basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Wat zijn de verschillen tussen hardshell en softshell

Ze zeggen wel eens: Niets is zo veranderlijk als het weer’. Dat klopt, maar als je er op voorbereid bent, valt het allemaal wel mee. Te beginnen bij je jas. Of jassen, want natuurlijk mag je er meer hebben. We zetten de belangrijkste verschillende tussen een softshell en een hardshell voor je op een rijtje.

Softshell

De softshell jas is een laag tussen de isolerende laag en de buitenlaag in. Ben je actief bezig buiten? Dan is deze jas ideaal. Een softshell is winddicht en lekker warm. Ook trotseert ‘ie een klein buitje, maar beschermt minder tegen (aanhoudende) neerslag. Doordat een softshell niet altijd waterdicht is, is het ademend vermogen hoog. Zo ben je niet alleen beschermd tegen afkoeling die de wind veroorzaakt, maar ook tegen ophopend transpiratievocht in je kleding.

De meest verkochte softshells

Hardshell

Hardshell jassen hebben geen voering, ze bieden van zichzelf dus geen warmte. Het is een lichte, vaak water- en winddichte jas die goed ademt. Combineer een hardshell altijd met een tweede laag, bijvoorbeeld een fleece. De lucht die ontstaat tussen de jas en de laag eronder zorgt ervoor dat de jas isoleert en je het warm krijgt.

De twee soorten materialen die kunnen dienen als basismateriaal voor waterdichte stoffen zijn: een membraan/laminaat of coating.


Een membraan kan bestaan uit twee of drie lagen. Een twee-laags constructie is soepeler en daardoor niet zo geschikt voor rugzakgebruik aangezien de wrijving op de schouders relatief groot is. Een drie-laags membraan is zeer sterk en slijtvast, maar stugger. Deze constructie is geschikt voor rugzakgebruik. Het bekendste waterdichte membraan is Gore-Tex.
De kwaliteit van het ademend vermogen en slijtvastheid is bij een waterdichte coating meestal lager dan van de (duurdere) membranen.

De meest verkochte hardshells

Waterdichte jas wassen?

Heb je een waterdichte jas die niet meer zo waterdicht is? Dan is het misschien tijd om hem te wassen. En geen zorgen, dit kun je prima zelf doen. Als je tenminste het juiste wasmiddel gebruikt. Was je waterdichte hardshell of winddichte softshell niet met een normaal wasmiddel, maar met een wasmiddel ontwikkeld voor jouw specifieke technische jas. 

Altijd de juiste jas

Een waterdichte jas voor het wandelen in Schotland? Een extra, isolerende laag voor op die berg in de Alpen? De juiste jas heb je altijd bij de hand, door onze uitgebreide collectie jassen.