Duurzaam dutten: met deze tips slaap je lekker en duurzaam tijdens je lichtgewicht avontuur

Een goede nachtrust is een must! Zeker als je de volgende dag weer een avontuur wacht. Een fijne slaapmat mag daarom niet ontbreken in je uitrusting. Ook als je met een lichte bepakking op pad gaat, hoef je niet in te leveren op slaap en comfort. Met de slaapmatten van Exped dut je gegarandeerd prinsheerlijk én duurzaam. 

Of je nu met de fiets Europa verkent, op huttentocht bent in de Alpen of een meerdaagse trekking maakt in Nederland; voor elk lichtgewicht buitenavontuur heeft Exped een passende mat. En de keuze is reuze! Het klinkt misschien overweldigend, maar het kiezen van de juiste slaapmat valt stiekem best mee. Om je op weg te helpen, delen we samen met Exped handige tips en zetten een aantal fijne slaapmatten voor je op een rijtje. Lees snel verder om er achter te komen wat jouw ultieme buitenbedje is! 

Je beste slaapma(a)t

Voor iedereen is de juiste slaapmat verschillend. Waar de een liever een dikker matje heeft voor meer comfort, is voor de ander het aantal grammen doorslaggevend. Het is daarom slim bij jezelf na te gaan waar je ideale luchtbed aan moet voldoen. Er zijn vijf factoren die belangrijk zijn in je keuze. Dit zijn: formaat, vorm, warmte, gewicht en het pakvolume van je kampeermatras. Hieronder leggen we ze verder voor je uit. 


Exped: Een maximale buitenervaring met een minimale uitrusting

Liefde voor buiten zit diep in het DNA van Exped verweven. Een maandenlang verblijf in de wildernis van Canada met minimale middelen vormt hiervan de basis. Meer dan veertig jaar later is het buitenavontuur van oprichters Heidi en Andi Brun nog terug te vinden in de filosofie van Exped: een maximale buitenervaring met een minimale uitrusting.
 

Om de impact op de planeet te verkleinen, zet het outdoormerk zich in voor een milieuvriendelijke productie van haar producten. De gear van Exped is gemaakt van hoogwaardige materialen, duurzaam en heeft een lange levensduur. Zo is de complete slaapmattenserie van Exped - als eerste op de markt – gecertificeerd CO2-neutraal en wil het outdoormerk in 2024 volledig CO2-neutraal zijn.


Formaat

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende factor: het formaat van je luchtbed. Je lichaamslengte vormt hiervoor natuurlijk een goede maatstaf. Al geldt die graadmeter niet voor iedereen. Welke dan wel? Die van ruimte- en gewichtsbesparing. Door voor een kort matje te gaan, boeken grammenjagers winst (of juist verlies 😉) op de weegschaal. Een stapel opgevouwen kleding of backpack zorgt in dat geval voor de nodige isolatie. Welke keuze je ook maakt; zorg er altijd voor dat minimaal je schouders en heupen op je slaapmat passen. In haar collectie heeft Exped verschillende formaten slaapmatten waardoor er voor jou altijd een passende is. Tip: houd bij het kiezen van je slaapmat ook rekening met de grootte van je tent.   

Vorm

Slaapmatten komen in twee vormen: recht of mummy. Elk heeft zo z’n voordelen. Door de vorm zijn mummyslaapmatten 1/3 lichter en compacter. En daarmee uitermate geschikt voor de lichtgewicht reiziger. Maar de ruimtebesparing in je rugzak werkt door naar het oppervlak om op te slapen. Neem je thuis het complete tweepersoonsbed in beslag? Dan is een rechte mat met meer oppervlak wellicht een betere optie. Mocht je in je slaap aan de rol gaan: no worries. Doordat bij elke slaapmat van Exped de twee buitenste banen iets hoger zijn, blijf je stabiel in je kampeerbed liggen en rol je er niet zomaar van je matje af.

De normen van de R-waarde

Maar welke R-waardes zijn er precies? Hieronder zie je in een oogopslag welke waarde het beste past bij welke buitentemperatuur. Megahandig: De R-waarde van een Exped-slaapmat kun je terugvinden in de modelnaam.
 

Zomer: In de zomer voldoet een R-waarde van tussen de 1 en 2.1.
Lente en herfst: Ben je van plan om in een van deze twee seizoen buiten te slapen, ga dan voor een R-waarde tussen de 2.1 en 3.3. Zeker als er kans is op frisse nachten.

Winter: Voor winterse nachten kun je het beste uit te voeten met een R-waarde tussen de 3.3 en 5.
Extreme kou: Next level koud? Kies dan voor een mat met een R-waarde van 5 of hoger. 

 

Heb je het ’s nachts snel koud? Ga dan voor een hogere isolatiewaarde van je slaapmat en slaapzak. Deze zorgen ervoor dat je het sneller warm hebt. Let op: een slaapzak en geïsoleerde slaapmat geven geen warmte af, ze behouden je lichaamswarmte. Kruip daarom altijd warm in je kampeermandje. 


Prinsheerlijk slapen

Met deze tips ga je heerlijk warm je slaapzak in en slaap je nog lekkerder!
 

  • Als je bent afgekoeld voordat je slaapzak ingaat, loop snel paar een rondjes om de tent. Of nog beter: doe tikkertje.
  •  Last van koude voeten? Zet een muts op. Je verliest 75 procent van je warmte via je hoofd. Je lichaam schroeft het warmteverlies terug door de bloedsomloop te beperken naar uitstekende delen.
  • Gebruik de isolatiedeken uit je EHBO-set als isolatiemat onder je slaapmat. De deken reflecteert de warmte, waardoor je er lekker warmpjes bij ligt.
  • Gebruik een drinkfles als kruik om jezelf ’s nachts warm te houden. Kook ’s avonds water en vul je fles. Wikkel ‘m vervolgens in een buff of shirt en leg de fles in de slaapzak. Als je er later bij kruipt, is je slaapzak al heerlijk voorverwarmd en heb je een aangename kruik bij je voeten.

Gewicht en pakvolume

De keuzes die je maakt in formaat, vorm en warmte hebben allemaal effect op het gewicht en pakvolume van je slaapmat. Opblaasbare luchtbedden zijn over het algemeen de lichtste optie en om te toveren tot een klein pakketje. Een kleiner formaat matje is natuurlijk lichter, maar geeft daardoor ook minder comfort. Het is daarom belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten aan welke eigenschappen je het meeste waarde hecht. Wat je ook kiest, met een slaapmat van Exped ben je altijd goed uitgerust! 😉

De slaapmatten van Exped: duurzaam en comfortabel

Als je voor een slaapmat van Exped gaat, maak je automatisch een duurzamere keuze. De complete slaapmattenserie van het outdoormerk is – als eerste op de markt – gecertificeerd klimaatneutraal. Bovendien wordt de CO2-uitstoot van alle matten volledig gecompenseerd. De gloednieuwe ULTRA, DURA en VERSA-series bestaan voor een deel uit gerecycled materiaal en zijn pfc-vrij. Dit zorgt voor een kleinere afvalberg, minder waterverbruik en bespaart energie. Uiteraard zijn de slaapmatten verzekerd van een lange levensduur. Mocht zich onverwacht toch een lek voordoen; bij alle matten zit altijd een reparatiesetje.
 

Hieronder lichten we een aantal fijne slaapmatten voor je uit. Ze zijn op oplopende R-waardes gerangschikt. 

Voor zomerse avonturen

De Exped Ultra 2R M Basic Slaapmat is je beste buitenvriend voor een zomerse trip en lichtgewicht kampeersessie. Met een gewicht van 380 gram (!) voel je haast niet dat ‘ie in je tas zit. 

Licht als een veertje

Gewicht- en ruimtebesparend. De Ultra 3R Mummy LW van 445 gram heeft een mummyvorm waardoor ‘ie weinig ruimte in beslag neemt. Door de meegeleverde pompzak heb je de mat binnen no-time opgeblazen. De zijkant van de slaapmat is recht. Zo kun je makkelijk twee mummymatten naast elkaar leggen. Ideaal voor ultralichte tenten waarbij de binnentent taps toeloopt en je bij het voeteneinde minder ruimte hebt. De buitenstof bestaat uit ripstop. Een glijpartij met je slaapzak van de mat, is dan ook verleden tijd.  Met een R-waarde van 2.9 is de mat geschikt voor tochten in het voor- en najaar. De Exped Ultra 3R Mummy LW is een betrouwbare metgezel tijdens je trektocht en voor de bikepacker die met kleinere fietstassen reist. 


Exped buitenhack: Gebruik van de Schnozzel Pumpbag

Veel mensen denken dat de gele pompzak alleen bedoeld is om de mat mee op te pompen. De pompzak kan ook worden gebruikt als compressiezak en waterdichte drybag om je slaapzak in op te bergen. Superhandig! Prop je je slaapzak in de zak, comprimeer de slaapzak dan door het uiteinde van de pompzak op te rollen. Als je niet verder kunt rollen, duw je met je gewicht de slaapzak nog verder in elkaar. Tot slot sluit je met het dopje het ventiel. Nu is je slaapzak compact en droog opgeborgen. En als we dan toch de pompzak aan het uitleggen zijn: de grijze lus is bedoeld om je voet of knie op te zetten tijden het pompen. Zo glijdt de pompzak niet weg over het gladde grondzeil.


Ultralicht

De Ultra 3R M en de Ultra 3R MW van Exped zijn ultralicht. In tegenstelling tot hun mummyvormige broer van hierboven, hebben deze comfortabele matten een rechte vorm. Ze komen in verschillende maten waardoor er altijd een passende mat is. Door de R-waarde van 2.9 is dit model geschikt voor avonturen in het voor- en najaar. Ook bij deze mat wordt de handige pompzak meegeleverd. De Ultra 3R is geschikt voor rugzaklopers, bikepackers en fietsers. 

Comfortabele warmblijver

Op zoek naar een warm kampeerbed voor de koude nachten in het voor- of najaar? De Vera 4R Basic van Exped is in dat geval een goede keuze. Door de synthetische vulling en R-waarde van 3.7 lig je er warmpjes bij als het kwik is gedaald. De Vera 4R Basic is ideaal voor trek- of kampeertochten. 

Hoog in isolatie en comfort

Een woord: superisolatie. De Dura is de opvolger van de Ezped Synmat. Bij deze mat hoef je je geen zorgen te maken dat je het koud krijgt. Met een isolatiewaarde van 4.8 zit dat wel snor. De Dura komt in diverse uitvoeringen. De Dura 5R MW is met 65 cm breder dan een standaardmat: voor zijslapers zeer prettig. Door de ingebouwde pomp is ‘ie zo opgeblazen. Ook tijdens een kampeertocht in de winter kun je ‘m gebruiken.
 

De Dura 5R Duo LW is de tweepersoonsversie van deze slaapmat. Het luchtbed bestaat uit twee verschillende compartimenten. Ieder kan de slaapmat naar eigen wens opblazen. De mat loopt een beetje taps toe bij de voeten. Dit scheelt niet alleen gewicht en pakvolume, maar geeft ook extra ruimte voor je inboedel bij het voeteneinde. Door de hogere isolatiewaarde neemt het gewicht en pakvolume van de matten toe. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor rugzaklopers of bikepackers, maar wel geschikt voor fietsers. 


Preventief poetsen en een goede opslagplaats

Met een paar simpele onderhoudstrucjes en wat liefde, kun je de levensduur van je mat verlengen. Zo nu en dan een sopje en een goede opslagplaats doen wonderen. Zo verkeert je matje in een topstaat en is 'ie niet meer afgemat. Lees hier hoe je je slaapmat onderhoudt.

 


Op avontuur met Exped

Waar je ook buiten pit: de slaapmatten van Exped zorgen voor de ultieme slaapervaring. Bekijk ons uitgebreide assortiment van Exped online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts geven je graag persoonlijk advies. Zo ga je altijd op pad met de producten die passen bij jouw buitenavonturen.


Onlangs op een toffe plek overnacht of heb je een mooie trip in het vooruitzicht? Deel deze met #buitenbegintbijbever op onze Instagram of Facebook.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.