GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

De beste kano- en kajakspots in Nederland

Het zonnetje schijnt, de vogels vliegen over je hoofd, de koeien staan te grazen in het weiland naast je en jij glijdt langzaam voorbij in je kano of kajak. Rustig peddelend door de prachtige, rustige wateren waar Nederland er zó veel van heeft.  Waar in Nederland je ook woont of op vakantie bent, stad of platteland, er is altijd een plek in de buurt waar je te water kunt gaan met een gehuurde kano of je eigen opvouwbare kajak. Wij geven je wat tips voor de beste kano- en kajakspots.

De grachten van Utrecht

Laten we met de bijzonderste beginnen! In Utrecht stap je gewoon middenin het centrum in je kano of kajak. Vanaf het water beleef je een stad tóch op een heel andere manier. In Utrecht zijn er meerdere kanoroutes die je vanuit de stad direct de natuur in leiden. Bijvoorbeeld de routes via de Biltse Grift of de Kromme Rijn naar Theehuis Rhijnauwen. Een prachtige plek aan het water! Leg hier aan en geniet van een lekkere pannenkoek als lunch. Buitenmens Lotte ging met onze opvouwbare Oru Kayak het water op in Utrecht én daarbuiten. Bekijk de Buitenspotten-video voor haar ervaringen:

De Blauwe Verbinding - Zuid-Holland

Deze nieuwe 'waterweg' (hij is pas sinds 6 juli 2018 definitief open) verbindt het Zuiderpark in Rotterdam met de Zuidpolder van Barendrecht. De 15 kilometer lange route voert je midden door de stad, onder de A15 door, door prachtige polders, over plassen en door speciaal aangelegde kanosluizen. Er zijn genoeg plekken langs de Blauwe Verbinding waar je kunt stoppen en aanmeren. Bij steigers, een recreatieboerderij voor een kopje koffie of bij een ligweide om even heerlijk in de zon te liggen.

De Blauwe Verbinding is niet alleen aangelegd als vaarroute, het is ook een ecologische vebinding tussen de verschillende groengebieden. Doordat deze gebieden nu met elkaar verbonden zijn, krijgen planten en dieren de kans zich te verspreiden over het hele gebied. Beter voor het ecosysteem en leuk voor ons om naar te kijken!

De Biesbosch - Noord-Brabant

Iedereen kent uiteraard natuurgebied de Biesbosch en weet waarschijnlijk ook dat dit een prachtig gebied is om met je kano of kajak doorheen te varen. En juist omdát het zo'n mooi gebied is met een doolhof aan riviertjes, de met riet begroeide oevers en oneindig veel soorten planten en dieren, verdient dit beschermde nationaal park een plek in deze lijst. Je vindt er kanoroutes voor beginnende en gevorderde kanoërs en met een lengte van 2 uur tot een hele dag.

Je kunt op meerdere plekken in het gebied starten, maar kanoverhuur vind je alleen bij Biesboschcentrum Dordrecht, de Jachthaven van Oversteeg en Natuurpoort De Biesbosch Vissershang. Ben je écht enthousiast, dan kun je er ook een meerdaagse kano- of kajaktocht van maken en slapen op een camping of 'wildkamperen' op een van de twee paalkampeerveldjes die alleen per boot te bereiken zijn. Did someone say adventure?

De Weerribben - Overijssel

Een paradijs voor peddelaars: dat is natuurggebied de Weerribben in Overijssel. Misschien wel een van de mooiste gebieden van Nederland. Je kunt je hier dagen vermaken op het water. Vaar van dorp naar dorp (en vergeet dan vooral Giethoorn, het Venetië van Nederland, niet aan te doen) of blijf in de rust en ruimte van de moerasbossen, rietvelden en petgaten. Er zijn verschillende routes uitgezet in de Weerribben, variërend in lengte.

En nog iets leuks voor de echt kano-minded buitenmensen: ieder jaar in september vindt er in Ossenzijl het Open Kano Festival plaats. Een feest voor en door open kano vaarders. Kajakkers zijn niet uitgenodigd 😉.

Leeuwarden - Friesland

Friesland staat bekend om de vele meren waar je uiteraard prachtig over kunt kanoën en kajakken. Maar wat nog veel leuker is: je kunt in het centrum van Leeuwarden ook het water op gaan. Begin op het stadsstrand van Leeuwarden aan de rand van het centrum en maak al peddelend een rondje door de grachten. Onderweg kom je genoeg steigers tegen waar je even aan kunt leggen voor een welverdiende pauze.

Ga je liever de natuur in? Dan neem je vanaf het stadsstrand het riviertje de Potmarge, dat je naar de Froskepôlle leidt. Uiteraard zijn er veel meer kanoroutes in de omgeving van Leeuwarden. Je hebt er zelfs een van 30 kilometer lang die langs het beroemde Elfstedenbruggetje gaat. Op deze routes ervaar je écht de rust en weet je weer waarom peddelen zo fantastisch is.

Ben je, net als wij, ook zo gek op kanoën en kajakken? Bekijk dan ook eens onze tips voor meerdagse kanotochten, de gear die je daarvoor nodig hebt of een fantastisch reisverhaal over kanoën in Noorwegen. Blijf je liever op het droge? Dan vind je hier andere buitentips voor avonturen op het vaste land.

Fotografie: Jeroen den Hartog, Vincent van den Hoven en Marco van den Burgwal, via Staatsbosbeheer.