Hoe kies ik sokken?

Een goede wandelschoen is niet af zonder de juiste wandelsok. Wees dus ook zorgvuldig bij het kiezen van je sokken. Zo is een dikke wollen sok niet de beste keuze voor een zomerse wandeling, maar wel ideaal om je voeten warm te houden. Je schoenen kunnen nóg zo goed zijn, maar met de verkeerde sokken kun je alsnog blaren en blessures oplopen.

De stappen voor het vinden van je sokken

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Activiteit

wat ga ik doen?

Stap 2

Materiaal

Welk materiaal heb ik nodig?

Stap 3

Pasvorm

Hoe moeten mijn sokken zitten?

Activiteit

Wat ga ik doen?

Er zijn veel verschillende wandelingen die je kunt maken. Voor het kiezen van je sokken is het vooral belangrijk om te bedenken hoe warm of koud het gaat zijn, en welke andere weersomstandigheden je tegen kan komen. Gaat het bijvoorbeeld regenen of ligt er sneeuw?

Casual

Wanneer je een paar sokken nodig hebt voor dagelijks gebruik hoeven deze niet zo technisch te zijn. Een casual sok kies je meer uit op het uiterlijk. Zo kan je gaan voor een opvallend patroon of juist een onopvallend paar. Wel is het fijn als de sok ademend is, zeker in de zomer. Zo worden je voeten niet te warm en zweterig. Let bij het kiezen dus vooral op de samenstelling van het materiaal.

Wandelen

Tijdens de meeste hikes en wandelingen heb je behoefte aan een dunne sok die je voeten niet té warm houdt. Wel moet de sok sneldrogend en ademend zijn, zo worden je voeten niet vochtig of te warm. Bij de meeste dagwandelingen draag je een type A, B, of A/B schoen. Deze schoenen gaan goed samen met een dunnere sok.

Expeditie

Als je uitdagendere tocht gaat maken door ruige gebieden, is een dikke en stugge sok beter.Uiteraard wil je dikke sokken om je voeten warm te houden, ook extra demping is fijn. Zeker bij je hiel, bal, en tenen zorgt demping voor extra comfort. Met een dikkere sok blijven je voeten goed warm, droog en comfortabel. Tijdens deze tochten draag je C of D schoenen waar een dikke sok perfect in past.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Materiaal

Welk materiaal heb ik nodig?

Voor wandelsokken zijn er twee materialen waar je uit kunt kiezen: synthetisch of wol. Als je sok van een ander materiaal gemaakt is, kan je zweet niet afgevoerd worden en blijft je voet nat. Hierdoor krijg je sneller blaren. Dit is natuurlijk geen optie voor goede wandelsokken.

Synthethisch

Synthetische sokken zijn vochtregulerend en slijtvast waardoor ze perfect zijn voor wandeltochten. Nylon onderscheidt zich in slijtvastheid. Acrylsokken hebben betere isolatie terwijl de Coolmax ideaal is voor warme dagen. Alle synthetische sokken zijn ook bestand tegen nare geurtjes.

Wol

De meeste sokken zijn gemaakt van wol of een mix van wol en synthetische vezels. Wol- en met name Merinowol- heeft een natuurlijke antibacteriële eigenschap waardoor nare geurtjes goed worden tegen gegaan. Zo kun je een hele tocht met één paar sokken doen. Ook zorgt de wol voor goede isolatie, zelfs als de sokken nat zijn. Wel is wol minder sterk en heeft het een lager vochtregulerend vermogen. Hier zijn synthetische vezels beter in waardoor een mix hiervan zorgt voor heerlijke wandelsokken.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Pasvorm

Wat zijn de externe factoren?

Om blaren tegen te gaan mag een sok nooit te groot zijn. De sok kan namelijk gevouwen gaan zitten wat gaat schuren. De maatvoering van wandelsokken heeft dan ook een kleinere maatvoering dan casual sokken. Als je toch tussen twee maten in zit, kies dan altijd voor de kleinere optie. Je weet al snel of een wandelsok goed zit; wanneer de hielzone mooi over je hiel heen valt ben je good to go.

Waar moet ik op letten?

Casual

 • Dunne sok
 • Ademend
 • Synthetisch of wol
 
 

Wandelen

 • Dunne sok
 • Synthetisch of wol
 • Vochtregulerend
 
 

Expeditie

 • Dikke sok
 • Hoge schacht
 • Wol(mix)
 • Demping
 • Isolatie