GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

knopenleggen_header

5 knopen die iedere buitengek zou moeten kennen

In deze tijd van hyperslimme digitale gadgets bedenk je misschien niet dat touw nog altijd een essentieel hulpmiddel is in de buitensport. Dus of je nu een klimmer, een zeiler of een bushcrafter bent, het is best handig om een aantal knopen te kunnen leggen. Hierbij de 5 knopen die elke buitengek zou moeten kennen.

Sommige dingen zijn gewoon de moeite waard om te leren. Omdat je nooit weet wanneer ze van pas komen, bijvoorbeeld. Of omdat het gewoon cool is om te kunnen. Je basiskennis knopen leggen is zo’n ding. Het zonder teveel moeite ergens een touw aan kunnen vastmaken (of een touw aan een ander touw) is namelijk een vaardigheid waar je je leven lang plezier van hebt. Kun jij deze 5 knopen leggen?

1. Paalsteek - om een stevige lus te maken

Met deze knoop maak je een vaste lus aan het eind van een touw. Deze lus kun je dan ergens overheen gooien, of door een ring halen om vervolgens iets vast te maken.

 

Hoe?

 • Maak een lus met het uiteinde van het touw in je linkerhand (zorg dat je niet een te kort uiteinde overhoudt) 
 • Haal het uiteinde van het touw dat je in je rechterhand hebt van achter naar voor door de lus die je in je linkerhand hebt
 • Haal hem vervolgens achter het deel wat je in je linkerhebt hebt langs
 • Trek het rechteruiteinde van voor naar achter terug door de lus
 • Trek aan de twee uiteinden om de knoop vaster te maken

Bekijk de video hieronder voor een demo.

2. Trompetsteek - om een (te) lange lijn tijdelijk in te korten

Met een trompetsteek kun je een lang stuk touw of lange lijn (tijdelijk) een stuk inkorten of strak te trekken, zonder het touw daadwerkelijk korter te hoeven maken. Ook kun je de trompetsteek gebruiken om een versleten gedeelte in het midden van een lijn te ontlasten.

Gebruik deze knoop alleen voor lijnen die continu onder spanning staan. Haal je spanning van de lijn af of wisselt de mate van spanning op de lijn, dan schiet de trompetsteek weer los.

De steek bestaat eigenlijk uit een bundel touw, waar aan beide einden een lus de bundel ‘fixeert’. De bundel kan van een zo groot aantal slagen worden gemaakt als nodig is om het touw in te korten, maar de wijze van fixeren aan de beide einden van de bundel maakt het de trompetsteek.

 

Hoe?

 • Maak drie gelijke lusjes in een touw, zorg dat ze elkaar deels overlappen
 • Haal de linkerkant van het middelste lusje door de voorkant van de voor jou meest linkse lus, en de rechterkant van het middelste lusje door de achterkant van de meest rechtse lus
 • Trek de knoop strak

That's it! Check de video hieronder om de knoop stap voor stap mee te kunnen doen:

3. Platte knoop - om twee eindjes tijdelijk aan elkaar te knopen

Een good old one. Deze knoop is simpel, snel en vooral goed te gebruiken met touwen waar geen al te grote kracht op staat. Met een platte knoop maak je twee touwen van een vergelijkbare structuur en dikte aan elkaar vast. Belangrijk is dat de touwen niet te glad mogen zijn.

 

Je kunt de platte knoop ook gebruiken om de twee uiteinden van eenzelfde lijn aan elkaar vast te maken en zo een touwcirkel te creëren.

 

Hoe?

 • Neem twee touwen en leg het rechtertouw over de andere (of neem twee uiteinden van hetzelfde touw)
 • Vouw het touw in je rechterhand onder het touw in de linkerhand door, zodat het uiteinde van het touw in je rechterhand naar links wijst (en andersom)
 • Het uiteinde van het touw in de rechterhand zou nu naar links moeten wijzen (en andersom). Wat je nu hebt is dezelfde basis als het begin van een knoop in de veters van je schoen 😊
 • Leg het touw dat je aanvankelijk in je rechterhand had, over het andere touw. Het uiteinde van dit touw bevindt zich aan het begin van deze stap aan de linkerkant, maar het is nog steeds het touw dat oorspronkelijk rechts zat, dus is het het touw dat je hier er overheen legt
 • Trek het oorspronkelijke rechtertouw onder het andere touw door
 • Trek stevig aan beide uiteinden om het strak te trekken. Belangrijk hierbij is dat je alle vire de uiteinden met een gelijmatige kracht aantrekt Doe je dat niet, dan houdt de knoop zijn vorm niet goed vast en kan het zelfs gebeuren dat de knoop losraakt
 • Controleer je platte knoop. Je zou nu een nette, gelijkmatige knoop moeten hebben uit twee lussen waarvan de ene lus als het ware om de andere lus ‘grijpt’.

  Je kunt een platte knoop gemakkelijk weer losmaken: pak het ronde deel, de bocht, van elk onderdeel en trek deze uit elkaar. Bekijk de video hieronder voor een volledige instructie.

4. Achtknoop - om te voorkomen dat een touw door een opening gaat

De achtknoop leg je aan het einde van een lijn om een ‘stop’ te creëren, dus om te voorkomen dat de lijn door een opening schiet. Je vergroot eigenlijk de doorsnede van de lijn op de plek van de knoop. Handig: de vorm van de knoop zorgt ervoor dat één van de touwen onder spanning gebracht kan worden zonder dat de knoop gaat verschuiven.

Hoe?

 • Maak in je touw of lijn een kleine lus, waarbij je ervoor zorgt dat het losse uiteinde bovenop ligt. Zorg dat het losse uiteinde bovenop ligt.
 • Haal het uiteinde van de nieuw gelegde lus onder de lijn door
 • Haal het uiteinde terug door de lus, je ziet nu je ‘8’ ontstaan
 • Trek de knoop aan
In de video hieronder zie je voorgedaan hoe je de achtknoop legt.

Bij het klimmen wordt vaak de dubbele achtknoop gebruikt. Zo krijg je een lus die niet verschuift maar toch gemakkelijk weer los te krijgen is. De knoop wordt vaak aan de klimgordel vastgemaakt. De dubbele achtknoop maak je door de ‘gewone’ achtknoop te leggen in een dubbelgevouwen uiteinde van een touw.

5. Vissersknoop - om twee lijntjes snel en forever aan elkaar te knopen

Met de visserknoop kun je twee touwen(uiteinden) met elkaar verbinden tot één langer stuk touw. De knoop is bedacht om twee gladde dunne lijntjes - zoals visdraad - aan elkaar te maken, omdat een gewone knoop zo kan losschuiven of breken. Ook is de vissersknoop handig als je bijvoorbeeld je veters of een scheerlijn breekt, of als je een armbandje wil maken.

Hoe?

 • Neem twee stukken touw en kies van beide stukken een uiteinde
 • Leg deze twee uiteinden zo’n 20 centimeter overlappend naast elkaar
 • Maak met het ene uiteinde een simpele knoop rond het andere touw. Je hebt nu een halve steeek, eigenljk hetzelfde als waar je mee begint met het strikken van je veters
 • Doe ditzelfde met het andere uiteinde
 • Schuif de twee knopen naar elkaar toe. De twee touwen zijn nu snel en stevig met elkaar verbonden tot een langer stuk touw

Meer slimmigheidjes voor buiten ontdekken? Bekijk ook eens onze buitenhacks. Wil je nog meer knopen in de praktijk toepassen, dan is leren zeilen wellicht iets voor je. Ben je meer een kampeerfan, bekijk dan waar in Europa je je tent kan opzetten in de vrije natuur. Of ga terug naar onze blog.

Bekijk in de video hieronder hoe je te werk gaat.

Disclaimer: de vissersknoop werkt voornamelijk goed bij touwen van gelijke dikte. Heb je lijnen van verschillende diktes, dan kun je beter de schootsteek gebruiken - maar daarover een andere keer meer 😁.

Meer slimmigheidjes voor buiten vind je in onze buitenhacks. Wil je nog meer knopen in de praktijk toepassen, dan is leren zeilen wellicht iets voor je. Ben je meer een kampeerfan, bekijk dan waar in Europa je je tent kan opzetten in de vrije natuur. Of je kunt natuurlijk terug naar onze blog.