Buitenpraat: fanatiek fietser en reisblogger Aniek over fietsend genieten van buiten

Als je Aniek Rooderkerken (33) niet kent als fanatiek en succesvol fietser, dan ken je haar vast wel als reisblogger. Onder de noemer avontuuropreis deelt ze online reisverhalen en tips voor prachtige fietstochten en hikes. En dus wilden we per se een Buitenpraat met Aniek doen. 

 

Aniek gaat als een speer. Op de vlakte van Battle Mountain (Nevada) vestigde ze een Nederlands record in een door TU Delft ontwikkelde ligfiets. Online maakt ze vaart met haar Instagramaccount (@avontuuropreis) en blog (avontuuropreis.com). Je begrijpt: kennis over buiten en sporten, díe heeft ze wel op zak. 

1. Hoe vind jij nu mogelijkheden om van buiten te genieten?

“Ik heb de afgelopen tijd vooral gezocht naar wat nog wél kon, en dat bleek nog best wat. Om te kunnen blijven trainen, heb ik mijn fiets binnen op een trainstandaard gezet. En ik zet soms m’n hometrainer in de tuin om buiten te kunnen trainen. Eropuit met mijn fiets, dat doe ik op andere momenten dan ik gewend ben. Ik spring bijvoorbeeld lekker vroeg op de fiets, om een uur of zes ‘s ochtends.” 

2. Van welke buitenmomenten geniet je het meest?

“Zo ‘s ochtends vroeg gaan fietsen, is heerlijk. Het is heel rustig en je ziet het langzaam lichter worden. Rijd je door het bos, dan hoor je ook nog eens ‘t bos ontwaken. Echt genieten is dat.

 

Mountainbiken doe ik ook heel graag. Mijn favoriete routes liggen op de heuvelrug bij Zeist en Austerlitz, maar door de droogte zijn daar veel paden gesloten. Via de app Komoot zoek ik naar nieuwe paden. Ook leuk: gewoon gaan fietsen bij jou in de buurt en dan paden inslaan die er mooi uitzien. Zo op ontdekkingstocht gaan, kan ik iedereen aanraden. Ik ben de afgelopen weken op prachtige plekken geweest die ik normaal gesproken voorbij zou zijn gegaan. Bijvoorbeeld mooie paden tussen Woudenberg en Leusden, en nog relatief onbekende plekken op de Utrechtse Heuvelrug.” 

3. Wat zijn jouw tips voor fietsers om lekker te blijven trainen en van (buiten) fietsen te genieten?

“Thuis heb ik een Tacx Neo opgesteld, waarmee ik in virtuele werelden kan fietsen. Hier kan ik heel efficiënt mijn trainingen doen, zodat mijn ritten buiten echt lekker relaxed zijn. Buiten sporten doe ik wanneer ik geen grote drukte verwacht. Om een uur of tien is het vaak al flink druk in het bos, en dus raad ik aan om daarvóór al een paar uur te gaan fietsen. Wat je dan echt nodig hebt is goede fietsverlichting en een fijne thermoskan met koffie, zodat je een fijn plekje in het bos kan zoeken voor je ochtendkoffie. En die smaakt in het bos extra lekker.” 

 

Is jouw fietsuitrusting al compleet? Mocht ‘ie aanvulling of een opfrisser nodig hebben, check dan zeker even onze top 10 fijne fietsproducten. Of gebruik een van onze keuzehulpen voor fietsspullen, bijvoorbeeld voor de beste fietstassen

4. Uit welke podcasts over fietsen en reizen haal jij je inspiratie?

“Ik luister graag naar de podcast Avontuurlijke Vrouwen, van Antonette Spaan. Zij interviewt vrouwen die avontuurlijk reizen en leven. Zo sprak ze met Miriam Lancewood die de Achterhoek verruilde voor het verlaten Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. 

 

Reisgenoten, van Niels de Jager en Daisy Scholte, luister ik ook graag. Zij vertellen over bijzondere bestemmingen én duurzaam reizen en leven. Een fijne aflevering is die over het beklimmen van de Kilimanjaro. Het lijkt me machtig mooi om die ooit te beklimmen. Zeker nu die droom verder weg is dan ooit, is het fijn om er verhalen over te horen. En Daisy weet het echt tot leven te brengen.” 

5. Je staat vast te popelen om weer op reis te gaan. Waar wil je als eerste naartoe?

“De afgelopen weken heb ik al een mooie bikepackingtrip door Schotland uitgetekend. Dus zodra het kan, neem ik de ferry vanaf Amsterdam en fiets ik vervolgens door de Highlands. Op zoek naar Nessie. 

 

Maar avontuurlijk reizen kan ook dichter bij huis. Zodra de paalkampeerplaatsen en campings weer open gaan, heb je de perfecte omstandigheden voor een micro adventure: na je werk je slaapzak en tent op je fiets laden, naar je kampeerplek fietsen en dan een mooi boek lezen of fijne podcast luisteren. En als je vroeg opstaat om weer naar huis te fietsen, ben je de volgende dag weer op tijd thuis voor je werk!” 

Meer inspiratie (en advies!)

In deze serie interviewden we eerder al Hanne van Vogelbescherming, natuurfotograaf Claire, actieve natuurliefhebber Mark en Eva & Nicola van Backtonature. Klik op hun namen voor meer Buitenpraat en buitentips. Claire vertelt bijvoorbeeld hoe jij – binnen of buiten – de mooiste natuurfoto’s maakt. En Hanne verklapt hoe je vogels en andere dieren je tuin in lokt.

 

Wat zijn jouw tips voor andere buitenmensen? Deel ze online en gebruik daarbij #buitenzitvanbinnen. De tofste foto’s delen we op onze Instagrampagina. Hier plaatsen we ook een paar keer per week tips om buiten naar binnen te halen. Wil je advies over bijvoorbeeld fietsen en kamperen, dan kun je een afspraak maken voor video shopping of personal shopping. Zelf online advies inwinnen kan ook, zie hiervoor onze keuzehulppagina's.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.