragen.”

 

Aanrader

“Ik ben enthousiast over de Meindl Lite Trail GTX! Het is de perfecte schoen voor mensen die op zoek zijn naar een stevige, maar lichte schoen met een stuggere zool en een goed profiel. Als je veel over asfalt loopt, is de zool te stevig en zal het profiel sneller wegslijten. Ook als je met meer bepakking of in de bergen gaat lopen, doe je er goed aan zwaardere schoenen te kiezen. Maar loop je juist vooral op onverharde paden, dus in bossen en weilanden? Dan is dit jouw schoen!”




En de sokken?

“De Meindl MT3-wandelsokken voelen zacht aan en hebben precies genoeg elasticiteit om lekker om je voeten te zitten. Ze zijn ook perfect voor een lage wandelschoen – voor een halfhoge schoen zijn ze iets te kort. Ik kies altijd sokken in mijn eigen maat of een maatje kleiner, omdat je niet wilt dat de sok gaat rimpelen. Maat 36-38 was dan ook perfect voor in mijn schoenen in maat 39. In een schoen met een stugge zool is het belangrijk dat je een sok draagt die genoeg demping biedt. Daarom zijn deze sokken iets dikker onderaan en hebben ze een versteviging bij de hak. Dankzij de merinowol wordt vocht goed afgedragen. Mijn voeten waren wat zweterig na een hele dag wandelen, maar de sokken voelden schoon aan en roken fris!”



De test van Buitenexpert Bram

Ook Bram stapte in zijn Meindl-stappers. De Orlando Gore-Tex Comfort Fit, welteverstaan. De sokken die hij testte, zijn de Meindl MT4 wandelsokken. Een korte blik op deze twee producten voordat Bram zijn review met ons deelt.

Meindl MT4-sokken

Net als de sokken die Nanda testte, liep ook Bram op antibacteriële en temperatuurregulerende sokken die gemaakt zijn met Modal: zachte garen gemaakt van cellulose uit beukenhouten afvalsnippers.

Meindl Orlando Gore-Tex Comfort Fit-wandelschoen

Deze schoen zit als gegoten bij mensen met brede voeten, dankzij de comfort fit. De Orlande GTX Comfort Fit is een lage wandelschoen die ideaal is voor sportief wandelen op lichte paden.



Eerste indruk

“De schoen ziet er klassiek uit, met een moderne, ronde zool. Ik denk dat deze schoen is ontworpen voor wandelaars die wat langer meegaan en meer profijt zien in functie dan in vorm. Het leer aan de bovenkant voelt soepel, maar robuust aan.”

 

Pasvorm

“De Orlando valt bij de hak en voorvoet zoals verwacht van een Comfort Fit: voorin valt ‘ie ruim uit, maar mijn hak blijft netjes op de plek. De schacht is wel iets losser dan ik gewend ben van deze leest, maar dit is niet hinderlijk. De extra ruimte komt denk ik doordat stof is gebruikt rond de schacht in plaats van leer. Daarnaast zorgt de spitsere V-vorm in plaats van de klassieke U-vorm neus voor een langere schoen. Probeer een halve maat groter dan je aangemeten maat, in plaats van de hele maat die normaal aangeraden wordt voor wandelschoenen.”

 

Testomstandigheden

“Ik heb de schoenen en sokken getest in de Buursezanden en op de Sallandse Heuvelrug. De wandeling ging over goed begaanbare paden en natte ondergrond.”

 

Loopcomfort en grip

“De Meindl Orlando rolt heerlijk af dankzij de gebogen zool. De schoen biedt daarnaast voldoende demping voor zowel verharde als onverharde paden. In de Buursezanden waren de paden goed begaanbaar en droog en merkte ik vooral dat de schoen zich erg fijn zette op de onverharde paden. Maar ik zocht een grotere uitdaging voor de schoenen. Dus ben ik gaan wandelen op de Sallandse Heuvelrug. Hier waren de paden al wat ruiger, minder plat en natter. Het verbaasde me hoe goed de grip was op natte ondergrond, zoals modderige paden. Ik heb niet één glijder gemaakt tijdens de vijftig kilometer die ik nu op deze schoenen heb gelopen.



Steun en stabiliteit

“Voor een lage, leren wandelschoen voelt de Orlando heel licht aan. Desondanks biedt de schoen goede steun, met een zeer geschikte zool voor terrein in de Benelux. Voor een lage wandelschoen is dit model heel stevig.”

 

Zool

“De zool is aardig soepel, maar stug genoeg om de kleine oneffenheden, zoals scherpe steentjes, niet in de voeten te voelen. De zool ontlast de voet door de gemakkelijke afwikkeling. Hierdoor kreeg ik pas laat in de wandeling vermoeide voeten. Verder lijkt de slijtzool na de eerste vijftig kilometer redelijk slijtvast te zijn. De eerste minuscule slijtsporen zijn aanwezig – de eerste drukpunten zijn te zien in de hak.

 

Mijn enige verbeterpunt is de inlegzool. Ik merkte al relatief snel, na vijftien kilometer, dat de onderkant van mijn voeten vochtiger werd dan normaal. Dit komt doordat de synthetische inlegzool minder goed ademt. Ik raad aan de inlegzool te vervangen door een kurken Comfort Fit-zool of een goede wollen wandelsok te dragen.”

 

Waterdichtheid en ademend vermogen

“De Orlando is volledig waterdicht, tot aan de schacht. Het ademend vermogen van de schoen zelf is (voor een waterdichte schoen) goed. Zoals eerder geschreven, valt het ademend vermogen van de synthetische zool wel tegen.”

Aanrader?

“Ik zou de Meindl Orlando GTX Comfort Fit aanbevelen voor mensen met een brede voet die graag een stevige, maar lichte schoen willen voor vlak tot heuvelachtig terrein. Als je gaat wandelen in de Benelux, Duitsland, Zweden of Denemarken, komt deze schoen helemaal tot zijn recht.”





En de sokken?

“Ik ervaar de sok als stevig gewoven voor een relatief lichte wandelsok. Het draagt niet onprettig, maar is wel anders dan bijvoorbeeld de sokken van Falke. De sok ademt goed en biedt voldoende steun. Ook is ‘ie prima voor bredere voeten, dus fijn te gebruiken in combinatie met een Meindl Comfort Fit-schoen.”




Aan de wandel

Wanneer staat jouw volgende wandeling gepland? Of je nu de bossen in gaat of de Nederlandse kust volgt; op de schoenen van Meindl loop je van begin tot eind comfortabel. Check hier het volledige assortiment van Meindl of kom langs in een van onze winkels. Wij zijn ervaren in wandelen – onze Buitenexperts helpen je graag de juiste gear te vinden om op pad te gaan óf juist buiten de gebaande paden.

 

Meindl’s aan? Tijd om te gaan! Bekijk hier onze favoriete wandelroutes.


Meer inspiratie




  

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.