Winter en weerstand: een wintervisrecept
Met de griepgolf die heerst in heel Nederland, is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Gezond eten is daar natuurlijk een onderdeel van. Zo zorg je dat je weerstand op peil blijft. Om goede vitamines, vetten en andere voedinggstoffen binnen te krijgen, hebben we een heerlijk winterrecept voor je uitgezocht: forel op de barbecue.
De forel is een lekkere, gezonde vis die je in Nederland en België kunt vangen. Kirsten van den Berg, managing editor van tijdschrift Mens Health, kent als geen ander de gezondheidsvoordelen van deze vis.
De voordelen van forel zijn:
- Forel bevat een berg omega-3 vetzuren (meer dan 500 milligram per 100 gram) die je hart- en vaatstelsel gezond houden.
- Kalium is een belangrijke voedingsstof die ten overvloede aanwezig is in de vis. Kalium houdt je bloeddruk op peil en kan zelfs helpen bij het ondersteunen van je spierkracht, stofwisseling en de zenuwfunctie.
- Forel bevat een rijk scala aan B-vitamines, die naast je lichaam zelfs je brein kan ondersteunen. Vitamine B6 ondersteunt je lichaam bij de aanmaak van chemicaliën die hersencellen beter met elkaar laten communiceren en je humeur verbetert.
- Last but not least: de vis bevat minder kwik dan de meeste vette vissoorten (zoals bepaalde soorten tonijn), waardoor je forel prima twee keer per week veilig kunt eten.
Bereiding van het recept
Forel smaakt van zichzelf al erg goed en laat zich makkelijk bereiden op de winterbarbecue.
Stap 1: Warm de BBQ goed op.
Stap 2: Snijd de forel een paar centimeter diep in.
Stap 3: Wrijf de forel in met een beetje olijfolie en kruid ‘m stevig met peper en zout.
Stap 4: Zorg dat het rooster goed schoon is, zodat de huid niet blijft plakken.
Stap 5: Laat de forel voorzichtig 6 minuten op één kant garen, totdat de huid mooi bruin is en draai de vis daarna om. Laat ook de andere kant 6 minuten garen en haal ‘m vervolgens van de barbecue.
Stap 6: 6. Knijp een citroen uit over de vis en kruid ‘m naar smaak met tijm of rozemarijn.
Eet smakelijk!
Eet je liever binnen? Bak dan je forel met boter in de pan, binnen 8 tot 10 minuten is hij klaar. Net zo makkelijk.
Klinkt als een lekker recept, right? Check deze 5 (buiten)recepten voor nog meer heerlijkheid die je deze winter (met een Dutch Oven) kunt maken. Of ga terug naar ons blog.
Dit artikel verscheen ook in de wintereditie 2018/2019 van ons outdoormagazine Buitentijd. Om meer te lezen neem je hier een kijkje in de digitale versie, of je neemt hem mee in een van onze winkels.
Tekst: Leroy van den Berg
