WIJ HELPEN JE DE JUISTE SKIBRIL KIEZEN!

Een goede skibril is je beste vriend tijdens het wintersporten. Hij beschermt je tegen kou, wind en onvoorziene valpartijen. Zeker bij slecht weer en de meer gewaagde manoeuvres ben je daarom beter af met een goede skibril.

 

Meer nog dan een gewone zonnebril, sluit een skibril je gezicht beter af waardoor ongefilterd licht geen kans krijgt je ogen binnen te dringen. We spreken nog net niet van een onzichtbaar gevaar maar Uv straling is wel degelijk gevaarlijk tijdens je wintersportvakantie. Deze straling komt niet alleen direct van de zon, maar wordt ook weerkaatst via de sneeuw.

 

Ook bij zware bewolking dringen deze Uv-stralen door de wolken heen. Zonder een goede bescherming voor je ogen beuken deze Uv stralen de hele dag ongenadig op je ogen in. Een gewone zonnebril zal een percentage van deze straling tegenhouden maar via de zijkanten alsnog je ogen bereiken. Het is daarom zaak je ogen te beschermen met een goed afsluitende skibril die 100% Uv-bescherming biedt zodat je ’s-avonds niet met rood betraande ogen je bord probeert te vinden.

Kies de juiste skibril

Pasvorm

Het is belangrijk om een goed passende goggle te hebben, zodat deze de hele dag comfortabel blijft zitten. Let er ook op dat je goggle goed aansluit op je skihelm als je ze beiden op hebt. Zorg dat ze beiden goed op hun plek blijven zitten en dat er het liefst ook geen ruimte tussen ontstaat bij je voorhoofd.

Lenscategorie

Hoe meer zonneschijn, hoe donkerder de lens moet zijn om de beste bescherming te kunnen blijven bieden en tegelijkertijd niet verblind kan worden kijken door de felle zon. Bij slecht weer daarentegen biedt een bril met lichte lenzen een meer contrastrijk beeld op om veiliger je weg naar beneden te kunnen vinden. Voor welke weersomstandigheden een bril geschikt is, wordt aangegeven met categorie 0 t/m 4.

 

1.       Categorie 0 en 1 hebben een neutrale, lichtgele of -oranje kleur. Deze bieden vooral bescherming tegen de kou, wind en sneeuw en zorgen voor een contrastrijker beeld. Deze lenzen zijn ideaal bij slecht zicht tijdens sneeuwval, mist en laaghangende bewolking.

2.       Bij (lichte) bewolking, wisselend bewolkt weer en pistes in de bossen en aan de schaduwzijde van de berg biedt een categorie 2 de uitkomst.

3.       Voor zonnige omstandigheden op wintersport is een categorie 3 skibril ideaal.

4.       Voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen, zoals wintersport op een gletsjer of bij expedities, wordt categorie 4 aangeraden. 

Ventilatie

Door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de skibril kan je zicht door condensvorming aardig belemmerd worden. De warme vochtige lucht die van je hoofd afkomt beslaat tegen de koude lens en condenseert vervolgens. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit tegen te gaan:

 

·         Een coating op de lenzen aanbrengen om zo condensvorming tegen te gaan

·         Een dubbele lens zorgt voor een extra luchtlaag waardoor het temperatuurverschil wordt overbrugd en condens minder snel ontstaat 

·         Een meer open structuur van de zachte schuimlaag die tegen je gezicht gedrukt is zorgt voor extra ventilatie

·         Luchtgaten in de bril of lenzen zorgen voor extra ventilatie

 

Tip: Houd je skibril ook op in de lift!

Cilindrisch of sferische lenzen

Het grote verschil tussen een cilindrische of sferische lens zit hem met name in de bolling van de lens Een cilindrische lens bolt van links naar rechts en geeft een breed gezichtsveld. Een sferische lens heeft daarnaast ook een bolling van boven naar beneden. Doordat dit meer de natuurlijke vorm van je oog volgt, wordt het beeld nog minder vertekend dan bij een cilindrische lens en dit zorgt voor zeer helder zicht. 

Fotochromatische lenzen

Omdat het weer op wintersport vaak zeer wisselend en onvoorspelbaar is, heb je voor optimaal zicht zowel een skibril voor zonnig als voor slecht weer nodig. Een optie is om een skibril te nemen waarvan de lens te verwisselen is.

 

Voor wie geen zin heeft zijn skibril of lens te wisselen, zijn er ook skibrillen met fotochromatische (meekleurende) lenzen. Deze passen zich automatisch aan naar de hoeveelheid licht. Zo heb je een mooi- en slecht-weer-bril in één.

Polariserende lenzen

Om schitteringen van water en sneeuw tegen te gaan wordt vaak een spiegelende coating gebruikt. Dit is een eenvoudige oplossing, maar coatings kunnen kwetsbaar zijn. Een andere optie is een polariserende lens. Hierbij wordt een groot deel van de schitteringen niet teruggekaatst door de coating, maar gefilterd door de lens zelf.