Herfst in je keuken: recept voor wildpluksoep van tamme kastanjes en paddenstoelen

De herfst is een gulle gever. Planten, bomen en struiken hebben een zomer lang zonlicht opgespaard en daar pluk je nu – letterlijk – de vruchten van. Kom je na een actieve herfstwandeling thuis met een mand vol zelfgeplukt en - geraapt lekkers – kastanjes, noten, paddenstoelen*, bramen – maak er dan meteen een smakelijk maaltje van. 

 

Pof gezellig kastanjes, pruttel bramen en bessen tot een dikke jam of trek een volle, romige paddenstoelensoep in een stevige rvs-kookpan. Zo haal je de smaken en geuren van het seizoen in huis.

Een stevige rvs-kookpan, zoals de Bo-Camp Flair 4 Plus is ideaal voor het maken van soep of jam. De hittebestendige handvaten blijven ook na een lange kooktijd koel en het non-reactieve rvs-materiaal zorgt ervoor dat een metaalsmaakje achterwege blijft. En schijnt het avondzonnetje nog even, dan zet je hem dankzij zijn smalle, hoge formaat zo op je brandertje buiten. Je perfecte keukenhulp bij onvoorspelbaar herfstweer.

6 PERS./45 MIN. (EXCL. KASTANJES POFFEN)/ VOOR- OF LUNCHGERECHT

Ingrediënten

  • 200 g geraapte tamme kastanjes in de schil (of 150 g gekookte kastanjes) 
  • 1 rode ui 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 bosje peterselie 
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie 
  • 200 ml rode wijn 
  • 1 blik tomaatblokjes (400 g) 
  • 800 ml groente- of paddenstoelenbouillon 
  • 100 g chorizo 
  • 250 g (zelfgeplukte*) paddenstoelen 
  • zout en peper 
  • crème fraîche, voor erbij (optioneel)
  • knapperig brood, voor erbij

Zo maak je het

  • Heb je de kastanjes zelf geraapt, kerf dan met een scherp mes een sneetje in de schillen. Je kunt ze laten garen door ze 30 minuten in een pan kokend water te leggen. Poffen kan ook. Leg de kastanjes in een enkele laag op een braadslee en pof ze circa 30 minuten in een oven op 200 °C of op de barbecue (wacht tot de schillen zijn opengebarsten). Laat de kastanjes goed afkoelen, pel de schillen eraf en verwijder de bruine velletjes. (Gebruik je gekookte kastanjes uit de winkel, dan kun je deze stap overslaan.)
  • Snijd de rode ui en knoflook fijn en hak de gare kastanjes in kleine stukjes. Snijd de steeltjes van de peterselie fijn. Hak het peterselieblad grof en zet apart.
  • Verhit de olie in een kookpan. Fruit hierin de rode ui, knoflook en peterseliesteeltjes op laag vuur in 5 tot 10 minuten glazig. Blus af met de rode wijn. Voeg de kastanjes, tomaatblokjes en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 15 minuten zacht koken.
  • Snijd intussen de chorizo in kleine blokjes en bak ze op middelhoog vuur uit in een koekenpan. Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en roerbak ze op hoog vuur in het chorizovet. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
  • Proef de soep en breng op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren tweederde van de paddenstoelen-chorizomix door de soep. Je kunt de soep zo laten, even kort pureren voor een chunky bite of helemaal glad pureren voor een romig, dik resultaat.
  • Doe de soep in kommen en schep op elke kom een lepel paddenstoelen-chorizomix en eventueel een lepel crème fraîche. Bestrooi met peterselieblad en serveer met knapperig brood om erin te dopen. Drink er de rest van de fles rode wijn bij.

Vega-variant

Liever geen vlees? Laat dan de chorizo weg en roerbak de paddenstoelen in 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie met een extra teen knoflook (fijngehakt). Volg verder het recept zoals hierboven beschreven. Meer lekkere recepten vind je op ons blog.

Tip


Lekker voor op het knapperige brood: tijm-citroenboter. Prak een half pakje boter met de fijngeraspte schil van ½ citroen, het fijngehakte blad van een bosje tijm en zeezoutvlokken naar smaak.

* Let op met het plukken van paddenstoelen. Neem altijd een paddenstoelenboek mee als je op pad gaat en pluk alleen exemplaren waarvan je 100% zeker bent dat ze eetbaar zijn én dat het mag.

Dit artikel verscheen ook in de herfsteditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.