WIJ HELPEN JE DE JUISTE SKIHELM KIEZEN!

Hoe gecontroleerd je zelf ook van de piste af gaat en hoeveel ervaring je ook hebt, een skihelm is de bescherming bij uitstek voor iedereen op wintersport. Er zijn altijd wel een paar waaghalzen, snelheidsduivels en wintersporters met minder, en soms geen enkele controle. Met een skihelm of snowboardhelm op wordt de impact bij een botsing beperkt en hoofd- en hersenletsel geminimaliseerd. Een helm is een echte must.

 

Het belangrijkste waar je op moet letten bij een skihelm is een goede pasvorm. Je kunt kiezen uit helmen met een in-mold, hardshell of hybrid constructie. Verdere mogelijkheden zijn Muti Impact of MIPS/SPIN.  

 

Een skihelm is winddicht en lekker warm. En mocht je het juist snel te warm hebben dan zijn er diverse modellen met genoeg (regelbare) ventilatie. Bovendien kun je kiezen voor verschillende kleuren en modellen, waardoor het onderdeel wordt van de rest van je wintersportoutfit.

 

Je kan ook kiezen uit een skihelm met vizier. Een skihelm met vizier heeft verschillende voordelen, namelijk dat je geen losse skibril hoeft mee te nemen naar de piste en je vizier beslaat minder snel omdat er gemakkelijk lucht bij komt. Verder heeft een skihelm met vizier een breder gezichtsveld vanwege het grotere oppervlakte en als het goed weer kan je het vizier makkelijk omhoog doen en hoef je niks op te bergen.

3 voordelen van een écht goede skihelm

In-mold

In-mold skihelmen zijn qua constructie het meest eenvoudig om te maken. Schuim wordt onder hogedruk tegen de buitenschaal gespoten. Deze helmen zijn licht van gewicht, vangen prima schokken op bij valpartijen maar zijn slecht bestand tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. 

Hardshell

Hard-shell helmen bestaan uit twee losse lagen. De zachte schuimlaag is in tegenstelling tot In-mold helmen los aangebracht in de harde schaal. Hard-shell helmen bieden door deze constructie meer bescherming tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Door de hard-shell zijn ventilatiegaten wel minder gebruikelijk. Hard-shell’s zijn wel iets zwaarder dan in-mold, maar ook duurzamer in gebruik. Hard-shell skihelmen worden vaak gebruikt door de offpiste skiër en snowboarders.

Hybrid

Hybride skihelmen zijn qua bouwwijze een mix van in-mold en hard-shell helmen. Op de plekken waar comfort het meest belangrijk is wordt in-mold technologie gebruikt terwijl op plekken waar penetratie van voorwerpen het meest waarschijnlijk is, wordt hard-shell technologie gebruikt. Hybride helmen zijn in ieder geval comfortabeler dan hard-shell helmen en veiliger dan in-mold helmen. Hybride skihelmen worden zowel door recreatieve als offpiste skiërs gebruikt. Deze geavanceerde hybride ski helmen bieden de beste bescherming waar je het nodig hebt, en blijven, door het lichte gewicht, zeer comfortabel om te dragen en hebben daarnaast prima ventilatie voorzieningen.

Multi-impact

Ga je off-piste en/of vaak op wintersport en ben je niet schuw van een beetje uitdaging, dan kan een Multi Impact skihelm de uitkomst bieden. Deze skihelmen zijn zo gemaakt dat ze meerdere kleine stoten kunnen opvangen Denk aan laaghangende takken en meerdere kleine valpartijen. Controleer je skihelm bij een flinke val altijd op schade. 

 

MIPS / SPIN

Bij de meeste botsingen maakt je hoofd een rollende beweging. Skihelmen met het Multi-directional Impact Protection System (MIPS) vangen deze bewegingen op. Zo bieden ze extra bescherming. Dit soort skihelmen zijn met name voor de snelheidsduivels en gevorderden. Maar aangezien je op ski’s snel hogere snelheden behaalt kan een MIPS helm nooit kwaad. SPIN is een vergelijkbare techniek van het merk POC.

Pasvorm

Het belangrijkste van de helm is natuurlijk de pasvorm. Deze mag zeker niet te los maar ook niet te straks zitten. Een knellend gevoel en hoofdpijn kunnen je wintersportavontuur behoorlijk verpesten.

Pas de helm ook in combinatie met je skibril. Zorg dat ze beiden goed op hun plek blijven zitten en vooral goed aansluiten. Pas ook even de helm, zonder het bandje onder je kin vast te maken. Kun je je hoofdschudden en voorover buigen zonder dat de helm verschuift? Voelt de helm comfortabel en niet te strak aan? Dan heb je een goede helm te pakken. 

Vervangen

De skihelm is zo gemaakt dat het een klap kan opvangen en je hoofd beschermt bij een val of botsing. Het polystyreen (piepschuim) deukt in en veert niet meer terug. Daarom moet een skihelm na een botsing vervangen worden. 

Het materiaal van een skihelm is gevoelig voor warmte, uv-straling en chemische middelen. Laat je zonnebrand goed intrekken voor je je helm op zet. En bewaar je helm het liefst op een koele plek uit de zon. In verband met materiaalmoeheid wordt geadviseerd een helm uiterlijk elke vijf jaar te vervangen. 

 

Enkele van de beste wintersportmerken