basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Skibrillen

Hoe kies je de juiste skibril

In de bergen is de UV-straling stukken hoger dan op zeeniveau. Daarnaast kan het weer er nogal snel omslaan. Felle zon, stuivende sneeuw en snijdende wind wisselen elkaar in hoog tempo af. Voor je ogen is het lastig zich hier continu op aan te passen. Een goede skibril is daarom noodzakelijk, zelfs als het zwaarbewolkt is. Ook bij minder goed weer dringen UV-stralen namelijk door de wolken heen.

Een prettige bril is je beste vriend tijdens het wintersporten. Een skibril sluit je gezicht beter af dan een gewone zonnebril, waardoor ongefilterd licht geen kans krijgt je ogen binnen te dringen. Ook beschermt ‘ie beter tegen kou, wind en onvoorziene valpartijen. Zeker bij slecht weer en de meer gewaagde manoeuvres ben je daarom beter af met een goede skibril.

 

Kies de juiste skibril

Advies van onze productspecialist:

Kies je skibril

Ben je op zoek naar een skibril, maar weet je niet goed waar je je keuze op moet baseren? Onze productspecialist je mee langs de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van precies de skibril die het beste bij jou en je wintersportvakantie past.

Tevreden en goed voorbereid op avontuur
Bij Bever Enschede hebben we een ruim assortiment op het gebied van wandelen, rugzaktrekkingen en kamperen. Onder onze medewerkers bevinden zich wereldreizigers, klimmers, wandelaars en kledingadviseurs die je goed adviseren bij al je vragen of je kunnen inspireren voor je volgende avontuur. We nemen de tijd om je wensen en doelen in kaart te brengen zodat jij tevreden en goed voorbereid op avontuur gaat. 

Routebeschrijving
Vanaf station Enschede kan je ons met bus 1 richting Wesselerbrink of bus 73 richting Winterswijk bereiken. Bij beide buslijnen kan je uitstappen bij halte MST Haaksbergerstraat. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te lopen vanaf het station. Dan kan je ons met tien minuten wandelen bereiken. 

Parkeren
Als je met de auto komt kan je deze voor de deur betaald parkeren of in de parkeergarage Heek-West op een paar minuten wandelen afstand van onze winkel.

Wat kenmerkt een goede bril?

Een wintersportbril beschermt je ogen van voren en aan de zijkant zo goed mogelijk. Niet alleen tegen zonlicht, óók tegen sneeuw en ijs wanneer je in volle vaart naar beneden suist. 

De glazen moeten goed zicht geven, vooral in snel veranderend licht. En je wilt zo min mogelijk condensvorming in je bril.

  • Comfortabele pasvorm
  • Gezichtsveld
  • De lenstint

 

Waar let je op bij de aanschaf

De juiste bril moet lekker zitten, een ruim gezichtsveld bieden en goed beschermen tegen UV-straling.

  • Comfortabele pasvorm
  • Gezichtsveld
  • De lenstint

Comfortabele pasvorm 

Zorg tenminste dat je skibril lekker zit! Houd hierbij rekening met de aansluiting op je gezicht en ski-helm én voor een prettig aanvoelende binnenkant van je bril.

Een skibril kun je vaak goed dragen in combinatie met een helm. Skihelmen hebben vaak een houder waar de skibril door middel van een kliksysteem precies in past. Zo kun je gemakkelijk je skibril op- en afzetten zonder ‘m snel te verliezen.

Verstelbaarheid

 

Een skibril moet netjes aansluiten om je neus en de rest van je gezicht. Als de bril niet goed past vliegt ‘ie omhoog wanneer je bewegingen maakt met meer impact (zoals skiën of snowboarden over hobbels). Vaak kun je een skibril afstellen, zodat je ‘m mooi strak kunt dragen. Het is het prettigst wanneer deze verstelbare band gevoerd is; dan is de kans op huidirritatie en vastzittend haar het kleinst.

Binnenkant

 

Let erop dat de rand en de binnenkant van de bril zacht genoeg aanvoelen. Als het goed is, zijn deze gevoerd. Dit voorkomt schade aan je gezicht wanneer de bril onverhoopt ruw verschuift, bijvoorbeeld bij een valpartij.

Tevreden en goed voorbereid op avontuur
Bij Bever Enschede hebben we een ruim assortiment op het gebied van wandelen, rugzaktrekkingen en kamperen. Onder onze medewerkers bevinden zich wereldreizigers, klimmers, wandelaars en kledingadviseurs die je goed adviseren bij al je vragen of je kunnen inspireren voor je volgende avontuur. We nemen de tijd om je wensen en doelen in kaart te brengen zodat jij tevreden en goed voorbereid op avontuur gaat. 

Routebeschrijving
Vanaf station Enschede kan je ons met bus 1 richting Wesselerbrink of bus 73 richting Winterswijk bereiken. Bij beide buslijnen kan je uitstappen bij halte MST Haaksbergerstraat. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te lopen vanaf het station. Dan kan je ons met tien minuten wandelen bereiken. 

Parkeren
Als je met de auto komt kan je deze voor de deur betaald parkeren of in de parkeergarage Heek-West op een paar minuten wandelen afstand van onze winkel.

Match met je helm

 

Een skibril heeft alleen meerwaarde als deze goed over je helm past. Zet daarom altijd je helm op wanneer je je skibril voor het eerst past. Let er vooral op dat er geen luchtkier ontstaat bij je voorhoofd. Verder moet de verstelbare band van de skibril lang genoeg zijn om over je helm te passen zonder daarbij teveel opgerekt te worden.

Skibrillen voor brildragers

 

Draag je een bril om scherper te zien? Zoek dan naar skibrillen voor over een gewone bril heen; deze hebben hier aan de binnenkant extra ruimte voor. Je herkent dergelijke skibrillen aan de toevoeging ‘OTG’, over the glasses.

Gezichtsveld

Om goed te kunnen zien wat er op de piste gebeurt, doe je er goed aan een bril te kiezen waarmee je in ieder geval 180° om je heen kunt kijken. Hoe boller de lens van de bril, hoe beter dit mogelijk is.

 

De meeste goedkopere skibrillen hebben een platte lens of een lens die iets bolt van links naar rechts. Dit noemen we een cilindrische lens. Ze geven je een breder gezichtsveld en zorgen dat je scherper waarneemt, omdat licht in een rechte lijn je oog binnenkomt. Bekijk alle cilindrische lenzen

 

Wanneer de lens boller is, en dus eigenlijk de vorm van het oog volgt, spreken we van een sferische lens. Deze meer bolle lenzen volgen eigenlijk de vorm van je oog. Er weerkaatst op die manier geen hinderlijk zonlicht in je ogen. 

 

Ze geven je een breder gezichtsveld en zorgen dat je scherper waarneemt, omdat licht in een rechte lijn je oog binnenkomt. Dat is een voordelig op de piste, want zo kun je beter zien of er andere skiërs en snowboarders aankomen. Een ander voordeel van de sferische lens is dat zonlicht - wat door de weerkaatsing van de sneeuw van alle kanten op je gezicht valt - niet via de zij- en onderkant van de bril je ogen inkomt. Bekijk alle sferische lenzen.

 

De Lenstint

Is het je weleens opgevallen dat skibrillen in heel veel verschillende kleuren glazen verkrijgbaar zijn? Dit heeft een reden! In de bergen kan de hoeveelheid licht nogal eens verschillen. De glazen van je skibril moeten ten minste 90 procent van de UV-stralen tegenhouden. Vrijwel alle kleuren lenzen filteren het zonlicht, maar niet in dezelfde hoeveelheid. De mate waarin de lenstint zonlicht doorlaat, bepaalt de geschiktheid van de lens voor een bepaald type weer.

 

Weertype en lenstint

 

De vuistregel bij het kiezen van de kleur van je lens is: hoe meer zon, des te donkerder de lens, (en dus) hoe slechter het weer, des te lichter je lens. Geel en oranje bijvoorbeeld laten het meeste licht door, waardoor je het best contrast ziet in het landschap. Dit maakt deze kleuren erg geschikt in de sneeuwbuien, bij mist of laaghangende bewolking. 

De CE-norm bepaalt de hoeveelheid licht die een bril weg moet filteren en dus welke bril er bij welk licht het beste gedragen kan worden. Volgens deze norm zijn er vier categorieën lenzen. Deze kun je goed kunt koppelen aan de weertypen die je veel tegenkomt in de bergen. Je doet er bij het testen van je skibril goed aan om hem zowel binnen als buiten even te dragen. Let hierbij extra goed op de lens en check of deze zich aanpast. 

 

Deels bewolkt/sluierbewolking

 

Bij (sluier)bewolking en/of veel wind kies je het beste voor oranje of rode lezen, geschikt voor zwak licht. Een spiegelende coating is ook prettig; deze ketst het eventuele zonlicht af waardoor dit niet onverwacht fel in je ogen schijnt.

Bekijk de collectie normaal zonwerende skibrillen.

 

Zonnig:

 

Zonnig weer vraagt om roze of amberkleurige lenzen, geschikt voor gemiddeld licht. Een goudkleurige of rode lens kan eventueel ook. Gebruik géén oranje of geel; deze kleuren laten te veel licht door. Een spiegelende lens is bij zonnig weer een absolute must. Bekijk de collectie sterk zonwerende skibrillen.

 

Zeer zonnig: 

 

Op dagen waarop de zon op haar felst is, werkt een donkere lens het beste. Kies voor bruine of zwarte lenzen, geschikt voor fel tot extreem licht. Gebruik zeker géén oranje of geel; deze kleuren laten te veel licht door. Ook hier wil je sowieso een lens met een spiegelend effect.

 

Bij sommige brillen bestaat de optie om meerdere lenzen te gebruiken, zodat je de bril kunt aanpassen op de weersomstandigheid. De lenzen kun je dan gemakkelijk zelf vervangen. Houd je het liever bij één lens, neem dan een oranje of roze mét spiegelcoating. Bekik de collectie zeer sterk zonwerende skibrillen. 

Ons assortiment skibrillen

We hebben skibrillen in allerlei soorten en van verschillende merken. Twijfel je nog over de aanschaf van je skibril? Kom dan gerust langs in één van onze winkels of raadpleeg onze klantenservice; we helpen je graag.

Tips tegen beslagen glazen

Temperatuurverschillen tussen de buiten- en binnenkant van je bril veroorzaken condensvorming; knap lastig als je verder ready-to-go op de piste staat. Er zijn brillen met een ‘anti-fog’ coating die dit tegengaan. Bij een opgespoten coating moet je opletten dat je die er bij het schoon of droog maken van je bril niet per ongeluk afveegt. Liever laat je je bril dan gewoon opdrogen.

 

Bij brillen met een dubbele lens zijn twee lenzen geplaatst. Zo ontstaat er een extra luchtlaag die het verschil in temperatuur reguleert waardoor minder snel condensvorming optreedt.

 

Dubbele lens

 

Bij brillen met een dubbele lens zijn twee lenzen geplaatst. Zo ontstaat er een extra luchtlaag die het verschil in temperatuur reguleert waardoor minder snel condensvorming optreedt.