Buitenpraat met natuurfotografe Claire Droppert – Wat doet, luistert en kijkt zij om buiten naar binnen te halen?

Ben je normaal gesproken veel buiten, dan is het wennen geblazen om nu veel binnen te zitten. In deze nieuwe serie vragen we buitenmensen hoe zij hiermee omgaan. Vandaag: Claire Droppert (43), populair fotografe (303K volgers op Instagram) met een passie voor natuur. Ze deelt hoe zij het binnen zitten slim benut, geeft fotografietips en vertelt wat ze als eerst gaat doen als we weer volop naar buiten kunnen.

 

Claire is liever buiten dan binnen. Als freelance fotografe gaat ze vaak de natuur in om mooie foto’s te schieten en tot rust te komen. Toch houdt ze ’t thuisblijven prima uit. Hoe? Waren wij ook benieuwd naar!

1. Een periode met heel veel thuisblijven… Wat vind jij daarvan?

“De tijd die ik nu heb, gebruik ik voor andere dingen dan normaal. Zo kom ik er eindelijk aan toe om al mijn foto’s uit te zoeken en goed te archiveren. Door de jaren heen heb ik zo ontzettend veel beelden geschoten. Foto’s maken van de natuur geeft me rust in mijn hectische leven; het zorgt voor balans tussen doorrazen en stilstaan. Omdat ik zo vaak op zoek ga naar die stilte, heb ik bergen foto’s verzameld waar ik nog niets mee heb gedaan. 

 

Wat ik zo leuk vind aan het archiveren, is dat ik allerlei buitenmomenten herbeleef. En ik kom beelden tegen die ik compleet vergeten was. Vorig jaar maakte ik een video van een mistig weiland met op de achtergrond de skyline van Rotterdam. Prachtig! Je ziet natuur en stad wakker worden, hoort en ziet vogels vliegen. Ik keek ernaar en was weer even terug. 

 

Als we nog lang thuis moeten blijven, kan ik mijn voorraad beeldmateriaal ook gaan bewerken. Dan heb ik straks een geordend archief met beelden die ik weer kan gebruiken. Ik maak me kortom klaar voor een frisse, nieuwe start.” 

De skyline van Rotterdam vanaf de Schieveense weilanden, achter Rotterdam The Hague Airport (februari 2017)

2. Wat zijn jouw geluksmomentjes in deze weken?

“Als ik hele dagen binnen zit, word ik gek. Daarom maak ik nu iedere dag een wandeling in de buurt. Ik heb mezelf beloofd om steeds een andere route te nemen, zodat ik elke dag een nieuw stukje ontdek. Dat doe ik in de natuur ook het liefst: de onbekende paden inslaan en ontdekken wat daar te zien is. Veel leuker dan de gebaande paden, vind ik. 

 

Mijn telefoon gaat altijd mee voor het geval ik iets wil vastleggen. Want echt: je komt meer tegen dan je denkt. Vechtende muizen bijvoorbeeld. Die zag ik gewoon in een boom in een Rotterdams park! Eerst dacht ik dat het vogels waren, maar nee: muizen die elkaar achternazaten en rollend in het gras belandden. Ik heb het idee dat dieren zich meer laten zien nu het minder druk is buiten.  

 

Dat het minder druk is, is trouwens ook heel fijn voor de paar opdrachten die ik nog heb lopen. Een belangrijk thema in mijn foto’s is stilte. Die vind ik nu natuurlijk heel makkelijk. Plus: ik hoef geen vliegtuigstrepen weg te shoppen of te ontwijken.” 

Nog op zoek naar wandelschoenen voor een ommetje in de buurt? Of juist voor een fijne wandeling in de natuur? Check onze keuzehulp en vind de beste schoenen voor jou!

3. Wat zijn jouw tips voor andere buitenmensen om juist nu van buiten te genieten? Heb je tips voor (amateur)natuurfotografen?

“We zijn allemaal stilgezet. Dat voelt vervelend, maar het is gewoon noodzakelijk nu. Ik probeer het positief te bekijken en denk dat het een mooie kans biedt om oog te hebben voor waar we normaal gesproken aan voorbijgaan. Die muizen bijvoorbeeld: normaal gesproken had ik die niet gezien. Maar nu ik de tijd neem, vallen dat soort dingen op. 

 

Wat heel leuk is om nu te doen, is macrofotografie. Dus details van heel dichtbij fotograferen. Kinderen vinden dit vaak superleuk, en het is nog leerzaam ook. Je hoeft er niet per se voor op pad, je kunt bijvoorbeeld insecten en planten uit je tuin of op je balkon als onderwerp nemen. Op anderhalve vierkante meter is al ontzettend veel moois op de foto te zetten. Maar ’t kan ook binnen: heb je weleens gezien hoe mooi de binnenkant van een tulp eigenlijk is?!  

 

Het enige dat je nodig hebt, is een camera. Kan gewoon die van je telefoon zijn. En een zaklamp, voor als je wat extra licht nodig hebt. Naast goede belichting is het belangrijk om je camera heel stil te houden. Verder zou ik gewoon lekker gaan proberen. Wil je wat meer techniek leren: online zijn veel tutorials voor macrofotografie te vinden.” 

De Schieveense weilanden, achter Rotterdam The Hague Airport (oktober 2016)

4. Met welke media vermaak jij je op dit moment?

“National Geographic organiseerde een tijdje geleden een fotowedstrijd voor kinderen. Kinderen hebben zó’n bijzondere manier van naar de natuur kijken, en dat zie je in de foto’s die ze maken. De ingezonden foto’s zijn echt de moeite waard om te bekijken. Ze staan allemaal online. Verder vind ik het boek Het verborgen leven van bomen een aanrader. Een Duitse boswachter vertelt hierin hoe bomen in elkaar zitten, hoe ze voor elkaar zorgen en met elkaar communiceren. Heb je deze informatie op zak, dan ga je toch anders naar bomen kijken.”   

5. Wat is het eerste dat je buiten gaat doen als de crisis voorbij is?

“Mijn familie weer bezoeken in Ierland. Ik kijk uit naar het moment dat ik hen weer zie en de fantastische natuur daar weer te beleven. En daarna zou ik willen kamperen. Wakker worden met vogels om me heen en een camera in mijn handen om meteen de natuur in te gaan – dat mis ik nu wel. Aan de Zweth bij Delft zit bijvoorbeeld een leuke, kleinschalige camping, of in de Hoeksche Waard. Ik kan niet wachten!” 

Schapen in de Schieveense weilanden, achter Rotterdam The Hague Airport (november 2016)

Laten we elkaar inspireren

En jij, buitenmens met je buitenwens, wat doe jij in deze bijzondere periode? Deel jouw geluksmomenten online en gebruik daarbij #buitenzitvanbinnen. De tofste foto’s delen we op onze Instagram- en Facebook-pagina. Hier plaatsen we ook een paar keer per week tips om buiten naar binnen te halen. Wil je advies over bijvoorbeeld wandelen en kamperen, dan kun je een afspraak maken voor video shopping of personal shopping. Zelf online advies inwinnen kan ook, zie hiervoor onze keuzehulppagina's

De drie natuurfoto's in dit artikel zijn gemaakt door Claire. Wil je meer van haar werk zien? Check haar prachtige feed op Instagram. Je kunt van sommige foto's ook mooie prints bestellen, zie hiervoor claireonline.nl.

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.