Hoe kies ik een skihelm

Een skihelm is niet alleen heel belangrijk voor je bescherming tijdens wintersport, het is tegenwoordig in veel landen ook verplicht. Het is belangrijk om een goede ski- of snowboard helm te vinden die niet alleen een coole look heeft, maar vooral goed past op jouw hoofd. Bij het kiezen van jouw skihelm kan je op een aantal punten letten. Zorg dat je er ook een paar test in een van onze winkels. De maatvoering is namelijk niet bij ieder merk altijd hetzelfde. Een goed zittende helm voorkomt irritaties en ik een stuk veiliger dan een helm die niet goed zit.

Advies voor de snelle kiezer

Skiën

Type: In-mold / hybride
Voorkeur: MIPS / SPIN

 

Snowboarding

Type: In-mold / hardshell

Voorkeur: MIPS / SPIN

 

Off-piste

Type: Hardshell / hybride

Voorkeur: Multi-impact & MIPS / SPIN

De stappen voor het vinden van je skihelm

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Activiteit

Wat ga ik doen?

Stap 2

Pasvorm

Waar moet ik op letten?

Stap 3

Type

Welke constructie heb ik nodig?

Stap 4

Voorkeur

Welke componenten wil ik?

Activiteiten

Wat ga ik doen?

Welke helm jouw hoofd het beste beschermt hangt erg af van wat je gaat doen. Een skiër op de piste heeft minder kans op een val tegen een rots dan een off-piste skiër. Wel kan deze misschien meer kleine klappen maken door de drukte op de afdaling.

Skiën

Lekker met je ski’s de piste af. Veel Nederlanders maken minimaal een keer per jaar wel een tripje naar de hoge besneeuwde bergen om met familie of vrienden de piste af te gaan en te genieten van de mooie omgeving. Het kan zijn dat je voor de eerste keer de piste af gaat of dat je al een gevorderde bent.

Snowboarding

Naast skiërs zijn er ook veel snowboarders te vinden op de piste. Hierbij ga je niet de bergen af op twee latten maar met je voeten op een board. Snowboarden vereist een hele andere techniek dan skiën maar buiten het board en de schoenen is de rest van de uitrusting vrijwel hetzelfde. Wel doen snowboarders vaak meer trucjes tijdens hun afdaling waarbij het bij skiërs om snelheid gaat.

Off-piste

Steeds meer mensen wagen zich op wintersport buiten de gewaande paden. Letterlijk. Wanneer je op eigen houtje een berg opzoekt en je weg door de sneeuw naar beneden bepaalt dan ben je aan het off-piste skiën of snowboarden. Dit kan heel gevaarlijk zijn doordat deze gebieden ruig zijn en de sneeuw niet geprepareerd is. Doe dit dus niet alleen en zorg dat je voldoende ervaring hebt. Vergeet ook niet de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Pasvorm

Hoe moet de helm zitten?

Bij het kiezen van je skihelm is het belangrijk om goed naar de pasvorm en maat te kijken. Het is bij een helm niet alleen belangrijk dat je de juiste maat koopt. Vooral de pasvorm kan erg per model verschillen. Zo kan een helm een ovale of ronde pasvorm hebben. Als je veel ruimte aan de zijkant over hebt kan je gaan voor een ovale pasvorm. Wanneer je juist veel ruimte aan de voor en achterkant over hebt kan je gaan voor een ronde helm. Het is belangrijk dat je helm lekker zit, anders gaat deze irriteren tijdens je skivakantie. Of je deze nu online bestelt of naar de winkel gaat om te passen; er zijn twee soorten testen die je kan doen om te kijken of de helm past.

 

Wiebeltest: met het kinbandje los kijk je of de helm dwars heen en weer kan bewegen op je hoofd. Dit moet niet of nauwelijks kunnen.

Val test: met het kinbandje los buig je voorover. Als de helm goed op je hoofd blijft zitten heb je de juiste maat.

 

Daarnaast mag de onderkant van de helm nooit je nek raken. Ook is het belangrijk dat je kinbandje goed past. Deze mag niet snijden in je huid maar ook zeker niet over je kin te schuiven zijn. Zorg ook dat deze altijd met één hand los te maken is.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Type

Welke constructie heb ik nodig?

Bij Bever hebben we drie type helmen. Deze helmconstructies hebben ieder een andere manier waarop ze gemaakt worden wat bijkomende voor- en nadelen heeft.

In-mold

Bij In-mold helmen wordt het schuim aan de binnenkant van de helm onder een hoge druk tegen de buitenlaag gespoten. Deze helmen zijn het eenvoudigst te maken maar zijn door de constructie erg licht. Ook vangen ze goed schokken op bij een valpartij. Een In-mold helm kan daarentegen niet goed tegen een klap van iets scherp, zoals bijvoorbeeld de punt van en rots. Dit kan de helm binnendringen.

Hardshell

Harsheld helmen, ook wel bekend als bombshell, worden gemaakt van twee losse lagen. In tegenstelling tot in-mold helmen is de schuimlaag los aangebracht op de harde buitenlaag. Door deze constructie zijn hardshell helmen wel goed bestand tegen een klap van een scherp object. Deze helmen zijn dan wel weer zwaarder dan in-mold helmen en hebben doorgaans minder ventilatiegaten.

Hybrid

Bij het maken van hybride helmen worden zowel de technieken van een in-mold en hardshell helm gebruikt. Op plekken waar comfort het meest belangrijk is wordt de in-mold bouwwijze gebruikt. Op plekken waar scherpe voorwerpen tijdens een val tegenaan kunnen komen worden als een hardshell gebouwd. Hierdoor zijn hybride helmen comfortabeler en bieden ze goede bescherming waar nodig. Daarnaast zijn ze ook licht in gewicht en hebben ze redelijk wat ventilatiegaten.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Voorkeur

Welke componenten wil ik?

Wanneer je hebt besloten welk type helm het beste bij jouw wintersport past, blijven er nog steeds een hoop helmen over. Je kan dan kijken naar de eigenschappen of componenten van een helm die jij belangrijk vindt.

Vizier

Je kan voor een skihelm met een vizier gaan. Het vizier zit aan de zijkant van de helm vast en is gemakkelijk omhoog of voor je gezicht te schuiven. In je pauze kan je deze dus omhoog doen om met je gezicht lekker in de zon te zitten. Een vizier vangt de zon op en beschermt je ogen. Bij deze helmen heb je dus geen skibril meer nodig. Meteen vizier heb je een breed blikveld. Doordat deze wat van het gezicht af zit heb je ook een vrijer gevoel, ventilatieruimte en kan je ook je gewone bril eronder dragen.

Ventilatie

Voldoende ventilatiegaten op een helm geven je hoofd de nodige ademruimte. Op de piste ben je fanatiek bezig en met de hele dag een helm op je hoofd ga je geheid zweten. Dit kan je een beetje inperken met ventilatiegaten. Zeker wanneer het zweet al snel langs je gezicht druipt kan dit waardevol zijn. Bij sommige helmen is de ventilatie zelfs regelbaar, zo bepaal jij hoe groot de gaten zijn of wanneer ze zelfs helemaal dicht zijn.

Multi-impact

Multi-impact helmen zijn, zoals de naam eigenlijk al een beetje verraad, gemaakt om meerdere kleine stoten op te vangen. Het gaat hierbij wel om kleine stoten zoals laaghangende takken of een zachte val. Na een grote valpartij kan je het beste altijd een nieuwe helm kopen. Voor freestyle- en freeride skiers kan je het beste een multi-impact helm nemen omdat je bij deze activiteiten de meeste kleine klappen of je helm hebt.

MIPS/SPIN

Skihelmen met het Multi-directional Impact Protection System (MIPS) vangen de bewegingen op die je hoofd maakt bij een botsing. Doordat de helm meebeweegt met deze rollende beweging wordt de klap beter opgevangen en ben jij extra beschermt. SPIN is een vergelijkbaar systeem van een ander merk.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Skiën

Type: In-mold / hybride
Voorkeur: MIPS / SPIN

 

Snowboarding

Type: In-mold / hardshell

Voorkeur: MIPS / SPIN

 

Off-piste

Type: Hardshell / hybride

Voorkeur: Multi-impact & MIPS / SPIN